|   Uutiset   |   Urheilu   |   Pääkirjoitus   |   LS-videot   |   Pakinat   |   Facebook   |   Torikamera   |   Kuvagalleria   |   Digilehti   |   TV   |   HAKU   |
  |  LIVE   |  Ilouutisia  |   Oikaisu&Palaute   |   Ilmoittajat   |   Tilaajat   |   Mediatiedot   |   Pyhtäänlehti   |   JSN   |   Sinä   |   Yhteystiedot   |   LS
    2017


Nimipäiviään viettävät .

« Takaisin  LOVIISAN UUSIN SÄÄENNUSTE

SÄHKEITÄ LOVIISAN SEUDULTA
Lisää
Tilapäinen valiokunta: Heikilä ja Isotalo eivät nauti luottamusta (02.03.2017 11:17)
Loviisan kuntavaaliehdokkaat 2017 (28.02.2017 19:40)
Lapinjärven kuntavaaliehdokkaat 2017 (28.02.2017 17:42)

PÄÄUUTISET
Lisää
Vatsatauti jyllää Taasiakodissa (01.03.2017)
Porlammin lähipalveluille turvaa etäyhteistyöllä (01.03.2017)
Kaupunki kouluttaa moniosaajia (28.02.2017)

URHEILU
Lisää
LJK pisti Bruinsin kontalleen (28.02.2017)
Tasapeli Joensuussa (21.02.2017)
Minitytöille voitto ja tappio (21.02.2017)

PÄÄKIRJOITUS
Lisää
Kouluruoka suositummaksi (28.02.2017)

ILOUUTISIA
Lisää

UUTISIA MAAILMALTA
Sotatieteiden tohtori: 11 kansanedustajan turvallisuusselvitys tarpeen ? ?Kammataan ilmiselvät riskit pois? (19.11.2018 19:50)
Trump-kohun uusi ihmetys USA:ssa: ?Suomessa palaa liian vähän metsää? (19.11.2018 19:14)
Tass: Venäjän mukaan Suomella ei todisteita GPS-häirinnän alkuperästä (19.11.2018 17:47)


TORIKAMERA

LUKIJAN KUVA

Läskitikka
2017-02-28 12:29 Mats Lönnfors

» Näin lähetät kuvia Lovariin


AURINKO NOUSEE/LASKEE


nousee

laskeeMAALLA, MERELLÄ JA ILMASSA
Lentokoneet Loviisan yllä
Laivat Loviisan edustalla
Säteilytilanne Loviisassa
Säähavainnot Loviisa, Orrengrund
Loviisan seudun kelikamerat
Loviisan seudun onnettomuudet

OIKAISUJA
LisŠŠ
Oikaisu: Amistolla oma keittiö (01.03.2017 10:55)
Tarkennus kiky-uutiseen (20.01.2017 09:43)
Väärä ryhmä (05.01.2017 09:45)

EIKÕ LEHTESI TULLUT?

Lue

SEURAT

Lue

YLI 100 VUOTTA VANHAT LOVARIT
UUTISET


”Erottumiseen tarvitaan tulkintatahtoa”
10.12.2013Tomi Kantonen Lapinjärveltä osallistui lauantaina Tallinnassa järjestettyyn kansainväliseen Lustlik klaver -pianokilpailuun. Porvoonseudun musiikkiopistosta kilpailuun osallistui viisi oppilasta. Tomi saavutti ikäryhmänsä 11-12-vuotiaitten jaetun ensimmäisen sijan.

Ykkössijalle valittiin kunkin sarjan viisi parasta ja sen lisäksi jokainen osallistuja sai palkinnon. Tomin pianonsoitonopettaja Marja Pohjola kertoi eilen, että koska osallistujat olivat lapsia ja nuoria, ei kilpailussa haluttu nostaa yksittäisiä voittajia. Ikäryhmiä oli viisi, 8-vuotiaista ja sitä nuoremmista 15-16-vuotiaiden sarjaan.
- Kilpailu oli muutenkin mukava ja hyvin järjestetty. Erityistä oli se, että pakolliset pianokappaleet oli tilattu nuorilta virolaisilta sävellysopiskelijoilta. Säveltäjät kertoivat teoksistaan esitysten alussa ja valitsivat mielestään parhaan oman teoksensa tulkinnan joka sarjassa.
- Tomin ryhmässä kaikki osallistujat olivat valinneet kahdesta vaihtoehdosta Martin Kirsisten Salaperäinen järvi -kappaleen. Oli hauska kuunnella, kuinka jokainen soittaja tulkitsi sitä aivan eri tavalla.
Tomin vapaavalintainen osuus sisälsi Einojuhani Rautavaaran sävellykset Jakob Könni ja Hypyt Pelimannit-sarjasta. Tomin mukaan Marjalla oli osansa vapaiden kappaleiden valinnassa. Tomi kuvaili kilpailukappaleittensa musiikkia nykyaikaiseksi.
- Riitasoinnut tekee siitä vähän erityistä. Kappaleet voi aluksi kuulostaa oudolta, mutta sitten kun niitä oppii soittamaan, ne kuulostavat aika hyvältä.
- Salaperäinen järvi on aluksi vähän sellainen tyyni. Sitten se alkaa kasvaa ja tulee paljon aggressiivisemmaksi. Sitten musiikki tulee tyynemmäksi ja tyynemmäksi ja sitten se vain katoaa.

Paineita ja tulkintatahtoa

Torstaina illansuussa Tomi lopetteli pianotuntia Lapinjärven Kirkonkylän koulun ruokasalissa. Marja Pohjola kertaa vielä jonkun asian ja havainnollistaa ilmassa kappaleen vaatimaa hektistä sormirytmiä. Itsenäisyyspäivän aamuna Marja, Tomi sekä Tomin äiti Anu Kantonen ja pikkusisko Vivianmatkasivat Tallinnaan. Porvoonseudun musiikkiopiston muut lähtijät tulivat Porvoosta ja Mäntsälästä.
Etukäteen Tomi suhtautui kriittisesti omaan suoriutumiseensa ja tunnusti, että paineita riittää.
- Mulla on ollut aika paljon paineita. Eniten minua huolettaa se, että jos teen siellä virheitä ja mokaan itseni siellä. Epäilen, että minä teen aika paljon virheitä.
Tomia soittotunnilta hakeva Anu Kantonen pehmensi, että Lustlik Klaver on kiva tapahtuma. Hän vertaa lasten musiikkiopetusta Suomessa ja Virossa.
- Musiikkia opetetaan meillä aika paljon lasten ehdoilla, kun taas Viron musiikkikouluissa oppilaat usein harjoittelevat monta tuntia päivässä, hän miettii.
Marja Pohjolan mukaan opetus Virossa on ehkä kurinalaisempaa kuin meillä.
Anu Kantonen kertoi, että Tomi kyllä jännittää kovasti ennen esiintymistä, mutta itse esiintymistilanteessa hän yllättäen pystyy tavallista parempaan suoritukseen.
Pohjola sanoi nyt kilpailun jälkeen, että lavalla Tomi erottui hienosti.
- Tomilta löytyi hienoa tulkintatahtoa, jota tarvitaan että erottuu muista kilpailijoista.
Kotiin paluuta seuraavana päivänä Tomi ei aluksi olisi välittänyt kommentoida kilpailumatkaa, sillä hän vietti iltapäivää kavereiden luona. Tomi suostui kumminkin kertomaan, että matka oli ollut kiva ja osallistujat olivat ehtineet tutustua toisiinsa aika hyvin. He olivat asuneet hostelissa Tallinnan vanhassa kaupungissa ja käyneet syömässä intialaisessa ravintolassa.
Kilpailu selostettiin viron kielellä. Tuomarit olivat vetäytyneet toiseen huoneeseen ratkomaan tuloksia. Tomi oli reagoinut siinä vaiheessa, kun hänen nimensä mainittiin ja häntä pyydettiin lavalle hakemaan palkintodiplomia.
- En ollut kovin tyytyväinen minun soittoon, hän arvioi ja sanoi hämmästyneensä jaettua ensimmäistä sijaa.
Ammattimuusikkona työskentelevä isä Kriss Viconte sai iloisen tiedon Lappiin työmatkalle.

Urut tauolla

Tomi Kantonen on aloittanut pianonsoiton viisivuotiaana sipoolaisen yksityisopettajan Ella Gartzin ohjauksella. Perhe asui silloin Porvoossa. Isä on kitaristi, ja Tomilla olisi ollut muutaman vuoden jälkeen musiikkiopistossa mahdollisuus vaihtaa instrumentti kitaraan. Opettaja ehdotti jatkamaan pianolla, koska hänen mielestään Tomilla oli siihen lahjakkuutta.
Lapinjärvellä perhe on asunut kohta neljä vuotta. Tomi on ennättänyt harjoitella soittamaan myös Lapinjärven kirkon urkuja kanttori Vera Tollanderin ohjauksessa.
Tomi kertoo, että hänen urkujensoiton opiskelunsa on nyt tauolla. Lapinjärven ruotsalaisen seurakunnan kanttorina toiminut Tollander siirtyy Loviisaan. Tomi miettii, että joulun jälkeen hän voisi aloittaa taas urkutunnit Loviisassa.
Ensi torstaina Tomi on mukana musiikkiopiston oppilaskonsertissa Lapinjärvellä. Hän esittää kilpailukappaleistaan Rautavaaran sävellykset, jotka pohjautuvat vapaasti kansanmusiikkiin ja ovat suosittuja kappaleita.

Porvoonseudun musiikkiopiston oppilaskonsertti ”Joulunodotusta II” torstaina 12.12. klo 17.30, Lapinjärven seurakuntakoti, Lapinjärventie 24 B, Lapinjärvi

Marke Kalliola

Jaa uutinen klikkaamalla alla olevaa symbolia
� Kirjoita Lovarin mielipidepalstalle tai kerro lis�tietoja toimitukselle

Kommentoi artikkelia sen kirjoittajalleOmat yhteystietoni:
Nimi:

Nimimerkki:


Loviisan


Loviisan Sanomat, Sibeliuksenkatu 10, 07900 LOVIISA Vaihde (019) 532701 Konttoriajan jälkeen GSM 0400-600608


NÄKÖISLEHTI