|   Uutiset   |   Urheilu   |   Pääkirjoitus   |   LS-videot   |   Pakinat   |   Facebook   |   Torikamera   |   Kuvagalleria   |   Digilehti   |   TV   |   HAKU   |
  |  LIVE   |  Ilouutisia  |   Oikaisu&Palaute   |   Ilmoittajat   |   Tilaajat   |   Mediatiedot   |   Pyhtäänlehti   |   JSN   |   Sinä   |   Yhteystiedot   |   LS
    2017


Nimipäiviään viettävät .

« Takaisin  LOVIISAN UUSIN SÄÄENNUSTE

SÄHKEITÄ LOVIISAN SEUDULTA
Lisää
Tilapäinen valiokunta: Heikilä ja Isotalo eivät nauti luottamusta (02.03.2017 11:17)
Loviisan kuntavaaliehdokkaat 2017 (28.02.2017 19:40)
Lapinjärven kuntavaaliehdokkaat 2017 (28.02.2017 17:42)

PÄÄUUTISET
Lisää
Vatsatauti jyllää Taasiakodissa (01.03.2017)
Porlammin lähipalveluille turvaa etäyhteistyöllä (01.03.2017)
Kaupunki kouluttaa moniosaajia (28.02.2017)

URHEILU
Lisää
LJK pisti Bruinsin kontalleen (28.02.2017)
Tasapeli Joensuussa (21.02.2017)
Minitytöille voitto ja tappio (21.02.2017)

PÄÄKIRJOITUS
Lisää
Kouluruoka suositummaksi (28.02.2017)

ILOUUTISIA
Lisää

UUTISIA MAAILMALTA
Jääkiekon World Cup tulossa 2020 ? uusi formaatti suunnitteilla (12.11.2018 22:04)
?Julkisuushakuista provosointia? ? Näin perussuomalaiset kommentoi PS-nuoren ?valkoista? isänpäivätoivotusta (12.11.2018 20:20)
EU:n suunnitelma kauhistuttaa keskustalaista ? Kasvimyrkkyjen kielto ?vaarantaa suomalaisen ruuantuotannon? (12.11.2018 19:40)


TORIKAMERA

LUKIJAN KUVA

Läskitikka
2017-02-28 12:29 Mats Lönnfors

» Näin lähetät kuvia Lovariin


AURINKO NOUSEE/LASKEE


nousee

laskeeMAALLA, MERELLÄ JA ILMASSA
Lentokoneet Loviisan yllä
Laivat Loviisan edustalla
Säteilytilanne Loviisassa
Säähavainnot Loviisa, Orrengrund
Loviisan seudun kelikamerat
Loviisan seudun onnettomuudet

OIKAISUJA
LisŠŠ
Oikaisu: Amistolla oma keittiö (01.03.2017 10:55)
Tarkennus kiky-uutiseen (20.01.2017 09:43)
Väärä ryhmä (05.01.2017 09:45)

EIKÕ LEHTESI TULLUT?

Lue

SEURAT

Lue

YLI 100 VUOTTA VANHAT LOVARIT
UUTISET


Suomenlahti kaipaa erityishuomiota
25.03.2014Suomenlahden pohjoisrannikon pohja on jääkauden jäljiltä niin erikoinen malliltaan, että vesialue on sata kertaa herkempi kuormitukseen kuin Viron rannikolla. Suomen rannikolla on vähän vettä, mutta paljon kuormitusta.

Siksi paikallinen kuormitus vaikuttaa täällä ratkaisevasti Suomenlahden tilaan. Ja siksi niin kriteerit kuin suojelukeinotkin pitäisi räätälöidä erityisolot huomioiden.
–Poliittisesti yhtälö on vaikea, Itä-Uudenmaan ja Porvoonjoen vesien- ja ilmansuojeluyhdistyksen toiminnanjohtaja Tero Myllyvirta sanoo.
Hän alusti Suomenlahden tilasta Suomen luonnonsuojeluliiton Uudenmaan piirin kevätkokouksessa Loviisassa lauantaina. Piiri esitteli kymmenen keinoa suojella Suomenlahtea, jonka erityistä vuotta vietetään parhaillaan.
Myllyvirran mukaan Suomenlahti on koko maailman mittakaavassa erityinen alue. Sen erikoisuus on myös ongelmien syy.
–Jos Itämeri olisi makea tai suolainen, ongelmia ei olisi.
Itämeri ja erityisesti Suomenlahti ovat kuitenkin murtovesialuetta, joka on luontaisesti herkkä selviytymään kuormituksesta.
Eteläisen Suomen saaristo on sokkeloista. Vesi vaihtuu huonosti. Suomen rannikolla vettä on vähän, mutta kuormitusta paljon. Viron rannikolla tilanne on juuri päinvastainen. Niinpä Suomenlahden pohjoisrannikko on sata kertaa herkempi kuin etelärannikko.
–Suomenlahden pohjoisrannikko kestää vain prosentin kuormituksen Viron rannikon kuormituksesta reagoimatta.
Jääkausi on rouhinut pohjoisrannikon kuoppaiseksi ja saaristoiseksi. Sokkeloisuus vain pahenee, kun mennään Porvoosta itään.
Pohjanlahdella tilanne on täysin toinen. Suomenlahden pohjoisrannikon itäosan pohjanmuodostusta muistuttaa jonkin verran ainoastaan Tukholman saaristo.
Myllyvirran mukaan paikallisen kuormituksen vaikutus onkin aivan ratkaisevaa Suomenlahden itäpäässä. Toisaalta parannusten aikaansaaminen on siksi ennen muuta omissa käsissämme.
Myllyvirta esitteli myös radikaalin toimenpiteen, jolla tuskin lienee menestymisen mahdollisuuksia: räjäytetään Suomenlahden pohjoisrannikko tasaiseksi ja siirretään ihmisiä muualle, kun joka tapauksessa pissivät ja kakkivat!

Eletään lisäajalla

Luonnonsuojeluliiton erityisasiantuntija Tapani Veistola oli Myllyvirran kanssa samaa mieltä siitä, että rahaa suojeluun pitäisi kohdentaa erityisesti Uudellemaalle ja Varsinais-Suomeen. Näillä alueilla panostuksen teho olisi paras.
Luonnonsuojeluliiton Uudenmaan piiri esittää kymmenen tapaa suojella Suomenlahtea. Piiri toivoo, että sen teesit otetaan huomioon Itämeren merenhoitosuunnitelman valmistelussa.
Piiri esittää, että merellistä suojelualueverkostoa täydennetään perustamalla Porkkalan kansallispuisto. Lisäksi se esittää seuraavia toimenpiteitä:
Turvataan vedenalaiset luontotyypit maakuntakaavoituksessa.
Rauhoitetaan vapaat rannat rakentamiselta ja ruoppaamiselta. Vähennetään maatalouden ravinnepäästöjä esimerkiksi ympäristökorvauksia kohdentamalla, nitraattiasetuksella ja tekemällä kosteikkoja. Vähennetään metsätalouden ja turvetuotannon vesistöpäästöjä vähentämällä kunnostusojituksia ja lisäämällä soiden suojelua. Puhdistetaan yhdyskuntien jätevedet tehokkaammin ja estetään viemärivesien ylivuodot. Ehkäistään öljy- ja kemikaalionnettomuuksia tekemällä muun muassa reittisuunnitelmista pakollisia. Vähennetään teollisuuden päästöjä. Mahdollistetaan vaelluskalojen pääsy kutujokiin. Tehdään Suomenlahden itämerennorpalle elvytyssuunnitelma.
Veistolan mukaan Suomenlahden rannoilla eletään lisäajalla vakavia öljy- ja kemikaalionnettomuuksia ajatellen. Todennäköisyyslaskelmien mukaan ison laivahaverin olisi jo pitänyt tapahtua.
–Esimerkiksi laivojen reittisuunnitelmia on parannettava. (MI)

Jaa uutinen klikkaamalla alla olevaa symbolia
� Kirjoita Lovarin mielipidepalstalle tai kerro lis�tietoja toimitukselle

Kommentoi artikkelia sen kirjoittajalleOmat yhteystietoni:
Nimi:

Nimimerkki:


Loviisan


Loviisan Sanomat, Sibeliuksenkatu 10, 07900 LOVIISA Vaihde (019) 532701 Konttoriajan jälkeen GSM 0400-600608


NÄKÖISLEHTI