|   Uutiset   |   Urheilu   |   Pääkirjoitus   |   LS-videot   |   Pakinat   |   Facebook   |   Torikamera   |   Kuvagalleria   |   Digilehti   |   TV   |   HAKU   |
  |  LIVE   |  Ilouutisia  |   Oikaisu&Palaute   |   Ilmoittajat   |   Tilaajat   |   Mediatiedot   |   Pyhtäänlehti   |   JSN   |   Sinä   |   Yhteystiedot   |   LS
    2017


Nimipäiviään viettävät .

« Takaisin  LOVIISAN UUSIN SÄÄENNUSTE

SÄHKEITÄ LOVIISAN SEUDULTA
Lisää
Tilapäinen valiokunta: Heikilä ja Isotalo eivät nauti luottamusta (02.03.2017 11:17)
Loviisan kuntavaaliehdokkaat 2017 (28.02.2017 19:40)
Lapinjärven kuntavaaliehdokkaat 2017 (28.02.2017 17:42)

PÄÄUUTISET
Lisää
Vatsatauti jyllää Taasiakodissa (01.03.2017)
Porlammin lähipalveluille turvaa etäyhteistyöllä (01.03.2017)
Kaupunki kouluttaa moniosaajia (28.02.2017)

URHEILU
Lisää
LJK pisti Bruinsin kontalleen (28.02.2017)
Tasapeli Joensuussa (21.02.2017)
Minitytöille voitto ja tappio (21.02.2017)

PÄÄKIRJOITUS
Lisää
Kouluruoka suositummaksi (28.02.2017)

ILOUUTISIA
Lisää

UUTISIA MAAILMALTA
Turkulaisvaikuttaja: Alueella 54% koko Suomen työpaikoista ? Tunnin juna ?yksi fiksuimmista? ilmastoteoista (17.11.2018 12:50)
Juha Sipilältä uusi linjaus suomalaisesta ruoasta: Hiilineutraalia vuoteen 2040 mennessä (17.11.2018 12:11)
Pekka Haavisto varoittaa ?lasten luokkayhteiskunnasta? (17.11.2018 11:35)


TORIKAMERA

LUKIJAN KUVA

Läskitikka
2017-02-28 12:29 Mats Lönnfors

» Näin lähetät kuvia Lovariin


AURINKO NOUSEE/LASKEE


nousee

laskeeMAALLA, MERELLÄ JA ILMASSA
Lentokoneet Loviisan yllä
Laivat Loviisan edustalla
Säteilytilanne Loviisassa
Säähavainnot Loviisa, Orrengrund
Loviisan seudun kelikamerat
Loviisan seudun onnettomuudet

OIKAISUJA
LisŠŠ
Oikaisu: Amistolla oma keittiö (01.03.2017 10:55)
Tarkennus kiky-uutiseen (20.01.2017 09:43)
Väärä ryhmä (05.01.2017 09:45)

EIKÕ LEHTESI TULLUT?

Lue

SEURAT

Lue

YLI 100 VUOTTA VANHAT LOVARIT
UUTISET


Kitarakartano avaa ystävän-päivänä Nuokun naapurissa
10.01.2014Lapinjärven kitarakartano on tehnyt muuttoa joulukuusta lähtien, kertoo Staffan Malmström. Uudet tilat sijaitsevat keskustassa kunnantalon alapuolella Nuokun, kunnan nuorisotilan naapurina. Rakennus tunnetaan paikkakunnalla paremmin entisen eläinlääkäritalon nimellä.

Kitaramuseo on perustamisestaan alkaen toiminut Sivarikeskuksen yhteydessä Sjökullan kartanon tiloissa. Museo avattiin marraskuussa 2010.
- Kitarakartano toimi silloin myös osana siviilipalvelusvelvollisten koulutustoimintaa ja liittyi kulttuuriperintökoulutukseen. Sivareiden tehtävänä oli lisäksi avustaa museon toiminnassa, ja tämä ei enää jatku, kun toiminta on organisoitu uudelleen, Malmström sanoo.
Sivareiden koulutus siirtyi vuodenvaihteessa Lapinjärven kunnan ostopalvelusta valtion hoidettavaksi.
Malmströmin mukaan nimi säilyy ennallaan vaikka kartano jää taakse, ja sivareiden suunnitellaan vierailevan tutustumassa uuteen Kitarakartanoon osana koulutusta edelleen.
- Kulttuuriperintö-ryhmä vierailee Kycklingsissä, ja tähän voidaan liittää luontevasti käynti lähellä olevassa kitaramuseossa.
- Uusissa tiloissa ylläpidän museota itse. Museossa aloittaa työryhmä, joka tuo asiantuntemusta ja toimii kehysorganisaationa esimerkiksi silloin, kun haemme avustuksia toimintaan.
Malmström mainitsee työryhmän jäsenistä Juha Ruokankaan, Ikaalisten soitinrakentajalinjan vetäjän ja Rauno Niemisen, jonka hän nimeää Suomen tämän hetken kansainvälisesti tunnetuimmaksi kitaranrakentajaksi.
Kitarakartanon uudet tilat tuntuvat Malmströmin mielestä aikaisempia järkevämmiltä, vaikka hän ei täsmälleen osaa sanoa, onko neliöitä tullut enemmän.
- Saan nämä soittimet esille sillä tavalla kuin haluan. Tähän tulee kolme teemahuonetta: yksi sähkösoittimille, toinen akustisille kitaroille ja kolmas huone on “backstage”, jossa on teemana 1950-60-luku.
- Mahdollisesti vielä yksi tila tulee yhteiskäyttöön nuorisotoimen kanssa. Sitä voisi käyttää palaverihuoneena ja erikoisnäyttelytilana, mutta tämä on vasta suunnitteluvaiheessa.
- Kitarakartanon ensimmäinen erikoisnäyttely keväällä liittyy paikalliseen musiikkihistoriaan.
Uusista tiloista on vielä vuokrasopimus allekirjoittamatta. Malmström sanoo käyvänsä parhaillaan neuvotteluja vuokrasta Lapinjärven kunnan kanssa.
Niittytien kitaramuseo avautuu ystävänpäivänä 14. helmikuuta, jolloin museossa on avoimet ovet kello 12-18. Malmström suunnittelee, että uusi Kitarakartano olisi yleisölle avoinna neljänä päivänä viikossa.
- Lähtökohta on, että museo olisi vakituisesti avoinna torstai- ja perjantai-iltapäivät sekä lauantaisin ja sunnuntaisin iltapäivällä, jolloin aukioloaika olisi vähän lyhyempi. Lisäksi museo on avoinna tilauksesta kuten nykyisinkin.
Malmström kertoo, että paneutumisen museoon mahdollistaa se, että hän tekee nykyään vain 80-prosenttista työaikaa koulutusvastaavana.
- Olen tehnyt 22 vuotta kuusipäiväistä työviikkoa , sillä olen keikkaillut lähes kaikki lauantait. Tulevaisuudessa perjantai on aina vapaa, mikä kompensoi viikonlopputyötä.
Staffan Malmström on keskustellut nuorisotyöntekijöiden kanssa yhteistyöstä musiikkipuolella.
- Musiikkiin liittyviä projekteja tullaan kehittämään. Koululaiset ja päiväkodin lapset voisivat myös tulla nyt helposti vierailemaan tänne, hän kaavailee.
- Minähän olen koulutukseltani sosiaalikasvattaja, ja voisin täydennysopiskella museopedagogiksi, heittää museoista intoutunut kitarafriikki. Malmström vetää toista vuotta Itä-Uudenmaan museotyöryhmää. Hän kertoo Kitarakartanon tekevän onnistuneesti yhteistyötä esimerkiksi Porvoon ja Loviisan museoiden kanssa.
Myöhemmin nuorisotyöntekijä Petri Rantapää sanoi, että he ovat keskustelleet Malmströmin kanssa, että nuoret voisivat vähän jeesailla tilojen ylläpidossa ja auttaa museon touhuissa.
- Toivottavasti saadaan aikaan jotakin soitto- ja bänditoimintaa nuorille vähitellen, kun kitaramuseo on asettunut tähän.
Nuorisoillassa eräs poika kertoi saaneensa kitaran joululahjaksi ja nyt olisi kitaransoiton opiskelun paikka. Nuorisotilassa on ennestään muutama soitin, mutta toiminnan virittelyä kaivataan.

Marke Kalliola

Jaa uutinen klikkaamalla alla olevaa symbolia
� Kirjoita Lovarin mielipidepalstalle tai kerro lis�tietoja toimitukselle

Kommentoi artikkelia sen kirjoittajalleOmat yhteystietoni:
Nimi:

Nimimerkki:


Loviisan


Loviisan Sanomat, Sibeliuksenkatu 10, 07900 LOVIISA Vaihde (019) 532701 Konttoriajan jälkeen GSM 0400-600608


NÄKÖISLEHTI