|   Uutiset   |   Urheilu   |   Pääkirjoitus   |   LS-videot   |   Pakinat   |   Facebook   |   Torikamera   |   Kuvagalleria   |   Digilehti   |   TV   |   HAKU   |
  |  LIVE   |  Ilouutisia  |   Oikaisu&Palaute   |   Ilmoittajat   |   Tilaajat   |   Mediatiedot   |   Pyhtäänlehti   |   JSN   |   Sinä   |   Yhteystiedot   |   LS
    2017


Nimipäiviään viettävät .

« Takaisin  LOVIISAN UUSIN SÄÄENNUSTE

SÄHKEITÄ LOVIISAN SEUDULTA
Lisää
Tilapäinen valiokunta: Heikilä ja Isotalo eivät nauti luottamusta (02.03.2017 11:17)
Loviisan kuntavaaliehdokkaat 2017 (28.02.2017 19:40)
Lapinjärven kuntavaaliehdokkaat 2017 (28.02.2017 17:42)

PÄÄUUTISET
Lisää
Vatsatauti jyllää Taasiakodissa (01.03.2017)
Porlammin lähipalveluille turvaa etäyhteistyöllä (01.03.2017)
Kaupunki kouluttaa moniosaajia (28.02.2017)

URHEILU
Lisää
LJK pisti Bruinsin kontalleen (28.02.2017)
Tasapeli Joensuussa (21.02.2017)
Minitytöille voitto ja tappio (21.02.2017)

PÄÄKIRJOITUS
Lisää
Kouluruoka suositummaksi (28.02.2017)

ILOUUTISIA
Lisää

UUTISIA MAAILMALTA
Suomalaisten Trumpille ja ?haravoinnille? naureskelu sai nolon lopun: ?Supervallan johtajan ajatus oikea? (19.11.2018 11:01)
Sitra laskee: Näin Suomi voi vähentää päästöjään 60% ? villi visio yli 800 000 sähköautosta (19.11.2018 10:50)
Valoa synkkyyteen ? Suomella sittenkin maailmanluokan mäkikotka (19.11.2018 10:36)


TORIKAMERA

LUKIJAN KUVA

Läskitikka
2017-02-28 12:29 Mats Lönnfors

» Näin lähetät kuvia Lovariin


AURINKO NOUSEE/LASKEE


nousee

laskeeMAALLA, MERELLÄ JA ILMASSA
Lentokoneet Loviisan yllä
Laivat Loviisan edustalla
Säteilytilanne Loviisassa
Säähavainnot Loviisa, Orrengrund
Loviisan seudun kelikamerat
Loviisan seudun onnettomuudet

OIKAISUJA
LisŠŠ
Oikaisu: Amistolla oma keittiö (01.03.2017 10:55)
Tarkennus kiky-uutiseen (20.01.2017 09:43)
Väärä ryhmä (05.01.2017 09:45)

EIKÕ LEHTESI TULLUT?

Lue

SEURAT

Lue

YLI 100 VUOTTA VANHAT LOVARIT
UUTISET


Asiakkaiden määrää voidaan lisätä uusien tilojen myötä

12.03.2004Loviisan toimintakeskus on muuttanut uusiin tiloihin Öhmaninkadulle valmistuneeseen 600 neliön rakennukseen. Ajanmukaisten tilojen myötä keskuksen asiakasmäärää voidaan lisätä ainakin kymmenellä. Asiakaskunta muodostuu kehitysvammaisista, mielenterveyskuntoutujista sekä niin sanotuista vajaakuntoutujista, kuten esimerkiksi liikenneonnettomuuksissa vammoja saaneista henkilöistä.


Toimintakeskus, eli entinen työkeskus, sijaitsi aiemmin Itäisellä Tullikadulla. Uudenmaan erityishuoltopiiri, jonka nimi tämän vuoden alussa muutettiin Uudenmaan erityispalvelut -kuntayhtymäksi, on järjestänyt kehitysvammaisille työ- ja muuta toimintaa Loviisassa jo yli 20 vuoden ajan.

– Vanhat kehitysvammaisten työkeskukset muuttuivat vuonna 2001 voimaan tulleen lakimuutoksen myötä seutukunnallisiksi monipalvelukeskuksiksi. Meidän toimintaideamme on olla Loviisan ja sen naapurikuntien monipalvelukeskus, selvittää esimies Varpu Tyyskä-Korhonen.
Keskuksen asiakkaina on jo joitakin vuosia ollut kehitysvammaisten lisäksi mielenterveyskuntoutujia sekä vajaakuntoutujia.
–Mielenterveyskuntoutujien osalta kokemukset ovat olleet hyviä, samoin kuin muidenkin ryhmien. Täällä työskentely on kuntouttanut ja antanut eväitä arjessa selviämiseen, mainitsee Tyyskä-Korhonen.

Keramiikkaa syntyy jatkossakin

Loviisan keskuksen ”brändinä” on jo pitkään ollut keramiikka. Pajassa tehdään koriste- ja käyttöesineitä.
–Savi tarjoaa mahdollisuudet tosi luovaan työhön. Siihen voi osallistua jokainen, sillä työvaiheita on paljon. Saven työstössä tarvitaan muovailua, kaulimista, värjäämistä, lasittamista sekä rekvisiittaa, kuten nauhojen ja muiden koristeiden laittamista. Keramiikkapajamme onkin kuin pieni tehdas, toteaa Tyyskä-Korhonen ja esittelee neljää uuttaa keramiikkauunia, jotka odottavat asentamista.

Jatkossa keramiikkaa myydään katutasoon avattavassa myymälässä, jonka yhteyteen tulee myös kahvila. Siitä, milloin myymälä-kahvila avataan, ilmoitetaan myöhemmin. Entisissä tiloissa Itäisellä Tullikadulla on mahdollisuus ostaa pajan keramiikkatuotteita vielä kahden viikon ajan. Henkilökunta tulee pyydettäessä avamaan ovet.

Päivätoiminta tarjoaa virikkeitä

Keramiikkapajan lisäksi toimintakeskuksessa tehdään jonkin verran kevyitä alihankintatöitä paikallisille yrityksille. Lisäksi järjestetään päivätoimintaa erilaisissa ryhmissä.
–Päivätoiminta on virikepainotteista. Siihen kuuluu esimerkiksi askartelua vuodenaikojen mukaan, keskustelua, taidetta, musiikkiterapiaa ja retkiä. Lisäksi ryhmissä opetellaan elämän valmiuksia ja pyritään vahvistamaan itsetuntoa, sanoo Tyyskä-Korhonen.
Hän jatkaa, että uudet tilat terveyskeskuksen vieressä ovat mitä parhaimmalla paikalla.

–Siitä kiitos Loviisan kaupungin myötämieliselle suhtautumiselle erityisryhmiä kohtaan. Olemme keskellä kaikkea. Esimerkiksi kotona maaseudulla asuvalle kehitysvammaiselle jo tulo tänne voi tarjota kokemuksia ”urbaanista” elämästä. Loviisa on meidän toimintaamme ajatellen sopivan kokoinen paikka opiskella elämää.
Keskuksessa on mahdollisuus myös yksilötoimintaan, sillä tarvittaessa voidaan järjestää henkilökohtainen ohjaaja. Päivän ohjelma räätälöidään asiakkaan mukaan.

Talossa myös vuokrattavia tiloja

Toimintakeskuksessa on reilusti tilaa, kaikkiaan 600 neliötä.
–Saimme olla mukana tilojen suunnittelussa. Arkkitehti Kalevi Ilonen piirsi talon ja nyt lopputulos on nähtävissä. Olemme tiloihin erittäin tyytyväisiä, kertoo Tyyskä-Korhonen.
Talon vihkiäisiä ja avoimien ovien päiviä vietetään sitten, kun kaikki on saatu paikoilleen. Oman käytön lisäksi osaa talosta aiotaan ryhtyä vuokraamaan kokoustiloiksi yhdistyksille ja kansalaisopistoille.

Toimintakeskuksessa on nykyisin noin 30 asiakasta. Uusia otetaan kymmenkunta. Asiakasasioissa yhteyttä voi ottaa suoraan Tyyskä-Korhoseen.
Asiakasmäärän lisääntyessä palkataan myös lisää henkilökuntaa. Keskus työllistää esimiehen lisäksi kolme ohjaajaa, keittiö-siivoustyöntekijän sekä joukon henkilökohtaisia avustajia. Keskus on myös työllistänyt työttömiä ja vakinaistanutkin heistä muutamia. Lisäksi toimintakeskus on suosittu opiskelijoiden työharjoittelupaikka.

Jaa uutinen klikkaamalla alla olevaa symbolia


e-mail  Eija Kosonen

FacebookLis�� Facebook-sein�llesi


� Kirjoita Lovarin mielipidepalstalle tai kerro lis�tietoja toimitukselle

Kommentoi artikkelia sen kirjoittajalleOmat yhteystietoni:
Nimi:

Nimimerkki:


Loviisan


Loviisan Sanomat, Sibeliuksenkatu 10, 07900 LOVIISA Vaihde (019) 532701 Konttoriajan jälkeen GSM 0400-600608


NÄKÖISLEHTI