|   Uutiset   |   Urheilu   |   Pääkirjoitus   |   LS-videot   |   Pakinat   |   Facebook   |   Torikamera   |   Kuvagalleria   |   Digilehti   |   TV   |   HAKU   |
  |  LIVE   |  Ilouutisia  |   Oikaisu&Palaute   |   Ilmoittajat   |   Tilaajat   |   Mediatiedot   |   Pyhtäänlehti   |   JSN   |   Sinä   |   Yhteystiedot   |   LS
    2017


Nimipäiviään viettävät .

« Takaisin  LOVIISAN UUSIN SÄÄENNUSTE

SÄHKEITÄ LOVIISAN SEUDULTA
Lisää
Tilapäinen valiokunta: Heikilä ja Isotalo eivät nauti luottamusta (02.03.2017 11:17)
Loviisan kuntavaaliehdokkaat 2017 (28.02.2017 19:40)
Lapinjärven kuntavaaliehdokkaat 2017 (28.02.2017 17:42)

PÄÄUUTISET
Lisää
Vatsatauti jyllää Taasiakodissa (01.03.2017)
Porlammin lähipalveluille turvaa etäyhteistyöllä (01.03.2017)
Kaupunki kouluttaa moniosaajia (28.02.2017)

URHEILU
Lisää
LJK pisti Bruinsin kontalleen (28.02.2017)
Tasapeli Joensuussa (21.02.2017)
Minitytöille voitto ja tappio (21.02.2017)

PÄÄKIRJOITUS
Lisää
Kouluruoka suositummaksi (28.02.2017)

ILOUUTISIA
Lisää

UUTISIA MAAILMALTA
?Herra ministeri, te olette 114?vuotias, kun suomalaiset veronmaksajat vapautuvat tästä vastuusta? (13.11.2018 18:02)
Perussuomalaiset haluaa keskituloisen veroalen ? Ruotsissa saa 200e/kk enemmän (13.11.2018 16:41)
Finanssiala: Sdp:n lähdevero vesittyy ? maksajina Suomen työssäkäyvät (13.11.2018 15:32)


TORIKAMERA

LUKIJAN KUVA

Läskitikka
2017-02-28 12:29 Mats Lönnfors

» Näin lähetät kuvia Lovariin


AURINKO NOUSEE/LASKEE


nousee

laskeeMAALLA, MERELLÄ JA ILMASSA
Lentokoneet Loviisan yllä
Laivat Loviisan edustalla
Säteilytilanne Loviisassa
Säähavainnot Loviisa, Orrengrund
Loviisan seudun kelikamerat
Loviisan seudun onnettomuudet

OIKAISUJA
LisŠŠ
Oikaisu: Amistolla oma keittiö (01.03.2017 10:55)
Tarkennus kiky-uutiseen (20.01.2017 09:43)
Väärä ryhmä (05.01.2017 09:45)

EIKÕ LEHTESI TULLUT?

Lue

SEURAT

Lue

YLI 100 VUOTTA VANHAT LOVARIT
UUTISET


Nuorten syrjäytymisen estämiseksi etsittiin eväitä
29.04.2014Nuorten syrjäytyminen ja etenkin keinot sen ehkäisemiseen ja siihen puuttumiseen olivat aiheina päättäjien ja nuorten keskusteluillassa sunnuntaina Loviisassa. Nuoret ovat valmiita auttamaan toinen toisiaan, mutta myös päättäjien toivotaan tuovan oman kortensa kekoon.

Loviisalainen 13-25 -vuotiaiden nuorten tiimi, ICCL Crew, järjesti sunnuntaina leikkimielisen salibandyn ystävyysottelun, jossa olivat vastakkain Loviisan valtuuston joukkue ja nuorten joukkue. Valtuuston vahvistuksina olivat Duudsoneiden Jarppi ja HP. Koko perheen tapahtumaa höysti hulluttelun ohessa vakava asia, nuorten syrjäytyminen, joka on tosiasia niin valtakunnallisella kuin paikallisella tasolla.
Onnistuneen pelitapahtuman päätyttyä liikuntahallille jäi noin 60-henkinen joukko, jossa oli nuorten lisäksi vieraina valtuutettuja, nuorten kanssa työskenteleviä, koulujen ja seurakunnan edustajia, virkamiehiä sekä yhdistysten väkeä.
Aluksi vieraille kerrottiin loviisalaisten nuorten arjesta ja haasteistakin. Tietoon tuotiin muun muassa muutaman nuoren kokemukset siitä, miten hankalaa on saada apua masennukseen. Apu löytyy liian monen mutkan kautta hitaasti, eikä silloin, kun tarve on akuutti.

Kummi voisi rohkaista

ICCL Crewin kantava ajatus on se, että nuoret suunnittelevat ja toteuttavat nuorille tapahtumia alusta loppuun asti itse. Tällä tiellä on tarkoitus jatkaakin. Lankoja tapahtumien järjestämisessä pitää käsissään Mikael Sinisalo.
–Meillä on mukana monenlaisia nuoria, jotka tulevat keskenään hyvin toimeen ja toimivat hyvin yhdessä. Jokaisella on jotain vahvuuksia eli jokainen osaa jotain. Yhdessä tekemällä vahvistuu myös itsetunto, mainitsee Sinisalo.
Hän nosti esille niin sanotun kummitoiminnan vahvistamisen. Toinen nuori voisi olla toisen kummi. Nimetyt kummit vetäisivät mukaan myös niitä nuoria, jotka eivät muuten lähde tai jotka vaikuttavat yksinäisiltä. Yhdessä tekemiseen voi kannustaa yksinkertaisesti vaikkapa vain rohkaisemalla “tulethan sinäkin tänään”.
Keskustelussa ICCL Crewin väkeä kehotettiin menemään kouluihin kertomaan kummitoiminnastaan. Myös sitä, millaisia “toimenkuvia” kummeilla olisi, kannattaisi miettiä.

Kursseilta moniosaajia

Sinisalo nosti esille myös nuorten kurssitoiminnan. Nyt, kun nuoret järjestävät itse tapahtumia, he voisivat toimia myös esimerkiksi järjestyksenvalvojina niin omissa kuin muidenkin järjestämissä tapahtumissa. Myös hygienia- ja anniskelupassi voisi olla hyödyksi monelle. Kurssien käymisestä voisi olla nuorille moniosaajille taloudellistakin hyötyä.
Yleisön joukosta kurssitarjottimelle haluttiin lisätä myös ensiapukurssi.
Kurssien järjestämisessä nuoria kehotettiin kääntymään Valkon kansalaisopiston ja Mi:n puoleen.
Yritysten kanssa nuoret toivovat yhteistyötä, jonka myötä väylät työelämäänkin voisivat tulevaisuudessa löytyä. Yhteistyö voisi olla tutustumista ja kokeilemista niin, että molemmat hyötyisivät.
Nuoria patisteltiin ottamaan itse rohkeasti yhteyttä yrityksiin. Myös yrittäjäyhdistyksen rooli nähtiin tärkeänä, jotta nuoret ja yrittäjät kohtaisivat nykyistä helpommin.

Oma tila haaveena

Puheenaiheeksi nousivat myös tilat. Tähän asti ICCL Crewin nuoret ovat voineet käyttää kokoontumiseen Forumin nuorisotilaa, mutta “omannäköinen” paikka on toiveissa.
Mistä siis löytyisi sellainen tila, vaikkapa vanha teollisuushalli, minkä nuoret voisivat laittaa mieleisekseen ja järjestää tapahtumia 300-400 ihmiselle?
–Loviisasta puuttuu paikka, jossa nuoret voisivat pitää esimerkiksi bänditapahtumia. Kun olisi kunnon keikkapaikka, niin tänne saataisiin kunnon bändejäkin, arveli Sinisalo.
Nuoriso on katsellut “sillä silmällä” muun muassa vanhaa kartonkitehdasta Sibeliuksenkadulla, Kasténin entistä makkaratehdasta sekä entisiä Lov-Auton tiloja.
–Meille riittäisi, että on viemäri ja lämpö, totesi Sinisalo.
Omissa tiloissa on aina ylläpitokustannuksia ja rahaa on oltava. Rahaa nuoret hankkisivat tapahtumilla, joihin myydään lippuja. Tarkoitus on lähteä katsomaan nuorten tiloja naapurikaupunkeihin Kotkaan ja Porvooseen, joista voisi samalla saada potentiaalisia osallistujia loviisalaisiin nuorten tapahtumiin.
Keskusteluillassa nuorille neuvottiin monia väyliä taloudellisen tuen hakemiseen. Nuoret haluavat kuitenkin mieluummin tehdä asiat mahdollisimman pitkälle omalla tavallaan eli talkoilla.
–Olen vähän allerginen tukien hakemiseen, enkä halua opettaa nuorille sitä, että aina voidaan olla pyytämässä rahaa. Haluamme olla omavaraisia. Tapahtumat järjestetään niin, että niistä saadaan tuloja seuraavan tapahtuman järjestämiseen. Ja seuraava tapahtuma on kesäbileet Skanssin sisäpihalla, paljasti Sinisalo.
ICCL Crewillä on Facebook-sivut, joista kiinnostuneet saavat lisätietoja toiminnasta. (EK)

Jaa uutinen klikkaamalla alla olevaa symbolia
� Kirjoita Lovarin mielipidepalstalle tai kerro lis�tietoja toimitukselle

Kommentoi artikkelia sen kirjoittajalleOmat yhteystietoni:
Nimi:

Nimimerkki:


Loviisan


Loviisan Sanomat, Sibeliuksenkatu 10, 07900 LOVIISA Vaihde (019) 532701 Konttoriajan jälkeen GSM 0400-600608


NÄKÖISLEHTI