|   Uutiset   |   Urheilu   |   Pääkirjoitus   |   LS-videot   |   Pakinat   |   Facebook   |   Torikamera   |   Kuvagalleria   |   Digilehti   |   TV   |   HAKU   |
  |  LIVE   |  Ilouutisia  |   Oikaisu&Palaute   |   Ilmoittajat   |   Tilaajat   |   Mediatiedot   |   Pyhtäänlehti   |   JSN   |   Sinä   |   Yhteystiedot   |   LS
    2017


Nimipäiviään viettävät .

« Takaisin  LOVIISAN UUSIN SÄÄENNUSTE

SÄHKEITÄ LOVIISAN SEUDULTA
Lisää
Tilapäinen valiokunta: Heikilä ja Isotalo eivät nauti luottamusta (02.03.2017 11:17)
Loviisan kuntavaaliehdokkaat 2017 (28.02.2017 19:40)
Lapinjärven kuntavaaliehdokkaat 2017 (28.02.2017 17:42)

PÄÄUUTISET
Lisää
Vatsatauti jyllää Taasiakodissa (01.03.2017)
Porlammin lähipalveluille turvaa etäyhteistyöllä (01.03.2017)
Kaupunki kouluttaa moniosaajia (28.02.2017)

URHEILU
Lisää
LJK pisti Bruinsin kontalleen (28.02.2017)
Tasapeli Joensuussa (21.02.2017)
Minitytöille voitto ja tappio (21.02.2017)

PÄÄKIRJOITUS
Lisää
Kouluruoka suositummaksi (28.02.2017)

ILOUUTISIA
Lisää

UUTISIA MAAILMALTA
Kärpät vei kärkiottelun ? HIFK teki kyseenalaisen ennätyksen (17.11.2018 20:42)
Turkulaisvaikuttaja: Alueella 54% koko Suomen työpaikoista ? Tunnin juna ?yksi fiksuimmista? ilmastoteoista (17.11.2018 12:50)
Juha Sipilältä uusi linjaus suomalaisesta ruoasta: Hiilineutraalia vuoteen 2040 mennessä (17.11.2018 12:11)


TORIKAMERA

LUKIJAN KUVA

Läskitikka
2017-02-28 12:29 Mats Lönnfors

» Näin lähetät kuvia Lovariin


AURINKO NOUSEE/LASKEE


nousee

laskeeMAALLA, MERELLÄ JA ILMASSA
Lentokoneet Loviisan yllä
Laivat Loviisan edustalla
Säteilytilanne Loviisassa
Säähavainnot Loviisa, Orrengrund
Loviisan seudun kelikamerat
Loviisan seudun onnettomuudet

OIKAISUJA
LisŠŠ
Oikaisu: Amistolla oma keittiö (01.03.2017 10:55)
Tarkennus kiky-uutiseen (20.01.2017 09:43)
Väärä ryhmä (05.01.2017 09:45)

EIKÕ LEHTESI TULLUT?

Lue

SEURAT

Lue

YLI 100 VUOTTA VANHAT LOVARIT
UUTISET


VaKo jäämässä ilman omia tiloja uudessa koulukeskuksessa?
24.01.2014Valkon kansalaisopisto saattaa jäädä ilman omia tiloja uudessa suomenkielisessä koulukeskuksessa, jos lakkautettavan Porlammin koulun oppilaita siirtyy Myllyharjulle. Kun uutta koulua ryhdyttiin Loviisassa suunnittelemaan, osoitettiin VaKolle omiksi tiloiksi huone, jonka yhteydessä on taukotila kuukausipalkkaisille opettajille, tuntiopettajille sekä lyhytkurssien opettajille ja oppilaille. Lisäksi korvamerkittiin taitoluokkien väliin varastotilaa materiaaleille ja mm. keramiikkauunille.

- Tilojen määrittely kansalaisopistolle oli todella pitkän työn tulosta. Lyhytkursseilla opettajien työpäivät ovat kahdeksan, jopa kymmenen tuntia. Taukotilaa täytyy olla opettajien ja myös kurssilaisten käyttöön. Osoitettu neliömäärä oli hyvin pieni, ihan minimissä, kuvailee rehtori Eija Temmes-Silvonen, joka johtaa Valkon kansalaisopistoa sekä Lovisa svenska medborgarinstitutia.

Kun Länsiharjun koulurakennus purettiin, Valkon kansalaisopisto muutti väistötiloihin Myllyharjun koulun alakäytävälle ja tilat pienenivät alle puoleen. Käytössä on nyt kaksi pientä luokkahuonetta joista toinen monitoimitila, jossa on mm. rehtorin kanslia, kirjallisen materiaalin varasto, arkisto, opetustilaa ja opettajien kahvitila. Toisessa huoneessa on mm. tuntiopettajien työ- ja taukotila.

Temmes toteaa olevansa huolissaan siitä, ettei kansalaisopistojen perusopetuksen tarpeista poikkeavia tarpeita tunnuta tietävän. Hän kertoo olevan erittäin vaikeaa jo nyt löytää tiloja esimerkiksi luennoille. Hän pitääkin mahdollista tiloitta jäämistä suurena yllätyksenä ja pettymyksenä. Toisaalta tämä on jatkumoa jo vuosia kestäneeseen tilanteeseen. Hän mainitsee kansalaisopistolle suunnitellun tiloja aikaisemmin ainakin Amistolle, Almintalolle, Lyhytkujan kiinteistöön, MI:n tontille suunniteltuun uudisrakennukseen ja Rederietiin Tullisillalle.
- Kun tulin rehtoriksi kuusi vuotta sitten, yksi keskeinen asia oli tilakysymys, silloin Valkon kansalaisopistoa oltiin siirtämässä Amiston tiloihin. Kaiken aikaa on suunniteltu jotain ja taas käy näin, harmittelee Temmes.

Hän huomauttaa, että kaikki nämä vuodet ruotsinkielinen kansalaisopisto on saanut toimia omissa, vakaissa ja turvallisissa oloissa ja kehittää toimintaansa opistosta käsin, eikä vain reagoida ulkoapäin tuleville shokeille, kuten suomenkielinen opisto on joutunut tekemään vaikean tilakysymyksen kanssa.
- Tuntuu, että olemme aina odottaneet tai pelänneet jotain. Valkon kansalaisopistolla on valtavan sitoutunut ja ammattitaitoinen henkilöstö ja on kuvailtu toiminnan jyskyttävän eteenpäin kuin juna, tilakysymyksestä huolimatta. Viime vuosi oli erinomainen, myös taloudellisesti hyvin tehokasta. Opetustuntihinnassa päästiin merkittävästi alle laskennallisen yksikköhinnan, hän sanoo.

Mi:n tilohin?

Temmeksen tietojen mukaan on ajatus, että Valkon kansalaisopistolle haetaan tilaa MI:n talosta. Temmes näkee tämän suunnitelman kolhaisevan suomenkielisen kansalaisopiston yhteisöä, joka on ollut pyörityksessä jo vuosia.

Hän toteaa ymmärtävänsä, että Lapinjärven Porlammin koulun ja lukion lopettaminen ensi syksystä alkaen tuo painetta suomenkielisen koulukeskuksen tilakäyttöön. Lisäoppilaiden tulon hän näkee positiivisena asiana, mutta harmittelee sitä, että kansalaisopisto on asetettu ristiriitaan lisäoppilaiden kanssa.
- On surullista, jos VaKo joutuu väistämään. Tästä tulee taas yksi todella turhauttava kokemus pitkällä ajanjaksolla. Samankaltaisia tilanteita on ollut toki ennenkin. On edetty pitkälle suunnitelmissa, on tehty arkkitehtisuunnitelmia, tehty poliittisia päätöksiä rahasta ja vähän ennen toteutumista kaikki haihtuu ilmaan.
Temmes pitää suomen- ja ruotsinkieliseten kansalaisopistojen henkilöstön kesken tehtävän yhteistyön sujuvan nykyisellään erittäin hyvin.
- Tilanteen on mahdollistanut se, että kummallakin on selkeästi oma rooli oman kieliryhmänsä sisällä. Kummallakin yhteisöllä on oma tila ja paikka. Tila on muutakin kuin konkreettinen tila, se on myös ei-materiaalisia asioita.

Hän uskoo, että tiiviimpäänkin yhteiseloon kahden kieliryhmän opistojen kesken on mahdollisuuksia.
- Epäilemättä on, jos MI:n nykyistä rakennusta kehitetään kummankin opiston tarpeisiin. Hyviä ratkaisuja voidaan saada aikaiseksi, mutta se ei tapahdu sormia napsauttamlla, vaan vaatii kypsyttelyaikaa. Pelkään, että nyt tilanne menee kaoottiseksi. Mi:n rakennus näyttää ulospäin suurelta, mutta sisällä on yläkerrassa yksi suuri luokkatila, jota ei voi jakaa kahteen eri tilaan ja alakerrassa kolme luokkatilaa, joista kaksi on atk-luokkia, hän listaa.

Atk-luokat ovat yhteiset suomen- ja ruotsinkielisellä opistolla. Atk-opetuksen yhteistyön Temmes toteaa puhjenneen kukkaan ja toimivan hyvin.
Hän pitää ensisijaisena ratkaisuna sitä, että VaKo saa uudesta koulusta ainakin yhden oman tilan, vaikka pienenkin.
- Jos tämä on mahdotonta, olisi huomioitava, että on olemassa lainvoimainen valtuuston päätös tilojen järjestämisestä ja jos sitä päätöstä ei voida toteuttaa, olisi käytävä uusi prosessi siitä mistä tilat otetaan. Selkeä poliittinen päätös helpottaisi asian kulkua, hän arvioi.

Loviisan kaupungin tilapäällikkö Antti Kinnunen on vaitonainen Valkon kansalaisopiston tilojen mahdollisesta koulun käyttöön otosta. Hän toteaa, että Loviisa odottelee vastauksia Lapinjärveltä siitä, onko lakkautettavasta Porlammin koulusta tulossa oppilaita Loviisaan.
- Jos oppilaat tulevat, käydään koulun tilakuviot läpi. Tämä on lähipäivien asia, mutta en halua sitä nyt kommentoida, hän toteaa. (AuH)Jaa uutinen klikkaamalla alla olevaa symbolia
� Kirjoita Lovarin mielipidepalstalle tai kerro lis�tietoja toimitukselle

Kommentoi artikkelia sen kirjoittajalleOmat yhteystietoni:
Nimi:

Nimimerkki:


Loviisan


Loviisan Sanomat, Sibeliuksenkatu 10, 07900 LOVIISA Vaihde (019) 532701 Konttoriajan jälkeen GSM 0400-600608


NÄKÖISLEHTI