|   Uutiset   |   Urheilu   |   Pääkirjoitus   |   LS-videot   |   Pakinat   |   Facebook   |   Torikamera   |   Kuvagalleria   |   Digilehti   |   TV   |   HAKU   |
  |  LIVE   |  Ilouutisia  |   Oikaisu&Palaute   |   Ilmoittajat   |   Tilaajat   |   Mediatiedot   |   Pyhtäänlehti   |   JSN   |   Sinä   |   Yhteystiedot   |   LS
    2017


Nimipäiviään viettävät .

« Takaisin  LOVIISAN UUSIN SÄÄENNUSTE

SÄHKEITÄ LOVIISAN SEUDULTA
Lisää
Tilapäinen valiokunta: Heikilä ja Isotalo eivät nauti luottamusta (02.03.2017 11:17)
Loviisan kuntavaaliehdokkaat 2017 (28.02.2017 19:40)
Lapinjärven kuntavaaliehdokkaat 2017 (28.02.2017 17:42)

PÄÄUUTISET
Lisää
Vatsatauti jyllää Taasiakodissa (01.03.2017)
Porlammin lähipalveluille turvaa etäyhteistyöllä (01.03.2017)
Kaupunki kouluttaa moniosaajia (28.02.2017)

URHEILU
Lisää
LJK pisti Bruinsin kontalleen (28.02.2017)
Tasapeli Joensuussa (21.02.2017)
Minitytöille voitto ja tappio (21.02.2017)

PÄÄKIRJOITUS
Lisää
Kouluruoka suositummaksi (28.02.2017)

ILOUUTISIA
Lisää

UUTISIA MAAILMALTA
Suomi hävisi tyttöjen jalkapallon MM-kisoissa ? vastustajalla oli ajatus edellä (13.11.2018 23:18)
Tutkija: GPS-häiriön taustalla voi olla Venäjän Shoigun uhkaus Suomelle (13.11.2018 20:13)
Kohukuski Esteban Ocon uhkaa Valtteri Bottaksen paikkaa (13.11.2018 20:21)


TORIKAMERA

LUKIJAN KUVA

Läskitikka
2017-02-28 12:29 Mats Lönnfors

» Näin lähetät kuvia Lovariin


AURINKO NOUSEE/LASKEE


nousee

laskeeMAALLA, MERELLÄ JA ILMASSA
Lentokoneet Loviisan yllä
Laivat Loviisan edustalla
Säteilytilanne Loviisassa
Säähavainnot Loviisa, Orrengrund
Loviisan seudun kelikamerat
Loviisan seudun onnettomuudet

OIKAISUJA
LisŠŠ
Oikaisu: Amistolla oma keittiö (01.03.2017 10:55)
Tarkennus kiky-uutiseen (20.01.2017 09:43)
Väärä ryhmä (05.01.2017 09:45)

EIKÕ LEHTESI TULLUT?

Lue

SEURAT

Lue

YLI 100 VUOTTA VANHAT LOVARIT
UUTISET


Vihreä moottoritie – vai ihan tavallinen harmaa?
13.12.2013Keskiviikkoisen Loviisan kaupunginvaltuuston kokouksen jälkeen pidetty kyselytunti Vihreästä moottoritiestä ei tuonut selvyyttä hankkeella tähän mennessä saavutetuista konkreettisista hyödyistä Loviisan kaupungille.

Loviisan kaupunki aloitti vuoden 2010 alussa esiselvityksen tekemisen ns. Vihreästä moottoritiestä. Hankkeen projektijohtajana toimi satamajohtaja Aki Marjasvaara.
Hankkeen tavoitteena oli huomioida Koskenkylä-Loviisa -moottoritien rakentamisessa “vihreitä suunnitteluratkaisuja” sekä ekotehokkuutta. Hanketta koordinoi Loviisan kaupunki ja lisäksi siinä olivat mukana Fortum Oyj, Neste Oil Oyj, St1 Oy, Ensto Oy, Falck Oy, Porvoon ja Haminan kaupungit sekä Itä-Uudenmaan ja Kymenlaakson maakuntaliitot. Hankkeen tarkoituksena oli muun muassa lisätä sähköautojen käyttömahdollisuuksia rakentamalla väylän varteen latauspisteitä suunnitelluille liityntäpaikoitusalueille.
Kysymyksen hankkeen konkreettisista tuloksista esitti kokoomusvaltuutettu Kari Hagfors. Hän halusi myös tietää, millaisia rahasummia kaupunki on Vihreä moottoritie -hankkeeseen laittanut. Hän aprikoi, ettei moottoritiestä poikkeuksellisen vihreää lopulta tullut.

Tuuli- ja bioenergiaa, 1500 työpaikkaa?

Hagforsin kysymyspaketissa tiedusteltiin myös hankkeen muiden yksityiskohtien toteutumasta: tuulivoimalasuunnitelmista, bioenergia-asemista, aurinkosähkön käyttöönotosta sekä syntyneistä konkreettisista yhteistyöprojekteista. Hankkeen arvioitiin tuovan 1 500 uutta pysyvää työpaikkaa liittymien yhteyteen.
Hagforsin kyselyyn vastasi satamajohtaja Marjasvaaran lisäksi kehitysjohtaja Sten Frondén. Sananvaihdossa aihetta kierrettiin kuin kissa kuumaa puuroa, Hagforsin tivatessa konkretiaa ja vastaajien vakuutellessa jo syntyneitä tai syntymässä olevia hyötyjä.
Satamajohtaja vastasi Vihreän moottoritien olleen nk. esiselvityshanke, jossa kartoitettiin, millainen tulevaisuuden Vihreä moottoritie voisi olla.
Mukana olleista kumppaneista ei kukaan ole tähän mennessä kuitenkaan lähtenyt hankkeita rahoittamaan.
Yhteydenpitoa yhteiskumppaneiden kanssa on yhä, mutta niistä ei Marjasvaaran mukaan voi julkisuudessa puhua.
–Paljon jää yritysten ja markkinavoimien varaan.
Marjasvaaran mukaan esimerkiksi joskus tulevaisuudessa rakennettaville liityntäpysäköintialueille voidaan myöhemmin rakentaa sähköautojen latauspisteitä.
Satamajohtajan mukaan Vihreä moottoritie -konseptia on kuitenkin pidetty erittäin kiinnostavana niin Liikennevirastossa kuin Euroopan unionin komissiossakin.

Yritykset nihkeitä investoimaan

Kehittämisjohtaja Frondén uskoi, että moottoritien varteen syntyy Loviisan kohdallekin tulevaisuudessa työpaikkoja, mutta niiden lukumäärää ei tiedetä. Sekä Loviisan Kuningattarenportti eli entinen Länsiportti, että uusi Itäportin alue ovat hänen mukaansa kaupungin kehityksen kannalta painopistealueita. Varsinkin Itäportin aluetta on Frondénin mukaan päästävä pikaisesti hyödyntämään. Hän myös lupasi, että vaihtoehtoisia painopistealueita tulee tienvarteen hyödynnettäviksi vielä useita.
Marjasvaaran mukaan kaupungin itäisen liittymän alueella, jonne on asemoitu logistiikkakeskusta, kaupungin omistuksessa on useita kymmeniä hehtaareja hyödynnettävissä olevia alueita. Marjasvaara piti itäisiä alueita erinomaisena optiona ja mahdollisuutena.
–Yrityksillä on tällä hetkellä vähän mahdollisuuksia investoida alueelle, hän kuitenkin valitteli. Marjasvaaran mukaan yrityksiä kiinnostaa eniten alue Vuosaaren satamasta Lahdenväylän varteen.
Marjasvaaran mielestä Loviisan keskustan itäpuolelle kaavaillun logistiikkakeskuksen painopiste olisi lähinnä raskaaseen liikenteeseen liittyvää tuotannollista toimintaa.
Virkamiesten vastaus jaettiin paperilla valtuutetuille. Siinä todettiin, että hankkeen käynnistysvaiheen kustannus oli kaupungille noin 1 300 euroa. Esiselvityshanke tehtiin Uudenmaan ja Kaakkois-Suomen ely-keskusten täydellä hanketuella. Kustannukset olivat noin 122 000 euroa ja suurin osa kuluista syntyi hankittaessa asiantuntijapalveluita.
“Merkittävimmän hankkeeseen perustuvan hyödyn kaupunki katsoo saaneensa E18-moottoritiekäytävän noususta kansalliseksi kärkihankkeeeksi. Kaupunki oli mukana liikenne- ja viestintäministeriön liikennepoliittista selontekoa varten toteuttaman E18-kasvukäytävähankkeen ohjausryhmässä. Hanke oli monella tavalla jatkoa Vihreä moottoritie -hankkeelle.” kaupungin vastauksessa todetaan. (MI)

Jaa uutinen klikkaamalla alla olevaa symbolia
� Kirjoita Lovarin mielipidepalstalle tai kerro lis�tietoja toimitukselle

Kommentoi artikkelia sen kirjoittajalleOmat yhteystietoni:
Nimi:

Nimimerkki:


Loviisan


Loviisan Sanomat, Sibeliuksenkatu 10, 07900 LOVIISA Vaihde (019) 532701 Konttoriajan jälkeen GSM 0400-600608


NÄKÖISLEHTI