|   Uutiset   |   Urheilu   |   Pääkirjoitus   |   LS-videot   |   Pakinat   |   Facebook   |   Torikamera   |   Kuvagalleria   |   Digilehti   |   TV   |   HAKU   |
  |  LIVE   |  Ilouutisia  |   Oikaisu&Palaute   |   Ilmoittajat   |   Tilaajat   |   Mediatiedot   |   Pyhtäänlehti   |   JSN   |   Sinä   |   Yhteystiedot   |   LS
    2017


Nimipäiviään viettävät .

« Takaisin  LOVIISAN UUSIN SÄÄENNUSTE

SÄHKEITÄ LOVIISAN SEUDULTA
Lisää
Tilapäinen valiokunta: Heikilä ja Isotalo eivät nauti luottamusta (02.03.2017 11:17)
Loviisan kuntavaaliehdokkaat 2017 (28.02.2017 19:40)
Lapinjärven kuntavaaliehdokkaat 2017 (28.02.2017 17:42)

PÄÄUUTISET
Lisää
Vatsatauti jyllää Taasiakodissa (01.03.2017)
Porlammin lähipalveluille turvaa etäyhteistyöllä (01.03.2017)
Kaupunki kouluttaa moniosaajia (28.02.2017)

URHEILU
Lisää
LJK pisti Bruinsin kontalleen (28.02.2017)
Tasapeli Joensuussa (21.02.2017)
Minitytöille voitto ja tappio (21.02.2017)

PÄÄKIRJOITUS
Lisää
Kouluruoka suositummaksi (28.02.2017)

ILOUUTISIA
Lisää

UUTISIA MAAILMALTA
Suomi hävisi tyttöjen jalkapallon MM-kisoissa ? vastustajalla oli ajatus edellä (13.11.2018 23:18)
Tutkija: GPS-häiriön taustalla voi olla Venäjän Shoigun uhkaus Suomelle (13.11.2018 20:13)
Kohukuski Esteban Ocon uhkaa Valtteri Bottaksen paikkaa (13.11.2018 20:21)


TORIKAMERA

LUKIJAN KUVA

Läskitikka
2017-02-28 12:29 Mats Lönnfors

» Näin lähetät kuvia Lovariin


AURINKO NOUSEE/LASKEE


nousee

laskeeMAALLA, MERELLÄ JA ILMASSA
Lentokoneet Loviisan yllä
Laivat Loviisan edustalla
Säteilytilanne Loviisassa
Säähavainnot Loviisa, Orrengrund
Loviisan seudun kelikamerat
Loviisan seudun onnettomuudet

OIKAISUJA
LisŠŠ
Oikaisu: Amistolla oma keittiö (01.03.2017 10:55)
Tarkennus kiky-uutiseen (20.01.2017 09:43)
Väärä ryhmä (05.01.2017 09:45)

EIKÕ LEHTESI TULLUT?

Lue

SEURAT

Lue

YLI 100 VUOTTA VANHAT LOVARIT
UUTISET


Porlammin koulun kuulemistilaisuudessa taistelutahtoa
31.01.2014Porlammilla järjestettiin keskiviikkoiltana lainmukainen kuulemistilaisuus yläkoulun ja lukion lakkauttamissuunnitelmista. Parituntisen tilaisuuden aluksi sivistystoimenjohtaja Juha Ronkainen ja kunnanjohtaja Tiina Heikka kertoivat asian käsittelyn lähtökohdista ja nykyvaiheesta.

Tiedottaminen monipolvisen kysymyksen ratkaisuvaihtoehdoista seurauksineen vei ensimmäisen tunnin. Toisella tunnilla mielipiteensä toivat julki lähinnä Porlammin lukion oppilaskunta, OAJ:n paikallisyhdistys, Porlammin yrittäjät, Lapinjärven yrittäjät, koulun rehtori ja vanhempien työryhmä, joka esitteli aikaisempia edullisemman vaihtoehdon uudeksi koulurakennukseksi.
Edellisten lisäksi ei juuri muita mielipiteitä esitetty kirjattavaksi. Yleisöä tilaisuuteen saapui vähemmän kuin marraskuun lopulla kouluasiasta pidettyyn ensimmäiseen tiedotustilaisuuteen.

Sivistystoimenjohtaja Juha Ronkainen aloitti illan tarkoituksesta. Hallintolain mukaan kyseessä oli vaikutusmahdollisuuksien varaaminen asianosaisille. Vaikutusmahdollisuus on varattava kaikille, joita asia koskee tai sivuaa. Henkilöiden lisäksi osallisia ovat alueen yhdistykset ja yritykset.
- Tila menee meiltä alta ja olemme samassa tilanteessa kuin 50 vuotta sitten, että täytyy perustaa uusi koulu. Tila määrittää nyt palvelutason, vaikka asian pitäisi olla toisinpäin, Ronkainen totesi.
- Mihin voi vaikuttaa, hän kysyi ja vastasi, että lukion ja yläkoulun lakkauttamisasiaan, sillä mitään päätöksiä ei ole vielä tehty.
Ronkainen esitteli virkamiestyöryhmän tammikuussa laatiman yhteenvedon Porlammin yläkoulun ja lukion ratkaisuista. Työryhmän muodostivat kunnanjohtaja, sivistystoimenjohtaja ja tekninen johtaja. Nelisivuinen A3-lakana sisältää kahdeksan vaihtoehdon yksityiskohtaisen vertailun. Tietopakettiin sisältyvät erilliset ikäluokkasarjat ja oppilasennusteet. Vaihtoehtovertailu oli läsnä oleville luottamushenkilöille tuttu, mutta muut tilaisuudessa olevat saivat paperinivaskan vasta nyt käteensä.

Ronkainen kertoi eilen, että yhdistelmä vaihtoehdoista valmistui vasta keskiviikon tilaisuuteen. Vertailu on osa kunnantalolla esillä olevaa materiaalia eli niitä valmisteluasiakirjoja, joihin voi tutustua yhteispalvelupisteessä ja kommentoida asiaa vielä tänään.

Elimäelle eniten
v Ronkainen esitteli myös tulokset alustavasta kyselystä, mihin lähikuntien kouluihin oppilaat haluaisivat ensi syksynä mennä, jos koulu Porlammilla lakkaa.
Alakoulujen 5.- ja 6.-luokkien ja yläkoulun 7.- ja 8.-luokkien oppilaiden vanhemmille osoitetun kyselyn mukaan yläkouluun Elimäelle suuntaisi 46 lapinjärveläistä ja 20 oppilasta haluaisi Loviisaan. Ronkaisen mukaan alustavat toivomukset peruskoulusta ovat huomioon otettavia, mutta eivät lopullisia.

Lukion ykkös-kakkosista ja näiden vanhemmista vain 17 vastasi annettuihin neljään lukiovaihtoehtoon. Vastanneista 8 opiskelijaa jatkaisi lukiota mieluiten Loviisassa ja kuusi Orimattilassa Kunnanjohtaja Tiina Heikka kävi läpi koulukysymyksen vaiheet alkaen siitä, että koulun lakkauttamisen taustalla eivät ole säästösyyt, vaan koulu ei ole enää rakennuksena käyttökelpoinen. Väistötiloista hän totesi, että kolmen vuoden aikana tuleva 2 miljoonan euron kustannus rasittaisi käyttötaloutta, sillä väliaikaista ratkaisua ei voi käsitellä investointina. Hän mainitsi vielä, että liikuntahalli tutkitaan nyt helmikuun aikana.

Yksi alkuperäisistä vaihtoehdoista, molempien kieliryhmien yhteinen uusi koulu Ingermaninkylään haudattiin jo syyskuun neuvotteluissa, koska Myrskylä ei halunnut oppilaitaan Porlammia etäämmälle.
Ronkainen mainitsi selostuksessaan, että mahdollisesta koulun lakkauttamisesta tulee kunnalle 700 000 euron lisälasku kuluvalle vuodelle ensi syksyn oppilaskustannuksista.

Lukio lähtee alta

Porlammin lukion oppilaskunnan luottamusmies Kim Kujala suomi kunnan päätöksentekijöitä selkärangattomuudesta. Hän totesi, että opiskelijat eivät tule hyväksymään lukion lakkautuspäätöstä.
- Oppilaskunta tulee olemaan asiassa aktiivinen, taistelemaan ja käyttämään kaikki keinot opiskelijoiden oikeusturvan toteuttamiseksi.
Myöhemmin Kujala ei tarkentanut keinovalikoimaa.
Hän huomautti Porlammin lukion lakkauttamissuunnitelman olevan yht´äkkisyydessään ainutlaatuinen, muualla ainoastaan Hollolassa on menossa samanlainen prosessi. Yleensä lakkautustapauksessa lukioon ei oteta uusia opiskelijoita, mutta siellä jo opiskelevat pystyvät suorittamaan opintonsa loppuun.
- Opiskelijoiden ottamisesta lukioon on tehty hallintopäätös, jota ei voi nähdäksemme noin vain perua niin, että lukio lähtee alta. Meidän mielestämme niillä opiskelijoilla, jotka on otettu lukioon, on oltava oikeus käydä lukio loppuun.
- Viime vaiheessa on kyse opiskelijoiden mielekkäistä jatkomahdollisuuksista. Esimerkiksi lukiota neljän vuoden aikana suorittavat kolmannen vuoden opiskelijat on unohdettu jatkosuunnitelmissa, hän totesi.

Kim Kujala toi myös Suomen lukiolaisten liiton Uudenmaan piirin kannanoton. Lukion säilymistä tukevassa kannanotossa epäiltiin näennäisten säästöjen hiipuvan matkakustannuksiin ja opiskelijoiden väsymykseen. Kesken lukio-opintojen lukiosta toiseen siirtyminen nähtiin rankkana. - Jokaisella opiskelijalla on oikeus voida opiskella lähilukiossaan, lausuma päättyi.
OAJ:n Lapinjärven-Myrskylän paikallisyhdistyksen puheenjohtajana lehtori Kirsi Nurkkala toi julki yhdistyksen kannanoton.
- Luottamushenkilöt eivät ole kiinnostuneita kehittämään kunnan peruspalveluita, yhdistys toteaa.
- Lukion lakkauttamista ilman siirtymävaihtoehtoa voidaan pitää lähinnä arveluttavana.

Yhdistyksen jäsenistä 42 prosenttia irtisanotaan. Monen opettajan työllistyminen lähiseudulla tai koko maassa on kannanoton mukaan vaikeata tai ehkä mahdotonta.

Halpa uudiskoulu syksyllä?

Kahdeksan ratkaisuvaihtoehdon paperilakanaan tuli ommeltavaksi jatkopala, kun Tommi Hovén ja Ismo Perttilä esittelivät vanhempien työryhmän uusimman ehdotuksen. Vapaaehtoiset vanhemmat olivat sivistystoimen tilaohjelman puitteissa selvittäneet uudisrakentamisvaihtoehtoja ja löytäneet Teijo-talot-yrityksen siirrettävät koulurakennukset.
Sorapatjalle asennettava uudiskoulu tulisi esitettyjen laskelmien mukaan maksamaan ilman pohjatöitä ja liikuntahallia 3,2 - 3,9 miljoonaa euroa. Neliöhinnaksi muodostuisi 1850 euroa. Kivijalka tulisi rakennuksen mukana.

Ero hinnoissa selittyy sillä, että edullisemmassa vaihtoehdossa liikuntahalli peruskorjataan ja opettajainhuone, auditorio ja kuvaamataidon luokka hyödynnettäisiin sellaisenaan. Kalliimmassa vaihtoehdossa koulurakennuksesta hyödynnetään vain liikuntahalli.
Hovén mainitsi, että koulurakennuksen toimittaminen ensi syksyksi ei yrityksen mukaan ole täysin mahdotonta, mutta yleensä toimitusaika on 6-8 kuukautta.
Yleisöstä nousi hämmästystä siitä, miksi tätä korttia ei ole nostettu esiin teknisessä toimessa.

Kunnanhallituksen varapuheenjohtaja Thomas Antas kommentoi, että internet on täynnä toteutuneiden koulurakennusten hintalaskelmia, joissa kustannukset ovat kauttaaltaan huomattavasti korkeampia kuin mitä näissä halvimmissa vaihtoehdoissa esitetään. Hänen mukaansa laskelmista puuttuu melkoisia kustannuseriä.

Aloiteraja ylittyi

Aloite kansanäänestyksestä koskien sitä, halutaanko Lapinjärvellä olevan suomenkielinen yläkoulu ja/tai lukio, oli Tommi Hovénin mukaan saanut keskiviikkona melko tarkkaan 230 allekirjoittajaa. Aloitteen käsittelyyn vaadittava 5 prosenttia kuntalaisista on saavutettu lähes kaksinkertaisesti.
- Viikonloppuna varmaan vielä kerätään nimiä.
Omassa puheenvuorossaan Porlammin koulun rehtori Marketta Takkala antoi risuja ja ruusuja kouluasian käsittelystä.
- Ihan alusta asti, kun päätöksiä valmisteltiin, olisi pitänyt tehdä yhteistyötä kaikkien tarpeellisten tahojen kanssa.

Esimerkiksi koulun rehtorit olivat päässeet valmisteluun mukaan vasta tyrkytettyään itseään, mutta Takkala antoi ruusuja siitä, että osallisuus sitten onnistui. Hän kiitti vanhempien osallistumista ja piti työryhmän juuri esittämää uudisrakennusehdotusta hyvänä vaihtoehtona.
Tilaisuuden päätyttyä kunnanvaltuuston puheenjohtaja Christina Mickos vastasi kysymykseen koulun hinnan kipurajasta. Hänen mukaansa päätöksentekijöillä sellaista ei ole, vaan kukin harkitsee hinta-asiaa itse. Yhä halpeneva koulun hinta ei vaikuta hänen omaan näkemykseensä asiasta.
- Koulu ei ole ainoastaan ratkaisu tilasta. Pitäisi katsoa kokonaisuutta. Alenevat oppilasennusteet merkitsevät sitä, että pian emme voi toteuttaa pedagogisesti hyvin toimivaa koulua. Haluaisin, että neuvotellaan siitä hyvästä koulutuksesta.

Sivistyslautakunta seuraavaksi

Sivistystoimenjohtaja Juha Ronkainen kertoi, että kouluasia tulee seuraavaksi sivistyslautakunnan käsiteltäväksi. Lautakunta kokoontuu keskiviikkona 5. helmikuuta ja esityslista valmistuu tänään.
- Lautakunnassa otetaan kantaa sekä koulun lakkauttamiseen että koulusopimuksiin.
- Todennäköisesti joudun tuomaan ehdotuksen vasta kokoukseen.

Kirjallisia mielipiteitä Porlammin yläkoulun ja lukion lakkauttamisesta sekä tulevista yläkoulu- ja lukiovaihtoehdoista voivat asianosaiset toimittaa vielä tänään perjantaina 31.1.2014 kello 14 mennessä kunnantalolle. Osoite on Lapinjärven kunta, Lapinjärventie 20 A, 07800 Lapinjärvi. Kuoreen merkintä Koulukeskus. Tarkemmat tiedot www.lapinjarvi.fi.

Marke Kalliola

Jaa uutinen klikkaamalla alla olevaa symbolia
� Kirjoita Lovarin mielipidepalstalle tai kerro lis�tietoja toimitukselle

Kommentoi artikkelia sen kirjoittajalleOmat yhteystietoni:
Nimi:

Nimimerkki:


Loviisan


Loviisan Sanomat, Sibeliuksenkatu 10, 07900 LOVIISA Vaihde (019) 532701 Konttoriajan jälkeen GSM 0400-600608


NÄKÖISLEHTI