|   Uutiset   |   Urheilu   |   Pääkirjoitus   |   LS-videot   |   Pakinat   |   Facebook   |   Torikamera   |   Kuvagalleria   |   Digilehti   |   TV   |   HAKU   |
  |  LIVE   |  Ilouutisia  |   Oikaisu&Palaute   |   Ilmoittajat   |   Tilaajat   |   Mediatiedot   |   Pyhtäänlehti   |   JSN   |   Sinä   |   Yhteystiedot   |   LS
    2017


Nimipäiviään viettävät .

« Takaisin  LOVIISAN UUSIN SÄÄENNUSTE

SÄHKEITÄ LOVIISAN SEUDULTA
Lisää
Tilapäinen valiokunta: Heikilä ja Isotalo eivät nauti luottamusta (02.03.2017 11:17)
Loviisan kuntavaaliehdokkaat 2017 (28.02.2017 19:40)
Lapinjärven kuntavaaliehdokkaat 2017 (28.02.2017 17:42)

PÄÄUUTISET
Lisää
Vatsatauti jyllää Taasiakodissa (01.03.2017)
Porlammin lähipalveluille turvaa etäyhteistyöllä (01.03.2017)
Kaupunki kouluttaa moniosaajia (28.02.2017)

URHEILU
Lisää
LJK pisti Bruinsin kontalleen (28.02.2017)
Tasapeli Joensuussa (21.02.2017)
Minitytöille voitto ja tappio (21.02.2017)

PÄÄKIRJOITUS
Lisää
Kouluruoka suositummaksi (28.02.2017)

ILOUUTISIA
Lisää

UUTISIA MAAILMALTA
Jääkiekon World Cup tulossa 2020 ? uusi formaatti suunnitteilla (12.11.2018 22:04)
?Julkisuushakuista provosointia? ? Näin perussuomalaiset kommentoi PS-nuoren ?valkoista? isänpäivätoivotusta (12.11.2018 20:20)
EU:n suunnitelma kauhistuttaa keskustalaista ? Kasvimyrkkyjen kielto ?vaarantaa suomalaisen ruuantuotannon? (12.11.2018 19:40)


TORIKAMERA

LUKIJAN KUVA

Läskitikka
2017-02-28 12:29 Mats Lönnfors

» Näin lähetät kuvia Lovariin


AURINKO NOUSEE/LASKEE


nousee

laskeeMAALLA, MERELLÄ JA ILMASSA
Lentokoneet Loviisan yllä
Laivat Loviisan edustalla
Säteilytilanne Loviisassa
Säähavainnot Loviisa, Orrengrund
Loviisan seudun kelikamerat
Loviisan seudun onnettomuudet

OIKAISUJA
LisŠŠ
Oikaisu: Amistolla oma keittiö (01.03.2017 10:55)
Tarkennus kiky-uutiseen (20.01.2017 09:43)
Väärä ryhmä (05.01.2017 09:45)

EIKÕ LEHTESI TULLUT?

Lue

SEURAT

Lue

YLI 100 VUOTTA VANHAT LOVARIT
UUTISET


Malmgårdin räjähde-varastohanke etenee
31.10.2013Loviisan Malmgårdiin suunniteltu räjähdeainevarastohanke etenee. Loviisan tekninen lautakunta hyväksyi tiistai-iltana omalta osaltaan suunnittelutarveratkaisun ja laittoi sen eteenpäin Loviisan kaupunginhallituksen käsittelyyn.

Finexplo Oy haluaa varastoida Malmgårdiin metsävaltaiselle alueelle lähelle Orrmossmalmenia yhteensä 49 500 kiloa louhintatyömaille tarkoitettuja räjähdysaineita. Kaavailtu varasto käsittää 5-6 erillistä 28 neliön räjähdeainekonttia, jotka sijoitetaan metsätien varteen. Varasto on tarkoitus aidata ja varustaa murtosuojauksilla ja palontorjuntakalustolla. Turvallisuus- ja kemikaalivirasto Tukes on myöntänyt luvan räjähdevaraston perustamiseksi.
Asiasta oli ennen teknisen lautakunnan kokousta kuulutus lehdissä, eikä naapureilta ollut tullut teknisen lautakunnan esityslistan mukaan huomautuksia. Malmgårdin kyläyhdistyksen Rita Bergman ihmetteli tietoa siitä, ettei huomautuksia olisi tullut. Kyläyhdistys mm. keräsi noin 40 nimeä käsittäneen listan varastointia vastaan. Silloin jätetyt muistutukset ovat menneet kuitenkin Tukesille, joka niitä tuolloin pyysi omaan lupakäsittelyynsä liittyen. Bergman pitää räjähdeainevarastoa tikittävänä pommina ja kertoo postia lähtevän nyt uudelleen kaupungin suuntaan. Hän olisi mielellään nähnyt kyläläisten mielipiteet näkyvillä myös teknisen lautakunnan esityslistassa.
Loviisan teknisen lautakunnan puheenjohtaja Pauli Kopiloff kertoo teknisen johtajan Ulf Blombergin kuitenkin maininneen kokouksessa asukkaiden vastustuksesta.

Malmgårdin kartano vastustaa

Malmgårdin kartano vastustaa hanketta jyrkästi. Loviisan kaupungille jättämässä muistutuksessa todetaan, että uusi räjähdysainevarasto sijaitsee vain kilometrin päässä Vekabyn kylästä, jossa on runsaasti asutusta.
- Kylää kehitetään Manora Groupin toimesta uudella asuntokannalla. Malmgårdin kylän koskialueelle on suunnitteilla ekokylä yhteistyössä Tampereen teknillisen korkeakoulun kanssa, muistutuksessa mainitaan.
Lisäksi muistutetaan Malmgårdin panimotoiminnalle tärkeästä lähteestä, joka kerää vetensä laajalta alueelta.
- Sanomattakin on selvää, että pohjaveden saastuminen mahdollisen räjähdysainevaraston vuodon tai räjähdyksen seurauksena olisi tuhoisaa paitsi panimon, myös luonnonmukaista viljelyä harjoittavan Malmgårdin tilan kannalta. Tila muistuttaa kartanon koostuvan useista kulttuurihistoriallisesti merkittävistä rakennuksista, joista tärkeimpänä linnamainen päärakennus historiallisine irtaimistoineen. Muistutuksessa todetaan suunnitellun paikan olevan voimakkaiden ukkosten vaivaamaa. Myös metsästyksessä käytettävien suurikaliiperisten luotien mainitaan olevan riski, sillä niiden uskotaan voivan läpäistä varastokontit niihin osuessaan.
- Mielestämme on moraalitonta yrittää sijoittaa vieläpä vartioimaton räjähdysainevarasto näin lähelle asutusta ja kulttuurihistoriallisesti arvokasta ympäristöä vaarantaen lähistöllä toimivien yritysten ja ihmisten sekä monimuotoisen luonnon tarjoaman virkistyksen vain siksi, että aluetta ilmeisesti tarvittaisiin välivarastona jotakin muualla sijaitsevaa rakennushanketta varten, todetaan muistutuksessa.
Lähistöllä toimivan Lemminkäinen Intra Oy:n ei ole katsottu tarvitsevan louhintatoiminnassaan sellaista määrää räjähdysainetta, että se olisi koettu uhaksi lähistölle.
Kreivi Johan Creutz Malmgårdin kartanosta kiinnittää huomiota myös liikenteen lisääntymiseen 167 -tiellä.
- Liikenteen lisääntymisestä ei ole tehty mitään selvityksiä. Olemme käyttäjinä hyvin huolissamme sen kaiken puolisesta turvattomuudesta. Tie ei kestä varsinkaan Malmgårdin alueella yhtään raskaan liikenteen lisäämistä. Ennen lupakäsittelyä Ely-keskuksen pitää tehdä selvitys tiestä 167, jossa arvioidaan tien soveltuvuus tietoiseen lisäliikenteeseen, Creutz toteaa.

Kouvola torppasi jättivaraston

Finexplo Oy pyrkii rakentamaan Kouvolan Saaramaalle jättimäisen, 170 000 tonnin räjähdeainevaraston. Asukkaat nousivat hankkeen julkitultua voimakkaaseen vastarintaan varastoa vastaan. Valituksia tuli kaikkiaan kymmenkunta, joissa osassa oli ollut 20-30 allekirjoittajaa.
Kouvolassa virkamiehet pitivät varastoihin suunniteltuja murtosuojauksia riittämättöminä ja suojaetäisyyksiä yllättävän pieninä. Kouvolan yleiskaavoituksen kaavoitusinsinööri Kari Parjanne kertoo Kouvolan kaupungin hylänneen Finexplo Oy:n suunnittelutarveratkaisuhakemuksen räjähteiden varastoalueen sijoittamisesta Saaramaalle.
- Hakija teki valituksen Kouvolan hallinto-oikeuteen, jossa asia on ollut jo noin vuoden käsittelyssä, sanoo Parjanne.
Hän on luottavainen sen suhteen, ettei hallinto-oikeus muuta kaupungin kielteistä päätöstä. Parjanne toteaa, ettei haettu toiminta täyttänyt maanrakennuslain edellytyksiä. Jos hallinto-oikeus kuitenkin kallistuisi valittajan kannalle, olisi hakemus käsiteltävä uudelleen. Parjanne painottaa, ettei lupaa kuitenkaan tulisi, sillä edellytykset eivät täyttyisi uudelleen käsittelyssäkään.

“Lupa pakko myöntää jos edellytykset täyttyvät”

Tukesin ylitarkastaja Timo Kukkola sanoo, että Finexpon hakemuksen kaltainen lupa on pakko myöntää, jos lain ja asetuksen säännökset mm. suojaetäisyyksistä täyttyvät. Lähin asuinrakennus Malmgårdissa on reilun kilometrin päässä lähimmästä kontista. Yksittäiseen asuttuun rakennukseen etäisyys tulee lain mukaan olla vähintään 376 metriä ja vanhainkotiin tai vastaavaan laitokseen 684 metriä.
Kukkola muistuttaa, että kansalaisvaikuttamisen paikka avautuu esimerkiksi silloin kun haetaan rakennuslupaa. (AuH)

Jaa uutinen klikkaamalla alla olevaa symbolia
� Kirjoita Lovarin mielipidepalstalle tai kerro lis�tietoja toimitukselle

Kommentoi artikkelia sen kirjoittajalleOmat yhteystietoni:
Nimi:

Nimimerkki:


Loviisan


Loviisan Sanomat, Sibeliuksenkatu 10, 07900 LOVIISA Vaihde (019) 532701 Konttoriajan jälkeen GSM 0400-600608


NÄKÖISLEHTI