|   Uutiset   |   Urheilu   |   Pääkirjoitus   |   LS-videot   |   Pakinat   |   Facebook   |   Torikamera   |   Kuvagalleria   |   Digilehti   |   TV   |   HAKU   |
  |  LIVE   |  Ilouutisia  |   Oikaisu&Palaute   |   Ilmoittajat   |   Tilaajat   |   Mediatiedot   |   Pyhtäänlehti   |   JSN   |   Sinä   |   Yhteystiedot   |   LS
    2017


Nimipäiviään viettävät .

« Takaisin  LOVIISAN UUSIN SÄÄENNUSTE

SÄHKEITÄ LOVIISAN SEUDULTA
Lisää
Tilapäinen valiokunta: Heikilä ja Isotalo eivät nauti luottamusta (02.03.2017 11:17)
Loviisan kuntavaaliehdokkaat 2017 (28.02.2017 19:40)
Lapinjärven kuntavaaliehdokkaat 2017 (28.02.2017 17:42)

PÄÄUUTISET
Lisää
Vatsatauti jyllää Taasiakodissa (01.03.2017)
Porlammin lähipalveluille turvaa etäyhteistyöllä (01.03.2017)
Kaupunki kouluttaa moniosaajia (28.02.2017)

URHEILU
Lisää
LJK pisti Bruinsin kontalleen (28.02.2017)
Tasapeli Joensuussa (21.02.2017)
Minitytöille voitto ja tappio (21.02.2017)

PÄÄKIRJOITUS
Lisää
Kouluruoka suositummaksi (28.02.2017)

ILOUUTISIA
Lisää

UUTISIA MAAILMALTA
Eduskunta äänestää 19 euron säästöstä autoilijalle: Kokoomuslainen yllätti keskustelussa ? ?Tämä on kyllä tosi erikoinen esitys? (21.11.2018 12:16)
Nyt tuli konkreettinen esitys: Sosiaaliturva uusiksi ? Jokainen ansaittu euro vähentäisi etuuksia 0,6 eurolla (21.11.2018 10:41)
Ylen MOT: Tätä ?sokerideittailu? todella on ? seksikauppaa, jossa mukana myös alaikäisiä (21.11.2018 09:41)


TORIKAMERA

LUKIJAN KUVA

Läskitikka
2017-02-28 12:29 Mats Lönnfors

» Näin lähetät kuvia Lovariin


AURINKO NOUSEE/LASKEE


nousee

laskeeMAALLA, MERELLÄ JA ILMASSA
Lentokoneet Loviisan yllä
Laivat Loviisan edustalla
Säteilytilanne Loviisassa
Säähavainnot Loviisa, Orrengrund
Loviisan seudun kelikamerat
Loviisan seudun onnettomuudet

OIKAISUJA
LisŠŠ
Oikaisu: Amistolla oma keittiö (01.03.2017 10:55)
Tarkennus kiky-uutiseen (20.01.2017 09:43)
Väärä ryhmä (05.01.2017 09:45)

EIKÕ LEHTESI TULLUT?

Lue

SEURAT

Lue

YLI 100 VUOTTA VANHAT LOVARIT
UUTISET


Asunnon irtisanomisilmoitus herätti huolen tulevaisuudesta
19.11.2013Lapinjärven kirkonkylälle suunnitellut kovan rahan rivitalot rakennetaan kahden kunnan omistuksessa olevan rivitalon paikalle. Mäntylä 1 ja 2 -talojen asukkaille on toimitettu irtisanomisilmoitukset, joissa todetaan että aikaa uuden kodin löytymiseen on puoli vuotta. Kymmenen vuotta tyttärensä kanssa kolmiossa asunut Taimi Sirén, 88, on yllättynyt irtisanomisesta ja sanoo olevansa hyvin huolissaan siitä, mitä tapahtuu.

- Kotiin tuli lappu ja luulin sitä mainokseksi ja oli hilkulla, etten heittänyt sitä pois, kun naapuri totesi, että sinäkin sait irtisanomisen. Kävin sitten postissa hakemassa kuoren, jossa oli asuntohakemuspaperit. Menin niiden kanssa kuntaan ja jätin hakemuksen, kertaa Sirén.
Kunnasta todettiin, että tammikuussa tiedetään enemmän.
Oman kodin purkaminen uusien talojen tieltä tuli asukkaille isona yllätyksenä. Sirén kertoo keskustelleensa naapureiden kanssa eivätkä hekään olleet osanneet odottaa tällaista. Etenkin iäkkäimmille asukkaille ajatus tavaroiden pakkaamisesta ja muutosta vieraaseen paikkaan on tuntunut vaikealta.
Sirén asuu 64-vuotiaan kehitysvammaisen Marita-tyttärensä kanssa ja asunto on toiminut heillä erinomaisen hyvin. Erittäin siisti ja kauniisti kalustettu koti sijaitsee pienen kävelymatkan päässä kaupasta, terveysasemasta, apteekista ja muista palveluista. Oman selkävaivan vuoksi pitkät kävelymatkat ja etenkin painavien kassien kantaminen on Taimi Sirénille mahdotonta. Tähän asti äiti ja tytär ovat selvinneet varsin mainiosti ilman ulkopuolista apua, eikä taksikyytejäkään ole tarvittu muuta kuin tyttären työmatkoihin Loviisaan. Marita Sirén käy Loviisassa työssä palvelukeskuksessa. Kävelytukea hän tarvitsee nykyisin sisälläkin.
Taimi Sirén korostaa, että kolme huonetta on heille välttämätöntä, kaksio olisi kahdelle aikuiselle, joista toisella on jatkuvasti käytössä rollaattori, liian ahdas. Rappuja tai muita liikkumista vaikeuttavia ei saisi olla. Yksin tytär ei asumisen kanssa pärjää. Nykyisessä asunnossa on pieni takapiha ja heti takaoven jälkeen pieni terassi, josta on mukava seurata vaikka pihan lintujen liikkumista.
- Katsotaan kuinka käy. Mitään varmaa tietoa ei ole. Ei kukaan naapurikaan tiedä enempää, ihmettelen miten tämä voi tulla näin puun takaa, tämä oli paha yllätys, miettii Sirén.
Ennen kunnan rivitaloon muuttamista Sirénit asuivat Lindkoskella omakotitalossa. Suuren pihan hoito kävi kuitenkin äidin voimille. Mäntylän rivitaloasuntoon he muuttivat sellaisena kuin se oli, eikä sen jälkeenkään ole remontteja tarvittu. Seinät ja lattiat ovat siistissä kunnossa, keittiö toki päivittämätön mutta tilava ja toimiva. Kylpyhuone on kaakeloitu ja riittävän tilava apuvälineidenkin kanssa käytettäväksi.
Taimi Sirén sanoo, että mitään remontteja tai vikoja ei kuluneen kymmenen vuoden aikana ole tarvittu. Hän korostaa, että naapureiden keskenkin on hyvät välit, mikä lisää turvallisuuden tunnetta.
- Saa nähdä, kuinka käy. Tässä on ollut turvallista ja hyvä olla, sanoo Sirén.

Kiinteistökannan pienentämistä

Lapinjärvellä ryhdyttiin noin vuosi sitten pohtimaan Kiinteistö Oy Labyrintin kiinteistökannan pienentämistä myymällä osa kiinteistöistä.
Loviisan Sanomat uutisoi lokakuussa 2012 kunnan suunnitelmista pienentää omassa omistuksessa olevaa kiinteistökantaa. Perusteluna oli, että kiinteistöjen korjausvelka kasvaa koko ajan. Vanhusten palveluasunnoista ei luovuttaisi eikä myöskään Puustellinmetsän alueella olevista rivitaloista. Mäntylä 1 ja 2 ovat nyt ensimmäisiä, joiden kohdalla alkaisi jotain tapahtua. Näissä kahdessa rivitalossa on yhteensä 18 asuntoa, joista osa on tyhjillään. Talot on rakennettu vuosina 1968 ja -69 eikä niihin ole tehty peruskorjauksia.
Lapinjärven tekninen johtaja Hannu Niemi toteaa, etteivät asunnot vastaa enää nykyisiä vaatimuksia.
Hän toteaa, että kunnassa lähdetään siitä, että vireille laitettu uusi rivitalohanke lähtee liikkeelle. Kiinnostuneita on ollut oman kunnan ja Liljendalin lisäksi kauempaakin.
- Osalle nykyisistä asukkaista on asunto jo korvamerkitty, Niemi toteaa.
Lapinjärven kirkonkylään suunnitellaan kahta kovan rahan rivitaloa. Mikkeliläinen FH Invest Oy ja FH Rakentajat ovat käynnistäneet yhdessä Lapinjärven kunnan kanssa hankkeen jota on jo ennakkomarkkinoitu ja pidetty ensimmäinen yksilöesittely. Mikäli varauksia saadaan riittävästi, rakentaminen alkaa ensi keväänä ja talot ovat valmiita tammi-helmikuussa 2015. Kahteen rivitaloon tulee yhteensä 14 asuntoa. Lapinjärven kunta ja rakentajat ovat käyneet keskusteluja hankkeesta viime keväästä lähtien. (AuH)

Jaa uutinen klikkaamalla alla olevaa symbolia
� Kirjoita Lovarin mielipidepalstalle tai kerro lis�tietoja toimitukselle

Kommentoi artikkelia sen kirjoittajalleOmat yhteystietoni:
Nimi:

Nimimerkki:


Loviisan


Loviisan Sanomat, Sibeliuksenkatu 10, 07900 LOVIISA Vaihde (019) 532701 Konttoriajan jälkeen GSM 0400-600608


NÄKÖISLEHTI