|   Uutiset   |   Urheilu   |   Pääkirjoitus   |   LS-videot   |   Pakinat   |   Facebook   |   Torikamera   |   Kuvagalleria   |   Digilehti   |   TV   |   HAKU   |
  |  LIVE   |  Ilouutisia  |   Oikaisu&Palaute   |   Ilmoittajat   |   Tilaajat   |   Mediatiedot   |   Pyhtäänlehti   |   JSN   |   Sinä   |   Yhteystiedot   |   LS
    2017


Nimipäiviään viettävät .

« Takaisin  LOVIISAN UUSIN SÄÄENNUSTE

SÄHKEITÄ LOVIISAN SEUDULTA
Lisää
Tilapäinen valiokunta: Heikilä ja Isotalo eivät nauti luottamusta (02.03.2017 11:17)
Loviisan kuntavaaliehdokkaat 2017 (28.02.2017 19:40)
Lapinjärven kuntavaaliehdokkaat 2017 (28.02.2017 17:42)

PÄÄUUTISET
Lisää
Vatsatauti jyllää Taasiakodissa (01.03.2017)
Porlammin lähipalveluille turvaa etäyhteistyöllä (01.03.2017)
Kaupunki kouluttaa moniosaajia (28.02.2017)

URHEILU
Lisää
LJK pisti Bruinsin kontalleen (28.02.2017)
Tasapeli Joensuussa (21.02.2017)
Minitytöille voitto ja tappio (21.02.2017)

PÄÄKIRJOITUS
Lisää
Kouluruoka suositummaksi (28.02.2017)

ILOUUTISIA
Lisää

UUTISIA MAAILMALTA
Vasemmiston uuden äänestyksen kätilöinyt Olli Kohonen: ?Puolueissa puhutaan kauniisti demokratiasta, mutta päätökset tehdään tilatakseissa? (18.11.2018 12:15)
Mauri Pekkarinen jyrähtää: ?On palattava aluepolitiikkaan ? kasvun aikana totuus paljastui karusti? (18.11.2018 12:04)
Ison Numeron myyjä ei antanutkaan vaihtorahaa ? Toimitusjohtaja: ?Täysin vastoin toiminta-ajatusta? (18.11.2018 10:51)


TORIKAMERA

LUKIJAN KUVA

Läskitikka
2017-02-28 12:29 Mats Lönnfors

» Näin lähetät kuvia Lovariin


AURINKO NOUSEE/LASKEE


nousee

laskeeMAALLA, MERELLÄ JA ILMASSA
Lentokoneet Loviisan yllä
Laivat Loviisan edustalla
Säteilytilanne Loviisassa
Säähavainnot Loviisa, Orrengrund
Loviisan seudun kelikamerat
Loviisan seudun onnettomuudet

OIKAISUJA
LisŠŠ
Oikaisu: Amistolla oma keittiö (01.03.2017 10:55)
Tarkennus kiky-uutiseen (20.01.2017 09:43)
Väärä ryhmä (05.01.2017 09:45)

EIKÕ LEHTESI TULLUT?

Lue

SEURAT

Lue

YLI 100 VUOTTA VANHAT LOVARIT
UUTISET


Mallassaunaan tehtiin kappeli
18.04.2014PORLAMMI San Damianon osuuskunnan kappeli valmistui viime kesänä pihan saunarakennuksen toiseen päähän. Siihen saakka kappelina toimi entinen karjakeittiö osuuskuntatalossa, jonka navettahistorian huomaa parhaiten tiilirakennuksen avovintillä.
- Sisällä olevaa kappelia käytetään edelleen talvella, sillä saunakappelissa on lämmönlähteenä vain pieni kamiina, Eeva Vitikka-Annala San Damianon osuuskunnasta sanoo.


Porlammilla vanhan Rosin tilan talousrakennukset elävät uutta elämää fransiskaanista työnäkyä toteuttavan osuuskunnan käytössä. Viime lauantain rukoushetkissä kappeli oli täpötäynnä, kun Olarin seurakunnan parinkymmenen hengen ryhmä vietti koulutuspäivää San Damianossa. Ryhmä koostui seurakunnan messuavustajista. Vitikka-Annala kertoo idean saunakappelista lähteneen seinien mustuneista hirsistä.

-Tarvitsimme kappelin ja nämä nokiset seinät olivat niin hienot ja tila oli muutenkin sopiva. Nykyinen kappeli ja vieressä oleva sauna ovat alkujaan olleet yksi sama tila. Myöhemmin mallassaunasta oli jaettu saunapuoli ja renkitupa, ja renkituvan yhteyteen rakennettu pieni eteinen.

Mallassaunaa tarvittiin oluen panossa entisaikaan, kun ohra mallastettiin kotona. Kosteat jyväsäkit idätettiin saunassa, ja sitten jyvät levitettiin ohueksi kerrokseksi ylös orsilla olevalle laverille imeltymään, jolloin maltaat saivat ominaisuutensa ja arominsa. Lopuksi jyvät kuivattiin leppäisessä savussa. Ohra täytyy mallastaa, koska hiiva ei pysty käyttämään hyväkseen ohrassa olevaa tärkkelystä sellaisenaan.

”Sä voit vain huokaista”

Helsingin hiippakunnan piispa Irja Askola vihki San Damianon kappelin käyttöön viime elokuussa. Kappelista tuli jumalanpalvelustila, mikä Vitikka-Annalan mukaan tarkoittaa heillä etupäässä rukoushetkiä eli päivään sisältyviä hetkipalveluksia ja satunnaisesti vietettävää messua, ehtoollisen sisältävää jumalanpalvelusta.
- Lapinjärven seurakunnassa on kaksi kirkkoa ja kappeli. Esimerkiksi lapsen kastetilaisuus on hyvä pitää kirkossa. Meidän pieni kappeli antaa lisäväriä kylien kristilliseen toimintaan.
- Meillä kaikki toiminta pyörii hetkipalvelusten rytmissä. Joka torstai kello 18 on vesper ja se on kaikille avoin hetkipalvelus. Nyt pääsiäisenä on kirkossa kiirastorstain messu, ja seuraava vesper pidetään San Damianossa viikon päästä torstaina.

Vitikka-Annala kertoo, että paastoaikana, tänä vuonna 5. maaliskuuta alkaen, vesper on pidetty joka ilta. Laudes, aamuhartaus on osuuskunnassa joka aamu ja siihenkin voi tavallisina viikkoina tulla mukaan.

Hän huomauttaa, että nämä päivää rytmittävät hetkipalvelukset teksteineen löytyvät meidän luterilaisen kirkon virsikirjan lopusta, vaikka niitä on vaihtelevasti otettu seurakunnissa käyttöön ja ne ovat siksi monelle vieraita.
- Minusta se on ihana huokauksen ja rukouksen hetki. Varttitunti tai parikymmentä minuuttia kestävä hetki, jossa luetaan vaihteleva psalmi ja evankeliumi sekä luetaan, resitoidaan tai lauletaan psalmitekstejä.

Latinankielisten nimitysten takaa löytyvät aamurukous, päivärukous, iltarukous ja rukous päivän päättyessä. Vitikka-Annala kertoo ihastuneensa hetkipalveluksiin Morbackan yhteisössä 1980-90 -luvuilla. Hetkipalvelukset rytmittivät siellä hiljaisuuden retriittejä. Vitikka-Annala toivottaa ihmiset tervetulleiksi osuuskunnan rukoushetkiin myös silloin, kun ohjelmassa on jokin retriittiviikonloppu.
- Kappeliin mahtuu hyvin, sillä retriiteissä meillä on enintään kymmenen osallistujaa jo huonetilojen takia.
- Rukoushetkessä kukin voi osallistua omalla laillaan: voi yhtyä vuorolauluihin tai psalmilauluun tai halutessaan olla hiljaa rukouksessa. Ajatuksena on pysähtyä yhdessä hetkeksi.
- Kappeli on pyhä Jumalalle omistettu tila, jossa sä voit vain huokaista, hän toteaa.
- Radion aamuhartaus ja iltahartaus ovat tätä samaa juurta. Hetkipalvelusten rakenne on lähtöisin jo 500-luvulta benediktiiniyhteisön luostarisäännöstä, jonka laati Benedictus Nursialainen.

Tuhatvuotinen ristiaihe

Kappelin mustikansinisen jätepuusta rakennetun alttarin keskellä on erityinen krusifiksi. Se on kuva alun perin Italiassa San Damianon kyläkappelissa sijainneesta krusifiksista. San Damianon risti on 1100-luvun bysanttilainen ikoni, jonka joku Assisin seudulla näihin aikoihin oleskelleista syyrialaisista munkeista on saattanut maalata, kirjoittaa
Jaakko Heinimäki osuuskunnan kotisivuilla.

Eeva Vitikka-Annala kertoo, että tänä päivänä alkuperäinen San Damianon risti on Assisissa sijaitsevassa pyhän Claran eli Santa Chiaran kirkossa.
- Ristiä on tutkittu paljon ja siinä olevista hahmoista on esitetty erilaisia tulkintoja. San Damianon risti on ylösnousemusristi eikä esitä kärsivää Kristusta. Jeesuksen silmät katsovat avoinna ja päätä ympäröi orjantappurakruunun sijasta sädekehä.
- Vanhan legendan mukaan koko tarina, jossa Franciscus kuuli krusifiksin kehottavan häntä kunnostamaan Herran huoneen, tapahtui tuon ristin alla San Damianon kirkossa.
Kappelin pääalttarin ja sivuseinällä olevan Maria-alttarin on suunnitellut ja rakentanut taiteilija Goa von Zweygbergk.

Marke Kalliola

San Damianon kotisivut Porlammilla:

Artikkeli on julkaistu Loviisan Sanomissa 17.4.2014.

Jaa uutinen klikkaamalla alla olevaa symbolia
� Kirjoita Lovarin mielipidepalstalle tai kerro lis�tietoja toimitukselle

Kommentoi artikkelia sen kirjoittajalleOmat yhteystietoni:
Nimi:

Nimimerkki:


Loviisan


Loviisan Sanomat, Sibeliuksenkatu 10, 07900 LOVIISA Vaihde (019) 532701 Konttoriajan jälkeen GSM 0400-600608


NÄKÖISLEHTI