|   Uutiset   |   Urheilu   |   Pääkirjoitus   |   LS-videot   |   Pakinat   |   Facebook   |   Torikamera   |   Kuvagalleria   |   Digilehti   |   TV   |   HAKU   |
  |  LIVE   |  Ilouutisia  |   Oikaisu&Palaute   |   Ilmoittajat   |   Tilaajat   |   Mediatiedot   |   Pyhtäänlehti   |   JSN   |   Sinä   |   Yhteystiedot   |   LS
    2017


Nimipäiviään viettävät .

« Takaisin  LOVIISAN UUSIN SÄÄENNUSTE

SÄHKEITÄ LOVIISAN SEUDULTA
Lisää
Tilapäinen valiokunta: Heikilä ja Isotalo eivät nauti luottamusta (02.03.2017 11:17)
Loviisan kuntavaaliehdokkaat 2017 (28.02.2017 19:40)
Lapinjärven kuntavaaliehdokkaat 2017 (28.02.2017 17:42)

PÄÄUUTISET
Lisää
Vatsatauti jyllää Taasiakodissa (01.03.2017)
Porlammin lähipalveluille turvaa etäyhteistyöllä (01.03.2017)
Kaupunki kouluttaa moniosaajia (28.02.2017)

URHEILU
Lisää
LJK pisti Bruinsin kontalleen (28.02.2017)
Tasapeli Joensuussa (21.02.2017)
Minitytöille voitto ja tappio (21.02.2017)

PÄÄKIRJOITUS
Lisää
Kouluruoka suositummaksi (28.02.2017)

ILOUUTISIA
Lisää

UUTISIA MAAILMALTA
Jääkiekon World Cup tulossa 2020 ? uusi formaatti suunnitteilla (12.11.2018 22:04)
?Julkisuushakuista provosointia? ? Näin perussuomalaiset kommentoi PS-nuoren ?valkoista? isänpäivätoivotusta (12.11.2018 20:20)
EU:n suunnitelma kauhistuttaa keskustalaista ? Kasvimyrkkyjen kielto ?vaarantaa suomalaisen ruuantuotannon? (12.11.2018 19:40)


TORIKAMERA

LUKIJAN KUVA

Läskitikka
2017-02-28 12:29 Mats Lönnfors

» Näin lähetät kuvia Lovariin


AURINKO NOUSEE/LASKEE


nousee

laskeeMAALLA, MERELLÄ JA ILMASSA
Lentokoneet Loviisan yllä
Laivat Loviisan edustalla
Säteilytilanne Loviisassa
Säähavainnot Loviisa, Orrengrund
Loviisan seudun kelikamerat
Loviisan seudun onnettomuudet

OIKAISUJA
LisŠŠ
Oikaisu: Amistolla oma keittiö (01.03.2017 10:55)
Tarkennus kiky-uutiseen (20.01.2017 09:43)
Väärä ryhmä (05.01.2017 09:45)

EIKÕ LEHTESI TULLUT?

Lue

SEURAT

Lue

YLI 100 VUOTTA VANHAT LOVARIT
UUTISET


Loviisan satamassa torjutaan bioterrorismia

18.02.2004Terrori-iskujen säikäyttämät amerikkalaiset kiristävät satamien valvontaa myös muualla maailmassa. Loviisan Valkon satamassa amerikkalaisten huoli näkyy mm. aitausvaatimuksena ja tehostuneena lastien tarkastuksina. Loviisalaisen Esa Anttion yritys on erikoistunut lastien tarkastuksiin ja töitä on riittänyt.


Helmikuisen maanantaina Esa Anttio valvoo Valkossa vehnäerän lastaamista saksalaiseen Thule-alukseen. Vilja matkaa kuljettimia pitkin ruumaan. Vehnä pölisee ja ruuma toisensa perään täyttyy. Noin 3.500 tonnin vehnäerä päätyy tällä kertaa Britanniaan. Lastille tehdään kuitenkin samat tarkastukset, jos vehnäerä päätyisi USA:han.

Jo ennen lastauksen aloittamista Anttio on käynyt tarkastamassa ruuman kunnon. Etenkään hilseilevää ruostetta ei hyväksytä.
-Kerran erään Naantalissa olleen laivan ruumassa ruostetta oli niin korkealla, että sitä ei saatu alas kuin haulikolla ampumalla. Paikallisen metsästysseuran jäsenet paukuttelivat 5.000 panosta ruuman seiniin. Ruostetta kertyi kymmenen tynnyrillistä. Laivan italialainen kapteeni tosin oli sitä mieltä, että tarkastaja olisi pitänyt ampua, ei hänen laivaansa, Anttio naureskelee.
Yksi tärkeä tarkastuskohde on lastiluukkujen tiiviys. Vuonna 1996 rakennettu Thule on tältäkin osin oivallisessa kunnossa. Silloin tällöin joudutaan lastiluukkuja kuitenkin tiivistämään ns. pikiteipillä.

Myrkyt löytyvät laboratoriossa

Anttiolla on myös tieto Thulen kolmesta edellisestä lastista. Aina 500 kilon välein hän ottaa viljavaraston valvomossa näytteen lastista. Näytteet jaetaan useampiin eriin, ja osa päätyy esimerkiksi Tullilaboratorion tutkittavaksi. Siellä selviävät mm. raskasmetallipitoisuudet ja torjunta-aineiden määrä. Jos joku haluaisi tehdä terroriteon ja myrkyttää lastin, laboratorion tutkimuksissa moinen kyllä näkyisi. Yksi erä jää jopa tarkastusfirman varastoon mahdollisia myöhempiä tutkimuksia varten.

Anttion yrityksen päätehtävänä ei kuitenkaan ole bioterrorismin torjunta, vaan varmistaa, että laivaan menee juuri sitä tavaraa ja niin paljon kuin kauppasopimuksessa lukee.
Vielä tällä hetkellä USA:ssa ei vaadita tarkkoja analyysitietoja lastin koostumuksesta.

Elintarvikesatamat USA:n rekisteriin

Sikäläinen elintarvikevirasto FEA edellyttää nyt, että kaikki viljaa varastoivat satamat on rekisteröitävä.
-Siellä täytyy olla tieto, missä elintarvikkeet on tarkalleen varastoitu ennen laivaan siirtämistä. Luulen, että seuraavan askeleen olevan, että USA:ssa halutaan tarkat tutkimustiedot lastista samaan tapaan kuin vaikkapa luomuviljan kohdalla. Sitä tutkitaan laboratorioissa tällä hetkellä eniten.
Amerikkalaiset vaativat myös satamien aitaamista ja kulunvalvonnan kaikinpuolista tiukentamista ensi heinäkuuhun mennessä.. Loviisan satamassakin on tiedossa aitausurakka, sillä satama-alueen pohjoispäästä aitaa puuttuu vielä pitkä pätkä.

Useissa muissakin satamissa tarkastuksia tekevä Anttio on huomannut satamien eristämisen muusta maailmasta.
-Turku on jo täysin aidattu, samoin Kaskinen. Siellä on vaikeuksia päästä sisään virka-ajan jälkeen. Monissa satamissa kulkua valvotaan tarkasti. Esimerkiksi Kotkassa sisään pääsee vain tunnistuskortilla.
Anttio kävi viime syksynä muutamassa satamassa USA:ssa. Terrorismin uhka näkyi.
-Aitaa oli paljon ja päällä vielä piikkilankaa.

Kapteenille paljon lisätöitä

Amerikkalaisten viranomaisten tiukentunut ote tuntuu myös Thulen komentosillalla. Kapteeni Dietmar Cielek näyttää kansiota, jossa on lueteltu paljon toimenpiteitä, joilla turvallisuuden pitäisi kohentua. Laivalla ei pian saa liikkua ilman näkyvää henkilökorttia. Kapteeni joutuu myös raportoimaan kerran kuukaudessa eteenpäin monituisista asioista.
-Niitä hommia ei pysty täällä komentosillalla tekemään, vaan ne on tehtävä vapaa-ajalla, kapteeni manaa.

Sekä Anttio että kapteeni Cielek tietävät tapauksia, että esimerkiksi arabitaustaiset merenkulkijat eivät ole saaneet viisumia USA:han. Niinpä pitkän merimatkan jälkeen on vain kököteltävä laivassa.
Yksi terroriuhan näkyviä seurauksia on, että pian Thuleen asennetaan hälytysjärjestelmä, joka kertoo Saksaan laivan sijainnin, jos joku esimerkiksi pyrkii laivaan väkivalloin.

Amerikkalaiset valtuuttivat loviisalaisyrityksen

Loviisalainen merikapteeni Esa Anttio perusti Sea Load Control-nimisen yrityksen 1988. Vuosien varrella firma on laajentunut niin, että lastien ja alusten tarkastuksia tehdään kaikissa Suomen suurimmissa satamissa. Lisäksi yrityksellä on edustustot Saksassa, Virossa ja USA:ssa.
Viime vuonna bioterrorismin uhkaa torjuva Yhdysvaltain elintarvikeviranomainen valtuutti Anttion yrityksen hoitamaan Suomen viljasatamien rekisteröinnin. Taustalla oli yrityksen pitkäaikainen kokemus tarkastustoiminnasta. Haittaa ei ollut myöskään USA:ssa toimivasta edustustosta.

-Amerikkalaiset pitävät tärkeänä, että he tavoittavat virka-aikana jonkun vastaamaan, mikäli jotain sattuu. Aikaero Eurooppaan on niin iso, että täällä saatetaan nukkua heidän virka-aikanaan. USA:n edustustoa pyörittää kolmannen polven amerikansuomalainen Robert Ojala.
-Väänsimme sopimusta kuusi tuntia tuossa sataman lähellä olevassa saaressa. Robert totesi sen jälkeen, että tämän on hyvä tapa grillata vastapuolta ennen sopimuksen solmimista.
Sea Load Control Oy:llä on parikymmentä osa-aikaista tarkastajaa. Valtaosa tarkastuksista pyrkii takaamaan sen, että asiakas saa oikean määrän oikeanlaatuista tavaraa. Kun tarkastusyritys on tehtävänsä tehnyt, vaaditaan vahingonkorvauksille tai kaupanpurulle todella vahvoja syitä.

Jaa uutinen klikkaamalla alla olevaa symbolia


e-mail  Juha Koski

FacebookLis�� Facebook-sein�llesi


� Kirjoita Lovarin mielipidepalstalle tai kerro lis�tietoja toimitukselle

Kommentoi artikkelia sen kirjoittajalleOmat yhteystietoni:
Nimi:

Nimimerkki:


Loviisan


Loviisan Sanomat, Sibeliuksenkatu 10, 07900 LOVIISA Vaihde (019) 532701 Konttoriajan jälkeen GSM 0400-600608


NÄKÖISLEHTI