|   Uutiset   |   Urheilu   |   Pääkirjoitus   |   LS-videot   |   Pakinat   |   Facebook   |   Torikamera   |   Kuvagalleria   |   Digilehti   |   TV   |   HAKU   |
  |  LIVE   |  Ilouutisia  |   Oikaisu&Palaute   |   Ilmoittajat   |   Tilaajat   |   Mediatiedot   |   Pyhtäänlehti   |   JSN   |   Sinä   |   Yhteystiedot   |   LS
    2017


Nimipäiviään viettävät .

« Takaisin  LOVIISAN UUSIN SÄÄENNUSTE

SÄHKEITÄ LOVIISAN SEUDULTA
Lisää
Tilapäinen valiokunta: Heikilä ja Isotalo eivät nauti luottamusta (02.03.2017 11:17)
Loviisan kuntavaaliehdokkaat 2017 (28.02.2017 19:40)
Lapinjärven kuntavaaliehdokkaat 2017 (28.02.2017 17:42)

PÄÄUUTISET
Lisää
Vatsatauti jyllää Taasiakodissa (01.03.2017)
Porlammin lähipalveluille turvaa etäyhteistyöllä (01.03.2017)
Kaupunki kouluttaa moniosaajia (28.02.2017)

URHEILU
Lisää
LJK pisti Bruinsin kontalleen (28.02.2017)
Tasapeli Joensuussa (21.02.2017)
Minitytöille voitto ja tappio (21.02.2017)

PÄÄKIRJOITUS
Lisää
Kouluruoka suositummaksi (28.02.2017)

ILOUUTISIA
Lisää

UUTISIA MAAILMALTA
Perussuomalaiset haluaa keskituloisen veroalen ? Ruotsissa saa 200e/kk enemmän (13.11.2018 16:41)
Finanssiala: Sdp:n lähdevero vesittyy ? maksajina Suomen työssäkäyvät (13.11.2018 15:32)
Verkkohyökkäys häiritsi Kelan, verottajan ja poliisin palveluita ? KRP: Ainoa epäilty menehtynyt (13.11.2018 14:43)


TORIKAMERA

LUKIJAN KUVA

Läskitikka
2017-02-28 12:29 Mats Lönnfors

» Näin lähetät kuvia Lovariin


AURINKO NOUSEE/LASKEE


nousee

laskeeMAALLA, MERELLÄ JA ILMASSA
Lentokoneet Loviisan yllä
Laivat Loviisan edustalla
Säteilytilanne Loviisassa
Säähavainnot Loviisa, Orrengrund
Loviisan seudun kelikamerat
Loviisan seudun onnettomuudet

OIKAISUJA
LisŠŠ
Oikaisu: Amistolla oma keittiö (01.03.2017 10:55)
Tarkennus kiky-uutiseen (20.01.2017 09:43)
Väärä ryhmä (05.01.2017 09:45)

EIKÕ LEHTESI TULLUT?

Lue

SEURAT

Lue

YLI 100 VUOTTA VANHAT LOVARIT
UUTISET


Loviisalainen Bengt Sandvik on Viron-matkailun veteraani
20.02.2004Loviisalainen Bengt Sandvik on viimeisen parinkymmenen vuoden aikana nähnyt autiopaikalta Loviisan ja virolaisen Läänemaan maakunnan ja sen pääkaupungin Haapsalun suhteiden kehityksen.


70-vuotias

80-luvun alkupuolella kaupunginvaltuusto pyysi silloista satamakapteenia etsimään sopivaa ystävyyskaupunkia Suomenlahden eteläpuolelta. Sandvik ryhtyi hommiin ja alkutunnusteluissa löytyi Sumenlahden ranalta muun muassa Loksa, mutta siellä suhteiden solmiminen tyssäsi kielivaikeuksiin. Tätä päivää ajatellen Sandvik huomauttaa, että Loksa on nyt aivan eri paikkakunta ja sillä on toimivat ystävyyskuntayhteydet Pernajaan.

–Sitten vanha ystäväni Tallinnan Merikoulun rehtori Helmut Kanter suositteli Haapsalua. Hän on sieltä syntyisin.
Haapsalussa löytyi suhteiden solmimiselle innokasta vastakaikua ja ensimmäinen sopimus solmittiin parikymmentä vuotta sitten. Aluksi virolainen osapuoli oli koko Läänemaa, mutta myöhemmin Loviisan solmimissa sopimuksissa virolainen ystävyystaho on ollut Läänemaan pääkaupunki Haapsalu.

Mutka matkassa

Virolaiset toivoivat aluksi matkailijaryhmien vaihtoa. Loviisan päässä pullonkaulana oli majoituspaikkojen hyvin rajallinen tarjonta, mutta Haapsaluun päin trafiikkia oli enemmän.
–Matkustaminen ei ollut neuvostoaikana helppoa. Tarvittiin viisumi ja riesana oli monenlaista byrokratiaa. Kun laiva ei ottanut kyytiin autoa piti ajaa Leningradin kautta Haapsaluun. Matkaa tuli 720 kilometriä ja se kesti 12 tuntia oli vauhti mikä tahansa, Sandvik muistelee.

Pistäytyessään ensimmäisiä kertoja Haapasalun ulkopuolella maaseudulla Sandvik näki, miten kurjassa jamassa lastenkodit ja vanhainkodit olivat. Neuvostojärjestelmä veteli viimeisiään ja alamäki näkyi yhteiskunnan heikoimpien kohdalla selkeästi.

Tavaralahjoituksia on riittänyt

Loviisasta on viety avustuslasteja Läänemaalle pitkään. Vaatteet ja kengät ovat vakiotavaraa, aluksi oli mukana myös ruokatarvikkeita. Sandvik on toimittanut avustukset suoraan tarvitsijoille ilman välikäsiä. Tullissa ongelmia ei ole ollut.

–Tulli on Tallinnassa vain todennut ”Hyvä reissi”, Sandvik sanoo. Loviisassa lahjoituksia ovat antaneet yksityishenkilöiden lisäksi muutamat liikkeet. Esimerkiksi kenkäkaupasta Sandvik sai 102 paria kenkiä viime vuoden lopulla, jotka menivät Haapsaluun joululahjoiksi.
Muutos ”pysähtyneisyyden” ajasta 2000-luvulle on ollut jyrkkä. Jo ilmapiiri on Viron puolella aivan toisenlainen.
–Ihmiset ovat nyt iloisia ja avoimia ja vieraanvaraisia.

Linna heräsi elämään

Koko Haapsalun keskustaa hallitseva keskiaikainen piispanlinna oli 80-luvulla hiljainen paikka. Nyt siellä on Sandvikin mukaan ohjelmaa kesäisin harva se ilta. Haapsalussa kansanmusiikki ja -tanssit sekä musiikkiteatteri ovat suosittuja.
Katukuva on kokenut mullistuksen. Poissa ovat juoppojen remeltävät laumat ja tyhjät pullot. Kauniit puutalot on nyt kunnostettu. Sandvik sanoo, että Haapsalu muistuttaa paljon Loviisan alakaupunkia. Vanha rautatieasema oli neuvostovallan aikana purku-uhan alla. Onneksi Viron uuden itsenäisyyden aika pelasti aseman, jossa on nykyisin museo. Sen katettu laituri on Euroopan pisin, 216 metriä. Se rakennettiin 1800-luvun puolivälin jälkeen Venäjän keisarin vierailua varten.

Tuttavuuksia voi solmia ruotsiksi

Jo perinteeksi muodostunut ryhmämatkailu on tuonut loviisalaisille paljon tuttuja ja ystäviä Haapsalussa. Oman muusta Virosta poikkeavan piirteensä ystävyyssiteisiin tuo se, että Haapsalun ympäristössä on elpynyt ruotsinkielinen asutus ja kulttuuri. Ruotsinkielisellä väestöllä oli vuoteen 1944 saakka vuosisataiset perinteet asumisesta Läänemaalla ja rannikon saarilla. Joukkopako puna-armeijan tieltä Ruotsiin vei ruotsinkielen hiljaiselle säästöliekille. Uuden itsenäisyyden aikana ruotsinkieli on elvytetty. Haapasalun lukiossa opiskellaan ruotsia ja Bengt Sandvikillä on itselläänkin 22 ruotsinkielistä tuttua Haapsalussa.

–Jotkut vanhukset ovat aivan ruotsinkielisiä ja nyt nuoret myös ovat alkaneet puhua sitä.
Ruotsi on edustettuna myös sanomalehti Lääne Elussa. Toimittaja Kaire Reiljan puhuu ruotsia hyvin.

Loviisa-viikko ensi kerran

Kesäkuussa 725 vuotta täyttävässä Haapasalussa järjestetään maaliskuun lopussa ensimmäistä kertaa erillinen Loviisa-viikko. Loviisasta matkustaa paikan päälle muutamaksi päiväksi musiikkikoululaisten ryhmä kahden opettajan johdolla. Oppilaat esiintyvät kirkossa ja kulttuuritalolla. Loviisaa esitellään näyttelyissä.

Loviisa-viikon matkalle mahtuu vielä muutama henkilö mukaan. Sadoilla Viron matkoilla matkanjohtajana ollut Bengt Sandvik ottaa ilmoittautumisia vastaan numerossa 515248. Sandvik täyttää ensi viikolla 70 vuotta. Hän sanoo, että on nyt vähentämässä matkan johtajien tehtäviä. Nuoremmat saavat jatkaa.

Jaa uutinen klikkaamalla alla olevaa symbolia


e-mail  Jouni Lappalainen

FacebookLis�� Facebook-sein�llesi


� Kirjoita Lovarin mielipidepalstalle tai kerro lis�tietoja toimitukselle

Kommentoi artikkelia sen kirjoittajalleOmat yhteystietoni:
Nimi:

Nimimerkki:


Loviisan


Loviisan Sanomat, Sibeliuksenkatu 10, 07900 LOVIISA Vaihde (019) 532701 Konttoriajan jälkeen GSM 0400-600608


NÄKÖISLEHTI