|   Uutiset   |   Urheilu   |   Pääkirjoitus   |   LS-videot   |   Pakinat   |   Facebook   |   Torikamera   |   Kuvagalleria   |   Digilehti   |   TV   |   HAKU   |
  |  LIVE   |  Ilouutisia  |   Oikaisu&Palaute   |   Ilmoittajat   |   Tilaajat   |   Mediatiedot   |   Pyhtäänlehti   |   JSN   |   Sinä   |   Yhteystiedot   |   LS
    2017


Nimipäiviään viettävät .

« Takaisin  LOVIISAN UUSIN SÄÄENNUSTE

SÄHKEITÄ LOVIISAN SEUDULTA
Lisää
Tilapäinen valiokunta: Heikilä ja Isotalo eivät nauti luottamusta (02.03.2017 11:17)
Loviisan kuntavaaliehdokkaat 2017 (28.02.2017 19:40)
Lapinjärven kuntavaaliehdokkaat 2017 (28.02.2017 17:42)

PÄÄUUTISET
Lisää
Vatsatauti jyllää Taasiakodissa (01.03.2017)
Porlammin lähipalveluille turvaa etäyhteistyöllä (01.03.2017)
Kaupunki kouluttaa moniosaajia (28.02.2017)

URHEILU
Lisää
LJK pisti Bruinsin kontalleen (28.02.2017)
Tasapeli Joensuussa (21.02.2017)
Minitytöille voitto ja tappio (21.02.2017)

PÄÄKIRJOITUS
Lisää
Kouluruoka suositummaksi (28.02.2017)

ILOUUTISIA
Lisää

UUTISIA MAAILMALTA
Jääkiekon World Cup tulossa 2020 ? uusi formaatti suunnitteilla (12.11.2018 22:04)
?Julkisuushakuista provosointia? ? Näin perussuomalaiset kommentoi PS-nuoren ?valkoista? isänpäivätoivotusta (12.11.2018 20:20)
EU:n suunnitelma kauhistuttaa keskustalaista ? Kasvimyrkkyjen kielto ?vaarantaa suomalaisen ruuantuotannon? (12.11.2018 19:40)


TORIKAMERA

LUKIJAN KUVA

Läskitikka
2017-02-28 12:29 Mats Lönnfors

» Näin lähetät kuvia Lovariin


AURINKO NOUSEE/LASKEE


nousee

laskeeMAALLA, MERELLÄ JA ILMASSA
Lentokoneet Loviisan yllä
Laivat Loviisan edustalla
Säteilytilanne Loviisassa
Säähavainnot Loviisa, Orrengrund
Loviisan seudun kelikamerat
Loviisan seudun onnettomuudet

OIKAISUJA
LisŠŠ
Oikaisu: Amistolla oma keittiö (01.03.2017 10:55)
Tarkennus kiky-uutiseen (20.01.2017 09:43)
Väärä ryhmä (05.01.2017 09:45)

EIKÕ LEHTESI TULLUT?

Lue

SEURAT

Lue

YLI 100 VUOTTA VANHAT LOVARIT
UUTISET


Vaikutuksia Loviisaan ei pysty vielä arvioimaan
25.03.2014Hallituksen ja opposition sunnuntainen sote-sopu tuli loviisalaisvirkamiehille yllätyksenä. Sote-uudistus lähtee nyt siitä, että kaikki sosiaali- ja terveyspalvelut järjestetään maassa viidellä eri alueella. Loviisa kuuluu vajaan 1,9 miljoonan asukkaan Helsingin sote-alueeseen. Uusi järjestämismalli irrottaa kuntauudistuksen sosiaali- ja terveydenhuollon uudistuksesta. Uudistuksen nähdään mahdollistavan yhdenvertaisten palvelujen saannin asuinkunnasta riippumatta, sellaiset palveluketjut, joissa asiakasta ei pompotella, hallinnon purkua, palvelujen päällekkäisyyden poistumista, varhaisen puuttumisen mahdollisuutta, väestön hyvinvointi- ja terveyserojen kaventumista, palvelujen rahoituksen turvaamista sekä osaavan henkilöstön saamista.Loviisan perusturvajohtaja Carola Klawér toteaa päätöksen tulleen yllättäen ja saadun infon olevan vielä vähäistä, mutta suostuu spekuloimaan, mitä uudistus voisi Loviisassa tarkoittaa. Sitä, mikä Loviisan vaikuttamismahdollisuus jatkossa olisi, hän pitää pitää luultavimmin suhteellisen pienenä. Uutta on, että sote-alueelle menevä rahasumma ei perustu palvelujen käyttöön vaan väkilukuun ja sairastavuuteen.

- Palvelutasopäätökset tehdään sote-alueen organisaatiossa eikä ole vielä minkäänlaista muuta tietoa, kuin yhdessä uutisessa ollut tieto siitä, että kapitaatio-systeemiä käytetään. Loviisan vaikuttamismahdollisuus luultavasti olisi siis suhteellisen pieni. Hän pohtii, tuleeko edustus olemaan pelkästään poliittinen vai onko mahdollisesti myös jonkinlaista kuntaedustusta kunnista. Mahdollisia riskejä uudistuksen myötä kuntalaisille tuleviksi pohdittaessa Klawér mainitsee, että poliittisesti on hallitustasolla luvattu, että asiakkaan tilanne ja oikeus kaikkialla samanlaiseen palveluun vahvistetaan.

- Loviisassa on tällä hetkellä hyvä sote-palveluverkosto ja sote-palveluvalinta. Toivotaan, että mennään uudessa sote-mallissa samalla ajatuksella. Pieni pelko on kuitenkin, ettei näin tule jatkossa olemaan. Ajatus perustuu siihen, että Loviisa on tähän asti panostanut sosiaali- ja terveydenhuoltoon sekä palveluverkkoon.

Hän muistuttaa, että paljon on kuitenkin kiinni tulevasta rahoituksesta ja tulevan sote-alueen päättämästä palvelutasosta.

- Nämä ovat näin siirretty sote-alueelle, aika pitkälti pois yksittäisen asiakkaan luota.
Mahdollisuuksia parempaan hän näkee toimivan uuden teknologian käytössä.

- Suuren alueen mahdollisuus on esimerkiksi kannettavien mobiilipalvelujen järjestämisessä, kuten vaikkapa tv-ruudun kautta tapahtuvassa kommunikoinnissa ja tuessa. Jos onnistutaan tällaisissa uusissa asioissa, voivat asiakkaan edut olla paljon antoisammat, vaikka esimerkiksi palveluverkkoa tehostetaan ja myös voimavaroja, eli rahaa säästetään. Sitä, mitä Loviisan terveyskeskus jatkossa tuottaisi, ja miten uudistus tulee toimintaan vaikuttamaan, ei Klawérin mielestä pysty vielä arvioimaan.

- Tässä vaiheessa on liian aikaista sanoa varmuudella mitään. Uutisissa sanottiin, että terveyskeskukset, perussosiaalityö sekä vanhustenhoiva jäisi kuntiin, mutta ei ole vielä tarkempaa tietoa siitä, mitä tämä tarkoittaa konkreettisesti. (AuH)

Sote-uudistus

- Viiden sote-alueen, (Helsinki, Kuopio, Oulu, Tampere, Turku), malli irrottaa kuntauudistuksen sosiaali- ja terveydenhuollon uudistuksesta.

- Sote-alue järjestää kaikki sosiaali- ja terveyspalvelut perustasosta vaativiin erityispalveluihin, kunta toimii jatkossakin tuottajana

- Arjen palvelut säilyvät oman kunnan alueella

- Kuntien työntekijöiden asemaan palataan jatkovalmisteluissa. Yksi vaihtoehto on, että sairaanhoitopiirien henkilökunta ja niiden omistamat kiinteistöt siirtyisivät sote-alueelle ja kuntien työntekijät jatkaisivat kuntien palveluksessa

- Kunnille tulee lakisääteinen velvollisuus kuuluva sote-alueeseen.

- Sote-alueen hallinto järjestetään kuntayhtymänä. Rahoitus tulee kunnilta painotetun kapitaatioperiaatteen mukaisesti, eli rahoituksessa väestömäärä painotetaan ikärakenteella ja sairastavuudella

- Lain tarkoitus tulla voimaan vuoden 2015 alusta. Kuntia kuullaan myös lain vahvistamisen jälkeen alueiden muodostamisesta

- Sote-alueet käynnistävät toiminnan viimeistään vuoden 2017 alussa


Jaa uutinen klikkaamalla alla olevaa symbolia
� Kirjoita Lovarin mielipidepalstalle tai kerro lis�tietoja toimitukselle

Kommentoi artikkelia sen kirjoittajalleOmat yhteystietoni:
Nimi:

Nimimerkki:


Loviisan


Loviisan Sanomat, Sibeliuksenkatu 10, 07900 LOVIISA Vaihde (019) 532701 Konttoriajan jälkeen GSM 0400-600608


NÄKÖISLEHTI