|   Uutiset   |   Urheilu   |   Pääkirjoitus   |   LS-videot   |   Pakinat   |   Facebook   |   Torikamera   |   Kuvagalleria   |   Digilehti   |   TV   |   HAKU   |
  |  LIVE   |  Ilouutisia  |   Oikaisu&Palaute   |   Ilmoittajat   |   Tilaajat   |   Mediatiedot   |   Pyhtäänlehti   |   JSN   |   Sinä   |   Yhteystiedot   |   LS
    2017


Nimipäiviään viettävät .

« Takaisin  LOVIISAN UUSIN SÄÄENNUSTE

SÄHKEITÄ LOVIISAN SEUDULTA
Lisää
Tilapäinen valiokunta: Heikilä ja Isotalo eivät nauti luottamusta (02.03.2017 11:17)
Loviisan kuntavaaliehdokkaat 2017 (28.02.2017 19:40)
Lapinjärven kuntavaaliehdokkaat 2017 (28.02.2017 17:42)

PÄÄUUTISET
Lisää
Vatsatauti jyllää Taasiakodissa (01.03.2017)
Porlammin lähipalveluille turvaa etäyhteistyöllä (01.03.2017)
Kaupunki kouluttaa moniosaajia (28.02.2017)

URHEILU
Lisää
LJK pisti Bruinsin kontalleen (28.02.2017)
Tasapeli Joensuussa (21.02.2017)
Minitytöille voitto ja tappio (21.02.2017)

PÄÄKIRJOITUS
Lisää
Kouluruoka suositummaksi (28.02.2017)

ILOUUTISIA
Lisää

UUTISIA MAAILMALTA
Merivoimien 1,2 Mrd.?:n jättihankkeessa viivästys ? ?Voi joskus kulua ennakoitua enemmän aikaa? (18.11.2018 10:26)
Sebastien Ogier jälleen rallin maailmanmestari (18.11.2018 10:08)
Trumpin erikoinen Suomi-neuvo Kalifornian tuhojen keskellä: ?He käyttävät paljon aikaa haravointiin? (18.11.2018 09:44)


TORIKAMERA

LUKIJAN KUVA

Läskitikka
2017-02-28 12:29 Mats Lönnfors

» Näin lähetät kuvia Lovariin


AURINKO NOUSEE/LASKEE


nousee

laskeeMAALLA, MERELLÄ JA ILMASSA
Lentokoneet Loviisan yllä
Laivat Loviisan edustalla
Säteilytilanne Loviisassa
Säähavainnot Loviisa, Orrengrund
Loviisan seudun kelikamerat
Loviisan seudun onnettomuudet

OIKAISUJA
LisŠŠ
Oikaisu: Amistolla oma keittiö (01.03.2017 10:55)
Tarkennus kiky-uutiseen (20.01.2017 09:43)
Väärä ryhmä (05.01.2017 09:45)

EIKÕ LEHTESI TULLUT?

Lue

SEURAT

Lue

YLI 100 VUOTTA VANHAT LOVARIT
UUTISET


Pankkitiski on kallis paikka

27.02.2004Eipä kannata enää painella laskunipun kanssa pankkitiskille. Ei, vaikka laskuja olisi vain yksi. Kierros Loviisan pankeissa paljasti, että yhden laskun maksaminen käteisellä keventää kukkaroa 4-6 eurolla. Paljon halvempaa ei ole laskun maksaminen tiskillä omalta tililtä. Hintahaitari vaihtelee 2,50 eurosta neljään euroon.


Ilmaista ei ole myöskään maksupalvelujen käyttö. Loviisalaispankit perivät maksupalvelua käyttävältä asiakkaalta 30 sentistä aina 1,5 euroon laskulta. Yhdessä pankissa on käytössä kuukausiveloitus.
Toki kanta-asiakkaille on räätälöity erilaisia maksupalvelupaketteja, mutta niitä ei otettu tähän vertailuun mukaan.
Mikäli laskua ei pysty maksamaan automaatilla tai kotoa käsin tietokoneelta, on edullisinta valita suoraveloitus. Siinä pankille annetaan valtakirja säännöllisesti toistuvien laskujen, kuten sähkö-, ja puhelinlaskujen maksamiseen. Tästä palvelusta pankit eivät pääsääntöisesti veloita erillistä maksua.

Jäsenmaksuja kerätään käteisenä

Pankkien palvelumaksuja pidetään yleisesti kohtuuttomina. Asiasta on virinnyt vilkas keskustelu ja etenkin eläkeläisjärjestöt ovat lähteneet kampanjoimaan liian korkeiksi koettujen maksujen alentamiseksi.
Esimerkiksi 200-jäseninen Loviisan Eläkkeensaajat pyrkii keräämään kahdeksan euron jäsenmaksunsa käteisenä kokouksissa.

– Rahastonhoitaja on jopa käynyt autolla hakemassa jäsenmaksuja jäsenten kotoa, kuvaa yhdistyksessä toimiva Lea Talvitie.
Hän on mukana myös Loviisan Uimaseurassa.
– Sielläkin pyrimme keräämään maksut käteisellä.
Pankkien palvelumaksuista huolestui myös eduskunta, jossa 121 kansanedustajaa on allekirjoittanut Jukka Gustafssonin (sd) aloitteen katon säätämiseksi pankkien palvelumaksuille. Katon säätäminen tiskillä asioivien maksamille palvelumaksuille saattaa kuitenkin olla hankalaa. Pankit toimivat vapaassa markkinataloudessa ja kilpailevat keskenään.

Elinkeinonvapaus on vahva arvo

Pankkiministeri Ulla-Maj Wideroos (r) on julkisuudessa todennut, että on vaikea määrätä lailla maksuista, joita pankit perivät kilpailusyistä. Hänkin on myöntänyt, että jopa kahdeksan euron periminen yhden laskun maksamisesta on toki ongelmallista.
Wideroos aikoo kuitenkin tutkituttaa, onko pankkien perimien maksujen rajoittaminen lailla juridisesti mahdollista. Toisessa vaakakupissa painaa kuitenkin elinkeinovapaus. Tutkittavana myös on, voiko esimerkiksi kuluttajalainsäädännöstä löytyä apua maksujen kohtuullistamiseen.
Myös julkisesta keskustelusta on toivottu voimaa maksujen alentamiseen. Vaikutusta julkisuudella myös lienee. Esimerkiksi Handelsbanken alensi hiljattain muilta kuin omilta asiakkailta perittyä kahdeksan euron maksua laskua kohden viiteen euroon.

Ikäihmiset vierastavat tietokonetta

Suuri osa pankkien asiakkaista hoitaa laskujen maksun tietokoneelta kotoa tai pankin maksuautomaatilla. Pieni gallup Loviisassa paljasti, että etenkin ikä-ihmisille tietokoneen käyttö ei ole välttämättä tuttua. Suoraveloitus tuntui olevan suosiossa, joillekin laskujen maksusta huolehtii jälkikasvu.
Edith Henriksson hoitelee laskujen maksun pankin maksuautomaatilla.
– Olen ollut tyytyväinen automaatilla maksamiseen. Tytär on kyllä ollut mukana, kun laskuja maksetaan. Pankin tiskillä en ole käynyt aikoihin. On se niin kallista. Rahaa pitäisi voida nostaa useammasta kuin yhdestä paikasta.

Vuokko Kvarnström kolaili lunta torin laidalla. Hän on laittanut säännöllisesti tulevat laskut suoraveloitukseen ja on tyytyväinen.
– Harvemmin tulevat, kuten lehtien tilausmaksut, maksan automaatilla. Viivakoodinlukija on kätevä. Internetin käyttöä opiskelen parhaillaan kurssilla, mutta en ole maksanut tietokoneella laskuja. Milloin kävin pankin tiskillä, sitä en edes muista, on siitä niin kauan aikaa.
– Vai maksaa laskun maksaminen käteisellä jopa kuusi euroa. Sehän on ryöstöä, kohta varmaan ottavat euron, kun avaa pankin oven, Kvarnström päivitteli.

Martin Anttila asteli autoonsa Loviisan Kelan toimiston lähellä.
– Minulla on niin mukava tilanne, että tytär ja tyttärenpoika hoitelevat tietokoneella laskujeni maksun. Jos näin ei olisi, voisi tilanne olla tosi hankala. Tietokoneen käyttöä ei tällä iällä enää viitsi opetella. Joidenkin laskujen kohdalla olen sopinut suoraveloituksesta, Anttila kertoi.

Jaa uutinen klikkaamalla alla olevaa symbolia


e-mail  Juha Koski

FacebookLis�� Facebook-sein�llesi


� Kirjoita Lovarin mielipidepalstalle tai kerro lis�tietoja toimitukselle

Kommentoi artikkelia sen kirjoittajalleOmat yhteystietoni:
Nimi:

Nimimerkki:


Loviisan


Loviisan Sanomat, Sibeliuksenkatu 10, 07900 LOVIISA Vaihde (019) 532701 Konttoriajan jälkeen GSM 0400-600608


NÄKÖISLEHTI