|   Uutiset   |   Urheilu   |   Pääkirjoitus   |   LS-videot   |   Pakinat   |   Facebook   |   Torikamera   |   Kuvagalleria   |   Digilehti   |   TV   |   HAKU   |
  |  LIVE   |  Ilouutisia  |   Oikaisu&Palaute   |   Ilmoittajat   |   Tilaajat   |   Mediatiedot   |   Pyhtäänlehti   |   JSN   |   Sinä   |   Yhteystiedot   |   LS
    2017


Nimipäiviään viettävät .

« Takaisin  LOVIISAN UUSIN SÄÄENNUSTE

SÄHKEITÄ LOVIISAN SEUDULTA
Lisää
Tilapäinen valiokunta: Heikilä ja Isotalo eivät nauti luottamusta (02.03.2017 11:17)
Loviisan kuntavaaliehdokkaat 2017 (28.02.2017 19:40)
Lapinjärven kuntavaaliehdokkaat 2017 (28.02.2017 17:42)

PÄÄUUTISET
Lisää
Vatsatauti jyllää Taasiakodissa (01.03.2017)
Porlammin lähipalveluille turvaa etäyhteistyöllä (01.03.2017)
Kaupunki kouluttaa moniosaajia (28.02.2017)

URHEILU
Lisää
LJK pisti Bruinsin kontalleen (28.02.2017)
Tasapeli Joensuussa (21.02.2017)
Minitytöille voitto ja tappio (21.02.2017)

PÄÄKIRJOITUS
Lisää
Kouluruoka suositummaksi (28.02.2017)

ILOUUTISIA
Lisää

UUTISIA MAAILMALTA
Uusi ennuste: Sdp nyt selkeä ykkönen ? mutta tuliko demareille jo ?22 %:n katto? vastaan? (20.11.2018 17:36)
Juha Sipilä väläyttää hiilen kaappaamista ? ?Näen suuren mahdollisuuden Suomelle? (20.11.2018 16:30)
?Poliisivaltiota pukkaa? ? Vasemmistoliitosta tyly kuittaus sotatieteiden tohtorille (20.11.2018 16:23)


TORIKAMERA

LUKIJAN KUVA

Läskitikka
2017-02-28 12:29 Mats Lönnfors

» Näin lähetät kuvia Lovariin


AURINKO NOUSEE/LASKEE


nousee

laskeeMAALLA, MERELLÄ JA ILMASSA
Lentokoneet Loviisan yllä
Laivat Loviisan edustalla
Säteilytilanne Loviisassa
Säähavainnot Loviisa, Orrengrund
Loviisan seudun kelikamerat
Loviisan seudun onnettomuudet

OIKAISUJA
LisŠŠ
Oikaisu: Amistolla oma keittiö (01.03.2017 10:55)
Tarkennus kiky-uutiseen (20.01.2017 09:43)
Väärä ryhmä (05.01.2017 09:45)

EIKÕ LEHTESI TULLUT?

Lue

SEURAT

Lue

YLI 100 VUOTTA VANHAT LOVARIT
UUTISET


Loviisan seudun seurakunnat miettimään uusia yhteistyökuvioita
08.10.2002Voiko tulevaisuudessa olla kaksi seurakuntayhtymää Loviisan seudulla tai ehkä peräti yksi ainoa suuri seurakunta. Nämä ovat kysymyksiä, joita seurakunnissa pohditaan syksyn aikana. Loviisan seudun seurakuntien yhteistyön tiivistäminen on ollut keskustelujen kohteena pitkin vuotta. Viimeksi keskiviikkona kirkkoherrat pitivät aiheen tiimoilta pienimuotoisen kokouksen Lapinjärvellä.

Loviisan suomalaisen seurakunnan kirkkoherra Veli-Matti Hynninen kertoo, että yhteistyön tiivistämisen vaihtoehtoja punnittaessa lähtökohtana on pyrkimys pysyviin kustannussäästöihin Loviisan kahden seurakunnan seurakuntayhtymässä. Samalla nyt tutkitaan, millaiset tarpeet säästöihin Loviisan ympäristön seurakunnissa saattavat olla.

Yhteistyön tiivistämiseen tähtäävien ehdotusten muokkaamisessa on taustalla pienten seurakuntien taloudellisen tilanteen jyrkkä heikentyminen koko maan mitassa. Tilanne on saanut myös kirkkohallituksen ryhtymään toimiin.

Hynninen kertoo, että viime vuoden tilinpäätösten valossa 200 pienellä seurakunnalla on alijäämäinen talous. Seurakuntien taloudellinen tilanne on kuitenkin hyvin erilainen. Kymmenen rikkainta seurakuntaa saa 58 prosenttia koko maan seurakunnille tulevista nettotuloista. Loput noin 580 seurakuntaa saavat nettotuloista vain 42 prosenttia.

Kirkkohallitus tarjoaa porkkanaa

Nyt kirkkohallitus tarjoaa seurakunnille kehittämisavustusta, jonka määrä on kolmitasoinen. Avustuksen ehtona on, että seurakunnat sitoutuvat tekemään pysyviä kustannussäästöjä. Kehittämisavustusta voidaan myöntää kolmen vuoden ajaksi.

Kehittämisrahan saannin ensimmäinen taso koskee vaihetta, jossa yhteistyön lisäämistä on pyydetty tutkimaan. Toisen tason avustuspäätös koskee yhteisiä seurakuntayhtymiä tai ainakin tilannetta, jossa seurakunnat tekevät joitakin asioita yhdessä. Kolmannen tason kehittämisraha koskee tilannetta, jossa seurakunnat yhdistetään.

Tällä hetkellä on olemassa kirkkohallituksen päätös siitä, paljonko kehittämisrahaa seurakuntalaista kohti annetaan tapauksessa, jossa seurakunnat yhdistyvät. Muiden tasojen rahoituksen tarkoista summista ei ole vielä päätöstä. Hynninen neuvottelee lähiaikoina kirkkohallituksen kanssa tavoitteena saada aikaan laskennallinen suunnitelma tuen määrästä eri vaihtoehdoissa.

-Olen pyytänyt jokaiselta seurakunnalta alustavan kaavailun siitä, minkälaiseen yhteistyöhön niillä on mahddollisesti valmiutta. Seurakuntien vastauksista riippuen kirkkoherroilla on tarkoitus tehdä yhteinen luonnos joulukuussa, jonka perusteella kirkkohallitukselta voidaan anoa tukea yhteistyön syventämiseen.

Vaihtoehdoissa löytyy

Hynninen toteaa, että yhteistyön mahdollisia malleja on useita. Yksi mahdollisuus voisi olla, että kaikki suomenkieliset seurakunnat muodostavat yhteisen seurakuntayhtymän ja vastaava järjestely tehdään ruotsinkielisissä seurakunnissa. Suomenkieliseen seurakuntayhtymään voisivat kuulua myös Artjärven ja Pukkilan seurakunnat, jotka ovat myös mukana yhteistyötä koskevissa neuvonpidoissa. Hynninen katsoo, että myös Myrskylä voisi olla yksi yhtymän jäsen.

Toinen malli voisi olla, että kaikki seurakunnat muodostavat yhden yhtymän. Kolmas vaihtoehto voisi olla määrättyjen virkojen hoito yhdessä, vaikka seurakunnat eivät kuuluisikaan samaan yhtymään.

Yhtymämallissa seurakunnat ovat jatkossakin itsenäisiä, mutta ne vastaavat yhdessä kiinteistöistä, hautausmaista ja hallinnosta. Esimerkiksi Helsingissä toimii tällä hetkellä kolmenkymmenenkin seurakunnan yhtymä.

Lopputulos avoin

Loviisan seurakuntayhtymässä ainoa muutos olisi se, että yhtymään tulisi mukaan uusia seurakuntia nykyisten kahden seuraksi. Laajentuneella yhtymällä olisi esimerkiksi yksi talouspäällikkö. Hynninen toteaa, että yhtymämallin avulla voidaan yleensä vähentää virkoja.

-Nyt erilaisia vaihtoehtoja punnitaan, eikä lopputulosta tiedä vielä kukaan, kirkkoherra Veli-Matti Hynninen sanoo. (JL)

Jaa uutinen klikkaamalla alla olevaa symbolia


e-mail  Jouni Lappalainen

FacebookLis�� Facebook-sein�llesi


� Kirjoita Lovarin mielipidepalstalle tai kerro lis�tietoja toimitukselle

Kommentoi artikkelia sen kirjoittajalleOmat yhteystietoni:
Nimi:

Nimimerkki:


Loviisan


Loviisan Sanomat, Sibeliuksenkatu 10, 07900 LOVIISA Vaihde (019) 532701 Konttoriajan jälkeen GSM 0400-600608


NÄKÖISLEHTI