|   Uutiset   |   Urheilu   |   Pääkirjoitus   |   LS-videot   |   Pakinat   |   Facebook   |   Torikamera   |   Kuvagalleria   |   Digilehti   |   TV   |   HAKU   |
  |  LIVE   |  Ilouutisia  |   Oikaisu&Palaute   |   Ilmoittajat   |   Tilaajat   |   Mediatiedot   |   Pyhtäänlehti   |   JSN   |   Sinä   |   Yhteystiedot   |   LS
    2017


Nimipäiviään viettävät .

« Takaisin  LOVIISAN UUSIN SÄÄENNUSTE

SÄHKEITÄ LOVIISAN SEUDULTA
Lisää
Tilapäinen valiokunta: Heikilä ja Isotalo eivät nauti luottamusta (02.03.2017 11:17)
Loviisan kuntavaaliehdokkaat 2017 (28.02.2017 19:40)
Lapinjärven kuntavaaliehdokkaat 2017 (28.02.2017 17:42)

PÄÄUUTISET
Lisää
Vatsatauti jyllää Taasiakodissa (01.03.2017)
Porlammin lähipalveluille turvaa etäyhteistyöllä (01.03.2017)
Kaupunki kouluttaa moniosaajia (28.02.2017)

URHEILU
Lisää
LJK pisti Bruinsin kontalleen (28.02.2017)
Tasapeli Joensuussa (21.02.2017)
Minitytöille voitto ja tappio (21.02.2017)

PÄÄKIRJOITUS
Lisää
Kouluruoka suositummaksi (28.02.2017)

ILOUUTISIA
Lisää

UUTISIA MAAILMALTA
Jopa satojen tuhansien suomalaisten allekirjoitukset roskiin? ? Näin kansalaisaloitteita muutetaan (14.11.2018 08:51)
?Valtasuhteet järisevät? ? Minna Helle selittää lakkoaallon taustoja HS:ssa (14.11.2018 07:52)
Merkittävä läpimurto brexitissä ? brittihallitus käsittelee luonnosta (14.11.2018 07:34)


TORIKAMERA

LUKIJAN KUVA

Läskitikka
2017-02-28 12:29 Mats Lönnfors

» Näin lähetät kuvia Lovariin


AURINKO NOUSEE/LASKEE


nousee

laskeeMAALLA, MERELLÄ JA ILMASSA
Lentokoneet Loviisan yllä
Laivat Loviisan edustalla
Säteilytilanne Loviisassa
Säähavainnot Loviisa, Orrengrund
Loviisan seudun kelikamerat
Loviisan seudun onnettomuudet

OIKAISUJA
LisŠŠ
Oikaisu: Amistolla oma keittiö (01.03.2017 10:55)
Tarkennus kiky-uutiseen (20.01.2017 09:43)
Väärä ryhmä (05.01.2017 09:45)

EIKÕ LEHTESI TULLUT?

Lue

SEURAT

Lue

YLI 100 VUOTTA VANHAT LOVARIT
UUTISET


Perinnealuksen rakentajat ajautuivat törmäyskurssille

18.02.2004

Loviisassa rakenteilla oleva pakettilaiva Österstjernan on joutunut myrskyn silmään, vaikka aluksen kölin alla ei ole vielä edes vettä. Yhdistyksen sunnuntaina pidetyssä vuosikokouksessa pitkään muhineet kiistat pääsivät valloilleen, kun yhdistyksen uudeksi puheenjohtajaksi valittiin äänin 16-13 Esko Päivinen.


Puheenjohtajan valinnassa vähemmistöön jääneet katsovat, että yhteistyö Päivisen kanssa ei suju, vaan tämä toimii omavaltaisesti. Päivinen kiistää syytökset.
–Osayhtiön juntta on vienyt kiistan henkilötasolle. En ole kuitenkaan yhteistyökyvytön, vaan ajanut ennen kaikkea projektin etua, Päivinen tyrmää kritiikin.
–Olen vienyt hanketta eteenpäin lähes mahdottomasta lähtökohdasta. Jos minut tästä kiitokseksi heitetään ulos, niin pidän sitä jonkinlaisena epäoikeudenmukaisuutena. Päivisen mukaan osakeyhtiön ympärillä oleva ryhmittymä on jo pitkään yrittänyt saada lisää sananvaltaa yhdistyksessä. Päivinen vakuuttaa, että turbulenssista huolimatta Österstjernan valmistuu.

–Aluksen on pakko tulla valmiiksi. Laiva on Loviisalle niin tärkeä projekti ja siihen on käytetty niin paljon sekä julkista että osakkeenomistajien rahaa, että laiva on saatava valmiiksi. Nyt on keskityttävä projektin hyväksi tehtävään työhön sekä yhdistyksen että osakeyhtiön hallituksessa. Työtä riittää kaikille.
Österstjernanin valmistuminen on tällä hetkellä jäljessä aikataulustaan noin vuoden. Tämänhetkisen aikataulun mukaan laiva lasketaan vesille kesällä 2005 ja kesällä 2006 se on purjehduskunnossa.

Osakeyhtiölle ylimääräinen yhtiökokous

Österstjernan-osakeyhtiön hallituksen puheenjohtajan Jorma Aurelan mukaan kiistan ydinkysymys on luottamuspula.
–Yhdistyksessä on tapahtunut katastrofi. Päivisen valinnan jälkeen entisen hallituksen ei-erovuorossa olevat jäsenet ja varajäsenet erosivat siitä paikasta. Itse ilmoitin vuosikokoukselle, että koska Päivisellä ei ole luottamustani, niin osakeyhtiön hallituksen on kokoonnuttava ja esitettävä ylimääräistä yhtiökokousta, sanoo Aurela.

Käytännössä osakeyhtiön hallitus ei juuri voi vaikuttaa tilanteeseen, sillä yhdistyksellä on osakeyhtiössä osake-enemmistö.
Äänestyksessä annettiin yksi tyhjä ääni. Päivisen vastaehdokas Mikael Stenberg sai 13 ääntä.
Ei-erovuorossa olleista yhdistyksen hallituksen jäsenistä uuden hallituksen jättivät muun muassa Bo-Gunnar Blomqvist, Dierk Kühn, Torleif Bergström ja Jussi Ahti.

Uuteen hallitukseen valittiin Päivisen lisäksi varapuheenjohtajaksi Nils Holmberg, sihteeriksi Joachim Palmén, talousvastaavaksi Bo Nordman sekä jäseniksi Mac Ramsay, Joakim Hällfors, Nils Tikander, Tom Sund ja Sakari Kiesiläinen. Nordman ja Sund ovat olleen hallituksessa vuonna 2002, muut ovat uusia.

Molemminpuolinen luottamuspula

–Yhteistyökyvyttömyys eli tietty toistuva toimintatapa on jatkunut usean vuoden ajan. Se on surullinen tosiasia, Aurela lataa.
–Ainakin osakeyhtiön hallituksen puheenjohtaja vaihtuu, sillä en näe minkäänlaista mahdollisuutta yhteistyöhön Esko Päivisen kanssa. Hän on menettänyt luottamukseni ja silloin se varmasti on molemminpuolista.
Aurela korostaa, että Päivistä ei haluta savustaa ulos yhdistyksestä.

–Henkilökohtainen mielipiteeni yhdistyksen jäsenenä on, että Päivinen voisi jatkossakin toimia yhteisen hyvän puolesta. Sunnuntain kokouksessa kaikki tapahtui demokratian sääntöjen mukaan. Vuosikokouksessahan täysi valta päättää on paikalle saapuneilla jäsenillä. Mutta onko tulos oikea yhdistyksen kannalta myös jatkossa? Se tullaan näkemään.
Aurela arvioi, että riidoista huolimatta Österstjernan valmistuu.
–Uskon että järki palautuu ja aluksen valmistumisen suhteen kyse on pienestä kuprusta. Mutta voi olla niinkin, että aluksen valmistuminen vaarantuu. Nyt on joka tapauksessa katastrofi päällä.

Aurela valittiin aikoinaan osakeyhtiön hallituksen puheenjohtajaksi kiistelevien osapuolen välille sillanrakentajaksi. Yhdistyksen puheenjohtajuuden jätti kesken kauden Mirkku Kullberg ja hänen seuraajakseen valittiin Bo-Gunnar Blomqvist.
Aurela suree ennen kaikkea sitä, että sisäisen valtataistelun jalkoihin on jäänyt koko hankkeen idea.
–Tämähän on vapaaehtoista toimintaa ja harrastuksenhan pitäisi olla kivaa.

Päivinen: työnjako syytä säilyttää

Esko Päivisen mukaan laivanrakentajien keskuudessa on muhinut kiista jo viime vuoden elokuusta saakka.
–Osakeyhtiön hallituksen jäsenet olivat sitä mieltä, että heidän on saatava puheenjohtajan paikka. He ehdottivat yhdistyksen puheenjohtajaksi osakeyhtiön hallituksen jäsentä Mikael Stenbergiä. Yhdistyksen vuosikokouksen enemmistö taas oli sitä mieltä, että roolit on syytä pitää erillään: kun kerran paperille on kirjattu selvä työnjako, että yhdistys rakentaa laivaa osakeyhtiön lukuun, niin on paikallaan, että eri henkilöt hoitavat asioita yhdistyksessä ja osakeyhtiössä. Enemmistö katsoi, että työnjako on syytä säilyttää, Päivinen kiteyttää.
Itseään kohtaan kohdstunutta arvostelua Päivinen ei pidä oikeutettuna.

–Viime elokuussa pidettiin osakeyhtiön varsinainen yhtiökokous. Olin ollut osakeyhtiön hallituksen puheenjohtajana sen perustamisesta lähtien ja yhdistystä hallituksessa edustivat myös Bo-Gunnar Blomqvist ja Mirkku Kullberg. Muita osakkeenomistajia edustivat John Wedde ja Kari Ryöppönen. Osakeyhtiön hallituksen kokouksessa oli Kullbergille myönnetty valtakirja edustaa kokouksessa yhdistyksen puheenjohtajana yhdistystä. Kävi niin, että Kullberg ja Kühn sopivat keskenään, että Blomqvist ja minut vapautetaan osakeyhtiön hallituksen jäsenyydestä ja tilalle valitaan Stenberg sekä Aurela. Näin tapahtui. Siitä lähtien osakeyhtiön ympärillä oleva ryhmä on yrittänyt päästä määräävään asemaan myös yhdistyksen hallituksessa.

–Olen koko ajan ollut sitä mieltä, että kummallakin osapuolella on omat tehtävänsä: yhdistys rakentaa ja osakeyhtiö kerää rahaa myymällä osakkeita. Emme voi sotkea näitä rooleja. Tästä olen saanut runsaasti arvostelua. Seuraus on ollut se, että minua on kehotettu useampaan otteeseen jättämään yhdistyksen hallitus. Päivinen sanoo, että osakeyhtiön juntta on vienyt kiistan henkilötasolle.

–Lähinnä siitä syystä, että en ole suostunut heidän komenneltavakseen, vaan olen ajanut projektin etua niin hyvin kuin olen osannut. Olen muistuttanut, että yhdistyksen ensimmäisen vuosikokouksen valitsema hallitus ei saanut mitään aikaan, vaan 2002 yhdistyksellä ei ollut rahaa, kaupungilta ei saatu puunkaatolupaa, koska yhdistyksellä ei ollut rahoitussuunnitelmaa, rakennuspaikkaakaan ei samasta syystä ollut. Tekijöitä ei ollut, rahaa eikä piirustuksia ei ollut. Siitä lähdettiin liikkeelle.
–Olen siis vienyt hanketta eteenpäin lähes mahdottomasta lähtökohdasta. Jos kiitos tästä työstä on se, että minut heitetään ulos, niin pidän sitä jonkinlaisena epäoikeudenmukaisuutena.

Uuden hallituksen kokoonpano suututti päärahoittajat

Österstjernanin osakeyhtiössä vielä tällä haavaa puheenjohtajana toimiva Jorma Aurela painottaa, että Österstjernanin rakentaminen on kaikesta huolimatta tärkeintä.
Pinnalle ryöpsähtänyt kiista sai kuitenkin aikaan sen, että Österstjernanin osayhtiön suurimmat yksityiset osakkeenomistajat, Containerships Finance Ltd ja Kühn & Nagel, eivät lähde lainoittamaan tämän vuoden suurinta yksittäistä hanketta, aluksen riveystä eli tilkitsemistä.

Riveys lohkaisee kuluvan vuoden 184.000 euron budjetista 44.600 euroa. Suurimpien yksityisten osakkeenomistajien rahoituspäätös olisi edellyttänyt, että Päivistä ei valita yhdistyksen johtoon.
Containerships Financea osakeyhtiön hallituksessa edustava John Wedde katsoo, että varsinkin isommilla rahoittajilla on sanansa sanottavana siitä, kuka rahoja käyttää ja valvoo.
–Totesimme, että uuden hallituksen kokoonpano ei nauti sellaista luottamusta, että lähtisimme rahoittamaan hanketta yhtään sen enempää kuin mitä jo olemme tehneet.
Osakkeenomistajat olivat valmiit virittämään aluksen tilkitsemistä varten yhdistyksen taloudelliset edellytykset huomioivan rahoitusratkaisun.

–Että ei olisi tarvinnut lähteä hakemaan lainaa pankista, sillä muutoin yhdistyksen hallituksen tai osakeyhtiön hallituksen jäsenten olisi pitänyt taata pankkilaina. Yritimme olla säästeliäitä. Olisi laadittu takaisinmaksusuunnitelma niin, että rahoitus olisi tapahtunut vähemmän kivuliaasti. Näin ei varmaan nyt tapahdu.
Wedden mukaan Kühn & Nagelilla oli yhdistyksen valintojen suhteen vielä tiukempi kanta kuin Containerships Financella.
–Yhdistyksen vuosikokous kuitenkin vain totesi, ettei tällaisilla asioilla ole merkitystä. Juridisestihan näin on, mutta ehkä olisi pitänyt ajatella hanketta kokonaisuutena. Näin ei kuitenkaan tehty.

Kääntävätkö rahoittajat selkänsä hankkeelle?

Wedde ei ryhdy veikkailemaan, tuleeko Österstjernan valmiiksi vai ei.
–Osakkeenomistajan näkökulmasta katsottuna sitä tietenkin toivon, mutta sunnuntaina tuli toisaalta selväksi, että hanketta eivät johda osakkeenomistajat ja rahoittajat vaan yhdistys, jolla on enemmistöomistus osakeyhtiössä. Itse en usko, että nyt hankkeen takana olevat henkilöt nauttisivat niin suurta luottamusta, että he kykenisivät sen rahoituksellisesti tai toiminnallisesti hoitamaan loppuun asti. Me osakeyhtiön hallituksen jäsenet annoimme eilen lupauksen, että pakkaamme laukut ja eroamme tehtävistämme. Lopullinen päätös tehdään alkaneella viikolla.
Wedden mukaan uuden hallituksen juristijäsen Joachim Palmén iski vuosikokouksessa rajusti osakkeenomistajien edustajia vastaan.

–En ollut ainoa jonka kimppuun hän kävi. Vanhan kokeneen juristin käytöstavat voisivat olla toisenlaisetkin. Asiat olisi voinut esittää toisinkin.
–Kun on yhtiörypäs, joka lähtee mukaan 70.000 eurolla ja sitten päätäntävalta on jäsenillä, jotka ovat mukana 25 eurolla, niin järki on aika kaukana. Juridisestihan näin yhdistyksen kokouksessa kuitenkin on, kuten Palmén totesi.

– Österstjernanin takia toivon, että hankkeen talous, joka ei ole nyt hirvittävän hyvä, saadaan kuntoon ja rahoittajia saadaan niin, että hanketta pystytään jatkamaan. Pahoin kuitenkin pelkään, että sunnuntaina syntynyt viritelmä saa sellaisen julkisuuden kaupungissa, että rahoittajien löytäminen saattaa tehdä tiukkaa. Wedde ihmettelee myös sitä, että moni Päivistä puheenjohtajaksi vuosikokouksessa kannattanut oli viime hetken värväyksiä.
–Osa sanoikin, että ovat tulleet juuri mukaan. En tiedä, onko reilua asettaa ihmisiä sellaiseen asemaan, jossa he tekevät päätöksiä asioista, joista eivät mitään tiedä.

Hallituksen jäsenillä myös juridinen vastuu

Sunnuntaisessa vuosikokouksessa oli yhdistyksen noin sadasta jäsenestä paikalla kolmisenkymmentä. Wedde ennustaa, että uudesta hallituksesta tulee lyhytikäinen. Wedde myös kysyy, onko kaikille yhdistyksen hallituksen jäsenille selvää, että 700.000-800.000 euron laivahankkeessa hallituksen jäsenet vastaavat mahdollisista tappioista lopulta omalla nimellään.

– Siinä vaiheessa kun talous leikkaa kiinni, yhdistys on Österstjernan-konsernin emoyhtiö, eli enemmistöosakas osakeyhtiössä. Yhdistyksen jäsenilläkin on varmaan jonkinlainen vastuu tilien selvittelyssä. Yhdistyksessä ja osakeyhtiössä ne henkilöt, jotka on hallitukseen nimetty, vastaavat taloudesta. Tiedän yhdistyksiä, joilta velkojat tai jopa valtio ovat perineet saataviaan ja sitten kun joukossa on maksukyvyttömiä kavereita, lasku lankeaa jäljelle jääville.

–Nyt on kyse vain siitä, miten suureksi he haluavat tappion kasvattaa. Esimerkiksi riveys on alukselle tehtävä, muuten siitä ei saada kelluvaa millään. Tiettyjä töitä ei taas voi tehdä, ennen kuin riveys on tehty. Jos rahaa ei löydy, en tiedä, miten asia aiotaan hoitaa.

Jaa uutinen klikkaamalla alla olevaa symbolia


e-mail  Marita Itävuori

FacebookLis�� Facebook-sein�llesi


� Kirjoita Lovarin mielipidepalstalle tai kerro lis�tietoja toimitukselle

Kommentoi artikkelia sen kirjoittajalleOmat yhteystietoni:
Nimi:

Nimimerkki:


Loviisan


Loviisan Sanomat, Sibeliuksenkatu 10, 07900 LOVIISA Vaihde (019) 532701 Konttoriajan jälkeen GSM 0400-600608


NÄKÖISLEHTI