|   Uutiset   |   Urheilu   |   Pääkirjoitus   |   LS-videot   |   Pakinat   |   Facebook   |   Torikamera   |   Kuvagalleria   |   Digilehti   |   TV   |   HAKU   |
  |  LIVE   |  Ilouutisia  |   Oikaisu&Palaute   |   Ilmoittajat   |   Tilaajat   |   Mediatiedot   |   Pyhtäänlehti   |   JSN   |   Sinä   |   Yhteystiedot   |   LS
    2017


Nimipäiviään viettävät .

« Takaisin  LOVIISAN UUSIN SÄÄENNUSTE

SÄHKEITÄ LOVIISAN SEUDULTA
Lisää
Tilapäinen valiokunta: Heikilä ja Isotalo eivät nauti luottamusta (02.03.2017 11:17)
Loviisan kuntavaaliehdokkaat 2017 (28.02.2017 19:40)
Lapinjärven kuntavaaliehdokkaat 2017 (28.02.2017 17:42)

PÄÄUUTISET
Lisää
Vatsatauti jyllää Taasiakodissa (01.03.2017)
Porlammin lähipalveluille turvaa etäyhteistyöllä (01.03.2017)
Kaupunki kouluttaa moniosaajia (28.02.2017)

URHEILU
Lisää
LJK pisti Bruinsin kontalleen (28.02.2017)
Tasapeli Joensuussa (21.02.2017)
Minitytöille voitto ja tappio (21.02.2017)

PÄÄKIRJOITUS
Lisää
Kouluruoka suositummaksi (28.02.2017)

ILOUUTISIA
Lisää

UUTISIA MAAILMALTA
Turkulaisvaikuttaja: Alueella 54% koko Suomen työpaikoista ? Tunnin juna ?yksi fiksuimmista? ilmastoteoista (17.11.2018 12:50)
Juha Sipilältä uusi linjaus suomalaisesta ruoasta: Hiilineutraalia vuoteen 2040 mennessä (17.11.2018 12:11)
Pekka Haavisto varoittaa ?lasten luokkayhteiskunnasta? (17.11.2018 11:35)


TORIKAMERA

LUKIJAN KUVA

Läskitikka
2017-02-28 12:29 Mats Lönnfors

» Näin lähetät kuvia Lovariin


AURINKO NOUSEE/LASKEE


nousee

laskeeMAALLA, MERELLÄ JA ILMASSA
Lentokoneet Loviisan yllä
Laivat Loviisan edustalla
Säteilytilanne Loviisassa
Säähavainnot Loviisa, Orrengrund
Loviisan seudun kelikamerat
Loviisan seudun onnettomuudet

OIKAISUJA
LisŠŠ
Oikaisu: Amistolla oma keittiö (01.03.2017 10:55)
Tarkennus kiky-uutiseen (20.01.2017 09:43)
Väärä ryhmä (05.01.2017 09:45)

EIKÕ LEHTESI TULLUT?

Lue

SEURAT

Lue

YLI 100 VUOTTA VANHAT LOVARIT
UUTISET


Hiltula on opettanut Pirja Lundille kärsivällisyyttä
19.11.2013Pirja Lund istuu tuvassaan Kimonkylässä, hiukset somalla lettikampauksella, kuin vanhasta kotimaisesta elokuvasta. Uunin lämmittämän tuvan pöydällä palaa kynttilä ja hirsiseinät kertovat pitkästä historiasta. Lattiaan asti ulottuva ikkuna on hauska yksityiskohta.

Työnsä vuoksi Lund on osan ajastaan Kruununhaan asunnossa Helsingissä, mutta mahdollisimman paljon täällä Hiltulassa, jossa on jo tehty paljon remonttia, eikä ihan heti urakan päätettä näy.
- Kun tulen tänne, laitan ensimmäisenä tulen tuvan uuniin. Sitten käyn tsekkaamassa paikat.
Lund toteaa, että täällä hän nauttii siitä jo ihan siitä, että hanasta tulee vettä, koska se on vaatinut paljon työtä, eikä ole ollut itsestään selvää.
Lund vietti lapsuuden Helsingin Laajasalossa. Toinen mummola oli Kalliossa ja toinen Myllypurossa, eikä hän viettänyt kesiä maalla monen kaverin tapaan. Ratsastusharrastuksen myötä tuli viikon mittaisia leirejä maaseudulla, mutta muuten elämä maalla oli jossain toisaalla. Hän ei muista erityisesti koskaan kaivanneensa maalle sinänsä.
- Maaseutu oli maailma, josta en tiennyt mitään, oma elämä oli kaupungissa.
Muutama vuosi sitten tuli tunne, että nyt tarvitaan paikka maalla. Lund määritteli matkaksi 100 kilometriä Helsingistä, jotta voisi kulkea tarvittaessa töihin. Länsipuolen hinnat liikkuvat korkealla, ja katse siirtyi itään. Lund kävi eri paikoissa, kunnes ajoi Hiltulan pihaan. Pieni torppa mäen päällä tuntui heti omalta paikalta.
- Oli maaliskuu ja piha oli aivan täynnä lunta. Lumeen kaivettua polkua pitkin pääsimme sisälle, muistelee Lund pian neljän vuoden takaista kevättä.
Torpassa oli silloin tupa ja pieni kamari sekä lasikuisti.
Sanotaan, että ruokahalu kasvaa syödessä ja tämän torpan osalta niin on käynyt remontin osalta. Alkuajatus Lundilla oli pitää torppa varustetasoltaan vaatimattomana, eikä esimerkiksi vetää vesiä sisälle. Hän kulki välillä Kimonkylästä töihin Helsinkiin ja työaamut alkoivat jo aamuviideltä saunan lämmittämisellä, että pääsi pesulle. Kun naapurit olivat liittymässä kunnan vesijärjestelmään, tuntui viisaalta lähteä mukaan.
- Ajattelin että otan veden vain tähän tontin rajalle. Sitten mietin, että olisihan se kiva, että tulee vettä keittiöön. Sitten tuli mieleen, että kylpyhuonekin olisi kiva, nauraa Lund ketjua.
Naapurin heittoon siitä, että korota kattoa samalla, hän jo hymyili että ei, nyt tästä tulee sopivan kokoinen. Yläkertaan hän on tekemässä puolilämmintä tilaa, makuuparven ja säilytystilaa.
Vanhaan osaan hän ei halunnut lähteä rakentamaan kylpyhuonetta, joten oli suunniteltava laajennusosa. Ja eihän sitä pelkkää kylppäriä kannata rakentaa, joten tulossa on nyt uusi lasikuisti ja sali jo käyttökuntoisen kylpyhuoneen lisäksi. - Hyvä, että ryhdyin tähän, koska kun lasikuistia purettiin, löytyi katosta tullut vesivuoto, joka oli jo ehtinyt vaurioittaa hirsiä ja ne vaihdettiin.

“Päätin, että osaan”

Torppa on jo kokenut ison muutoksen. Lund on poistanut taloon jälkikäteen asennetut laminaatit ja tupaan on laitettu uudet lankut lattiaan, muualta alta löytyi puulattia. Myös lasivillat ja muut vanhaan taloon kuulumattomat on poistettu. Purku- ja rakennustyöt hän on tehnyt niin pitkälti itse, kuin vain on ollut mahdollista.
Lund kertoo aina tehneensä käsillä paljon, mutta talon opettaneen ja opettavan edelleen. Yksi hyvä opetus on ollut, että työkaluilla on väliä. Joskus on löytynyt jokin vimpain ja sitä kautta oppi siitä, että näinhän tämä sujuu paljon paremmin. - Ei minua ole hirvittänyt tai pelottanut. Ajattelen, et-ten voi tuhota mitään, kun en itse tee vesien tai sähköjen kanssa mitään. Päätän että osaan, ja jos ei heti onnistu, puran ja teen uudestaan niin monta kertaa että onnistuu.
Tällä filosofialla on syntynyt mm. uudet, ensimmäiset itse rakennetut portaat yläkertaan. Vanhan osan korjaamisessa hän on suosiolla heittänyt vatupassin nurkkaan ja kunnostanut talon ehdoilla. Uutta osaa tehtäessä ei tällaisia kompromisseja ole tarvinnut tehdä. Laajennusosaan tekijöitä etsiessään hänelle ehdotettiin talopaketin hankkimista, mikä oli täysin vastakkaista omille toiveille ja tavoitteille. Vanhat lasikuistin ikkunat hyödynnetään uudisosassa, lisäksi on löytynyt varsinainen aarre, entisen kartanon ikkunat, joista yksi on jo kylpyhuoneessa ja loput asennetaan saliin. Salista tulee valoisa ja yksi ikkuna on aivan omenapuun lähellä. Lund voi jo melkein aistia omenapuun tuoksun, kun avaa salin ikkunan jonain tulevana kesäpäivänä.

Pakko-oppia

Mökin korjaaminen tuottaa konkreettista tulosta valmistuessaan pikkuhiljaa, mutta antanut paljon myös korjaajalleen.
- Eniten olen oppinut kärsivällisyyttä. On ollut pakko oppia, ettei tämä valmistu ikinä ja se on hyvää vastapainoa työlle.
Mökin korjaus on nostanut stressitason ajoittain niin korkealle, että on väkisinkin huomannut, ettei mitään ihan kamalaa tapahdukaan, vaikka ei valmista tulekaan siinä ajassa kuin oli ajatellut. Kuulaassa marraskuun aamussa lämmin tupa hirsiseinineen on kutsuva ja kodikas.
Lund toteaa, että on kuitenkin ollut lukemattomia sellaisia hetkiä, että kirosanat ja työkalut lentävät, ja tuntuu ettei tästä tule mitään ja vihaa koko mökkiä. Taloudellinenkin paine tuntui olevan kovimmillaan silloin, kun mökki oli revitty auki, vesi- ja keittiötyöt meneillään eikä voinut rentoutua ollenkaan. Työ tekijänsä palkitsee, ja yksi palkinto on jo saavutettu, remontissa alkaa olla pahin vaihe ohitse.
Hiltula on Lundin saamien tietojen mukaan rakennettu vuonna 1925, Luodon perheelle. Purkutöissä on kuitenkin syntynyt vaikutelma vanhemmasta rakennuksesta, ainakin osa hirsistä on vanhempaa perua. Luodon perheen jälkeen talossa on asunut mm. poikamies Kalle Kauppila, jonka aikana aiempi lasiveranta tehtiin. Hänen jälkeensä seppä Väinö Asikainen asui perheineen taloa ja hänen leskensä Tyyne asui talossa yli 90-vuotiaaksi asti. Hänen aikanaan navetassa vielä asusti sika ja lehmä. Ennen Lundia talo oli muutaman vuoden mökkikäytössä.

Navetasta sauna

Ensi keväänä hän toivoo pääsevänsä taas pihan kimppuun. Viime kesää lukuunottamatta hän on kesäisin kasvattanut juureksia, yrttejä ja maissia. Työkiireet ja remontti olivat sellainen yhtälö, että jotain oli suljettava pois ja se oli kasvimaa. Myös navettaan on suunnitteilla uutta, nimittäin pihasauna. Nykyinen pihasauna ei ole vuosiltaan vanha, mutta ei ole tehty kestämään kovaa ympärivuotista käyttöä. Lund nauraa, että uusi sauna tarvitaan ennen kuin nykyisestä putoaa lattia. Pihalla seistessä valtatiellä suihkivien autojen äänet kantautuvat tasaisena taustahälynä. Lund pitää ääntä ihan hyvänä.
- Kun on aina asunut kaupungissa, täydellinen hiljaisuus melkein sattui korviin alkuun, hän sanoo.

Työtä reality-maailmassa

Lund työskentelee ohjaaja-käsikirjoittajana. Kulunut vuosi on ollut kolmen eri ison tuotannon vuoksi kiireinen, lomaa hän on ehtinyt pitämään viikon tammikuussa.
Hän on ollut eri tehtävissä jo esityksessä olevissa Ylläs - huipulla tuulee sekä Vain elämää -sarjoissa. Leikkausvaiheessa on Farmi, jossa kuusi miestä ja kuusi naista kilpailee menneen ajan maatalon tehtävissä. Lund muotoilee näiden olevan jotain muuta kuin “myötähäpeärealityä”, Farmissa etenkin ollaan hänen mukaansa jonkin uuden äärellä. Vain Elämää on musiikkiviihdettä ja Ylläksen lähentelevän dokumentaarista realityä. Hän pitää tärkeänä, että ohjelmissa mukana olevista saadaan aito kuva.
- On tietysti olemassa ennakko-oletukset, ja suunnitelmat, mutta koskaan ei tiedä mitä tapahtuu, vaan eletään tilanteessa ja ihmisten kautta. On löydettävä se, millainen ihminen on ja tuoda hänet esille, kuvailee Lund realityn tekemisen logiikkaa. Käsikirjoitus syntyy lopullisesti vasta leikkausvaiheessa.
Vain Elämää -sarjan ensimmäinen kausi oli menestys ja toiselle katsojien odotukset olivat korkealla. Lund sanoo, että jo alkutuotannossa korostetaan mukaan lähteville artisteille sitä, että tässä ohjelmassa ollaan avoimia ja luottamuksellisella ilmapiirillä autetaan porukka luomaan yhteishengen ja tietyn energian.
- Monet kysyvät, miten te saatte ne itkemään, mutta ei sitä voi feikata, Lund pohtii. Hän toteaa realityjä tehtävän, koska ihmiset haluavat niitä katsoa. Monet ovat ulkomaisia formaatteja, koska niiden on jo useassa maassa aiemmin nähty toimivan.
- Kyllä suomalaisillakin tekijöillä on ideoita, mutta vaatii suurempaa riskinottoa tuotantoyhtiöltä lähteä tekemään jotain kokonaan omaa.
Haastatteluun varattu aika alkaa olla jo ylitetty. Ennen työhön menoa hän vielä kipaisee postiin hakemaan tilaamansa biokäymälän.
Maalla hän tavoittaa paljon sellaista, mitä kaupungissa ei voi, kuten tähtitaivaan, pohjalaisen avarat peltomaisemat ja kokee upean aamu-usvan, kun lähtee kohti työpaikkaa. Vastakkainasettelua maaseudun ja kaupungin välille hän ei halua rakentaa. Kummassakin paikassa on puolensa, niin plussat kuin miinuksetkin, ja parhaimmillaan voi nauttia molemmista. (AuH)

Jaa uutinen klikkaamalla alla olevaa symbolia
� Kirjoita Lovarin mielipidepalstalle tai kerro lis�tietoja toimitukselle

Kommentoi artikkelia sen kirjoittajalleOmat yhteystietoni:
Nimi:

Nimimerkki:


Loviisan


Loviisan Sanomat, Sibeliuksenkatu 10, 07900 LOVIISA Vaihde (019) 532701 Konttoriajan jälkeen GSM 0400-600608


NÄKÖISLEHTI