|   Uutiset   |   Urheilu   |   Pääkirjoitus   |   LS-videot   |   Pakinat   |   Facebook   |   Torikamera   |   Kuvagalleria   |   Digilehti   |   TV   |   HAKU   |
  |  LIVE   |  Ilouutisia  |   Oikaisu&Palaute   |   Ilmoittajat   |   Tilaajat   |   Mediatiedot   |   Pyhtäänlehti   |   JSN   |   Sinä   |   Yhteystiedot   |   LS
    2017


Nimipäiviään viettävät .

« Takaisin  LOVIISAN UUSIN SÄÄENNUSTE

SÄHKEITÄ LOVIISAN SEUDULTA
Lisää
Tilapäinen valiokunta: Heikilä ja Isotalo eivät nauti luottamusta (02.03.2017 11:17)
Loviisan kuntavaaliehdokkaat 2017 (28.02.2017 19:40)
Lapinjärven kuntavaaliehdokkaat 2017 (28.02.2017 17:42)

PÄÄUUTISET
Lisää
Vatsatauti jyllää Taasiakodissa (01.03.2017)
Porlammin lähipalveluille turvaa etäyhteistyöllä (01.03.2017)
Kaupunki kouluttaa moniosaajia (28.02.2017)

URHEILU
Lisää
LJK pisti Bruinsin kontalleen (28.02.2017)
Tasapeli Joensuussa (21.02.2017)
Minitytöille voitto ja tappio (21.02.2017)

PÄÄKIRJOITUS
Lisää
Kouluruoka suositummaksi (28.02.2017)

ILOUUTISIA
Lisää

UUTISIA MAAILMALTA
Jääkiekon World Cup tulossa 2020 ? uusi formaatti suunnitteilla (12.11.2018 22:04)
?Julkisuushakuista provosointia? ? Näin perussuomalaiset kommentoi PS-nuoren ?valkoista? isänpäivätoivotusta (12.11.2018 20:20)
EU:n suunnitelma kauhistuttaa keskustalaista ? Kasvimyrkkyjen kielto ?vaarantaa suomalaisen ruuantuotannon? (12.11.2018 19:40)


TORIKAMERA

LUKIJAN KUVA

Läskitikka
2017-02-28 12:29 Mats Lönnfors

» Näin lähetät kuvia Lovariin


AURINKO NOUSEE/LASKEE


nousee

laskeeMAALLA, MERELLÄ JA ILMASSA
Lentokoneet Loviisan yllä
Laivat Loviisan edustalla
Säteilytilanne Loviisassa
Säähavainnot Loviisa, Orrengrund
Loviisan seudun kelikamerat
Loviisan seudun onnettomuudet

OIKAISUJA
LisŠŠ
Oikaisu: Amistolla oma keittiö (01.03.2017 10:55)
Tarkennus kiky-uutiseen (20.01.2017 09:43)
Väärä ryhmä (05.01.2017 09:45)

EIKÕ LEHTESI TULLUT?

Lue

SEURAT

Lue

YLI 100 VUOTTA VANHAT LOVARIT
UUTISET


Happitilanne nyt hyvä, ruutanat ja suutarit voimissaan

05.03.2004

Happitilanne Itä-Uudenmaan järvissä on säilynyt kuluvana talvena hyvänä ja viime vuoden kaltaisilta kalakuolemilta vältytään. Happea riittää myös Lapinjärvessä, joka viime vuonna koki kovia. Sen arvokalakanta tuhoutui täysin. Niin sanotut roskakalat, kuten ruutanat ja suutarit, sen sijaan voivat hyvin.


Lapinjärven kalastusalueen puheenjohtajan Immo Jokisen mukaan järven vedenpinta on nyt lähes normaali. Jään paksuus on vain 35-40 senttiä, kun se vuosi sitten oli 85-87 senttiä. Tuolloin jään alla ei ollut paljon liikkumavaraa.

– Viime talvena paremmat kalat tuhoutuivat oikeastaan totaalisesti. Sitä ennen kalakannat olivat erittäin hyvät 5-6 -kiloisine kuhineen, toteaa Jokinen.
Roskakalat sen sijaan sinnittelivät talven läpi ja voivat hyvin. Muutamissa Uudenmaan järvissä roskakalaa on nuotattu pois ja tehty näin tilaa arvokaloille. Lapinjärvessä roskakalan pyytämistä ei Jokisen mukaan voida toteuttaa ainakaan nuottaamalla.
– Nuotan pitäisi voida liikkua pohjaa pitkin. Meillä se ei onnistu, sillä järvi on rehevöitynyt ja kaislikkoiset sekä lummettuneet rannat ovat matalia. Vesi on rannassa 20 sentissä ja nousee vähitellen ensin 40 ja 60 senttiin ja sitten metriin, selvittää Jokinen.
Hän arvelee ruutana- ja suutarikannan olevan Lapinjärvessä jo niin suuren, että voidaan puhua kymmenistä, jollei sadoista tonneista.

–Muista kaloista ei ole tarkkoja havaintoja. Sen voi kuitenkin sanoa aika lailla varmasti, että kaikki kuhat, lahnat, mateet ja toutaimet kuolivat. Keväällä nähdään, mitä järvi antaa. Haukea voi saada ja ahventakin, muu onkin sitten roskakalaa. Syötäviähän kaikki kalat toki ovat, mutta ruutanat ja suutarit eivät ole kovin haluttuja saaliita.

Kuhaa istutetaan, jos rahoitus järjestyy

Lapinjärvellä on vireillä järven kunnostushanke, jonka toteuttamisesta neuvotellaan parhaillaan. Tarkoituksena on puhdistaa ja ruopata pahimpia matalikkoja ja rehevimpiä kohtia.
– Esillä on ollut myös järven syventäminen riippuen siitä, miten suureksi hanke muodostuu. Tavoitteena on saada mahdollisimman laaja yksimielisyys hankkeen taakse neuvottelemalla maanomistajien ja muiden intressitahojen kanssa, selvittää Jokinen.
Hän jatkaa, että kunnostus on pitkän tähtäimen projekti.
– Hanke saattaa viedä vielä 5-8 vuotta. Sitä ennen ehdittäisiin istuttaa ja syödäkin jo uusia kuhia. Kannan elvytykseen menee 4-5 vuotta. Uskon, että jos saamme istutuksiin rahaa, niin kuhaa istutetaan jo ensi kesänä, arvelee Jokinen.

Tilanne hyvä koko Uudellamaalla

Happitilanne on Uudenmaan ympäristökeskuksen mukaan Lapinjärven tapaan hyvä muuallakin Uudenmaan järvissä. Vuosi sitten kymmenet järvet kärsivät happikadosta ja laajoja kalakuolemia todettiin noin 70 järvessä.
Hyvään happitilanteeseen on useita syitä. Kuluvana talvena suurin osa järvistä jäätyi vasta joulukuun puolivälissä. Jääkansi peitti järvet noin kaksi viikkoa tavanomaista myöhemmin. Ennen jäätymistä vesi ehti jäähtyä ja hapettua pohjia myöten. Jäähtymisen vuoksi hapen kuluminen jääpeitteen alla on ollut tänä talvena monia aikaisempia talvia vähäisempää.
Vesitilanne järvissä on kohentunut viime vuoden lopun ja tammikuun alun sateiden jälkeen. Tällä hetkellä järvien vedenpinnat ovat lähellä pitkäaikaisia keskiarvoja. Myöhäisestä jäätymisestä huolimatta jääpeite on tällä hetkellä tavanomainen. Keskimäärin jääpeitteen paksuus on noin 45 senttimetriä.

Joissa vettä viimetalvista enemmän

Uudenmaan joissa virtaa vettä tällä hetkellä tavanomaista vähemmän. Vettä on kuitenkin enemmän kuin kahtena edellisenä vuonna samaan aikaan.
Jokien virtaamat kasvavat nopeasti, kun lumen sulaminen alkaa. Keväällä tulvahuiput voivat nousta viime vuosia korkeammiksi. Tulvien syntyyn vaikuttaa kuitenkin merkittävästi sulamisajankohdan sää. Mikäli lumen sulamisen aikoihin osuu sateita, vähäjärviset Etelä-Suomen joet tulvivat helposti yli äyräidensä.
Lunta on Uudellamaalla tavanomaista enemmän. Lumen syvyys on Etelä-Suomessa paikoitellen jopa yli puoli metriä. Lumen ja jään sulaminen alkaa Etelä-Suomessa maaliskuun puolivälin tienoilla. Järvien jääpeitteen sulaminen alkaa jään haurastumisella. Järvet vapautuvat jääkansistaan yleensä huhtikuun loppuun mennessä.

Jaa uutinen klikkaamalla alla olevaa symbolia


e-mail  Eija Kosonen

FacebookLis�� Facebook-sein�llesi


� Kirjoita Lovarin mielipidepalstalle tai kerro lis�tietoja toimitukselle

Kommentoi artikkelia sen kirjoittajalleOmat yhteystietoni:
Nimi:

Nimimerkki:


Loviisan


Loviisan Sanomat, Sibeliuksenkatu 10, 07900 LOVIISA Vaihde (019) 532701 Konttoriajan jälkeen GSM 0400-600608


NÄKÖISLEHTI