|   Uutiset   |   Urheilu   |   Pääkirjoitus   |   LS-videot   |   Pakinat   |   Facebook   |   Torikamera   |   Kuvagalleria   |   Digilehti   |   TV   |   HAKU   |
  |  LIVE   |  Ilouutisia  |   Oikaisu&Palaute   |   Ilmoittajat   |   Tilaajat   |   Mediatiedot   |   Pyhtäänlehti   |   JSN   |   Sinä   |   Yhteystiedot   |   LS
    2017


Nimipäiviään viettävät .

« Takaisin  LOVIISAN UUSIN SÄÄENNUSTE

SÄHKEITÄ LOVIISAN SEUDULTA
Lisää
Tilapäinen valiokunta: Heikilä ja Isotalo eivät nauti luottamusta (02.03.2017 11:17)
Loviisan kuntavaaliehdokkaat 2017 (28.02.2017 19:40)
Lapinjärven kuntavaaliehdokkaat 2017 (28.02.2017 17:42)

PÄÄUUTISET
Lisää
Vatsatauti jyllää Taasiakodissa (01.03.2017)
Porlammin lähipalveluille turvaa etäyhteistyöllä (01.03.2017)
Kaupunki kouluttaa moniosaajia (28.02.2017)

URHEILU
Lisää
LJK pisti Bruinsin kontalleen (28.02.2017)
Tasapeli Joensuussa (21.02.2017)
Minitytöille voitto ja tappio (21.02.2017)

PÄÄKIRJOITUS
Lisää
Kouluruoka suositummaksi (28.02.2017)

ILOUUTISIA
Lisää

UUTISIA MAAILMALTA
Kärpät vei kärkiottelun ? HIFK teki kyseenalaisen ennätyksen (17.11.2018 20:42)
Turkulaisvaikuttaja: Alueella 54% koko Suomen työpaikoista ? Tunnin juna ?yksi fiksuimmista? ilmastoteoista (17.11.2018 12:50)
Juha Sipilältä uusi linjaus suomalaisesta ruoasta: Hiilineutraalia vuoteen 2040 mennessä (17.11.2018 12:11)


TORIKAMERA

LUKIJAN KUVA

Läskitikka
2017-02-28 12:29 Mats Lönnfors

» Näin lähetät kuvia Lovariin


AURINKO NOUSEE/LASKEE


nousee

laskeeMAALLA, MERELLÄ JA ILMASSA
Lentokoneet Loviisan yllä
Laivat Loviisan edustalla
Säteilytilanne Loviisassa
Säähavainnot Loviisa, Orrengrund
Loviisan seudun kelikamerat
Loviisan seudun onnettomuudet

OIKAISUJA
LisŠŠ
Oikaisu: Amistolla oma keittiö (01.03.2017 10:55)
Tarkennus kiky-uutiseen (20.01.2017 09:43)
Väärä ryhmä (05.01.2017 09:45)

EIKÕ LEHTESI TULLUT?

Lue

SEURAT

Lue

YLI 100 VUOTTA VANHAT LOVARIT
UUTISET


”Tällaista tilaisuutta ei tule toiste”

19.03.2004Kun loviisalainen Irmeli Thomasson tänään puolen päivän aikaan nousee Helsinki-Vantaalla Pariisin koneeseen, vuoden kestänyt odotus on vihdoin ohi. Pariisista Irmeli lentää Dakariin, jossa hän liittyy kuunari Helenan miehistöön. Edessä on 2.500 meripeninkulmaa Ranskan Calais´hin.


Irmeli on tehnyt kaukomatkoja ennenkin, mutta tällaista matkakuumetta ei hänellä ole ollut vielä koskaan.
–Kuunarille on sadan ihmisen jono - jos jollekin toiselle sattuisi tulemaan este. Olenkin liukkaalla kelillä jännittänyt, etten katkaisisi jalkaani. Tai ettei vain flunssa iske juuri matkaan lähdön hetkellä. Kyllä äkkilähtö olisi parempi!
Merikarhut-matkapurjehtijayhdistykseen kuuluvalle Irmeli Thomassonille purjehdus on toiveiden täyttymys.
Mennyt vuosi on ollut valmentautumista kolmen viikon avomeripurjehdukseen Helenalla. Kuntoaan Irmeli on pitänyt yllä hiihtämällä, jumppaamalla, kuntopyöräilemällä, pelaamalla sulkapalloa ja soutamalla soutulaitetta.

–Jos en ole muuta ehtinyt, niin aamun lehden olen lukenut kuntopyörää polkiessa.
Kuunarin miehistön jäseniltä kysytäänkin kovaa kuntoa. Kilot ovat karisseet kaikilta, jotka matkaavat tällä hetkellä Helenalla.

Harva välttyy merisairaudelta

Matkaan valmistautumiseen kuului myös melkoinen lääkekuuri, piikkejä ja pillereitä seuraavia sairauksia vastaan: polio, jäykkäkouristus, hepatiitti A ja B, malaria, keltakuume ja lavantauti.
Mutta eniten Irmeliä jännittää mahdollinen merisairaus. Ikänsä purjehtineella naisella ei ole yleensä ollut matkapahoinvointia, mutta Atlantin aalloilla harva välttyy merisairaudelta.

–Helenalla merisairaana ovat olleet lähes kaikki. Ja Biskajanlahti on yleensä myrskyinen. Helenalla hytit arvotaan. ”Päävoitto” on keulahytti, jossa merenkäynti tuntuu kaikkein parhaiten.
–Se on hardrock! Sanotaan, että keulahytti on pahempi kuin Linnanmäen laitteet!
Merisairaudesta Irmeli on ottanut jo etukäteen selvää.
–Jotkut oksentavat hirveän pitkään, toiset vain 2-3 päivää. Sanotaan, että vain viisi prosenttia ihmisistä ei tule merisairaaksi lainkaan.

Hän arvioi pärjäävänsä, kunhan näkee horisontin. Mutta jos joutuu kannen alle siivousvuoroon....
Merisairautta vastaan Irmeli aikoo taistella matkapahoinvointilaastareilla. Niistä on monelle merenkävijälle ollut apua.

Miehistössä kaksi lääkäriä ja pappi

Oman vahtivuoronsa kokoonpanon Irmeli tietää jo. Irmelin lisäksi vahtivuoroon kuuluu kolme miestä: kirurgi, diplomi-insinööri ja lentokapteeni.
Dakarissa vaihtuu Helenan koko miehistö, 16 ihmistä. Helenan oma miehistö, neljä ihmistä, pysyy laivalla koko matkan ajan. Laivan miehistöön kuuluu kirurgin lisäksi toinen lääkäri ja pappi.

–Eli jos lääkärikään ei auta, niin sitten pappi, nauraa Irmeli.
Vakava näkökulma miehistön ammatilliseen koostumukseen on se, että kuunari kyntää merta kaukana rannikosta. Hädän hetkellä sinne ei helikopteri pysty lentämään.
Helenan vaihtomiehistö on jo etukäteen pitänyt yhteyttä keskenään. Ennestään tuttu on kuitenkin vain yksi, Peter Forslund Pernajan Koskenkylästä. Irmeli Thomasson ja Peter Forslund ovat Merikarhujen saari-isäntiä.

Makea vesi kortilla

Merimatkaa varten Irmeli aikoo varustautua kirjalla ja ruokaresepteillä. Muut matkatavarat on supistettava minimiin eikä matkalaukkuja voi laivalle ottaa. Resepteistä on iloa koko miehistölle.
–Teemme itse ruokamme vahtivuorojen ruuanlaittotaitojen mukaan. Helenan miehistö on toivonut sämpylöiden tekijää.
Koska Helenan matkaa voi koko ajan seurata internetin välityksellä, Irmeli tietää kertoa laivan pakastimen sanoneen juuri yksipuolisesti sopimuksen irti. Laivalla onkin kokattu viime päivät ruokaa aineista, jotka ovat vaarassa pilaantua. Juomavesi laivalla on pulloissa, mutta muuten makean veden käyttö on tiukasti säännelty.

–Pesuvesi on merivettä ja makeaa vettä saa huuhteluun 1-2 kahvikupillista. Koska merivesi on hyvin suolaista ja ilma kostea, kaikki tuntuu kauhean nihkeältä.
Nihkeyttä lisää se, että laivaväen on käytettävä hyttysmyrkkyä ainakin alkumatkan ajan. Senegalin tasalla päivällä hyrisevät hyttyset levittävät dengue-kuumetta, yöllä hyristävät malariaa. Lyhythihaisiin ja -lahkeisiin asuihin ei siksi voi pukeutua.
Irmelin vaatteisiin liittyvät alkuvalmistelut ovat antaneet matkan odotukseen oman säväyksensä. Matkan sponsori jakoi asut ennakkotilausten mukaan, mutta kun Irmeli ehti työpaikaltaan Helsinkiin, hänen kokonsa olivat jo loppuneet. Vaatteet on nyt luvattu joko Helsinki-Vantaan lentokentälle tai viimeistään Helenalle.
–Omia matkatavaroita voi ottaa mukaan vain vähän, kuten alusvaatteet ja kengät.

Välillä tukevalle maalle

Pääsevät merikarhut välillä myös kovalle maallekin, sillä laivan muonavarastoja on täydennettävä. Jos aikataulu pitää, Dakarin ja Calais´een välillä miehistö pääsee, arvattavasti keinuvin askelin, maihin Las Palmasissa, Lissabonissa, Vigossa ja Cherbourgissa.
Pisin avomeriosuus on Dakarin ja Las Palmasin välillä, noin 900 meripeninkulmaa. Las Palmasista Lissaboniinkin on 800 meripeninkulmaa.

Kuntoilun ja ruokareseptien keräämisen ohella Irmeli on valmistautunut matkaan kertaamalla navigointia ja harjoittelemalla solmujen tekoa.
– Solmuvalikoimani on ollut hieman suppea. Mutta joitain asioita ei ole voinut etukäteen treenata, kuten mastoon kiipeämistä.
–Jotkut ovat laivalla kyllä mastoon kiivenneet. En tiedä, panevatko mastoon pakolla! Mutta mastossakin menee kuulemma hyvin, kunhan ei katso alaspäin!

Jaa uutinen klikkaamalla alla olevaa symbolia


e-mail  Marita Itävuori

FacebookLis�� Facebook-sein�llesi


� Kirjoita Lovarin mielipidepalstalle tai kerro lis�tietoja toimitukselle

Kommentoi artikkelia sen kirjoittajalleOmat yhteystietoni:
Nimi:

Nimimerkki:


Loviisan


Loviisan Sanomat, Sibeliuksenkatu 10, 07900 LOVIISA Vaihde (019) 532701 Konttoriajan jälkeen GSM 0400-600608


NÄKÖISLEHTI