|   Uutiset   |   Urheilu   |   Pääkirjoitus   |   LS-videot   |   Pakinat   |   Facebook   |   Torikamera   |   Kuvagalleria   |   Digilehti   |   TV   |   HAKU   |
  |  LIVE   |  Ilouutisia  |   Oikaisu&Palaute   |   Ilmoittajat   |   Tilaajat   |   Mediatiedot   |   Pyhtäänlehti   |   JSN   |   Sinä   |   Yhteystiedot   |   LS
    2017


Nimipäiviään viettävät .

« Takaisin  LOVIISAN UUSIN SÄÄENNUSTE

SÄHKEITÄ LOVIISAN SEUDULTA
Lisää
Tilapäinen valiokunta: Heikilä ja Isotalo eivät nauti luottamusta (02.03.2017 11:17)
Loviisan kuntavaaliehdokkaat 2017 (28.02.2017 19:40)
Lapinjärven kuntavaaliehdokkaat 2017 (28.02.2017 17:42)

PÄÄUUTISET
Lisää
Vatsatauti jyllää Taasiakodissa (01.03.2017)
Porlammin lähipalveluille turvaa etäyhteistyöllä (01.03.2017)
Kaupunki kouluttaa moniosaajia (28.02.2017)

URHEILU
Lisää
LJK pisti Bruinsin kontalleen (28.02.2017)
Tasapeli Joensuussa (21.02.2017)
Minitytöille voitto ja tappio (21.02.2017)

PÄÄKIRJOITUS
Lisää
Kouluruoka suositummaksi (28.02.2017)

ILOUUTISIA
Lisää

UUTISIA MAAILMALTA
Suomen futistytöille lohdutuspiste ? MM-turnauksen pettymys valmentajien piikkiin (21.11.2018 00:24)
Kärpät jatkaa mestareiden liigassa puolivälieriin (20.11.2018 23:07)
Kuolemanristi ilmestyi nyt Netflixin kurssikäyrään ? Pelätty ilmiö leviää (20.11.2018 19:31)


TORIKAMERA

LUKIJAN KUVA

Läskitikka
2017-02-28 12:29 Mats Lönnfors

» Näin lähetät kuvia Lovariin


AURINKO NOUSEE/LASKEE


nousee

laskeeMAALLA, MERELLÄ JA ILMASSA
Lentokoneet Loviisan yllä
Laivat Loviisan edustalla
Säteilytilanne Loviisassa
Säähavainnot Loviisa, Orrengrund
Loviisan seudun kelikamerat
Loviisan seudun onnettomuudet

OIKAISUJA
LisŠŠ
Oikaisu: Amistolla oma keittiö (01.03.2017 10:55)
Tarkennus kiky-uutiseen (20.01.2017 09:43)
Väärä ryhmä (05.01.2017 09:45)

EIKÕ LEHTESI TULLUT?

Lue

SEURAT

Lue

YLI 100 VUOTTA VANHAT LOVARIT
UUTISET


Esiselvitys puoltaa rysäkalastuksen MSC-sertifiointia
17.04.2014Etelä-Suomen kalatalousryhmä ESKO on teettänyt Suomenlahden ammattikalastajien aloitteesta ja WWF:n motivoimana mittavan MSC-ympäristösertifioinnin esiselvityksen. Esiselvityksestä käy ilmi, että rysäkalastus saattaisi jo nyt nykyisellään täyttää MSC-sertifikaatin edellytykset. Perinteinen verkkokalastus sitä vastoin ei ehkä saavuta MSC-tasoa, koska verkoista ei aina voi vapauttaa ei-toivottuja kaloja elävinä ja vahingoittumattomina.

MSC-ympäristösertifikaatti on yksi tunnetuimmista kalastuksen ympäristön kestävyyttä mittaavista järjestelmistä. Maailmalla on yli 200 kalastusta jo saanut MSC-sertifikaatin, mutta Suomesta ei ole vielä yhtään. Nyt valmistui Suomenlahden ammattikalastuksen esiselvitys, joka on ensimmäinen vaihe sertifiointiprosessissa.

Leader Sepran tilaama selvitys arvioi Suomenlahden ahvenen, hauen, kuhan, lohen, siian ja särkikalojen kalastusten kestävyyttä MSC-kriteeristön näkökulmasta. MSC:n kalastusstandardin keskeiset periaatteet ovat kestävät kalakannat, ympäristövaikutusten minimoiminen ja tehokkaat hallintajärjestelmät.

Suomenlahden rannikkokalastus on monilajikalastusta, jossa yleisimmät pyydykset ovat verkko ja rysä. 2000-luvulla pyynnin painopiste on siirtynyt rysäkalastuksen suuntaan kalastajien etsiessä korvaavaa pyydystä hylkeille alttiille verkoille. Samasta syystä kalastus on siirtynyt selkävesiltä sisälahtiin.

Suomenlahden rysälohet ovat kestävistä kannoista. Istutettujen lohien (69 % saaliista) kalastus ei heikennä luonnonlohikantoja. Saaliissa havaitut luonnonlohet (29 %) ovat Kalix- ja Tornionjokien vahvoista kannoista. Kymijoen nykyisen Nevanlohikannan (2 % saaliista) kasvua estävät jokeen rakennetut voimalaitospadot. Saaliissa ei ole havaittu uhanalaisten luonnonlohikantojen lohia. Kansainvälinen merentutkimusneuvosto (ICES) katsoo, että Suomenlahdella nykyisen suuruinen lohenkalastus ei vaaranna lohikantojen elpymistä.

Kuhakantojen runsaudessa ja kuhasaaliissa on voimakasta luontaista vaihtelua, ja tärkein vuosiluokkien runsauteen vaikuttava tekijä on ensimmäisen kesän lämpötila. Ahven- ja särkikalakannat ovat runsaat. Haukea saadaan kalastuksen sivusaaliina.

Suomenlahden vaellussiikasaalis perustuu valtaosin istutuksiin. Suurimmat uhat vaellussiian luonnossa lisääntymiselle ovat jokien vaellusesteet ja kutualueiden liettyminen. Merikutuiset siikakannat ovat paikoitellen kärsineet rehevöitymisestä. Siiankalastuksen MSC-arviointi vaatii todennäköisesti lisäselvityksiä.

Tavoitteena kestävä kalastus

Rannikonläheisen kalastuksen vaikutukset elinympäristöön kuten pohjiin ovat hyvin pienet. Kalastus ei aiheuta vakavaa vahinkoa satunnaisesti sivusaaliiksi joutuville hylje- tai merilintukannoille. Verkkokalastuksella on alueesta riippuen meritaimenkantoihin kohdistuvia vaikutuksia, jotka voivat olla esteenä sertifioinnille ainakin taimenen luonnonkantojen vaellusalueella.

Suomen kalastusta säädellään sekä EU-tasolla että kansallisesti. EU:n yhteisen kalastuspolitiikan keskeisenä tavoitteena on kestävä kalastus. Kansallisella tasolla Suomen kalastusta ohjaavat kalastuslaki ja -asetus. Paikallistasolla kalastusta voidaan ohjata kalastusalueiden käyttö- ja hoitosuunnitelmien avulla. Kalastusta valvovat sekä viranomaiset että vapaaehtoiset valvojat.

Lohenkalastuksen hallintajärjestelmä perustuu kannan tilan vuosittaiseen arviointiin. Lohenkalastuksen pitkänajan tavoitteet on kirjattu ehdotukseen kansalliseksi lohi- ja meritaimenstrategiaksi sekä EU:n komission ehdotukseen Itämeren lohikantojen hoitosuunnitelmaksi. Strategioiden toimeenpano on kesken.

Arvioinnissa havaitut puutteet liittyvät lähinnä kalastuksen hallintaan ja tutkimustiedon määrään. Tilanteen korjaaminen edellyttää erityisesti viranomaisten ja tutkimuksen resursseja.

Linkki esiselvitykseen:Jaa uutinen klikkaamalla alla olevaa symbolia
� Kirjoita Lovarin mielipidepalstalle tai kerro lis�tietoja toimitukselle

Kommentoi artikkelia sen kirjoittajalleOmat yhteystietoni:
Nimi:

Nimimerkki:


Loviisan


Loviisan Sanomat, Sibeliuksenkatu 10, 07900 LOVIISA Vaihde (019) 532701 Konttoriajan jälkeen GSM 0400-600608


NÄKÖISLEHTI