|   Uutiset   |   Urheilu   |   Pääkirjoitus   |   LS-videot   |   Pakinat   |   Facebook   |   Torikamera   |   Kuvagalleria   |   Digilehti   |   TV   |   HAKU   |
  |  LIVE   |  Ilouutisia  |   Oikaisu&Palaute   |   Ilmoittajat   |   Tilaajat   |   Mediatiedot   |   Pyhtäänlehti   |   JSN   |   Sinä   |   Yhteystiedot   |   LS
    2017


Nimipäiviään viettävät .

« Takaisin  LOVIISAN UUSIN SÄÄENNUSTE

SÄHKEITÄ LOVIISAN SEUDULTA
Lisää
Tilapäinen valiokunta: Heikilä ja Isotalo eivät nauti luottamusta (02.03.2017 11:17)
Loviisan kuntavaaliehdokkaat 2017 (28.02.2017 19:40)
Lapinjärven kuntavaaliehdokkaat 2017 (28.02.2017 17:42)

PÄÄUUTISET
Lisää
Vatsatauti jyllää Taasiakodissa (01.03.2017)
Porlammin lähipalveluille turvaa etäyhteistyöllä (01.03.2017)
Kaupunki kouluttaa moniosaajia (28.02.2017)

URHEILU
Lisää
LJK pisti Bruinsin kontalleen (28.02.2017)
Tasapeli Joensuussa (21.02.2017)
Minitytöille voitto ja tappio (21.02.2017)

PÄÄKIRJOITUS
Lisää
Kouluruoka suositummaksi (28.02.2017)

ILOUUTISIA
Lisää

UUTISIA MAAILMALTA
?Lelusalakuljettaja? Adhamille 10 kuukauden vankeustuomio ? ?Varat pääosin käytetty yleishyödylliseen toimintaan? (21.11.2018 12:47)
Eduskunta äänestää 19 euron säästöstä autoilijalle: Kokoomuslainen yllätti keskustelussa ? ?Tämä on kyllä tosi erikoinen esitys? (21.11.2018 12:16)
Nyt tuli konkreettinen esitys: Sosiaaliturva uusiksi ? Jokainen ansaittu euro vähentäisi etuuksia 0,6 eurolla (21.11.2018 10:41)


TORIKAMERA

LUKIJAN KUVA

Läskitikka
2017-02-28 12:29 Mats Lönnfors

» Näin lähetät kuvia Lovariin


AURINKO NOUSEE/LASKEE


nousee

laskeeMAALLA, MERELLÄ JA ILMASSA
Lentokoneet Loviisan yllä
Laivat Loviisan edustalla
Säteilytilanne Loviisassa
Säähavainnot Loviisa, Orrengrund
Loviisan seudun kelikamerat
Loviisan seudun onnettomuudet

OIKAISUJA
LisŠŠ
Oikaisu: Amistolla oma keittiö (01.03.2017 10:55)
Tarkennus kiky-uutiseen (20.01.2017 09:43)
Väärä ryhmä (05.01.2017 09:45)

EIKÕ LEHTESI TULLUT?

Lue

SEURAT

Lue

YLI 100 VUOTTA VANHAT LOVARIT
UUTISET


Liisantaloa lämmittää kahdeksan tulisijaa
21.01.2014Norjalaisessa puutalokylässä viikonloppuna riehunut suurpalo on mietityttänyt myös Loviisan alakaupungissa. Mariankadulla sijaitsevassa Liisantalossa on kaikkiaan kahdeksan tulisijaa. Leena ja Taisto Huttuselle puulämmittäminen on osa arkea vanhassa puutalossa.

Leena toteaa, että toki Norjan tapahtuma pysäytti miettimään paloturvallisuutta omalla asuinalueella. Huttusten taloa lämmitetään pääosin puilla. Kovilla pakkasilla lämmitetään sekä aamulla että illalla. Näihin pakkasiin asti puulämmitys ei ole vaatinut erityisiä ponnisteluja.
- Tähän asti on ollut todella helppoa. Eikä puulämmitys ainakaan alkutalvesta koskaan tunnu rasittavalta, on ihana laittaa tulet uuniin, tunnelmoi Leena Huttunen.
Taisto Huttunen toteaa puulämmittämisen olevan tuttua jo lapsuudesta, kun saunan pesään laitettiin tulia. Hän muistuttaa tuomaan puut sisälle lämpimään viimeistään edellisenä iltana.

“Epätodennäköistä Loviisassa”

Itä-Uudenmaan pelastuslaitoksen palotarkastaja Jari Tähtinen pitää hyvin epätodennäköisenä, että Loviisan alakaupungissa pääsisi leviämään Norjan puutalokylän kaltainen suurpalo. Porvoon vanha kaupunginosa on pelastuslaitoksen kannalta hankalampi kuin Loviisan alakaupunki. Porvoossa kiinteistömassaa on enemmän, samoin pitkiä hyvin kapeita kujia ja kiinteistöt osin vielä rinteessä. Loviisan alakaupungissa Tähtinen toteaa tilanteen olevan helpomman, kapeat kujat ovat lyhyempiä ja kiinteistöt helpommin saavutettavissa. Hän muistuttaa, että lumi tekee kujista entistä kapeampia ja siten vaikeampia pelastustoimille.
Alakaupunki on kuitenkin poikkeuksellinen alue, koska puutalot on rakennettu kiinni toisiinsa tai hyvin lähekkäin. Talon eristeinä saattaa olla purua tai muuta helposti palavaa ja kiinteistöissä avoimia ullakoita, mitkä yhdessä talojen lähekkäisyyden kanssa muodostavat palon etenemiselle otollisempia olosuhteita kuin uudempien rakennusmääräysten mukaan rakennetuilla asuinalueilla. Tähtinen toteaa, että alakaupungissa palotarkastuksia tehdessä kiinnitetään tarkemmin huomiota tulisijojen kuntoon sekä talon rakenteisiin.
- Asukkaat ovat hyvin suuressa roolissa paloturvallisuuden suhteen, kaikessa asumisessa. Tietoisuus tulipaloriskeistä on mielestäni Loviisassa hyvällä tasolla.
Hän ei pidä huonona ajatusta puulämmittämisen kurssista, jos siitä ei kokemusta ole ja hankkii talon, jota lämmitetään puilla. Pelastuslaitokselta saa Helsingin seudun ympäristöpalvelujen opasta puunpolttoon, jos haluaa perehtyä tarkemmin. Tähtinen korostaa nuohoojan tärkeyttä, nuohooja myös opastaa tulisijojen tarkistamisen lisäksi.
- Joka tapauksessa puulämmitys vaatii aina varovaisuutta, hän korostaa.
Erityisen tärkeänä hän pitää pidempään kylmänä olleen tulisijan riittävän hidasta lämmitystä. Liian nopeasti lämmittäessä on vaarana, että tulisija tai hormi halkeaa voimakkaan lämpölaajenemisen vuoksi. Jos tulisijassa tai hormissa on halkeama, voi tuli päästä rakenteisiin.
Tähtinen muistuttaa myös nokipalon vaarasta. Nokipalo on yleensä pidemmän ajan väärinpolton seurausta. Jos polttaa märkiä puita huonolla vedolla, kertyy kylmiä savukaasuja, joissa on jäljellä palamattomia partikkeleita. Nämä tarttuvat piippuun ja pikeentyvät. Jos tällaiseen piippuun tulee liekki, seuraa nokipalo. Tähtinen arvioi, että yleisesti kiinteistöissä on hyvin huolehdittu palovaroittimien kunnosta.
- Palovaroitin on edullinen henkivakuutus, hän muistuttaa.

Omavalvonta jatkuu

Itä-Uudenmaan pelastuslaitoksen alueella on tehty omavalvontaa vuodesta 2012 lähtien. Tarkoituksena on tehdä omavalvonta noin 2 000-2 500 kodissa vuodessa. Kiinteistöihin jaetaan tietylle alueelle omavalvontaopas ja täytettävä lomake. Jos lomaketta ei ole palauttanut, pelastuslaitos lähettää muistutuskirjeen. Jos senkään jälkeen ei lomake palaudu, tehdään palotarkastus. Tarkastus voidaan tehdä pistokoeluontoisesti myös sellaisissa talouksissa, joista lomake on palautettu.
- Palotarkastus on opastusta ja neuvontaa, harvoin annamme määräyksiä, sanoo Tähtinen.
Loviisassa on omavalvontaa tehty mm. entisen Ruotsinpyhtään, Pernajan ja Liljendalin alueilla sekä kolmessa kylässä Lapinjärvellä. Omavalvonta jatkuu Loviisan alueella tänä keväänä. Lomakkeita on palautettu ahkerasti. Tähtinen kertoo palautusprosentin olevan noin 95. Hän huomauttaa oppaan lukemisella ja lomakkeen täytöllä olevan kiinteistönomistajalle sen hyödyn, että hän tulee ajatelleeksi paloturvallisuutta toisella tavalla.
- Kiinteistönomistajien suhtautuminen omavalvontaan on ollut erittäin positiivista, arvioi Tähtinen.
Hän pitää hyvänä käsisammuttimen hankkimista puulämmitteiseen taloon, vaikka se ei vaatimus olekaan, jos talossa ei ole pannuhuonetta. Tärkeitä on kuitenkin varmistaa, että tulisijat ja hormit ovat kunnossa.
- Kiinteistönomistajan on huolehdittava, että nuohooja käy kerran vuodessa, jos kiinteistö on vakituisessa käytössä ja siinä on tulisija, muistuttaa Tähtinen.
Hän lisää, että nuohoojan tekemän vuosittaisen käynnin lisäksi kiinteistönomistajan tulisi silmämääräisesti säännöllisesti tarkkailla, että tulipesä, liitos piippuun ja piippu ovat ehjiä, eikä piippuun ole kiinnittynyt palavaa materiaalia.
Monissa vanhoissa taloissa on vain yläpohja, ja sinne pitäisi kerran vuodessa mennä katsomaan, että piippu on kunnossa. (AuH)

Jaa uutinen klikkaamalla alla olevaa symbolia
� Kirjoita Lovarin mielipidepalstalle tai kerro lis�tietoja toimitukselle

Kommentoi artikkelia sen kirjoittajalleOmat yhteystietoni:
Nimi:

Nimimerkki:


Loviisan


Loviisan Sanomat, Sibeliuksenkatu 10, 07900 LOVIISA Vaihde (019) 532701 Konttoriajan jälkeen GSM 0400-600608


NÄKÖISLEHTI