|   Uutiset   |   Urheilu   |   Pääkirjoitus   |   LS-videot   |   Pakinat   |   Facebook   |   Torikamera   |   Kuvagalleria   |   Digilehti   |   TV   |   HAKU   |
  |  LIVE   |  Ilouutisia  |   Oikaisu&Palaute   |   Ilmoittajat   |   Tilaajat   |   Mediatiedot   |   Pyhtäänlehti   |   JSN   |   Sinä   |   Yhteystiedot   |   LS
    2017


Nimipäiviään viettävät .

« Takaisin  LOVIISAN UUSIN SÄÄENNUSTE

SÄHKEITÄ LOVIISAN SEUDULTA
Lisää
Tilapäinen valiokunta: Heikilä ja Isotalo eivät nauti luottamusta (02.03.2017 11:17)
Loviisan kuntavaaliehdokkaat 2017 (28.02.2017 19:40)
Lapinjärven kuntavaaliehdokkaat 2017 (28.02.2017 17:42)

PÄÄUUTISET
Lisää
Vatsatauti jyllää Taasiakodissa (01.03.2017)
Porlammin lähipalveluille turvaa etäyhteistyöllä (01.03.2017)
Kaupunki kouluttaa moniosaajia (28.02.2017)

URHEILU
Lisää
LJK pisti Bruinsin kontalleen (28.02.2017)
Tasapeli Joensuussa (21.02.2017)
Minitytöille voitto ja tappio (21.02.2017)

PÄÄKIRJOITUS
Lisää
Kouluruoka suositummaksi (28.02.2017)

ILOUUTISIA
Lisää

UUTISIA MAAILMALTA
Kokoomusvaikuttaja: Suomeen +10 000 maahanmuuttajaa vuodessa tai palvelut alas ? Rinteen eläkelupaus on ?pyramidihuijaus? (19.11.2018 16:24)
Näkökulma: Nyt suomalaiset haravoimaan ? me Trumpin sanaa ymmärtämättömät mokasimme (19.11.2018 12:40)
Kokoomuksen konkari sote-yritysten keskittymisestä: ?Enkös minä sanonut? (19.11.2018 12:10)


TORIKAMERA

LUKIJAN KUVA

Läskitikka
2017-02-28 12:29 Mats Lönnfors

» Näin lähetät kuvia Lovariin


AURINKO NOUSEE/LASKEE


nousee

laskeeMAALLA, MERELLÄ JA ILMASSA
Lentokoneet Loviisan yllä
Laivat Loviisan edustalla
Säteilytilanne Loviisassa
Säähavainnot Loviisa, Orrengrund
Loviisan seudun kelikamerat
Loviisan seudun onnettomuudet

OIKAISUJA
LisŠŠ
Oikaisu: Amistolla oma keittiö (01.03.2017 10:55)
Tarkennus kiky-uutiseen (20.01.2017 09:43)
Väärä ryhmä (05.01.2017 09:45)

EIKÕ LEHTESI TULLUT?

Lue

SEURAT

Lue

YLI 100 VUOTTA VANHAT LOVARIT
UUTISET


Vuokratontit rajoittavat joissain tapauksissa mökkikauppaa
23.04.2014–Kaupungin vuokratonteilla sijaitsevat kesämökit menisivät toisinaan helpommin kaupaksi, jos tontinkin voisi ostaa. Nyt vuokratontit muodostuvat helposti myynnin esteeksi, koska moni ostajaehdokas karsastaa vuokratonttia ja sen periaatteessa muodostamaa epävarmuutta tulevasta, toteaa kiinteistönvälittäjä Leena Lindroos.

Lindroos perusti helmikuun alussa LKV-Hemma -nimisen kiinteistönvälitysyrityksen Loviisaan. Hän työskenteli aiemmin Itä-Uudenmaan Kiinteistövälityksessä, mutta ajatus omasta yrityksestä vei mennessään. Vauhtia siihen antoi laillistetun kiinteinteistönvälittäjän tutkinnon suorittaminen. Lkv-paperin hän sai tammikuussa.
Asuntomarkkinoilla riittää tarjontaa niin koko maassa kuin Loviisassakin.
–Jos hintataso on kohdallaan, kysyntääkin on. Mitä kalliimpi asunto, sen pitempi on myyntiaika. Ostajat ovat aiempaa hintatietoisempia. Myyjä voi pyytää mitä vain, mutta toinen asia on se mitä ostaja haluaa maksaa.
Silloin, kun omakotitalon hinta menee yli 200 000 euron, moni ajattelee, että sillä rahallahan saa avaimet käteen -talon, ja juuri sellaisen kuin haluaa.
–Tällaisissa tapauksissa talon sijainti ratkaisee. Jos myytävä talo on hyvällä paikalla, siitä ollaan valmiita maksamaan. Vaikka samalla rahalla saisi uuden talon, ei sitä välttämättä saa rakentaa yhtä hyvälle paikalle.
Lindroosin mukaan eniten Loviisassa tulee myyntiin omakotitaloja. Kysyntää sen sijaan on runsaimmin pienille kaupungin keskustassa sijaitseville hissikerrostaloissa oleville asunnoille.
–Vanhemmat ihmiset haluavat olla omakotitalossaan niin kauan kuin mahdollista. Jossain vaiheessa monen on kuitenkin pakko vaihtaa helpompaan asumismuotoon. Silloin yleensä valitaan asunto hissitalosta ja omakotitalo pannaan myyntiin.
Lindroosin mukaan kysyntää on myös sijoitusasunnoista. Keväällä kiinteistömarkkinoilla kysytään myös mökkejä. Lindroos nostaa esille Loviisan kaupungin vuokratontit, joilla olevia mökkejä tulee myyntiin aika ajoin.
–Mökkejä olisi toisinaan helpompi myydä, jos myös tontin voisi myydä. Osa mökinostajista haluaa tontinkin omakseen.
Vuokratontti voi aiheuttaa myös vaikeuksia rahoituksen järjestämisessä, koska tässä tapauksessa vuokraoikeus ei käy vakuudeksi mahdollisesti tarvittavalle lainalle.
Mökinostajat haluavat myös mukavuutta. Tie perille, juokseva vesi ja sähköt ovat usein perusvaatimuksia, sillä mökkejä käytetään yhä enenevässä määrin ympäri vuoden.
–Enää ei arvosteta niinkään idylliä, vaan toimivuutta ja helppoutta. Mökki on monelle kakkosasunto.

Luotonantoa tiukennettu

Asuntokauppojen tekoa hillitsee talouden epävakaisuus.
–Ihmiset ovat varovaisia luotonoton suhteen. Talous ei esimerkiksi työllisyystilanteen vuoksi ole niin vakaalla pohjalla, että isompia lainoja uskallettaisiin ottaa.
Myös pankit ovat joutuneet tiukentamaan luontonantopolitiikkaansa etenkin Finanssivalvonnan asettamien vaatimusten mukaisesti. Sataprosenttista lainaa ei enää saa antaa, vaan tietty omarahoitusosuus on oltava. Tällä pyritään suitsimaan ylivelkaantumista.
Lainahanoja on tukittu myös niin, ettei uuteen asuntoon yleensä saa luottoa ennen kuin vanha on myyty. Näin asiakas ei jää kahden asunnon loukkuun, mikä pankkialalla aiemmin toimineen Lindroosin mukaan ei ole yksinomaan huono asia.

Töitä voi tehdä omalla tavalla

Vaikka kiinteistöala on Loviisassa kilpailtu, uskoo tuore yrittäjä tilaa vielä löytyvän. Hän katsoo, että pystyy hyödyntämään työssään myös entisen ammattinsa tuomaa pankkiosaamista. Lindroos toimi ennen kiinteistöalalle siirtymistään Sampo-pankin Loviisan konttorin vastaavana asiakkuuspäällikkönä konttorin sulkemiseen, kesään 2012 asti.
–En kuitenkaan aio ryhtyä neuvomaan asiakkaita pankki- tai laina-asioissa, sillä ne kuuluvat asiakkaan omalle pankille, mutta voin kertoa heille, mitä kaikkea asunnon ostamisessa on otettava huomioon.
Lindroos avasi kolmisen viikkoa sitten konttorin Aleksanterinkadulle.
–Tarkoitus on nyt saada omasta yrityksestä toimeentulo ja tehdä töitä niin, että saa olla oma itsensä ja voida hyvin. (EK)

Jaa uutinen klikkaamalla alla olevaa symbolia
� Kirjoita Lovarin mielipidepalstalle tai kerro lis�tietoja toimitukselle

Kommentoi artikkelia sen kirjoittajalleOmat yhteystietoni:
Nimi:

Nimimerkki:


Loviisan


Loviisan Sanomat, Sibeliuksenkatu 10, 07900 LOVIISA Vaihde (019) 532701 Konttoriajan jälkeen GSM 0400-600608


NÄKÖISLEHTI