|   Uutiset   |   Urheilu   |   Pääkirjoitus   |   LS-videot   |   Pakinat   |   Facebook   |   Torikamera   |   Kuvagalleria   |   Digilehti   |   TV   |   HAKU   |
  |  LIVE   |  Ilouutisia  |   Oikaisu&Palaute   |   Ilmoittajat   |   Tilaajat   |   Mediatiedot   |   Pyhtäänlehti   |   JSN   |   Sinä   |   Yhteystiedot   |   LS
    2017


Nimipäiviään viettävät .

« Takaisin  LOVIISAN UUSIN SÄÄENNUSTE

SÄHKEITÄ LOVIISAN SEUDULTA
Lisää
Tilapäinen valiokunta: Heikilä ja Isotalo eivät nauti luottamusta (02.03.2017 11:17)
Loviisan kuntavaaliehdokkaat 2017 (28.02.2017 19:40)
Lapinjärven kuntavaaliehdokkaat 2017 (28.02.2017 17:42)

PÄÄUUTISET
Lisää
Vatsatauti jyllää Taasiakodissa (01.03.2017)
Porlammin lähipalveluille turvaa etäyhteistyöllä (01.03.2017)
Kaupunki kouluttaa moniosaajia (28.02.2017)

URHEILU
Lisää
LJK pisti Bruinsin kontalleen (28.02.2017)
Tasapeli Joensuussa (21.02.2017)
Minitytöille voitto ja tappio (21.02.2017)

PÄÄKIRJOITUS
Lisää
Kouluruoka suositummaksi (28.02.2017)

ILOUUTISIA
Lisää

UUTISIA MAAILMALTA
Jopa satojen tuhansien suomalaisten allekirjoitukset roskiin? ? Näin kansalaisaloitteita muutetaan (14.11.2018 08:51)
?Valtasuhteet järisevät? ? Minna Helle selittää lakkoaallon taustoja HS:ssa (14.11.2018 07:52)
Merkittävä läpimurto brexitissä ? brittihallitus käsittelee luonnosta (14.11.2018 07:34)


TORIKAMERA

LUKIJAN KUVA

Läskitikka
2017-02-28 12:29 Mats Lönnfors

» Näin lähetät kuvia Lovariin


AURINKO NOUSEE/LASKEE


nousee

laskeeMAALLA, MERELLÄ JA ILMASSA
Lentokoneet Loviisan yllä
Laivat Loviisan edustalla
Säteilytilanne Loviisassa
Säähavainnot Loviisa, Orrengrund
Loviisan seudun kelikamerat
Loviisan seudun onnettomuudet

OIKAISUJA
LisŠŠ
Oikaisu: Amistolla oma keittiö (01.03.2017 10:55)
Tarkennus kiky-uutiseen (20.01.2017 09:43)
Väärä ryhmä (05.01.2017 09:45)

EIKÕ LEHTESI TULLUT?

Lue

SEURAT

Lue

YLI 100 VUOTTA VANHAT LOVARIT
UUTISET


Kuntsari tarjolla!

06.02.2004Millaisessa fyysisessä kunnossa Suomen siviilipalvelusmiehet ovat? Toisin kuin alokkaille, sivareille ei tehdä kuntotestejä eikä mitata painoindeksejä. Lapinjärven koulutuskeskuksessa miesten joukosta löytyy niin SM-tason urheilijoita kuin vannoutuneita liikunnan vihaajiakin.


–Sivareitten kunto vaihtelee suuresti: osa on liikunnasta innoissaan, osa suhtautuu hyvin kielteisesti, sanoo keskuksen koulutusvastaava Timo Virtala.
Koulutuskeskuksessa on osin samat pelisäännöt kuin kasarmeillakin. Sivarikeskuksesta pääsee kahdelle kuntoisuuslomalle, jos voittaa koulutusvastaava Virtalan Lapinjärven 12 kilometrin ympärijuoksussa. Yhdestä kierroksesta saa yhden kuntsarin. Ympärijuoksun pinssistä on tullut kulttitavaraa.

Metsäkeikoille mennään niin ikään, mutta sivarit katselevat tähtiä ja kuuntelevat hiljaisuutta: Koulutuskeskuksen johtajan Eero Soinion johdolla voivat kaupunkilaispojat lähteä pimeyskävelylle - ilman audiovisuaalisia tai sähköisiä laitteita.
Sivarikeskuksen liikuntaohjelmaan osallistuvat pisimpään koulutuskeskuksessa olevat ns. legioonalaiset eli ne, jotka eivät ole löytäneet itselleen työpalvelupaikkaa. Legioonalaiset kolasivat jokin aika sitten jäätien Lapinjärven yli käsipelillä - tosin koulutuskeskuksen johtajan suureksi harmiksi kolaajien työn tulos peittyi pian vuosikymmenen sakeimman lumipyryn alle.

Sivariliikunnan periaatteet kirjattu ensimmäistä kertaa

Siviilipalveluskeskuksen muutaman viikon koulutusjakson aikana sivarit noudattavat siviilipalveluksesta annettua lakia työministeriön alaisuudessa. Liikuntaa ei ole laissa erikseen mainittu, vaan sen katsotaan kuuluvan kansalaiskasvatukseen, siinä missä atk-opetus, ensiapu, palontorjunta sekä väestönsuojelukoulutuskin. Koulutuskeskuksen työryhmä sai viikko sitten valmiiksi koulutusjakson liikuntakasvatusohjelman, jossa on nyt ensimmäistä kertaa tarkasti määritelty sivariliikunnan sisältöä. Pakollista liikuntaa on entiseen tapaan kerran viikossa.

–Pakollisen liikunnan vaihtoehdot ovat käytännössä uinti, sähly ja kävely. Uimassa käydään Porlammin uimahallilla, kertoo koulutusvastaava Timo Virtala.
Siviilipalveluksen kolmen viikon koulutusjakso on niin lyhyt, että siinä ei liikuntaa vierastavan sivarin kuntoa vielä kohoteta. –Yritän lähinnä herättää mielenkiintoa liikuntaa kohtaan. Sivarithan ovat muutenkin heterogeenista porukkaa peruskoulun keskeyttäneistä tohtoreihin, sanoo Virtala.

Sivarit käyvät palveluksen alussa läpi terveystarkastuksen. Sairaat karsiutuvat joukosta samoilla kriteereillä kuin armeijassakin. Terveystarkastustiedot tuhotaan, mutta lääkärintarkastustiedot säilytetään ja kopiot lähetetään puolustusvoimille.
–Varusmiespalveluksesta ei saisi lähettää meille sellaisia, jotka eivät armeijassa pärjää. Näin on kuitenkin joskus valitettavasti käynyt, Virtala huomauttaa.
Virtalan mukaan sivareissa näkyy liikuntaharrastuksen suhteen sama kahtiajako kuin muissakin kansalaisissa:
–Osa on liikunnasta ihan sairaan innoissaan, osa suhtautuu liikkumiseen hyvin kielteisesti.

Jalkapallo ja sähly suosituimmat

Kerran viikossa tapahtuvan pakollisen liikunnan lisäksi sivareille on tarjolla vapaaehtoista iltaliikuntaa sekä kuntosali. Tiistaisin pelataan sählyä, keskiviikkoisin pingistä ja torstaisin koripalloa.
–Lapinjärven 12 kilometrin lenkki on kierretty joskus pilkkopimeässä, joskus umpihangessa, sanoo Virtala, maratonin juossut innokas liikkuja.
Virtalan mielestä pakollisen päiväliikunnan vetäminen ei ole lainkaan mukavaa, sillä pakollisuus lietsoo kapinamielialaa. Virtalalta tivataan aika ajoin, mikä oikeus hänellä on pakottaa muita liikkumaan.

–Järven ympärikin miehiä on pakotettu, mutta pakottamista haluaisin välttää, etteivät peruskoulun virheet toistuisi.
Virtala arvioi, suurin piirtein puolet sivareista ei harrasta siviilissä lainkaan liikuntaa, ehkä neljäsosa on aktiiveja liikkujia. Hänen mukaansa liikuntakammon taustalla voivat olla juuri vastenmieliset kokemukset koulun liikuntatunneilta. Sivarikeskuksen suosituin urheilulaji on kesällä jalkapallo ja muulloin sähly.

–Iltasähly on ollut hyvin suosittua. Vuonna 2002 kymmenen miehen porukka pelasi sählyä kaksi kertaa viikossa ihan tosissaan. Kesällä pelataan omalla kentällä jalkapalloa.

Sivarit pyysivät Suomen armeijan lihaskuntotestiä

Vuoden vuorotteluvapaalta Intiasta ja Nepalista juuri palannut Virtala on työskennellyt koulutuskeskuksessa neljä vuotta. Hän on vetänyt parina vuonna poikien pyynnöstä myös lihaskuntotestejä.

–Pojat pyysivät Suomen armeijan lihaskuntotestiä. Samoilla armeijan perusteilla saa meilläkin kuntoisuuslomaa.
–Juoksijat saattavat olla meillä todella kovakuntoisia. 12 kilometrin lenkki Lapinjärven ympäri on taittunut kesällä tunnissa ja talvella tunnissa ja 20 minuutissa.
Tulevana kesänä koulutuskeskuksen vanhassa perunakellarissa sijaitseva kuntosali remontoidaan. Tällä hetkellä kuntosali onkin melkoinen näky: leuanvetoa voi (yrittää) harrastaa riippumalla betonikaton raudoituksissa. Matalassa kellarissa on muutama kuntolaite.
Remontoituun saliin tulee parisenkymmentä laitetta sekä suihkutilat. Kuntosali avataan ensi syksynä ja myös kuntalaiset voivat käyttää salia.
Virtala on eniten huolissaan sivareiden uimataidosta.

–Taidot ovat huonot. Pari viikkoa sitten 50 miehestä lähti uimaan seitsemän. Joskus olen patistanutkin uimaan, mutta moni sanoo että ei ui eikä aio uida tai sitten vastaus on, että uimataitoa ei ole. Uimataidottomia ei voi tietenkään altaaseen pakottaa.

Eipäs juupas urheilusta: Saxén vastaan Enberg

Sivarikeskuksen tämän hetken 104 miehen joukosta löytyy kaksi ääripäätä, mitä tulee suhtautumisessa liikkumiseen: SM-tason käsipalloilija Filip Saxén ja liikunnan mielekkyyden kyseenalaistava Jari Enberg. Nuoret miehet istuvat luennolla kaikessa sovussa rinnakkain, eikä heitä saa houkuteltua tuliseen väittelyyn, vaikka yrittäisi. Suhtautuminen liikuntaan eroaa kuitenkin kuin yö ja päivä.

–En osallistu muuhun kuin pakolliseen liikuntaan, koska muuten menevät lomat. Mulla ei ole tarvetta liikkumiseen, sanoo Enberg vakaasti.
–Liikun autolla, bussilla tai ratikalla.
Mutta miten liikkuminen paikasta toiseen sujuu vaikkapa Lapinjärvellä? Ratikoita kun ei ole ja bussitkin kulkevat maalla harvakseltaan?
–Pakkotilanteessa on käveltävä, Enberg myöntää.
–Mutta liikunta ei kiinnosta!
Sitten Enberg tosin paljastaa, että lapsena hän tuli harrastaneeksi uintia ja karatea!

–Todennäköisesti kammo liikuntaan syntyi peruskoulussa. Siellä pakotettiin juoksemaan tuntikin pallon perässä.
Enbergin eniten inhoama urheilulaji on jääkiekko. Jos porukan keskustelu kääntyy lätkään, Enberg poistuu hissukseen paikalta. Vakaumusasioista sivarit eivät väittele.
–Ei kavereita kannata puhua ympäri. Kaikki tekee mitä haluaa, vahvistaa Filip Saxén.
Saxén aloitti urheilemisen 8-9 -vuotiaana eikä ole sen jälkeen lopettanut. Ensin hän kokeili yleisurheilua, laskettelua, salibandyä, lentopalloa ja jalkapalloa. Voiton vei kuitenkin käsipallo.

–Kaverit pelasivat käsipalloa.
Saxén pelaa helsinkiläisseura Dickenissä. Vuodet 1995-98 joukkue pelasi SM-tasolla. Tällä hetkellä Saxénin joukkue pelaa divarissa SM-karsinnoissa.
Saxén sanoo, ettei kunto ole päässyt sivariaikana laskemaan.
–Täällähän on sekä pakollista että vapaaehtoista liikuntaa ja vapaa-aikana saa liikkua niin paljon kuin haluaa.
Ensi keskiviikkona sivari Saxénilla on puoli päivää vapaata Suomen cupin kolmannen kierroksen ottelun takia. Vastassa on WT Karjaa.

Jaa uutinen klikkaamalla alla olevaa symbolia


e-mail  Marita Itävuori

FacebookLis�� Facebook-sein�llesi


� Kirjoita Lovarin mielipidepalstalle tai kerro lis�tietoja toimitukselle

Kommentoi artikkelia sen kirjoittajalleOmat yhteystietoni:
Nimi:

Nimimerkki:


Loviisan


Loviisan Sanomat, Sibeliuksenkatu 10, 07900 LOVIISA Vaihde (019) 532701 Konttoriajan jälkeen GSM 0400-600608


NÄKÖISLEHTI