|   Uutiset   |   Urheilu   |   Pääkirjoitus   |   LS-videot   |   Pakinat   |   Facebook   |   Torikamera   |   Kuvagalleria   |   Digilehti   |   TV   |   HAKU   |
  |  LIVE   |  Ilouutisia  |   Oikaisu&Palaute   |   Ilmoittajat   |   Tilaajat   |   Mediatiedot   |   Pyhtäänlehti   |   JSN   |   Sinä   |   Yhteystiedot   |   LS
    2017


Nimipäiviään viettävät .

« Takaisin  LOVIISAN UUSIN SÄÄENNUSTE

SÄHKEITÄ LOVIISAN SEUDULTA
Lisää
Tilapäinen valiokunta: Heikilä ja Isotalo eivät nauti luottamusta (02.03.2017 11:17)
Loviisan kuntavaaliehdokkaat 2017 (28.02.2017 19:40)
Lapinjärven kuntavaaliehdokkaat 2017 (28.02.2017 17:42)

PÄÄUUTISET
Lisää
Vatsatauti jyllää Taasiakodissa (01.03.2017)
Porlammin lähipalveluille turvaa etäyhteistyöllä (01.03.2017)
Kaupunki kouluttaa moniosaajia (28.02.2017)

URHEILU
Lisää
LJK pisti Bruinsin kontalleen (28.02.2017)
Tasapeli Joensuussa (21.02.2017)
Minitytöille voitto ja tappio (21.02.2017)

PÄÄKIRJOITUS
Lisää
Kouluruoka suositummaksi (28.02.2017)

ILOUUTISIA
Lisää

UUTISIA MAAILMALTA
Sdp heittäisi hallituksen autoveroalen roskiin ? Suomi pikavauhtia sähköautojen aikaan (15.11.2018 18:18)
Taas uusi pohjakosketus Suomen syntyvyydessä? ? Tutkija: Nyt käsillä on aito murros, nuorilla rankka kuva ?prismaperheistä? (15.11.2018 18:03)
Pentagon teki jättitilauksen Suomeen tarjotuista hävittäjistä ? 255 F35-konetta huimaan hintaan (15.11.2018 17:16)


TORIKAMERA

LUKIJAN KUVA

Läskitikka
2017-02-28 12:29 Mats Lönnfors

» Näin lähetät kuvia Lovariin


AURINKO NOUSEE/LASKEE


nousee

laskeeMAALLA, MERELLÄ JA ILMASSA
Lentokoneet Loviisan yllä
Laivat Loviisan edustalla
Säteilytilanne Loviisassa
Säähavainnot Loviisa, Orrengrund
Loviisan seudun kelikamerat
Loviisan seudun onnettomuudet

OIKAISUJA
LisŠŠ
Oikaisu: Amistolla oma keittiö (01.03.2017 10:55)
Tarkennus kiky-uutiseen (20.01.2017 09:43)
Väärä ryhmä (05.01.2017 09:45)

EIKÕ LEHTESI TULLUT?

Lue

SEURAT

Lue

YLI 100 VUOTTA VANHAT LOVARIT
UUTISET


Loviisan kouluverkkotyöryhmä kasaa faktoja päätöksen pohjaksi
22.10.2013Loviisalaiset luottamushenkilöt saavat päätettäväkseen ensi vuonna paketin, josta äänestäjiltä tuskin tulee päänsilitystä. Ensi keväänä kauan odotetun kouluverkkosuunnitelman on määrä olla valmiina.

Alunperin kouluverkkoselvityksen oli määrä olla valmiina viimeistään vuoden 2012 lopussa. Valtuustokausi kuitenkin vaihtui ja remmiin astui uusi työryhmä, eikä konsulttityönä tehty selvityskään päättäjiä tyydyttänyt. Sivistyslautakunta päätti viime keväänä, että uusi kouluverkkosuunnitelma valmistuu ensi huhtikuussa.
Ei kannata hosua, katsottiin työryhmässä ja samalla kannalla on myös sivistystoimenjohtaja Thomas Grönholm.
–Nyt tehdään skenaarioita, sisältöä ja laskelmia, eli kootaan faktoja päätösten pohjaksi. Erikseen kouluja ei oteta tarkasteluun.
Kaavailu uudeksi kouluverkoksi ehti kuitenkin kuumentaa lasten vanhempien tunteita eri puolilla Loviisaa. Haddom skolan ja Teutjärven koulun puolustajat pistivät ison lobbauspyörän päälle.

Tavoitteena vahinkojen minimointi

Kuumentuneita tunnelmia toppuuttelee myös kouluverkkotyöryhmän jäsen Päivi Melamies (kok.), joka on myös sivistyslautakunnan suomenkielisen jaoston puheenjohtaja.
–Lasten vanhemmat miettivät, mihin kouluun lapset menevät ja mihin kannattaa muuttaa, kouluissa henkilöstö toivoo selvityksen valmistuvan, sillä ratkaisut vaikuttavat työsuhteisiin ja palkkoihin.
–Vanhempien, opettajien, poliitikkojen ja viranhaltijoiden näkökulmat vaihtelevat, Melamies miettii. Hän on käynyt pian kaikissa loviisalaiskouluissa, vain kaksi rehtoria on vielä tapaamatta. Joka koulukäynnistä on syntynyt muistio.
Melamieskin pitää järkevimpänä maltillista etenemistä.
–Pitää tehdä isoja päätöksiä, jotka satuttavat aika rankalla kädellä. Ettei tule vahinkoja. Kiirehtiminen toisi vain marginaalisia säästöjä.
Kouluverkon karsiminen olisi periaatteessa helppoa: puolet rehtoreista ja kyläkouluista pois ja jäljelle jäävien koulujen opetusryhmät täyteen. Kaupunginhallituksen sivistyskeskukselle asettama säästötavoite on 600 000 euroa. Melamiehen mukaan kysymys on kuitenkin mutkikkaampi.
–Lasten ja henkilöstön viihtyminen on laatua. Mutta sitä on hankala mitata.

Tulossa kaksi mallia?

Grönholm ennustaa, että ensi kevääksi syntyy kaksi hahmotelmaa; kevyt ja radikaali malli.
Grönholm on jo esittänyt radikaalia mallia, jossa nykyinen kouluverkko supistuisi 20 koulusta kahdeksaan. Hän toivoo, että malleista tulee sellaisia, että niiden “osioita” eli koulukohtaisia tietoja voitaisiin poimia tarkasteluun erikseen.
Ensi kevääseen mennessä on tarkoitus tarkastella kouluverkkoa niin taloudelliselta, toiminnalliselta kuin tilojenkin kannalta. Hankalinta on mitata toimintaa eli laatua. Muutosten taloudellisia vaikutuksia ja tilatarpeita on helpompi hahmottaa.
–Jos kouluverkkoon tehdään muutoksia, kouluihin, jotka ottavat lapsia vastaan muista kouluista, pitäisi tehdä investointeja mitä suurimmalla todennäköisyydellä.
Ainoastaan Teutjärven koulun lasten siirtäminen kirkonkylän kouluun olisi sujunut ilman uusia investointeja.
Uusia kyläkouluja, joihin haalittaisiin oppilaita nykyisistä kyläkouluista niitä yhdistämällä, tuskin rakennetaan.
–Valtionosuushanat ovat todennäköisesti kiinni pitkään, koska suomenkieliseen koulukeskukseen tuli 3,5 miljoonaa euroa.
Myös Loviisan maantieteellinen laajuus on ongelma, jos kyläkouluja alettaisiin yhdistää isommiksi yksiköiksi.
Eräs mahdollinen ratkaisu voi olla Koskenkylän keskustaan kaavailtu uusi suomenkielinen koulu. Hanke on suunniteltu aloitettavaksi 2016.
Mikäli nykyisiä kyläkouluja lakkautetaan on myös mietittävä, mitä tyhjilleen jääville rakennuksille tehdään. Tulevaisuuden kouluverkkoa mietittäessä eteen tulevat ennemmin tai myöhemmin myös peruskorjaustarpeet. Grönholmin mukaan tilapuolella joudutaan tällä hetkellä tekemään korjauksia “palokuntatyönä”. Mikäli kouluverkkoa supistetaan, korjausrahaa voitaisiin käyttää tehokkaammin.
Grönholmin mukaan kyläkoulujen sulkemisesta syntyy, lisääntyneet koulukuljetukset huomioiden, yleensä noin 100 000 euron säästö vuositasolla.
Säästöä syntyy Grönholmin mukaan myös siitä, että kiinteistöjen korjaustarpeet vähenevät, ja korjaukset voidaan suunnata entistä harvempiin koulukiinteistöihin.
Päivi Melamies vakuuttaa, että uusi kouluverkkosuunnitelma valmistuu ensi huhtikuussa. Työryhmän työskentelyä hän kiittelee avoimeksi ja keskustelevaksi.
–Kaikki näkökulmat tulevat esiin. Mitään päätöksiä ei ole tehty, hän tähdentää. (MI)

Kouluverkkotyöryhmä

Loviisan uutta kouluverkkoa miettii työryhmä, johon kuuluvat sivistyslautakunnan puheenjohtaja Maria Grundström, lautakunnan suomenkielisen jaoston puheenjohtaja Päivi Melamies, ruotsinkielisen jaoston puheenjohtaja Otto Andersson, jäsenet Thomas Rosenberg, Annu Jokela-Ylipiha, nuorisovaltuutettu Alexander Eriksson, asiantuntijana Jorma Törnroos, koulutuspäällikkö Timo Tenhunen, taloussihteeri Siv Mårtens ja tilapalvelupäällikkö Antti Kinnunen.

Jaa uutinen klikkaamalla alla olevaa symbolia
� Kirjoita Lovarin mielipidepalstalle tai kerro lis�tietoja toimitukselle

Kommentoi artikkelia sen kirjoittajalleOmat yhteystietoni:
Nimi:

Nimimerkki:


Loviisan


Loviisan Sanomat, Sibeliuksenkatu 10, 07900 LOVIISA Vaihde (019) 532701 Konttoriajan jälkeen GSM 0400-600608


NÄKÖISLEHTI