|   Uutiset   |   Urheilu   |   Pääkirjoitus   |   LS-videot   |   Pakinat   |   Facebook   |   Torikamera   |   Kuvagalleria   |   Digilehti   |   TV   |   HAKU   |
  |  LIVE   |  Ilouutisia  |   Oikaisu&Palaute   |   Ilmoittajat   |   Tilaajat   |   Mediatiedot   |   Pyhtäänlehti   |   JSN   |   Sinä   |   Yhteystiedot   |   LS
    2017


Nimipäiviään viettävät .

« Takaisin  LOVIISAN UUSIN SÄÄENNUSTE

SÄHKEITÄ LOVIISAN SEUDULTA
Lisää
Tilapäinen valiokunta: Heikilä ja Isotalo eivät nauti luottamusta (02.03.2017 11:17)
Loviisan kuntavaaliehdokkaat 2017 (28.02.2017 19:40)
Lapinjärven kuntavaaliehdokkaat 2017 (28.02.2017 17:42)

PÄÄUUTISET
Lisää
Vatsatauti jyllää Taasiakodissa (01.03.2017)
Porlammin lähipalveluille turvaa etäyhteistyöllä (01.03.2017)
Kaupunki kouluttaa moniosaajia (28.02.2017)

URHEILU
Lisää
LJK pisti Bruinsin kontalleen (28.02.2017)
Tasapeli Joensuussa (21.02.2017)
Minitytöille voitto ja tappio (21.02.2017)

PÄÄKIRJOITUS
Lisää
Kouluruoka suositummaksi (28.02.2017)

ILOUUTISIA
Lisää

UUTISIA MAAILMALTA
Huuhkajat tappiolla Ateenassa lohkovoittoon ? EM-unelma elää! (16.11.2018 00:22)
Kärpät jyrää Liigassa ? yleisömäärissä ei näy (15.11.2018 22:53)
St1-miljardöörille tukea: Afrikan metsäkatastrofista voi tulla suuri ilmastoratkaisu ? Suomella nyt sauma isoihin tekoihin (15.11.2018 20:53)


TORIKAMERA

LUKIJAN KUVA

Läskitikka
2017-02-28 12:29 Mats Lönnfors

» Näin lähetät kuvia Lovariin


AURINKO NOUSEE/LASKEE


nousee

laskeeMAALLA, MERELLÄ JA ILMASSA
Lentokoneet Loviisan yllä
Laivat Loviisan edustalla
Säteilytilanne Loviisassa
Säähavainnot Loviisa, Orrengrund
Loviisan seudun kelikamerat
Loviisan seudun onnettomuudet

OIKAISUJA
LisŠŠ
Oikaisu: Amistolla oma keittiö (01.03.2017 10:55)
Tarkennus kiky-uutiseen (20.01.2017 09:43)
Väärä ryhmä (05.01.2017 09:45)

EIKÕ LEHTESI TULLUT?

Lue

SEURAT

Lue

YLI 100 VUOTTA VANHAT LOVARIT
UUTISET


Hälytyspäivystäjälle soittavat avuntarvitsijat, yksinäiset ja kissa

10.02.2004Hälytyspäivystäjä Jony Mankonen tietää, että yleinen hätänumero 112 on syöpynyt syvälle suomalaisten mieliin. Työvuoronsa aikana Mankonen auttaa tietenkin hätään joutuneita kansalaisia. Mutta 112-numeroon soittavat myös juopuneet, jotka eivät tiedä mitä kello on, jokeltelevat lapset, juttuseuraa vailla olevat yksinäiset sekä isnäsiläinen kissa, jonka tapana on tassutella emäntänsä turvapuhelimen yli.


Jony Mankosen työpaikka on maan alla, Loviisan pelastuslaitoksen uumenissa. Vielä tällä hetkellä 112-soitot menevät Loviisan seudulla pelastuslaitokselle, mutta yhden, kahden vuoden kuluttua kaikki hätäpuhelut ohjautuvat Keravalle.

–Numero pysyy samana, suurin osa ihmisistä ei muista poliisin hälytysnumeroa, mutta 112 pysyy, sanoo palomestari Kjell Fagerstedt, joka vastaa laitoksella ennaltaehkäisevästä työstä.
Tämänvuotisen hätänumeropäivän teemana on ”Hädässä 112 tunnetaan”. Numero on ihmisten muistiin syöpynyt, mutta mitä esimerkiksi liikenneonnettomuuden tapahtumapaikalle sattuvan kansalaisen olisi hyvä muistaa, kun hän alkaa roplata kännykkäänsä?

–Hälytyspäivystäjälle pitäisi kertoa, onko loukkaantuneita ja onnettomuuspaikan sijainti, ainakin suurin piirtein. Päivystäjä joutuu usein tenttaamaan soittajaa, että hän tietäisi, millaista apua ja paljonko sitä on paikalle lähettävä.
Fagerstedt muistuttaa, että hälytyksen tekijän pitäisi lisäksi malttaa olla sulkematta puhelinta, ennen kuin päivystäjä antaa siihen luvan.
Pelastuslaitoksella ai ole laitteita, joiden avulla lankapuhelimesta soittava voitaisiin paikallistaa. Kännykän ja lankauhelimen numerot kyllä näkyvät, jos numero ei ole salainen.
–Aikaisemmin lankapuhelimen numerosta saattoi nähdä suurin piirtein, mistä päin puhelu tuli. Nykyisin numeron voi pitää samana, vaikka muuttaa toiseen paikkaan.

Paikallistuntemusta harjoitellaan säännöllisesti

Hälytyspäivystäjälle ja auttajille päänvaivaa aiheuttavat myös katujen ja teiden nimet, sekä heikot talojen numeroinnit. Hätäkeskusalueen laajentuessa koko Uudenmaan kattavaksi sekä soittajilta että puhelujen vastaanottajilta vaaditaan entistä enemmän tarkkuutta ja paikallistuntemusta. Pohjanmaalla, jossa hätäkeskus on jo toiminnassa, vakavia ongelmia on syntynyt esimerkiksi samannimisistä kaduista eri kaupungeissa.

–Meilläkin sekä Loviisasta että Ruotsinpyhtäältä löytyy Rauhalantie. Käärmakalliontie löytyy puolestaan sekä Loviisan Valkosta että Ruotsinpyhtään Kuninkaankylästä. Hyviä hoksottimia kysyvät myös tiet, joiden nimi muuttuu niinsanotusti kesken matkan.
–Kun hätäpuhelut jonkin ajan kuluttua keskitetään Keravalle, Itä-Uudeltamaalta löytyy Tjusterby-nimisiä kyliä kaksin kappalein. Granö-nimisiä saaria taitaa olla Loviisan edustalla seitsemän. Puhumattakaan pienemmistä saarista ja luodoista, joilla ei ole edes virallista nimeä.
Jos Fagerstedt voisi asiaan vaikuttaa, myös talojen numerot olisivat hyvin näkyvissä myös pimeällä ja sävy sävyyn -estetiikka saisi jäädä vähempiarvoiseksi. Ja maalla numeroiden pitäisi näkyä tielle saakka.

–Pistäisivät numerokyltin vaikka kepinnokkaan, mutta tien varteen. Tulipalonhan yleensä näkee kauempaakin, mutta entäs kun kyseessä on sairaustapaus?
Pelastuslaitoksen henkilöstöä koulutetaan säännöllisesti paikallistuntemuksessa.
–Esimies antaa osoitteen ja sitten on ajettava kohteeseen. ”Vanhat” taitavat kyllä osata osoitteet ulkoa.

Soittajien monet murheet

Fagerstedt muistuttaa, että jokaisen kansalaisen velvollisuus on auttaa hädässä olevia. Hälytyskeskuksen väkikin yrittää tehdä parhaansa, mutta aina se ei onnistu:
Äskettäisen lumimyräkän vuoksi hälytyspäivystäjälle tulleista soitoista noin 75 prosenttia koski auraamattomia katuja.

–Tuli puheluja joissa valitettiin, että naapurin katu on aurattu mutta oma kotikatu ei. Joku kysyi mitä tehdä, kun pitäisi ehtiä lentokentälle mutta taksi juuttui lumeen, muistelee Jony Mankonen.
Varsinkin yöaikaan saattavat soitella yksinäiset, joilla ei ole juttukaveria. Murheita puretaan hälytyspäivystäjälle. Hassuimpiin ”hätä”puheluihin Mankonen lukee ne, joissa kysytään numerotiedustelun numeroa hätäkeskuksesta. Humalaiset soittavat 112-numeroon kysyäkseen, mitä kello on. Ja sitten ovat ne, joiden puhelukortissa ei ole enää puheaikaa. He soittavat 112:een, koska sinne pystyy soittamaan rahatonkin. Jotkut pyytävät jopa yhdistämään puhelun edelleen.
Joskus taskussa pyörivät kännykkä soittelee hätänumeroon. Puhelin pystyy sen tekemään vaikka näppäimistö olisi lukittu. Oma soittajaryhmänsä ovat jokeltelevat lapset, jotka leikkivät kännyköillä.

–Jos lapselle antaa vanhan kännykän leikkikaluksi, niin olisi hyvä tarkistaa, että puhelimen akku on tyhjä.
Jokin aika sitten Mankoselle tuli hätäpuhelu, jonka soittaja ei halunnut sanoa nimeään eikä osoitettaan. Hät oli kuitenkin sellainen, että asia oli selvitettävä. Puolentoista tunnin työn jälkeen ja yhteistyössä poliisin kanssa selvisi, että puhelu tuli Porvoon keskustasta. Jostain syystä puhelu ohjautui Loviisaan, eikä oikeaan paikkaan Porvooseen.

Hälytyspäivystäjälle soittelee aika ajoin myös isnäsiläinen kissa. Sillä kun on tapana tepastella emäntänsä turvapuhelimen yli. Päivystäjät ovat jo oppineet tunnistamaan numeron ja tietävät tarkistaa, onko hätä todellinen.
–Turhia soittoja ei ehkä ole isoksi harmiksi saakka, mutta ne voivat pahimmassa tapauksessa jumittaa linjat, sillä työvuorossa on vain yksi päivystäjä kerrallaan, Fagerstedt muistuttaa.

Hätänumeropäivänä huomio onnettomuuksien ennaltaehkäisyyn

Huomenna vietettävän hätänumeropäivän teema ”Hädässä 112 tunnetaan” kiinnittää huomiota siihen, mitä jokainen voi tehdä omaksi ja muiden turvaksi. Myös palovaroittimien toimintakuntoon kiinnitetään huomiota.
Hätänumeropäivänä järjestetään runsaasti tapahtumia eri puolilla Itä-Uuttamaata. Loviisassa pelastuslaitos ja Loviisan VPK järjestävät infotilatsuuden paloaseman tiloissa kello 18. Ruotsinpyhtäällä palokunnan avoimien ovien päivä alkaa kello 16.30. Liljendalissa Sävträskin VPK:n avoimien ovien päivä alkaa kello 18. Lapinjärvellä avoimien ovien päivä alkaa paloasemilla niin ikään kello 18. Järjestelyistä vastaavat Lapinjärven ja Porlammin VPK:t.

Pernajassa vaihdetaan palovaroittimiin patterit

Pernajan paloasemilla Sarvilahdessa, Hommansbyssä ja Hardomissa järjestetään keskiviikkona avoimien ovien päivät sekä palovaroitinkampanja. Paloasemilla esitellään ajanmukaisia palovaroittimia sekä hätävaroittimia ja sammutushuopia, joita voi myös ostaa mukaan. Palokuntalaiset opastavat palovaroittimen asentamisessa ja käytössä. Paloasemille voi tuoda myös vanhoja palovaroittimia, joihin palokuntalaiset ovat luvanneet vaihtaa paristot veloituksetta. Jokaiselle kolmelle asemalle on varattu 100 palovaroittimen paristoa. Paloasemat ovat avoinna kelo 16-20.

Isnäsin palovarikolla pidettävä tilaisuus alkaa kello 18. Koskenkylän, Vanhankylän, Malmgårdin ja Pernajan kirkonkylän VPK:t kiertävät päivällä Pernajan kouluissa ja päiväkodeissa jakamassa tietoa lapsille.
Hätänumeropäivänä testataan myös hätätiedotteen välitysjärjestelmää.
Hätätiedote on radion välittämä viranomaistiedote, joka annetaan silloin, kun on kyse ihmisten henkeen, terveyteen tai omaisuuteen kohdistuvasta välittömästä vaarasta tai uhasta. Kokeilutiedote lähetetään keskiviikkona klo 10.08 Radio Suomen ja kaupallisten radioasemien taajuuksilla.

Jaa uutinen klikkaamalla alla olevaa symbolia


e-mail  Marita Itävuori

FacebookLis�� Facebook-sein�llesi


� Kirjoita Lovarin mielipidepalstalle tai kerro lis�tietoja toimitukselle

Kommentoi artikkelia sen kirjoittajalleOmat yhteystietoni:
Nimi:

Nimimerkki:


Loviisan


Loviisan Sanomat, Sibeliuksenkatu 10, 07900 LOVIISA Vaihde (019) 532701 Konttoriajan jälkeen GSM 0400-600608


NÄKÖISLEHTI