|   Uutiset   |   Urheilu   |   Pääkirjoitus   |   LS-videot   |   Pakinat   |   Facebook   |   Torikamera   |   Kuvagalleria   |   Digilehti   |   TV   |   HAKU   |
  |  LIVE   |  Ilouutisia  |   Oikaisu&Palaute   |   Ilmoittajat   |   Tilaajat   |   Mediatiedot   |   Pyhtäänlehti   |   JSN   |   Sinä   |   Yhteystiedot   |   LS
    2017


Nimipäiviään viettävät .

« Takaisin  LOVIISAN UUSIN SÄÄENNUSTE

SÄHKEITÄ LOVIISAN SEUDULTA
Lisää
Tilapäinen valiokunta: Heikilä ja Isotalo eivät nauti luottamusta (02.03.2017 11:17)
Loviisan kuntavaaliehdokkaat 2017 (28.02.2017 19:40)
Lapinjärven kuntavaaliehdokkaat 2017 (28.02.2017 17:42)

PÄÄUUTISET
Lisää
Vatsatauti jyllää Taasiakodissa (01.03.2017)
Porlammin lähipalveluille turvaa etäyhteistyöllä (01.03.2017)
Kaupunki kouluttaa moniosaajia (28.02.2017)

URHEILU
Lisää
LJK pisti Bruinsin kontalleen (28.02.2017)
Tasapeli Joensuussa (21.02.2017)
Minitytöille voitto ja tappio (21.02.2017)

PÄÄKIRJOITUS
Lisää
Kouluruoka suositummaksi (28.02.2017)

ILOUUTISIA
Lisää

UUTISIA MAAILMALTA
Suomen futistytöille lohdutuspiste ? MM-turnauksen pettymys valmentajien piikkiin (21.11.2018 00:24)
Kärpät jatkaa mestareiden liigassa puolivälieriin (20.11.2018 23:07)
Kuolemanristi ilmestyi nyt Netflixin kurssikäyrään ? Pelätty ilmiö leviää (20.11.2018 19:31)


TORIKAMERA

LUKIJAN KUVA

Läskitikka
2017-02-28 12:29 Mats Lönnfors

» Näin lähetät kuvia Lovariin


AURINKO NOUSEE/LASKEE


nousee

laskeeMAALLA, MERELLÄ JA ILMASSA
Lentokoneet Loviisan yllä
Laivat Loviisan edustalla
Säteilytilanne Loviisassa
Säähavainnot Loviisa, Orrengrund
Loviisan seudun kelikamerat
Loviisan seudun onnettomuudet

OIKAISUJA
LisŠŠ
Oikaisu: Amistolla oma keittiö (01.03.2017 10:55)
Tarkennus kiky-uutiseen (20.01.2017 09:43)
Väärä ryhmä (05.01.2017 09:45)

EIKÕ LEHTESI TULLUT?

Lue

SEURAT

Lue

YLI 100 VUOTTA VANHAT LOVARIT
UUTISET


Valtuusto nieli pitkin hampain aluepelastuslaitoksen lisäkulut

12.03.2004

Loviisan kaupunginvaltuusto joutui keskiviikkona nielemään pitkin hampain Porvoon kaupungin määräämät ylimääräiset aluepelastuslaitoksen kustannukset, vaikka valtuusto vielä edellisessä kokouksessa päätti yksimielisesti niitä vastustaa. Keskiviikkona valtuusto sai tiedoksi kaupunginhallituksen päätöksen olla valittamatta aluepelastuslaitoksen kustannusten jaosta, jossa Loviisan maksuosuutta nostettiin edellisvuoden 930.000 eurosta tämän vuoden 1,2 miljoonaan euroon. Sen lisäksi Loviisa maksaa vielä aluehälytyskeskusmenoja yhteensä 97.000 euroa.


Kaupunginhallitus päätti olla valittamatta Porvoon päätöksestä sen jälkeen, kun vs. kaupunginsihteeri Jan Salenius oli ollut puhelinyhteydessä kuntaliiton kehittämispäällikkö Markku Haikoon. Haiko oli kertonut mielipiteenään, ettei Loviisalla ole perusteltua syytä hakea muutosta tehtyihin ratkaisuihin. Ulf Baggström kertoi, ettei Haikolla ollut aikaa tavata Loviisan edustajia, mutta tämä oli perehtynyt asiakirjoihin ja antanut painavan mielipiteensä.

Valtuustolla ei tosin olisi edes teoriassa ollut enää mahdollisuuksia tehdä oikaisuvaatimusta, sillä lakisääteiset oikaisuvaatimusten määräajat olivat umpeutuneet jo edellisellä viikolla.

Valtuustolle muistutettiin, että Loviisa on kuntaliiton jäsen ja kuntaliitto on ajatellut Loviisan etua suositusta antaessaan. Tosin myös toinen osapuoli Porvoo on kuntaliiton jäsen.
-Olen erittäin pettynyt, kun tämä asia tuli kaupunginhallitukseen. Myös muut hallituksen jäsenet olivat. Näiden Porvoon ylimääräisten maksujen summa on niin suuri, että sillä hankkisi Loviisaan vaikka kaksi jääkiekkoradan hallia per vuosi, puhisi ruotsalaisen kansanpuolueen Olof Gren.

Kustannustason luvattiin säilyvän

-Kun meitä houkuteltiin lain määräämään alueelliseen pelastustoimeen, meille uskoteltiin (Porvoon palopäällikön) Boris Aarnion suulla, etteivät kustannukset nouse olevista menoista. Vielä valtuustossa hyväksyessämme sopimuksen kuvittelimme kaiken olevan näin. Mutta toisin kävi, sanoi demareiden Sinikka Heikkinen.

-Paikallisesti on melko suurin sanoin epäilty neuvottelijoiden osaamista. Nyt selvitysten jälkeen kuitenkin olemme tilanteessa, jossa vain voimme todeta kuntaliiton kehittämispäällikkö Markku Haikon sanoin; Loviisalla ei ole perusteltua syytä hakea muutosta tehtyihin ratkaisuihin.

"Sopimustekstit ymmärrettävä paremmin"

-Tästä on otettava oppia. Niin virkamiesten kuin luottamusmiestenkin. Sopimustekstien sisällön ymmärtämiseen on paneuduttava tarkemmin, Sinikka Heikkinen sanoi ja antoi ymmärtää, ettei aluepelastuslaitossopimuksiin ja -neuvotteluihin perehdytty Loviisassa riittävästi.
Myös Rkp:n Patrik Stenvall ihmetteli kustannusten jakoa ja kuntaliiton edustajan näkemystä.

-Loviisassa on 8 prosenttia alueen asukkaista ja se maksaa 19,66 prosenttia aluepelastuslaitoksen menoista. Porvoossa on yli 50 prosenttia alueen asukkaista ja he maksavat noin 38 prosenttia menoista. Muiden kuntien osalta maksut ovat melko hyvin suhteessa asukaslukuun, mutta ei Porvoossa eikä Loviisassa. Loviisa maksaa liikaa ja Porvoo liian vähän, kiteytti Stenvall.

-Me olemme täällä kaikki allekirjoittaneet ponnen, että kustannusosuuden pitää laskea tai päätöksestä valitetaan. Eli kukkoillaan vähän ensin ja sitten joki virkamies soittaa kuntaliittoon ja sitten sanotaan, ettei valitetakaan, Stenvall kritisoi.

"Ensi vuonna kustannukset laskevat"

Kaupungin talouspäällikkö Ulf Baggström rauhoitteli valtuutettuja vakuutelemalla, että ylimääräiset maksut koskevat vain tätä vuotta. Ensi vuoden talousarviossa kustannukset jaetaan Baggströmin mukaankuntien asukasluvun ja osin myös riskiarvioiden perusteella, jolloin Loviisan kustannusten luvattiin alenevan.

-Ensi vuoden alusta lukien kustannusten pohjana on asukasluku ja jonkin verran myös riskianalyysi. Kaiken järjen mukaan meidän kustannusten pitäisi puolittua, Baggström arvioi.

-Olen ollut edustamassa Loviisaa aluepelastuslautakunnassa. Kun näin ensimmäistä kertaa nämä luvut, tyrmistyin. Koitin löytää niistä laskuvirheen. Minä pyysin hallituksessa, että lähetetään kuntaliitolle nämä paperit arvioitavaksi.

"Voimala ja jalostamo eivä lisää kuluja"

-Meillä on ollut tähän saakka Suomen toiseksi kallein pelastustoimi. Nyt se on kallein. Se ei johdu ydinvoimalasta, koska voimalassa on oma palokunta. Myös Boris Aarnio on sanonut, ettei ydinvoimala ja Porvoon jalostamo lisää kuntien riskiä ja kuluja, koska laitoksilla on omat palokunnat, Ismo Kokko sanoi.

-Viime kokouksessa varoittelin, ettei sinne (Porvooseen) pidä lähettää heikkoa valtuuskuntaa. Esimerkiksi Myrskylä on pannut ankarasti hanttiin Porvoon päätöksille, sanoi Rkp:n Kenneth Hanson.

Kaupunginjohtaja Olavi Kaleva yhtyi Ulf Baggströmin näkemykseen siitä, että tämän vuosi on poikkeusvuosi pelastuslaitoksen kustannuksissa.
-Meillä on entuudestaan ollut kallis pelastustoimi, niin ei se voi yhtäkkiä siitä halventua. Ensi vuonna tilanne on jo toinen. Kustannukset tulevat ensi vuonna alenemaan, Kaleva lupaili. Myös kokoomuksen valtuutettu ja tarkastuslautakunnan puheenjohtaja Ritva Suomalainen halusi tyynnytellä valtuutettujen kiukkua.

"Tällainen kömmähdys ei saa toistua"

-Meidän ei kannata nyt surra tätä asiaa, mutta pitää mielessä, että tällaista kömmähdystä ei pidä tapahtua enää uudelleen, Suomalainen sanoi.
-Jos meillä on ollut tähän saakka kallis pelastuslaitos ja huonot sopimukset naapurikuntien kanssa, ja sitten perustetaan uusi organisaatio, niin pitää lähettää hyvä neuvottelija, joka sanoo, että me emme enää halua maksaa muiden kustannuksia, Stenvall totesi.

Valtuusto lakkautti hätäkeskuslautakunnan 1.1.2004 alkaen, jolloin Loviisan hätäkeskus siirtyi Itä-Uudenmaan pelastuslaitoksen yhteyteen.
Valtuusto vapautti kokouksessaan Soili Silvennoisen luottamustehtävistään paikkakunnalta muuton takia ja valitsi hänen tilalleen keskusvaalilautakuntaan Lea Turusen. Valtuusto myönsi omavelkaisen takauksen Kiinteistö Oy Lov-as, Linnunrata 36:n 1.250.000 euron lainalle, jonka laina-aika on 20 vuotta.
Valtuusto sai myös selvityksen tekemiensä aloitteiden käsittelystä. Rkp:n Patrik Stenvall harmitteli, että aloitteiden käsittely on venynyt eikä mitään tapahdu.

Tienvarsimainosta kaivattiin

-Loviisan ohitustielle on vaadittu Rkp:n aloitteessa sekä Östra Nyland -lehden päätoimittajan Kim Wahlroosin kirjoituksissa tienvarsimainosta, joka kertoisi, että metsän takana on joku kaupunki. Asia on ollut vireillä, mutta mitään ei tapahdu, Stenvall tivasi. Kaupunginjohtaja Olavi Kalevan mukaan asiasta on oltu yhteydessä tieviranomaisiin ja hanketta ollaan edistetty, mutta hän lupasi vielä kiirehtiä asiaa.

Valtuusto merkitsi myös tiedoksi vastauksen kokoomuksen tekemään ja kaikkien valtuutettujen viime syyskuussa allekirjoittamaan aloitteeseen, jossa vaadittiin kaupunginhallitusta selvitämään mahdollisuutta järjestää päivähoitopalveluita nykyistä joustavammin päiväkotien aukioloaikoja pidentämällä. Perusturvalautakunta oli todennut, ettei päiväkotien aukioloja voi pidetää työaikajärjestelyjen avulla ja asia jäi sillensä. Kokouksen päätteeksi demareiden valtuustoryhmän puheenjohtaja Sinikka Heikkinen teki aloitteen, jonka sisältö oli kutakuinkin samanlainen kuin kokoomuksen aloitteessa. Demariryhmä esitti selvitettäväksi myös ympärivuorokautisen kunnallisen lastenhoidon tarvetta Loviisassa.

Demareiden Toini Schroderus luki aloitteen, jossa kiirehdittiin suomenkielisen peruskoulun kirjojen uusimista.
-Ihmetystä ja huolta herättää erityisesti se, että jollakin luokalla oppilaat joutuvat valitettavasti käyttämään vuonna 1985 painettua karttaa, jossa Neuvostoliitto ja Itä- ja Länsi-Saksa olivat olemassa, Schroderus kertoi.

Heikkinen johtaa SDP-valtuutettuja

Loviisan valtuusto merkitsi keskiviikona tiedoksi, että Sosialidemokraattisen puolueen Loviisan valtuustoryhmä valitsi puheenjohtajakseen Sinikka Heikkisen. Puheenjohtajaksi valittiin Juhani Uitto ja sihteeriksi Toini Schroderus. Ryhmän varasihteerinä toimii Jukka Häyhä.

Jaa uutinen klikkaamalla alla olevaa symbolia


e-mail  Arto Henriksson

FacebookLis�� Facebook-sein�llesi


� Kirjoita Lovarin mielipidepalstalle tai kerro lis�tietoja toimitukselle

Kommentoi artikkelia sen kirjoittajalleOmat yhteystietoni:
Nimi:

Nimimerkki:


Loviisan


Loviisan Sanomat, Sibeliuksenkatu 10, 07900 LOVIISA Vaihde (019) 532701 Konttoriajan jälkeen GSM 0400-600608


NÄKÖISLEHTI