|   Uutiset   |   Urheilu   |   Pääkirjoitus   |   LS-videot   |   Pakinat   |   Facebook   |   Torikamera   |   Kuvagalleria   |   Digilehti   |   TV   |   HAKU   |
  |  LIVE   |  Ilouutisia  |   Oikaisu&Palaute   |   Ilmoittajat   |   Tilaajat   |   Mediatiedot   |   Pyhtäänlehti   |   JSN   |   Sinä   |   Yhteystiedot   |   LS
    2017


Nimipäiviään viettävät .

« Takaisin  LOVIISAN UUSIN SÄÄENNUSTE

SÄHKEITÄ LOVIISAN SEUDULTA
Lisää
Tilapäinen valiokunta: Heikilä ja Isotalo eivät nauti luottamusta (02.03.2017 11:17)
Loviisan kuntavaaliehdokkaat 2017 (28.02.2017 19:40)
Lapinjärven kuntavaaliehdokkaat 2017 (28.02.2017 17:42)

PÄÄUUTISET
Lisää
Vatsatauti jyllää Taasiakodissa (01.03.2017)
Porlammin lähipalveluille turvaa etäyhteistyöllä (01.03.2017)
Kaupunki kouluttaa moniosaajia (28.02.2017)

URHEILU
Lisää
LJK pisti Bruinsin kontalleen (28.02.2017)
Tasapeli Joensuussa (21.02.2017)
Minitytöille voitto ja tappio (21.02.2017)

PÄÄKIRJOITUS
Lisää
Kouluruoka suositummaksi (28.02.2017)

ILOUUTISIA
Lisää

UUTISIA MAAILMALTA
Elina Lepomäki: ?Suomesta tulee käytettyjen autojen loppusijoituspaikka ? Autovero on poistettava? (20.11.2018 13:31)
Tutkija: Hurja teoria Vladimir Putinin aikeista leviää ? Näin Venäjä kiristää otettaan Valko-Venäjällä (20.11.2018 13:11)
Petteri Orpo: Suomessa ihan pian liikaa kouluja ja päiväkotipaikkoja ? syntyvyyslukujen konkreettinen seuraus kohta totta (20.11.2018 12:52)


TORIKAMERA

LUKIJAN KUVA

Läskitikka
2017-02-28 12:29 Mats Lönnfors

» Näin lähetät kuvia Lovariin


AURINKO NOUSEE/LASKEE


nousee

laskeeMAALLA, MERELLÄ JA ILMASSA
Lentokoneet Loviisan yllä
Laivat Loviisan edustalla
Säteilytilanne Loviisassa
Säähavainnot Loviisa, Orrengrund
Loviisan seudun kelikamerat
Loviisan seudun onnettomuudet

OIKAISUJA
LisŠŠ
Oikaisu: Amistolla oma keittiö (01.03.2017 10:55)
Tarkennus kiky-uutiseen (20.01.2017 09:43)
Väärä ryhmä (05.01.2017 09:45)

EIKÕ LEHTESI TULLUT?

Lue

SEURAT

Lue

YLI 100 VUOTTA VANHAT LOVARIT
UUTISET


Vanhuksen tahtoa kuunneltava yhä tarkemmin
28.01.2014Vanhusten ympärivuorokautiseen hoitoon haetaan Loviisassa uudenlaisella hakemuksella. Sen täyttää joko vanhus itse tai yhdessä omaisen ja hoitohenkilökunnan kanssa.

–Vanhuksen omaa tahtoa on kuunneltava yhä tarkemmin häntä koskevissa ratkaisuissa. Uudessa vanhuspalvelulaissa korostetaan itsemääräämisoikeutta, toteaa terveydenhoitaja, kotiutuskoordinattori Merja Grönberg.
Laki ikääntyneen väestön toimintakyvyn tukemisesta sekä iäkkäiden sosiaali- ja terveyspalveluista tuli pääosiltaan voimaan viime kesänä.
Sosiaali- ja terveysalan lupa- ja valvontavirasto Valvira on ohjeistanut kuntia vanhuspalvelulain toimeenpanossa. Kuntien on mm. julkaistava puolivuosittain odotusajat eli tiedot siitä, milloin iäkäs henkilö voi saada hakemansa sosiaalipalvelut.
–Pelkkä tietojen julkaiseminen kunnan verkkosivuilla ei Valviran mielestä riitä, sillä kaikki vanhukset eivät ole internetin käyttäjiä. Tietoja onkin tarkoitus julkaista myös paikallislehdissä, sanoo senioripalvelujen palvelupäällikkö Lisbeth Forsblom.
Uuden lain myötä Loviisassa uudistettiin käytäntöä, jolla ympärivuorokautiseen hoitoon hakeudutaan. Hoitoon haluavien on täytettävä hakemus, jossa tiedustellaan mm. toimintakykyä ja muuta pärjäämistä. Hakemuksen täyttää hakija itse, jos hän siihen kykenee. Jos vanhus on jo niin sairas, ettei hän hakemusta pysty täyttämään, ovat apuna omaiset ja terveydenhuoltohenkilöstö.
Lisäksi hakijalle tehdään muistitesti ja hakemukseen liitetään myös lääkärin lausunto.
–Hakemukset käsitellään viikottain ja niistä tehdään viranomaispäätös, johon on valitusoikeus, selvittää Forsblom.
Hän jatkaa, että vanhuksen oma tahto kirjataan aina tiedostoihin. –Se on löydyttävä tarpeen vaatiessa.
Jos hakija, lääkäri ja hoitohenkilökunta ovat samaa mieltä siitä, ettei hakija enää selviä kotona, vaikka hänelle olisi viety kotiin kaikki kotona asumista tukevat palvelut, tehdään myönteinen päätös. Kaikki päätökset, niin myönteiset kuin kielteiset, lähetetään hakijalle.

Hoitopaikkaa odottaa 7 vanhusta

–Ympärivuorokautista hoitopaikkaa odottaa tällä hetkellä Loviisan sairaalassa seitsemän vanhusta. Kolme heistä on odottanut yli kolme kuukautta, selvittää Grönberg, joka pitää tämänhetkistä tilannetta varsin hyvänä.
Odottaville järjestetään heille sopivin paikka heti kun sellainen vapautuu. Esimerkiksi dementiapaikan saa vain dementiaa sairastava vanhus. Muut saavat kodin toisenlaisista hoitopaikoista. Siksi paikkaa tarvitsevia ei voidakaan sijoittaa aikajärjestyksessä muutoin kuin silloin, kun jonossa on useampia samanlaista hoivapaikkaa odottavia. Silloin paikan saa pisimpään odottanut.
–Viime vuonna tehostettuun palveluasumiseen tai vanhainkotiin sijoitettiin 51 vanhusta eli enemmän kuin koskaan, mainitsee Grönberg.
Ympärivuorokautiseen hoitoon tullaan entistä vanhempina ja niissä ollaan aiempaa lyhyempi aika.
–Vanhukset ovat nykyisin paremmassa kunnossa kuin ennen ja selviävät kotona pidempään. Hoivapaikkojen määrä ei kasvakaan samaan tahtiin kuin yli 75-vuotiaiden määrä, toteaa Grönberg.
Ympärivuorokautista hoitoa odottaa aina joku. Paikkoja ei kuitenkaan voida pitää tyhjinä odottamassa. Paikkaa ei myöskään voi varata etukäteen “varmuuden vuoksi”.

Kotihoitoa saa lähes 300 vanhusta

Vanhustenhuollossa on viime vuodet pyritty yhä enemmän siihen, että vanhus saisi asua omassa kodissaan mahdollisimman pitkään. Kotiin tuodaan erilaisia palveluja, joita Loviisassa saa noin 280 vanhusta.
Kotihoidossa olevalle vanhukselle laaditaan palvelusuunnitelma sen mukaan, mikä hänen tarpeensa on. Suunnitelma tehdään seitsemän arkipäivän sisällä siitä, kun palvelutarve on selvitetty. Suunnitelmaan on kirjattava myös vanhuksen oma näkemys palvelutarpeestaan.
–Kotona asuvan vanhuksen kotihoitoon liittyvissä kysymyksissä yhteyttä ottavat myös omaiset. Ja kuka vain, esimerkiksi naapuri, voi soittaa, jos katsoo vanhuksen olevan palvelujen tarpeessa, sanoo Grönberg.
Palveluohjaaja Kitty Sirén mainitsee, että hän tekee niin sanottuja hyvinvointikäyntejä 78 vuotta täyttäneiden luona.
–Näillä käynneillä kartoitetaan juuri palvelutarvetta.
Tarjolla olevista kotiin tuotavista palveluista saa tietoja senioripalvelukeskuksesta.
Loviisan kaupunki ottaa huhtikuussa hoitaakseen koko kotipalvelun ja sopimus Esperin kanssa päättyy. Kotipalvelussa työskentelee huhtikuun alusta lähtien 59 henkilöä. (EK)

Intervallihoito siirtyy Liljendaliin

Vanhustenhoidossa on tulossa muitakin muutoksia. Intervallihoito siirtyy keväällä terveyskeskuksesta Liljendalin terveystalolle, jonne remontoidaan kuusi intervallipaikkaa.
Intervallihoito on lyhytaikaista, kuntouttavaa hoitoa. Hoitojaksot ovat 4-12 vuorokautta. Intervallihoitoa voivat saada esimerkiksi ne vanhukset, joita omainen hoitaa kotona. Hoitojakson myötä omaishoitaja saa lepotauon.
Loviisassa on noin 70 omaishoitajaa.
Myös muistipoliklinikka muuttaa pois terveyskeskuksesta. Se siirtyy helmikuun aikana senioripalvelukeskuksen yhteyteen Mariankadulle.

Jaa uutinen klikkaamalla alla olevaa symbolia
� Kirjoita Lovarin mielipidepalstalle tai kerro lis�tietoja toimitukselle

Kommentoi artikkelia sen kirjoittajalleOmat yhteystietoni:
Nimi:

Nimimerkki:


Loviisan


Loviisan Sanomat, Sibeliuksenkatu 10, 07900 LOVIISA Vaihde (019) 532701 Konttoriajan jälkeen GSM 0400-600608


NÄKÖISLEHTI