|   Uutiset   |   Urheilu   |   Pääkirjoitus   |   LS-videot   |   Pakinat   |   Facebook   |   Torikamera   |   Kuvagalleria   |   Digilehti   |   TV   |   HAKU   |
  |  LIVE   |  Ilouutisia  |   Oikaisu&Palaute   |   Ilmoittajat   |   Tilaajat   |   Mediatiedot   |   Pyhtäänlehti   |   JSN   |   Sinä   |   Yhteystiedot   |   LS
    2017


Nimipäiviään viettävät .

« Takaisin  LOVIISAN UUSIN SÄÄENNUSTE

SÄHKEITÄ LOVIISAN SEUDULTA
Lisää
Tilapäinen valiokunta: Heikilä ja Isotalo eivät nauti luottamusta (02.03.2017 11:17)
Loviisan kuntavaaliehdokkaat 2017 (28.02.2017 19:40)
Lapinjärven kuntavaaliehdokkaat 2017 (28.02.2017 17:42)

PÄÄUUTISET
Lisää
Vatsatauti jyllää Taasiakodissa (01.03.2017)
Porlammin lähipalveluille turvaa etäyhteistyöllä (01.03.2017)
Kaupunki kouluttaa moniosaajia (28.02.2017)

URHEILU
Lisää
LJK pisti Bruinsin kontalleen (28.02.2017)
Tasapeli Joensuussa (21.02.2017)
Minitytöille voitto ja tappio (21.02.2017)

PÄÄKIRJOITUS
Lisää
Kouluruoka suositummaksi (28.02.2017)

ILOUUTISIA
Lisää

UUTISIA MAAILMALTA
Suomi jyrää futiksessa ? kehno Kreikka jäi tylysti Huuhkajien jalkoihin (16.10.2018 00:20)
Miksi 6 ?/h-kokeilu meni pieleen? ? Ay-pomo: ?Palkanalennus ei nosta työllisyyttä Suomessa? (15.10.2018 20:14)
Jyväskylän MM-ralli palaa elokuulle (15.10.2018 20:01)


TORIKAMERA

LUKIJAN KUVA

Läskitikka
2017-02-28 12:29 Mats Lönnfors

» Näin lähetät kuvia Lovariin


AURINKO NOUSEE/LASKEE


nousee

laskeeMAALLA, MERELLÄ JA ILMASSA
Lentokoneet Loviisan yllä
Laivat Loviisan edustalla
Säteilytilanne Loviisassa
Säähavainnot Loviisa, Orrengrund
Loviisan seudun kelikamerat
Loviisan seudun onnettomuudet

OIKAISUJA
LisŠŠ
Oikaisu: Amistolla oma keittiö (01.03.2017 10:55)
Tarkennus kiky-uutiseen (20.01.2017 09:43)
Väärä ryhmä (05.01.2017 09:45)

EIKÕ LEHTESI TULLUT?

Lue

SEURAT

Lue

YLI 100 VUOTTA VANHAT LOVARIT
UUTISET


Alamaailman abit juhlivat Porlammilla penkkareita

13.02.2004Mikä on se koulupäivä, jolloin rehtorin kanslian nimikyltti on ovessa ylösalaisin, eikä kiusaamisesta saa jälki-istuntoa?


Porlammilla juhlittiin penkkareita perinteisesti noitien, veristen haamujen, sarvipäisten kaunottarien ja hemaisevien kissanaisten johdolla. Tavoitteena karnevaaleissa on ollut keskiajalta alkaen, että arvot kääntyvät nurinniskoin ja narrit juhlivat. Opettajien tavat ja tyylit saavat armottoman tarkkanäköisen käsittelyn ja lukion ekaluokkalaiset saavat lopuksi siivota sotkun.

– Jokaisella vuosikerralla on oma teemansa ja tyylinsä. Luokanvalvoja katsoo edellisenä iltana ohjelman läpi, mutta periaatteena on seinät leveällä ja katto korkealla. Tietysti huomioidaan oppilasturvallisuus ja jokaisen henkilökohtainen loukkaamattomuus, kuvailee rehtori Jouni Salo penkkaripäivän reunaehtoja.

Höpötenuusa, ruttokaava, nousugorilla ja roomalaiset viivat

Aulassa aamun avaa melkoinen näyttely, jonka keskipisteeksi jätepussikarsinaan on aseteltu alamaailman abien ”nukke.” Koululaiset parveilevat tutkimassa seinälle kiinnitettyjä hengentuotteita ja abiradio pauhaa kilttejä ja tuhmia iskelmiä, sketsejä ja vitsejä. Opettajien autoilu on penkkareiden kestoaihe ja tarkkaan on kuunneltu myös opetusta tunnilla. Seinälle poimittujen sitaattien perusteella monella abilla riittäisi lahjakkuutta laatia lööppejä keltaisessa lehdistössä tai valita aiheita Uutisvuotoon.

Kuka opettajista esimerkiksi sanoi? Kaikki mikä on kivaa, ei ole sallittua. Sen minäkin olen huomannut päivänvalossa.
Opettajilta on myös herunut niksejä, joita voi soveltaa kaikilla elämänaloilla. Jos pitää lämmitellä ensin niin laittakaa se lämmittely oikein konseptille ja syökää sitten.
Terveellinen aamupala on tietysti tärkeä lukiolaisellekin. Kun pistää aamulla maidon ja kauraryynit taskuun niin sen voi sitten kätevästi syödä lusikalla linja-autossa.
Mel Gibsonilla on vain kaksi ilmettä: vaatteet päällä ja ilman vaatteita, sanoo opettaja ja ihmettelee uravalintaansa. Se on tämä opettajan homma. Ihan valkosormiseksi tässä tulee.

Opettajien lisäksi abit ovat muistaneet myös koulun muuta henkilökuntaa, joka saa vilpittömät kehut. Tage, paras talonmies. Kiitos.

Silkkiä, samettia ja taftia vanhojen tanssiaisissa

Opettajien lisäksi arvioitavana ovat myös ensi vuoden abit eli vanhat, joille jaettiin diplomeita esimerkiksi stringien nostelusta ja ujoudesta. Vanhat harjoittelivat voimistelusalissa menuettia, amerikkalaista piiritanssia ja wieniläisvalssia, pukuloisto oli kuitenkin parhaimmillaan vasta illalla, jolloin ohjelma esitettiin suurelle yleisölle. Vuoden värit ja materiaalit olivat kahiseva, maitokahvinvärinen tafti, ylellinen, tummanpunainen sametti sekä tulipunainen silkki. Neidot olivat kauniita ja nuorukaiset komeita, tanssikin sujui virheettömästi.

Aamupäivän päätteeksi potkiaisissa pääsivät vanhat jakamaan vuorostaan diplomeita abeille, kun heidät kärrättiin kottikärryillä linja-autoon ja laivaristeilylle. Porlammin lukiossa on luovuttu kuorma-autoajeluista, koska se on pakkasella liian kylmää kyytiä. Tarkoitus on pitää hauskaa, eikä sairastua keuhkokuumeeseen.

Pieni, laadukas lukio

Päivään mahtuu ilveilyä, mutta myös tärkeitä valintoja, sillä abin opiskelu ei lopu kirjoituksiin. Restonomiksi Haagan instituuttiin hakeva abi Virve Räikkönen ei ole ottanut kirjoituksista paineita. Hän antaa opettajille kiitosta laadukkaasta opetuksesta.

– Esimerkiksi pitkän matikan opetus on ollut todella yksilöllistä, kun oppilaita on ollut niin vähän.
Rehtori Salon mukaan kevään kirjoituksiin valmistautuva vuosikerta on poikkeuksellisen pieni. Opetuksen laatuun pienuus tietysti vaikuttaa myönteisesti. –Amerikkalaisten huippuyliopistojen ranking-listalla yhtenä tärkeimmistä laatukriteereistä on nimenomaan oppilasmäärä suhteessa opettajiin.
Anna Lassila

Jaa uutinen klikkaamalla alla olevaa symbolia


e-mail  Toimitus

FacebookLis�� Facebook-sein�llesi


� Kirjoita Lovarin mielipidepalstalle tai kerro lis�tietoja toimitukselle

Kommentoi artikkelia sen kirjoittajalleOmat yhteystietoni:
Nimi:

Nimimerkki:


Loviisan


Loviisan Sanomat, Sibeliuksenkatu 10, 07900 LOVIISA Vaihde (019) 532701 Konttoriajan jälkeen GSM 0400-600608


NÄKÖISLEHTI