|   Uutiset   |   Urheilu   |   Pääkirjoitus   |   LS-videot   |   Pakinat   |   Facebook   |   Torikamera   |   Kuvagalleria   |   Digilehti   |   TV   |   HAKU   |
  |  LIVE   |  Ilouutisia  |   Oikaisu&Palaute   |   Ilmoittajat   |   Tilaajat   |   Mediatiedot   |   Pyhtäänlehti   |   JSN   |   Sinä   |   Yhteystiedot   |   LS
    2017


Nimipäiviään viettävät .

« Takaisin  LOVIISAN UUSIN SÄÄENNUSTE

SÄHKEITÄ LOVIISAN SEUDULTA
Lisää
Tilapäinen valiokunta: Heikilä ja Isotalo eivät nauti luottamusta (02.03.2017 11:17)
Loviisan kuntavaaliehdokkaat 2017 (28.02.2017 19:40)
Lapinjärven kuntavaaliehdokkaat 2017 (28.02.2017 17:42)

PÄÄUUTISET
Lisää
Vatsatauti jyllää Taasiakodissa (01.03.2017)
Porlammin lähipalveluille turvaa etäyhteistyöllä (01.03.2017)
Kaupunki kouluttaa moniosaajia (28.02.2017)

URHEILU
Lisää
LJK pisti Bruinsin kontalleen (28.02.2017)
Tasapeli Joensuussa (21.02.2017)
Minitytöille voitto ja tappio (21.02.2017)

PÄÄKIRJOITUS
Lisää
Kouluruoka suositummaksi (28.02.2017)

ILOUUTISIA
Lisää

UUTISIA MAAILMALTA
Jesse Joensuusta tuli maalitykki ? Jokereilta hurja nousu (18.10.2018 23:18)
Lewis Hamiltonin mestaruus katkolla sunnuntaina (18.10.2018 20:17)
Lehti: Stubbille ikäviä uutisia ? EPP:n valtiojohtajat tukevat kilpailija Weberiä (18.10.2018 19:49)


TORIKAMERA

LUKIJAN KUVA

Läskitikka
2017-02-28 12:29 Mats Lönnfors

» Näin lähetät kuvia Lovariin


AURINKO NOUSEE/LASKEE


nousee

laskeeMAALLA, MERELLÄ JA ILMASSA
Lentokoneet Loviisan yllä
Laivat Loviisan edustalla
Säteilytilanne Loviisassa
Säähavainnot Loviisa, Orrengrund
Loviisan seudun kelikamerat
Loviisan seudun onnettomuudet

OIKAISUJA
LisŠŠ
Oikaisu: Amistolla oma keittiö (01.03.2017 10:55)
Tarkennus kiky-uutiseen (20.01.2017 09:43)
Väärä ryhmä (05.01.2017 09:45)

EIKÕ LEHTESI TULLUT?

Lue

SEURAT

Lue

YLI 100 VUOTTA VANHAT LOVARIT
UUTISET


Kathrina kaunistuu kotisatamassaan Härkäpäässä

05.03.2004Jäiden ympäröimänä merenlahden poukamassa Sarvisalon Härkäpäässä uinuu keskellä valkeaa maisemaa kolmimastoinen kuunari Kathrina, kuin lupauksena kesästä ja tulevasta purjehduskaudesta.


Kathrinaa peittävät pressut, mutta laiva ei ole suinkaan hiljentynyt talven ajaksi. Käynnissä on kaunottaren kasvojenkohotus.
Kathrina on rakennettu Härkäpään vankoista puista runsaat 50 vuotta sitten. Nyt kuunaria ehostetaan sen kotiseudulla ja Härkäpäästä on tullut jälleen sen kotisatama.
Keskiviikkona iltapäivällä Kathrinan kunnostukseen tarvittavaa puutavaraa purettiin kuljetusautosta. Porvoossa sahattu puutavara on ollut varastoituna Suomenlinnassa.

– Hyvälaatuista puuta on nykyisin hyvin vaikeaa saada. Onneksi Kathrina on tehty Härkäpään hyvistä puista ja siksi laivaa ei ole jouduttu paljonkaan korjaamaan, sanoo Kathrinan kippari Juha Stillman.
–Kathrina on viimeisiä 1940-luvun rahtialuksia. Alus on ollut alunperinkin kolmimastoinen ja ainoa jäljellä oleva paikallinen laiva.
M/aux Kathrina rakennettiin 1947-1949 Härkäpäässä. Rakennusmestarina toimi porvoolainen Albin Gustafsson ja työnjohtajana sarvisalolainen Walter Forsell. Keväällä 1949 alus laskettiin vesille.

31,75 metriä pitkä ja 7,34 metriä leveä alus purjehti ensimmäisen päällikkönsä Arne Lindbergin kipparoimana Itämerellä, Suomen, Ruotsin ja Tanskan välillä. Se kuljetti puutavaraa, kalkkia, terästä, hiiltä, viljaa - sekä polkupyöriä! Kathrinan uumeniin lastattiin välillä myös kahvia, joka oli sotien jälkeen pitkään sananmukaisesti kortilla.
1970-luvun alussa Kathrinan osti englantilainen Richard Thompson Coon, joka ryhtyi kunnostamaan laivaa matkustaja-alukseksi. Muutostöitä tehtiin aluksi Sarvisalossa, sitten Sköldvikin telakalla.

– Alus sai silloin lisäaikaa, sillä se seisoi pressun alla peräti 30 vuotta, kertoo Stillman, joka osti Kathrinan vuonna 1993. Hän jatkoi muutaman vuoden pysähdyksissä ollutta kunnostusprojektia. Nykyisin Kathrinan omistaa Stillmanin vaimo Jonna Panelius.
–Kathrina on tehty paikallisesta puusta ja sen runko on yhä lähes alkuperäinen. Osat, jotka olemme nyt joutuneet purkamaan, ovat yli 50 vuotta vanhoja, Stillman huomauttaa.
Kathrina ei ole ensimmäinen Stillmanin kunnostama puinen purjealus. Hän entisöi Suomenlinnassa Ingeborgia peräti yhdeksän vuotta. Ingeborg on esiintynyt muun muassa Åke Lindmanin elokuvassa Din vredes dag. Kathrinan kunnostamisesta on puolestaan tehty tv-dokumentti. Myös Ingeborg ajaa nykyisin keikkaa Helsingin Halkolaiturista.

Ravintolaelämä kulutti Kathrinaa

Sarvisaloon Kathrina palasi kunnostusta varten ja samalla sen kotisatama vaihtui Helsingin Halkolaiturista Härkäpäähän. Risteilyille alus lähtee jatkossakin Halkolaiturista.
Helsingissä Kathrina palveli myös ravintolalaivana, mutta nykyisin alus toimii ainoastaan risteilyaluksena. Katrinalla voi järjestää myös yksityistilaisuuksia, kuten merkkipäiviä, häitä ja kokouksia. Alusta vuokraavat muun muassa yritykset.

–Enää Kathrina ei toimi ravintolana risteilyjen välillä, vaan laiva on pelkästään tilattavissa. Ravintolan pitäminen on kallista puuhaa, eikä vapaa-aikaa jäisi ollenkaan.
Ravintolalaivana Kathrina myös kuluisi enemmän, sillä asiakkaiden vuoksi sen kantta pitäisi hiekottaa ja suolata. Ne taas kuluttavat riveyksiä eli kansilankkujen tilkkeitä. Pääkaupungin ilmansaasteet eivät nekään tee puualuksen hipiälle hyvää.

Puuta ja köyttä hankittu varastoon

Kevään aikana tehtävät korjaustyöt on määrä saada päätökseen purjehduskauden eli toukokuun alkuun mennessä. Talkoohenkiseen ryhmään kuuluu kaksikko Make ja Manninen, eli helsinkiläiset Jarmo Manninen ja Markus Jämsén. He ovat kesäaikaan mukana myös Kathrinan miehistössä.
– Tällä kertaa kunnostetaan reelinki, miehet kertovat.
Kylkilankkuja joutuu myös välillä uusimaan, samoin kansilankkuja. Siksi puutavaraa Kathrinaa varten on hankittu jo joitain vuosia sitten. Köysiäkin on varoiksi neljä kilometriä, vaikka yhdellä kertaa köyttä kuluu vain arviolta 2,5 kilometriä.

– Takila oli oma projektinsa. Mastoja tein kaksi vuotta. Hidasta hommaa, kun itsekseni alkuun vääntelin, Stillman muistelee.
Kathrinan muutkin mitat ovat vaikuttavat. Esimerkiksi purjepinta-ala on peräti 880 neliötä! Sähkövinssejä ei ole, joten purjeet, kaiken kaikkiaan 11 kappaletta, nostetaan lihasvoimin.
– Risteilyvieraatkin pääsevät halutessaan kokeilemaan, miltä köydestä vetäminen tuntuu, Make ja Manninen nauravat. Vanhan purjelaivan kunnossa pitäminen on erikoismiesten hommaa. Kevään aikana töihin tulee lisää talkooporukkaa.

– Monitaitajia, jotka eivät käy välttämättä purjehtimassa. Mutta porukkaa, joka pitää tätä laivaa pinnalla, miehet kuvailevat.
Kathrina on perinnepurjealus, jonka kunnostamisessa eivät vippaskonstit ole sallittuja. Siksi puutavaraakin on hankittu hyvissä ajoin varastoon. Nykyajalle pakolliset myönnytykset ovat sähkö, pelastuslautat ja konehuoneen diesel. Kapteenin hytin vierestä löytyy jopa sauna.
Purjeissa on jouduttu historiallisessa aitoudessa tinkimään, sillä pumpulipurjeet eivät olisi kovin kestävät.
– Paatti on niin työläs, että päädyimme nykyaikaisiin purjemateriaaleihin. Vanhanaikaistakin materiaalia aikoinaan harkittiin, mutta laivassa on tarpeeksi hoitamista.

Sarvisalossa hyvä meininki

Kathrina aloittaa risteilynsä jälleen toukokuun alussa. Risteilyt alkavat aina Helsingin Halkolaiturista. Härkäpäässä alus on runsaan viikon heinäkuun alkupuolella.
– Ajamme kahtena viikonloppuna täällä ja alus toimii viikon kahvilana Härkäpään laiturissa. Härkäpäästä lähdemme Haminaan ja sieltä Kotkan meripäiville.
Kesän risteilyohjelmaan kuuluvat lisäksi Viron Tallinna ja Venäjän rannikko.
Sarvisalolaisille kesällä pidetään laivalla jo perinteeksi tullut juhla.
– Tietenkin pidämme bileet ennen kuin lähdemme! Soppatykkihommaa ja tarjoamme ihmisille tapahtuman. Viime kesänä olimme täällä jo kolmatta kertaa.
Kathrina palasikin kotisatamaansa juuri sarvisalolaisten aloitteesta.
– Meihin otettiin täältä yhteyttä. Tultiin ensin hieman varovaisesti, mutta huomattiin, että täällä on hyvä meininki. Tuntuu, että täällä purjelaivoille annetaan eri tavalla arvoa kuin Helsingissä. Alkoi tuntua hyvältä. Täällä on hiljaista, kaunista ja rauhallista, kehuu Stillman.

Helsinki ei Stillmanin mukaan suhtaudu läheskään yhtä myönteisesti perinnelaivoihin.
– Kummallista, että siellä niinkin monta laivaa on. Stillmanin ja Paneliuksen perhekin suunnittelee muuttoa Sarvisaloon.
– Tämmöinen päätös on tehty. Muutos on iso. Lapsista nuorin on vajaat kolme vuotta, sitten tulevat 5-, 6-, 11- ja 12-vuotiaat lapset. Kouluasiat ovat saaneet aikaan sen, että jotain on päätettävä.
Nyt perhe kaipaa Stillmanin mukaan maata jalkojen alle, vaikka laivassakin kotia on välillä pidetty. Saaressa asumiseen perhe on jo tottunut, sillä nyt myynnissä oleva koti sijaitsee saaressa Espoon Westendin edustalla.
– Siellä liikutaan vain veneellä. Sarvisaloon pääsee sentään autollakin. Mutta laivaa pääkaupunkiseudulla on vaikea pitää ja toisaalta on koko ajan kaupungissa. Nyt tavoitellaan vähän rauhallisempaa elämää, Stillman kiteyttää.

Jaa uutinen klikkaamalla alla olevaa symbolia


e-mail  Marita Itävuori

FacebookLis�� Facebook-sein�llesi


� Kirjoita Lovarin mielipidepalstalle tai kerro lis�tietoja toimitukselle

Kommentoi artikkelia sen kirjoittajalleOmat yhteystietoni:
Nimi:

Nimimerkki:


Loviisan


Loviisan Sanomat, Sibeliuksenkatu 10, 07900 LOVIISA Vaihde (019) 532701 Konttoriajan jälkeen GSM 0400-600608


NÄKÖISLEHTI