|   Uutiset   |   Urheilu   |   Pääkirjoitus   |   LS-videot   |   Pakinat   |   Facebook   |   Torikamera   |   Kuvagalleria   |   Digilehti   |   TV   |   HAKU   |
  |  LIVE   |  Ilouutisia  |   Oikaisu&Palaute   |   Ilmoittajat   |   Tilaajat   |   Mediatiedot   |   Pyhtäänlehti   |   JSN   |   Sinä   |   Yhteystiedot   |   LS
    2017


Nimipäiviään viettävät .

« Takaisin  LOVIISAN UUSIN SÄÄENNUSTE

SÄHKEITÄ LOVIISAN SEUDULTA
Lisää
Tilapäinen valiokunta: Heikilä ja Isotalo eivät nauti luottamusta (02.03.2017 11:17)
Loviisan kuntavaaliehdokkaat 2017 (28.02.2017 19:40)
Lapinjärven kuntavaaliehdokkaat 2017 (28.02.2017 17:42)

PÄÄUUTISET
Lisää
Vatsatauti jyllää Taasiakodissa (01.03.2017)
Porlammin lähipalveluille turvaa etäyhteistyöllä (01.03.2017)
Kaupunki kouluttaa moniosaajia (28.02.2017)

URHEILU
Lisää
LJK pisti Bruinsin kontalleen (28.02.2017)
Tasapeli Joensuussa (21.02.2017)
Minitytöille voitto ja tappio (21.02.2017)

PÄÄKIRJOITUS
Lisää
Kouluruoka suositummaksi (28.02.2017)

ILOUUTISIA
Lisää

UUTISIA MAAILMALTA
Näpäytys pääministeripuolue keskustalle: Minne katosi 600 miljoonan potti vuoden 2015 vaihtoehtobudjetista? (15.11.2018 08:14)
Ympäri EU:ta perataan kuumeisesti 600-sivuista brexit-luonnosta ? Theresa Mayn asema hutera (15.11.2018 07:42)
Suomi menettänyt 60 000 työpaikkaa ? ?Byrokraattinen ja turha prosessi? pois heti, vaatii Keskuskauppakamari (15.11.2018 07:34)


TORIKAMERA

LUKIJAN KUVA

Läskitikka
2017-02-28 12:29 Mats Lönnfors

» Näin lähetät kuvia Lovariin


AURINKO NOUSEE/LASKEE


nousee

laskeeMAALLA, MERELLÄ JA ILMASSA
Lentokoneet Loviisan yllä
Laivat Loviisan edustalla
Säteilytilanne Loviisassa
Säähavainnot Loviisa, Orrengrund
Loviisan seudun kelikamerat
Loviisan seudun onnettomuudet

OIKAISUJA
LisŠŠ
Oikaisu: Amistolla oma keittiö (01.03.2017 10:55)
Tarkennus kiky-uutiseen (20.01.2017 09:43)
Väärä ryhmä (05.01.2017 09:45)

EIKÕ LEHTESI TULLUT?

Lue

SEURAT

Lue

YLI 100 VUOTTA VANHAT LOVARIT
UUTISET


Estetiikkaa moottoritiellä
06.06.2014E18 tiehanke edistyi tiistaina Ruotsinpyhtään eritasoliittymän saadessa rautapultteja esittävät siltapilarikuorensa.

RUOTSINPYHTÄÄ Veistoksellisia pilareita, läpinäkyviä meluesteitä, jääkaudenaikaisia pulterikiviä, puusilta ja sinistä valaistusta kallioilla sekä tunneleiden suuaukoilla. Tällaisia asioita autoilija kohtaa Loviisan ja Kotkan välisellä moottoritiellä ensi syksystä lähtien. Koskenkylä-Kotka on Suomen pisin yhtenäinen esteettisesti suunniteltu tieosuus. Yhteensä visuaalisesti näyttävää tietä löytyy 53 kilometriä ja väylän taideteokset on integroitu moottoritien kiinteisiin rakenteisiin, kuten eritasoristeysten pilareihin ja meluesteisiin. Tien ilmeen suunnittelusta ovat vastanneet arkkitehti Eevaliisa Härö sekä taiteilija Tuula Lehtinen yhdessä noin satapäisen tiimin kanssa. Perimmäisenä ajatuksena on edistää teillä liikkumisen turvallisuutta väylestetiikkaa käyttäen.

–Tasaisin välein toistuvat visuaaliset impulssit lisäävät ajajan vireyttä ja siten ajoturvallisuutta, kertoo Härö.
Väylän yhteyteen lisätyillä elementeillä pyritään myös edesauttamaan elinkeinoelämää, herättämällä ajajan kiinnostus aluetta kohtaan. Tieosuuksia suunnitellessa onkin tehty tiivistä yhteistyötä tien varrelle jäävien kuntien kanssa ja väylestetiikan teemat on sovitettu alueen historian kanssa yhteentoimiviksi.
–Esimerkiksi Loviisan erikoisliittymän turkoosit keskipilarit ovat saaneet muotokielensä sähköenergiaa kuvaavasta symbolista, Härö mainitsee.

Koko reitin teemavärinä toimii sininen, vaikka Ruotsinpyhtäällä sekaan on ujutettu raudanruskeita osuuksia. Taiteilija Lehtisen mukaan erityisen hienoa onkin, että taide ei ole irrallista ja jälkeenpäin luontoon tuotua, vaan luonnollinen osa ympäristöä.

–Jos estetiikkaa ajatellaan erillisenä osana, jäävät ratkaisut usein toteutumatta, hän painottaa.
Tiimi lisää, että väyläestetiikka muodostaa olennaisen osan ympäristöä, jossa ihminen päivittäin liikkuu. Moottoritie on osa nykyajan maisemaa. Asettamalla visuaalisia impulsseja tien varteen, pyrkivät tieliikennevirasto ja suunnittelutiimi lisäämään ajomatkan mielekkyyttä ja sitä kautta ajoturvallisuutta. Matkasta tulee elementtien avulla myös tunnistettavampi, mitä kautta ajajan ajatellaan kokevan tunteen loogisesta etenemisestä.

–Ajoväyläestetiikkaa suunnitellessa on myös tärkeä muistaa, että elementtien on oltava helposti havaittavissa korkeissakin ajonopeuksissa, Härö lisää.
Esteettiset elementit näkyvätkin suurissa osin moottoritien rakenteissa ja toistuvassa valaistuksessa.

Pitkä suunnitteluprosessi

Taiteilija Lehtiselle moottoritien suunnittelu on ollut aivan uudenlainen haaste.
–Tällaisessa hankkeessa aikajana on aivan erilainen, kuin taiteilijatyössä yleensä. Taiteilijana teoksen kanssa viettää yleensä aikaa alle vuoden, kun taas tässä projektissa olen ollut mukana vuodesta 2008 asti, hän selventää.

Samaa sanoo Härö, joka muistuttaa, että tiehankkeessa voi suunnittelusta helposti kulua 15-20 vuotta ennen kuin päästään edes paikan päälle. E18-tiehankkeessa Härö on ollut mukana alusta asti ja hän kiitteleekin liikennevirastoa siitä, että suunnittelijat on tuotu mukaan niin aikaisessa vaiheessa prosessia.

–Liikennevirastossa on ymmärretty, että tie ei ole vain tie. Tien maisemointi on pakko tehdä joka tapauksessa - eli miksi tehdä asia huonosti, kun sen voi alun alkaen tehdä hyvin? Se on ollut se perimmäinen ajatus, hän painottaa.
Työtiimiä hän kiittelee valtavasti ja korostaa, että tien ulkonäöllinen lopputulos on vaatinut valtavan suuren määrän teknisen tiedon yhteensovittamista.
–Sen lisäksi meillä on ollut taiteilija, joka on ymmärtänyt tällaisen projektin kokonaisuudellisuuden, hän iloitsee.
Kiitos toimivan tiimityöskentelyn, on myös esteettisen tien kustannukset pystytty pitämään matalina.

–Tottakai tiehen on liitetty muutama kalliimpi yksittäinen osa, mutta kokonaisvaltaisesti esteettisen ja normaalin tien kustannuksissa on todella mitätön marginaalinen ero, hän toteaa.
Työmaainsinööri Rauno Häkkänen arvioi, että kokonaisuudessaan tieosuuden estetisöinti on lisännyt rakennuskustannuksiin noin 2-3 miljoonaa euroa.
–Summa sisältää kaiken väyläestetiikkaan liittyvän itse taideteoksista istutuksiin, kivetyksiin ja visuaalisiin elementteihin kuten valoon, hän tähdentää.

Pian valmista

Useat tieosuuden yksittäisistä taideteoksista on jo lisätty paikalleen ja tiistaina pääsivät Ruotsinpyhtään eritasoliittymän pilarikuoret paikoilleen. Yhteensä noin kaksi tonnia painavat, kuusi metriä korkeat rautakuoret nostettiin pilaria vasten nosturilla, ja laskettiin paikalleen pilariin kiinnitettyjen korvien varaan.

–Meidän puoleltamme on ollut äärettömän hienoa, että urakoitsija on ymmärtänyt ja ottanut vastuun siitä, että ympäristö rakennetaan kokonaisuudessaan. Vaikka olisi miten hienoja piirroksia, tehdään työ siellä maastossa kaivinkonekuskin, lapiomiehen, räjäyttäjän ja työnjohtajan toimesta. Tie on siis todella suuren yhteistyön summa, joka ei olisi onnistunut jollei kentällä olisi tehty työtä saman ideologian mukaan kuin toimistossa, Härö kiittelee.
Hänen mielestään onkin erityisen hienoa, että tien taideaheisia kohokohtia pääsee vihdoin näkemään luonnollisessa ympäristössään.

–Ruotsinpyhtäältä Pyhtäälle ajellessa näkee, että rupeaa olemaan aika valmista, Härö iloitsee.
Loviisan erikoisliittymän pilarit pystytetään ensi viikolla ja täysin valmiiksi E18 saadaan vuoden 2015 alussa. Projektitiimin mukaan tie kohteineen avataan kuitenkin kokonaisuudessaan jo vuoden 2014 syksyllä, minkä jälkeen tehtävät työt ovat lähinnä ympäristön viimeistelyä.

Charlotta Forsberg
toimitus@lovari.fi

Jaa uutinen klikkaamalla alla olevaa symbolia
� Kirjoita Lovarin mielipidepalstalle tai kerro lis�tietoja toimitukselle

Kommentoi artikkelia sen kirjoittajalleOmat yhteystietoni:
Nimi:

Nimimerkki:


Loviisan


Loviisan Sanomat, Sibeliuksenkatu 10, 07900 LOVIISA Vaihde (019) 532701 Konttoriajan jälkeen GSM 0400-600608


NÄKÖISLEHTI