|   Uutiset   |   Urheilu   |   Pääkirjoitus   |   LS-videot   |   Pakinat   |   Facebook   |   Torikamera   |   Kuvagalleria   |   Digilehti   |   TV   |   HAKU   |
  |  LIVE   |  Ilouutisia  |   Oikaisu&Palaute   |   Ilmoittajat   |   Tilaajat   |   Mediatiedot   |   Pyhtäänlehti   |   JSN   |   Sinä   |   Yhteystiedot   |   LS
    2017


Nimipäiviään viettävät .

« Takaisin  LOVIISAN UUSIN SÄÄENNUSTE

SÄHKEITÄ LOVIISAN SEUDULTA
Lisää
Tilapäinen valiokunta: Heikilä ja Isotalo eivät nauti luottamusta (02.03.2017 11:17)
Loviisan kuntavaaliehdokkaat 2017 (28.02.2017 19:40)
Lapinjärven kuntavaaliehdokkaat 2017 (28.02.2017 17:42)

PÄÄUUTISET
Lisää
Vatsatauti jyllää Taasiakodissa (01.03.2017)
Porlammin lähipalveluille turvaa etäyhteistyöllä (01.03.2017)
Kaupunki kouluttaa moniosaajia (28.02.2017)

URHEILU
Lisää
LJK pisti Bruinsin kontalleen (28.02.2017)
Tasapeli Joensuussa (21.02.2017)
Minitytöille voitto ja tappio (21.02.2017)

PÄÄKIRJOITUS
Lisää
Kouluruoka suositummaksi (28.02.2017)

ILOUUTISIA
Lisää

UUTISIA MAAILMALTA
Sdp heittäisi hallituksen autoveroalen roskiin ? Suomi pikavauhtia sähköautojen aikaan (15.11.2018 18:18)
Taas uusi pohjakosketus Suomen syntyvyydessä? ? Tutkija: Nyt käsillä on aito murros, nuorilla rankka kuva ?prismaperheistä? (15.11.2018 18:03)
Pentagon teki jättitilauksen Suomeen tarjotuista hävittäjistä ? 255 F35-konetta huimaan hintaan (15.11.2018 17:16)


TORIKAMERA

LUKIJAN KUVA

Läskitikka
2017-02-28 12:29 Mats Lönnfors

» Näin lähetät kuvia Lovariin


AURINKO NOUSEE/LASKEE


nousee

laskeeMAALLA, MERELLÄ JA ILMASSA
Lentokoneet Loviisan yllä
Laivat Loviisan edustalla
Säteilytilanne Loviisassa
Säähavainnot Loviisa, Orrengrund
Loviisan seudun kelikamerat
Loviisan seudun onnettomuudet

OIKAISUJA
LisŠŠ
Oikaisu: Amistolla oma keittiö (01.03.2017 10:55)
Tarkennus kiky-uutiseen (20.01.2017 09:43)
Väärä ryhmä (05.01.2017 09:45)

EIKÕ LEHTESI TULLUT?

Lue

SEURAT

Lue

YLI 100 VUOTTA VANHAT LOVARIT
UUTISET


Liikuntahalli ja Taitotalon kurssitilat saavat lisäaikaa Porlammilla?
25.03.2014Porlammin koulukeskuksen sisäilmaongelmista alkunsa saanut muutosprosessi on pyörinyt eteenpäin. Koulutoiminnan lisäksi koulukeskus on tähän saakka tarjonnut tiloja kansalaisopistokurssien käyttöön sekä Marttojen kerhotoimintaan ja liikuntaryhmille.

Parhaillaan päätetään kolmen kunnan Taitotalon lunastamisesta Lapinjärven kunnalle ja lisämäärärahasta opetuskeittiön muuttamiseksi alakoulun jakelukeittiöksi ja ruokailutilaksi. Porlammilla suunnitelmat ovat herättäneet hämmennystä ja kylässä uumoillaan, viedäänkö koulun myötä kaikki tilojen käyttömahdollisuudet kyläläisiltä.
Apulaisrehtori Marketta Heikinheimo Valkon kansalaisopistosta totesi maanantaina aamupäivällä, että huhtikuun aikana päätetään ensi lukuvuoden opinto-ohjelmasta.
- Ohjelma lyödään lukkoon huhtikuussa ja sen on oltava valmis viimeistään toukokuun alussa. Ohjelma menee 5.5. oikoluettavaksi ja tarkistettavaksi ja kesäkuun alkupuolella painoon.
Heikinheimon mukaan Lapinjärven kunnasta on tullut sellaista viestiä, että Taitotalon tilat ja liikuntahalli eivät Porlammilla ole käytettävissä ensi syksynä. Kursseja on ryhdytty suunnittelemaan sen mukaan.
- Tosi suosittuja ne Taitotalon ryhmät ovat olleet, miesten kokkikurssi ja puu- ja metallityö. Mutta jos ei ole tilaa, niin tilaa ei ole.
Vakon Lapinjärven yhdyshenkilö Anita Silfvast kertoi viime torstaina miettivänsä korvaavia kursseja Porlammin kurssiohjelmaan ja harkinnassa oli muun muassa Lapinjärven puu- ja metallityökurssin toteuttaminen Loviisassa. Hän oli saanut paljon palautetta Porlammilta kurssien siirto- ja lopetussuunnitelmista.
Tilanne oli sitten ihan loppuviikosta kierähtänyt valoisammaksi, vaikka tieto kurssien jatkomahdollisuuksista ei ollut vielä eilen saavuttanut asianosaisia.

Pyrkimys säilyttää palvelut

Kunnanjohtaja Tiina Heikka vakuuttaa, että pyrkimyksenä on pikemmin säilyttää olemassa olevia palveluita Porlammilla kuin lakkauttaa niitä. Hän huomautti, että kunnanhallituksen eilisillan esityslistalla oli Taitotalon kiinteistön lunastaminen kunnalle eikä sen tilamuutoksista päättäminen.
- Jakelukeittiö ja ruokailutila tulee tilaan, siinä ei ole mitään epäselvää. Nyt selvitetään, onko siihen sen lisäksi saatavissa pieni opetuskeittiö alakoululaisten käyttöön. Tämä on normaalia suunnittelutyötä ja arkkitehti on tutustunut tiloihin perjantaina, Heikka sanoi.
Hän kertoi, että he olivat keskustelleet sivistystoimenjohtaja Juha Ronkaisen kanssa perjantaina, tämän viimeisenä työpäivänä myös Taitotalon teknisen työn tilasta ja liikuntahallista.
- Metallityön opetustila pystytään lupaamaan syyslukukaudeksi, sillä se puolikas talosta pysyy muuttumattomana ainakin syksyn ajan.
- Liikuntahalli meillä on pyrkimyksenä saada ensi lukuvuodeksi käyttöön, jos saadaan terveydensuojelusta lupa siihen.
Liikuntahallin ja uimahallin lopullinen kohtalo on vielä tarkasteltavana ja odottaa päätöksiä. Parhaillaan laaditaan kustannusarviota korjaustoimenpiteistä. Se mitä hallikokonaisuuden kanssa tehdään, selviää Heikan mukaan viimeistään syksyllä talousarvion käsittelyn yhteydessä.

Kotitalous alakoulujen valinnaisaineeksi

Kotitalousopettaja Anna-Maija Vähämartti oli saanut viime viikolla yhdyshenkilöltä tiedon, että miesten kokkikurssi ei enää jatka kansalaisopiston ohjelmassa, koska toimitilaa ei ole. Hän oli pahoillaan, sillä kurssille on ollut tulijoita enemmän kuin siihen mahtuu, ja se on kerännyt osallistujia yli kuntarajojen. Eilisaamuna Vähämartti mietti hienon opetuskeittiön menetystä ja toivoi, että kaikkia osapuolia olisi kuultu asioita valmisteltaessa. Hän arveli ettei vielä yleisesti tiedetä sitä, että uuden opetussuunnitelman mukana valinnainen kotitalous tulee ala-kouluihin.
- Opetussuunnitelmassa 2016 tulee voimaan uudistus, että myös ala-asteella on mahdollisuus opettaa kotitaloutta. Kotitalous tulee yhdeksi taito- ja taideaineeksi, jota voidaan opettaa valinnaisaineena.
Porlammin Marttojen sihteeri Marita Paavola kertoo, että heillä on vielä tänä keväänä ohjelmassa kahdeksan pikkukokkien kerhokertaa Taitotalon opetuskeittiössä. Kaksi ryhmää kokoontuvat kumpikin neljästi opettelemaan yksinkertaisten ruokien ja välipalojen valmistusta.
- Noudatamme Marttojen pikkukokkiohjelmaa. Anna-Maija on pääohjaaja ja meillä on pari kolme Marttaa mukana ohjaamassa. Olemme saaneet tähän kunnan toiminta-avustusta, hän kertoo.
Paavola muistuttaa miten ruoanvalmistuksen, siivouksen ja vaatehuollon opettelu ovat elintärkeitä asioita nuorelle.
Martat ovat järjestäneet opetuskeittiössä säilöntä-, erityisruokavalio- ja perinneruokakurssejaan. Taitotalon opetuskeittiö on kylän monitoimitila, sillä siellä kokoontuu Marttojen lisäksi esimerkiksi kyläyhdistys.
- Siellä on ihan huippu opetustekniikka, videotykki ja dokumentointikamera, joten esitykset onnistuvat, Paavola kuvailee. Hän toteaa, että naiset ovat olleet aktiivisina selvittämässä mahdollisuuksia tilojen käytön jatkamiseen Porlammilla.

Marke Kalliola

Jaa uutinen klikkaamalla alla olevaa symbolia
� Kirjoita Lovarin mielipidepalstalle tai kerro lis�tietoja toimitukselle

Kommentoi artikkelia sen kirjoittajalleOmat yhteystietoni:
Nimi:

Nimimerkki:


Loviisan


Loviisan Sanomat, Sibeliuksenkatu 10, 07900 LOVIISA Vaihde (019) 532701 Konttoriajan jälkeen GSM 0400-600608


NÄKÖISLEHTI