|   Uutiset   |   Urheilu   |   Pääkirjoitus   |   LS-videot   |   Pakinat   |   Facebook   |   Torikamera   |   Kuvagalleria   |   Digilehti   |   TV   |   HAKU   |
  |  LIVE   |  Ilouutisia  |   Oikaisu&Palaute   |   Ilmoittajat   |   Tilaajat   |   Mediatiedot   |   Pyhtäänlehti   |   JSN   |   Sinä   |   Yhteystiedot   |   LS
    2017


Nimipäiviään viettävät .

« Takaisin  LOVIISAN UUSIN SÄÄENNUSTE

SÄHKEITÄ LOVIISAN SEUDULTA
Lisää
Tilapäinen valiokunta: Heikilä ja Isotalo eivät nauti luottamusta (02.03.2017 11:17)
Loviisan kuntavaaliehdokkaat 2017 (28.02.2017 19:40)
Lapinjärven kuntavaaliehdokkaat 2017 (28.02.2017 17:42)

PÄÄUUTISET
Lisää
Vatsatauti jyllää Taasiakodissa (01.03.2017)
Porlammin lähipalveluille turvaa etäyhteistyöllä (01.03.2017)
Kaupunki kouluttaa moniosaajia (28.02.2017)

URHEILU
Lisää
LJK pisti Bruinsin kontalleen (28.02.2017)
Tasapeli Joensuussa (21.02.2017)
Minitytöille voitto ja tappio (21.02.2017)

PÄÄKIRJOITUS
Lisää
Kouluruoka suositummaksi (28.02.2017)

ILOUUTISIA
Lisää

UUTISIA MAAILMALTA
Uusi ennuste: Sdp nyt selkeä ykkönen ? mutta tuliko demareille jo ?22 %:n katto? vastaan? (20.11.2018 17:36)
Juha Sipilä väläyttää hiilen kaappaamista ? ?Näen suuren mahdollisuuden Suomelle? (20.11.2018 16:30)
?Poliisivaltiota pukkaa? ? Vasemmistoliitosta tyly kuittaus sotatieteiden tohtorille (20.11.2018 16:23)


TORIKAMERA

LUKIJAN KUVA

Läskitikka
2017-02-28 12:29 Mats Lönnfors

» Näin lähetät kuvia Lovariin


AURINKO NOUSEE/LASKEE


nousee

laskeeMAALLA, MERELLÄ JA ILMASSA
Lentokoneet Loviisan yllä
Laivat Loviisan edustalla
Säteilytilanne Loviisassa
Säähavainnot Loviisa, Orrengrund
Loviisan seudun kelikamerat
Loviisan seudun onnettomuudet

OIKAISUJA
LisŠŠ
Oikaisu: Amistolla oma keittiö (01.03.2017 10:55)
Tarkennus kiky-uutiseen (20.01.2017 09:43)
Väärä ryhmä (05.01.2017 09:45)

EIKÕ LEHTESI TULLUT?

Lue

SEURAT

Lue

YLI 100 VUOTTA VANHAT LOVARIT
UUTISET


TOI-opetus osaksi muuta kouluyhteisöä
06.05.2014Uutta suomenkielistä koulukeskusta on odotettu hartaasti koko kouluyhteisössä. Pisimpään parakeissa ollut erityisopetus pääsee viiden vuoden jälkeen oikeisiin koulutiloihin.

Aamuinfo TOI-opetuksessa on käynnissä. Raine Kotiranta ja Eetu Koponen ovatvalmiina kuuntelemaan, mitä erityisopettaja Anne Havulehto pyytää tekemään. Yksi avustaja on poissa, ja Havulehto toimii sekä opettajana että Kotirannan avustajana. Luokan ulkopuolella ovat alkuun oppilaista vielä Maria Sirengos sekä Norbert Szöcs, joiden saavuttua luokkaan päästään alkuun. Vieraan tulo luokkaan on muutos rutiineissa ja vaikuttaa myös luokan tunnelmaan. Koposta vieras naurattaa, eikä oma nimi ihan heti tule mieleen. TOI-opetuksessa käytetään paljon kuvia ja viittomia apuna. Aamuinfossa katsotaan, ketkä ovat tulleet kouluun, mikä päivä ja kuukausi on ja mietitään, millainen ilma ulkona oli.
Musiikkivalinnan saa tällä kertaa tehdä Sirengus. Hän saa valita eri artistien kuvista yhden, ja valitsee Tuulin. Tietokoneelta ei musiikkia kuitenkaan saada tulemaan ilmoille, sillä yhteydet eivät toimi. Surullisen naamakuvan avulla tilannetta harmitellaan hetki yhdessä ja jatketaan eteenpäin.
Aamuinfo on joka aamu ja sen jälkeen jokainen oppilas tekee päivän ajan oman ohjelmansa mukaisesti. Toimintoja kuvaavat kuvat on kiinnitetty järjestykseen allekkain tarranauhaan värikkäällä pohjalla. Jokaisella oppilaalla on oma kansio, jossa on muun muassa perheenjäsenten kuvia ja jonka avulla työskennellään. Koulupäivät ovat samanmittaisia kuin omalla ikäryhmällä yleisopetuksessa. Lisäksi vammaislain mukaan oppilaiden aamu- ja iltapäivähoito järjestetään koulussa. TOI-opetuksessa on viisi eri toiminta-aluetta, joissa opetusta on annettava: kognitiivinen, päivittäisiin toimiin liittyvä, motorisiin taitoihin liittyvä, sosiaalisiin taitoihin liittyvä sekä kommunikaatioon liittyvät tavoitteet.
Havulehto kuvailee uusia tiloja odotettavan kovasti. Hän kertoo TOI-oppilaiden hyötyvän esimerksi mahdollisuudesta kosketustauluihin ja muutenkin tieto- ja viestintätekniikan parantuvan uuden koulun myötä.
- Meidän oppilaat ovat monitarpeisia. Siirtymät ovat nykytiloissa haastavia, eikä oppilaille voida mahdollistaa yksilöllistä opetusta niin paljon kuin pitäisi. Oppilaat ovat herkkiä ärsykkeille ja he oppivat myös, kun eri toiminnot voidaan tehdä omissa tiloissaan. Tiedetään, että nyt ollaan luokassa tai nyt ollaan taukotilassa, mihin parakissa ei ole mahdollisuutta, kuvailee Havulehto.

Iloa pienistä askelista

Vaikeimmin vammaisten oppilaiden opetus toistaa samoja asioita päivästä ja vuodesta toiseen. Havulehto kertoo oppilaan kehityksen palkitsevan, ja iloa tuottavan esimerkiksi sen, että oppilas osaa laittaa kengän jalkaan. TOI-opetuksessa opetetaan arjessa ja elämässä tarvittavia asioita. Kommunikointi on tärkeää, ja Havulehto uskoo erilaisten uusien puhelaitteiden antavan uusia mahdollisuuksia kun päästää uusiin tiloihin.
- Työ itsessään ei muutu, mutta uusi toimintaympäristö antaa oppimiselle paremmat mahdollisuudet. Se, että pääsemme myös osaksi yhteistä kouluympäristöä emmekä ole erillinen palikka, on hieno asia. On kyse prosessista, kerralla se ei tapahdu ja siinä tarvitaan tiedon siirtoa myös meiltä yleiseen opetukseen. TOI-oppilaat tulevat tutuiksi, heille on nimet ja persoonat, ja he ovat osa koulua. Loppujen lopuksihan me olemme kaikki samanlaisia, Havulehto muistuttaa.
TOI-opetuksessa on Loviisassa tällä hetkellä neljä suomen- ja neljä ruotsinkielistä oppilasta, jotka saavat opetusta omalla äidinkielellään. Uusi koulu on esteetön, joten liikuntarajoitteisillekin koko koulu on saavutettavissa. TOI-opetukseen tulee mm. terapiatiloja ja terapia-allas, joka toimii rauhoittavana elementtinä.

Pisin parakkikomennus

Harjuntaustan erityiskoulun yläkoululaiset ovat opiskelleet parakeissa jo vuodesta 2009 lähtien, eli pisimpään entisen Länsiharjun koulun oppilaista. Vuodesta 2010 parakkeihin siirtyi koko erityisopetus. Harjuntaustan yläkoululuokan matematiikan tunnilla on keskittynyt tunnelma. Ikkunoilla kasvaa kukkia, hyllyt tursuavat tavaraa ja toisen uloskäynnin edessä on väliaikainen varasto. On ahdasta, mutta opiskeluun keskitytään ja neuvoa saa opelta tai avustajalta. Erityisopettaja Leena-Maija Pernu hymyilee joskus koulutuksessa naurattaneen, kun menee toisessa koulussa ihan oikeaan luokkaan, kun on itse opettanut viisi vuotta parakissa.
Harjuntaustan koulun rehtori Laura Ståhl tutkii innokkaasti uuden koulun erityisopetukseen varattuja tiloja pohjakartasta ja kiittelee sitä, että erityisopetuksen tarpeita on kuunneltu ja sisätiloihin on voitu vaikuttaa.
Vuosien parakkikomennuksen aikana opetusta on toteutettu kuten kuuluukin, mutta Ståhl kertoo henkilöstön venyneen äärimmilleen ja opetuksen vaativan nyt paljon erilaista säätämistä, kun tilat ovat epätarkoituksenmukaiset. Hän arvioi, että parakkiajan suurimpia haasteita ovat huono äänieristys, käytävätilan puute ja eriyttämistilojen puute. Ståhl huomauttaa, että äänieristyksen merkitys korostuu erityisoppilaiden kohdalla, vaikka on tärkeä asia kaikessa opetuksessa.
- Henkilökunta on ollut tosi kovilla. Meillä on nyt viisi eri parakkia, eikä yhteistä aikaa tai tilaa henkilökunnalle päivän aikana. Meillä on paljon oppilaita, jotka vaativat valvontaa myös välituntisin.
Oppilailla voi olla niin vaikea tilanne, että kouluun tulo ja siellä olo on hyvin vaikeaa.
- Jos oppilas on ihan poikki, koulun kaltainen sosiaalinen ympäristö, jossa on tiukat rajat ja säännöt, voi olla ylivoimaisen vaikeaa ja syntyy raivareita. Tämä ei ole oppilaan vika tai perheen vika. Oppilas voi olla niin sairas, että hän pääsee terapiaan, mutta ei sairaalaan, ja koulu toimii silloin ikään kuin päivähoitopaikkana.
Stål toteaa, että tilanteet muuttuvat nopeasti ja siksi aikuisia käsipareja on oltava riittävästi. Oppilaiden käytöshäiriöt ovat lisääntyneet, paljon on psyykkisestä voinnista johtuvia häiriöitä. Oppilaille on tarjolla runsaasti erilaisia tukitoimia, mutta jostain syystä ne eivät aina riitä. Väkivaltaisia oppilaita ei määrällisesti ole paljon, mutta he näkyvät ja kuuluvat. Uuden koulun rauhallisiin eriyttämistiloihin pääsy lisää turvallisuuden tunnetta niin oireilevalla oppilaalla kuin muillakin luokan oppilailla. Väkivaltaa erityiskoulussa kohdataankin. Potkut ja lyönnit ovat arkea, mutta niistä pyritään karsimaan dramatiikka, jotta opetus muilla jatkuisi keskeytyksettä.
- Uuteen kouluun olemme saaneet hyvin pienryhmätiloja. Jokaisella solulla on kalustettu eteistila, jota voidaan käyttää tarvittaessa myös opetustilana. Äänieristykseen on satsattu paljon. Uudet tilat antavat mahdollisuudet uudelle ajattelulle, hän toteaa.
Uuden koulukeskuksen turvallinen piha erilaisine liikuntalaitteineen antaa myös uutta tukea erityisopetukseen. Kaaosta on luvassa vielä, kun on pakattava, muutettava, purettava ja asetuttava uusiin tiloihin. Ståhl uskoo, että tämä viimeinen rutistus jaksetaan hyvin, kun tietää väliaikaisuuden loppuvan.

Auli Henriksson

Jaa uutinen klikkaamalla alla olevaa symbolia
� Kirjoita Lovarin mielipidepalstalle tai kerro lis�tietoja toimitukselle

Kommentoi artikkelia sen kirjoittajalleOmat yhteystietoni:
Nimi:

Nimimerkki:


Loviisan


Loviisan Sanomat, Sibeliuksenkatu 10, 07900 LOVIISA Vaihde (019) 532701 Konttoriajan jälkeen GSM 0400-600608


NÄKÖISLEHTI