|   Uutiset   |   Urheilu   |   Pääkirjoitus   |   LS-videot   |   Pakinat   |   Facebook   |   Torikamera   |   Kuvagalleria   |   Digilehti   |   TV   |   HAKU   |
  |  LIVE   |  Ilouutisia  |   Oikaisu&Palaute   |   Ilmoittajat   |   Tilaajat   |   Mediatiedot   |   Pyhtäänlehti   |   JSN   |   Sinä   |   Yhteystiedot   |   LS
    2017


Nimipäiviään viettävät .

« Takaisin  LOVIISAN UUSIN SÄÄENNUSTE

SÄHKEITÄ LOVIISAN SEUDULTA
Lisää
Tilapäinen valiokunta: Heikilä ja Isotalo eivät nauti luottamusta (02.03.2017 11:17)
Loviisan kuntavaaliehdokkaat 2017 (28.02.2017 19:40)
Lapinjärven kuntavaaliehdokkaat 2017 (28.02.2017 17:42)

PÄÄUUTISET
Lisää
Vatsatauti jyllää Taasiakodissa (01.03.2017)
Porlammin lähipalveluille turvaa etäyhteistyöllä (01.03.2017)
Kaupunki kouluttaa moniosaajia (28.02.2017)

URHEILU
Lisää
LJK pisti Bruinsin kontalleen (28.02.2017)
Tasapeli Joensuussa (21.02.2017)
Minitytöille voitto ja tappio (21.02.2017)

PÄÄKIRJOITUS
Lisää
Kouluruoka suositummaksi (28.02.2017)

ILOUUTISIA
Lisää

UUTISIA MAAILMALTA
Sotatieteiden tohtori: 11 kansanedustajan turvallisuusselvitys tarpeen ? ?Etsitään heikoimpia lenkkejä? (19.11.2018 19:50)
Trump-kohun uusi ihmetys USA:ssa: ?Suomessa palaa liian vähän metsää? (19.11.2018 19:14)
Tass: Venäjän mukaan Suomella ei todisteita GPS-häirinnän alkuperästä (19.11.2018 17:47)


TORIKAMERA

LUKIJAN KUVA

Läskitikka
2017-02-28 12:29 Mats Lönnfors

» Näin lähetät kuvia Lovariin


AURINKO NOUSEE/LASKEE


nousee

laskeeMAALLA, MERELLÄ JA ILMASSA
Lentokoneet Loviisan yllä
Laivat Loviisan edustalla
Säteilytilanne Loviisassa
Säähavainnot Loviisa, Orrengrund
Loviisan seudun kelikamerat
Loviisan seudun onnettomuudet

OIKAISUJA
LisŠŠ
Oikaisu: Amistolla oma keittiö (01.03.2017 10:55)
Tarkennus kiky-uutiseen (20.01.2017 09:43)
Väärä ryhmä (05.01.2017 09:45)

EIKÕ LEHTESI TULLUT?

Lue

SEURAT

Lue

YLI 100 VUOTTA VANHAT LOVARIT
UUTISET


Tiina Heikka tulee kuntalaiseksi kuntalaisten joukkoon
14.11.2013Jos jossain olisi kuntajohtajien mittatilaustehdas, voisi Lapinjärven kunnanjohtajaksi keskiviikkoiltana valittu Tiina Heikka olla tehtaan tuotantoa. Hän on lapinjärveläislähtöinen, kotiseuturakas, omaa oikean koulutuksen ja hyvän työkokemuksen. Reipas ja suora luonne on sekin toivottava ominaisuus pienen kunnan johtajalle aikoina, jolloin varmaa on vain muutos.

Heikka, omaa sukua Ahokas, siirtyy Lapinjärvelle Myrskylän kunnan vs. hallintojohtajan tehtävästä. Tätä ennen hän työskenteli pitkään Nurmijärven kunnassa eri tehtävissä.

Ennen kunnallisoikeuden opintoja ja kunta-alan töitä Heikka teki usean vuoden mittaisen toimittajan uran. Ensimmäinen kosketus toimittajan työhön oli Loviisan Sanomat, jonne hän tuli kesätöihin 1998. Tuolta ajalta hänet muistetaan pienenä, mutta pippurisena tyttönä, joka harrasti krav maga -taistelulajia.

Eräänlainen legenda on elänyt tästä toimittajan alusta, joka aamulla töihin ajaessaan pyöräytti pikkuautonsa ympäri. Kuskille ei käynyt onneksi mitään ja hetken ihmeteltyään, mitä tapahtui, otti apua odotellessaan kuvan autosta ja kirjoitti töihin päästyään lehteen jutun siitä, miltä tuntui kun auto karkaa käsistä.

Heikka nauraa muistoa ja luonnehtii olevansa rauhallinen luonne ja etenkin silloin, jos muut panikoivat, olevansa vielä viilipytympi. Loviisan Sanomista hän siirtyi Orimattilan sanomiin ja Nastola -lehteen. Seuraava siirto oli tiedottajan pesti päihdealan organisaatiossa. Siellä hän sai toteuttaa yhtä edelleen tärkeää osaa elämässään, eli draamaohjausta.
- Sitten tuli tunne, että on aika opiskella. Luin opinto-oppaita ja Tampereen yliopiston kunnallisoikeus tuntui kiinnostavalta, ja pääsin sisälle 2005.

Taksin ratista hallintosihteeriksi

Heikka asui Tampereella ja ajoi hyvin edenneiden opintojen ohella taksia, kun Nurmijärveltä soitettiin ja kysyttiin opiskelijaa hoitamaan kolmen kuukauden hallintosihteerin sijaisuutta. Heikka nappasi tarjouksesta kiinni, aavistamatta, että tästä tulisikin pidempi reissu.
Seuraavaksi Nurmijärvellä tarjottiin hallintopäällikön sijaisuutta, jonka hän otti vastaan suorittaen opintoja työn ohella. Vielä tämän jälkeen tarjottiin taloussuunnittelijan sijaisuutta, joka tuntui siltä, että on pakko ottaa, koska se opettaa niin paljon kuntataloudesta.

Työputkesta huolimatta Heikka suoritti opinnot Tampereen yliopistossa viidessä vuodessa ja valmistui hallintotieteiden maisteriksi vuonna 2010. Sen jälkeen hänet valittiin Nurmijärvelle sivistystoimen hallintojohtajan vakituiseen virkaan. Hän oli työhönsä erittäin tyytyväinen, mutta tunsi kuitenkin kaipuuta kotiseudulle ja ryhtyi hakemaan aktiivisesti työtä tältä suunnalta. Kun Myrskylässä avautui hallintojohtajan sijaisuus, hän tarttui tilaisuuteen ja vaihtoi vakiviran määräaikaisuuteen. Rohkea hyppy palkittiin, kun Lapinjärvellä avautui kunnanjohtajan paikka ja hän tuli valituksi.

Raakaa työtä tiedossa

Lapinjärven johtoon tulon hän kokee paluuksi kotiin. Lapinjärvellä odottavat vanhemmat ja muut läheiset. Hauska yhteensattuma on, että Heikka on kirjoittanut ja ohjaa Porlammin kyläteatterille 30.11. ensi-iltansa saavan esityksen “Maalta kaupunkiin ja takaisin”.
Otsikko sopii kunnanjohtajallekin, sillä Heikka aikoo muuttaa Hyvinkäältä Lapinjärvelle miehensä ja kissansa kanssa, sillä hänen mielestään on asuttava sen kunnan alueella, jota johtaa. Lapinjärven johtoon tuleminen tietää töitä. Vaikeita yhtälöitä talouteen luovat niin valtion toimet kuin väen väheneminen omassa kunnassa. Viimeisin yllätys, Porlammin koulun niin huono kunto, ettei sitä voi enää pian käyttää kouluna, luo paineita pikaisiin päätöksiin. Heikka mainitsee, että kun tehdään pitkälle tulevaisuuteen vaikuttavia päätöksiä, olisi hyvä olla palveluverkkorakenne määriteltynä. Porlammin koulun osalta ratkaisuja on kuitenkin tehtävä nopeasti.

Heikka muistuttaa, että ajat ovat kovat myös kunnan päättäjille. Hän näkee kunnanjohtajan ja virkamiesten tärkeäksi tehtäväksi tuottaa päättäjille mahdollisimman hyvin faktatietoa päätöksenteon pohjaksi.
- Luottamushenkilöt tekevät päätökset ja virkamiehet toimivat niiden mukaan. Ajat ovat vaikeat myös poliitikoille. Tapahtuu mitä tahansa, vaikeita päätöksiä on tulossa. Toivon, että voin omalta osaltani tukea heitä tässä. Ajat näyttävät nyt synkiltä, mutta silti olisi säilytettävä positiivinen asenne ja pidettävä pää pystyssä.

Keskustelut käyntiin

Lapinjärven talous on haastavassa tilanteessa. Heikka toteaa, että tarkoitus on heti työn alkaessa aloittaa keskustelut luottamushenkilöiden ja työntekijöiden kanssa siitä, mitä tilanteelle voitaisiin heidän näkemyksensä mukaan tehdä.

Heikka toteaa, että Lapinjärvi kuten moni muukin kunta, kaipaa lisää ihmisiä ja yrityksiä. Hän aikoo tuoda kunnan hyviä puolia esille aiempaa enemmän.
- Lapinjärvelläkin puuhaillaan kaikenlaista, mutta pidetään vähän kynttilää vakan alla eikä kerrota. Positiivisia asioita on paljon ja niitä pitää tuoda julkisuuteen. On ihmisiä, jotka haluavat asua Lapinjärvellä ja jos palvelemme heitä hyvin, se on paras käyntikortti. Lapinjärven sijainti on hyvä. Matka Helsinkiin on kohtuullinen, mutta toisaalta riittävän pitkä, jotta voimme erottautua. Myös Loviisa ja Kouvola ovat lähellä, eikä matka itärajallekaan ole pitkä, hän listaa.

Lapinjärven vaihtelevia maastoja hän pitää myös sellaisena valttikorttina, joka kannattaa nostaa pakasta esiin. Heikka kuvailee lapinjärveläisten maisemien muistuttavan vaikkapa karjalaisia tai Järvi-Suomen maisemia ja siten hyvin monen löytävän sielunmaisemansa ja mahdollisen uuden kodin paikan.
- Sivarikeskus on myös kunnalle hyvä asia. Se on tehnyt kuntaa tunnetuksi, ja siinä on jo puoli voittoa. Lisäksi täällä asuu hyviä, sitkeitä, luovia ja idearikkaita ihmisiä. Kaikkien ei tarvitse muuttaa maalle, mutta uskon että asumisen ajattelu tulee muuttumaan. Heikka mainitsee Myrskylän, Lapinjärven ja Pukkilan yhteistyön, jossa tarjotaan kaupunkilaisille maalaisvaihtoehtoa asumiseen.

Kolmen kunnan yhteistyö on hänen mielestään saanut hyvän alun ja tulee jatkumaan.
- Negatiivinen väestökehitys on pysäytettävä ja uusia toimintamuotoja on etsittävä ennakkoluulottomasti.

Kuntalainen kuntalaisten joukossa

Meneillään olevaa kuntauudistusta hän pitää hyvänä, mutta näkee toisaalta, että koko ajan pitäisi selvittää, mitä voitaisiin oppia muilta ja miten tehostettaisiin toimintaa.
- Kuntarakenneselvityksessä kartoitetaan eri vaihtoehdot ja valitaan niistä paras. Lapinjärvi päättää itse, mitä halutaan. Pakkoliitoksia ei ole tulossa ja aina on erilaisia vaihtoehtoja valittavaksi.

Heikka korostaa, että kun tehdään kuntarakenneselvityksiä tai palveluverkkoselvityksiä, ei ole kysymys papereista vaan aina lopulta ihmisistä ja heidän arjestaan sekä kunnan peruspalveluista. Hän näkee olevansa kuntajohtajana kuntalainen kuntalaisten joukossa.

Henkilönä hän luonnehtii olevansa tehokas, positiivinen ja tasapuolinen sekä helposti lähestyttävä. Hän tietää, että tiukkoja keskusteluja ja raakaa työtä on tulossa.
- Avoin ja luottamuksellinen keskustelukulttuuri tuottaa parhaan lopputuloksen.

Heikka valitsi kunta-alan ja kuntajohtajan työ oli päämääränä jo opiskelemaan lähtiessä. Hän ihmettelee, miksi kunta-alaa ei pidetä houkuttelevana.
- Tämä on vaihtelevaa työtä ja jokaisen asian pystyy aina johdattamaan ihmiseen, mikä on itselleni tärkeää. Varsinkin pienissä kunnissa saa tehdä laajalla rintamalla töitä ja sitä olen aina halunnutkin. Jos raha olisi arvoista tärkein, en olisi valinnut kunta-alaa. Koen työn merkityksellisyyden tärkeämmäksi, raha on huono ja lyhytaikainen motivaattori, hän huomauttaa. (AuH)Lue myös Östra Nylandin juttu kunnanjohtajasta:

Jaa uutinen klikkaamalla alla olevaa symbolia
� Kirjoita Lovarin mielipidepalstalle tai kerro lis�tietoja toimitukselle

Kommentoi artikkelia sen kirjoittajalleOmat yhteystietoni:
Nimi:

Nimimerkki:


Loviisan


Loviisan Sanomat, Sibeliuksenkatu 10, 07900 LOVIISA Vaihde (019) 532701 Konttoriajan jälkeen GSM 0400-600608


NÄKÖISLEHTI