|   Uutiset   |   Urheilu   |   Pääkirjoitus   |   LS-videot   |   Pakinat   |   Facebook   |   Torikamera   |   Kuvagalleria   |   Digilehti   |   TV   |   HAKU   |
  |  LIVE   |  Ilouutisia  |   Oikaisu&Palaute   |   Ilmoittajat   |   Tilaajat   |   Mediatiedot   |   Pyhtäänlehti   |   JSN   |   Sinä   |   Yhteystiedot   |   LS
    2017


Nimipäiviään viettävät .

« Takaisin  LOVIISAN UUSIN SÄÄENNUSTE

SÄHKEITÄ LOVIISAN SEUDULTA
Lisää
Tilapäinen valiokunta: Heikilä ja Isotalo eivät nauti luottamusta (02.03.2017 11:17)
Loviisan kuntavaaliehdokkaat 2017 (28.02.2017 19:40)
Lapinjärven kuntavaaliehdokkaat 2017 (28.02.2017 17:42)

PÄÄUUTISET
Lisää
Vatsatauti jyllää Taasiakodissa (01.03.2017)
Porlammin lähipalveluille turvaa etäyhteistyöllä (01.03.2017)
Kaupunki kouluttaa moniosaajia (28.02.2017)

URHEILU
Lisää
LJK pisti Bruinsin kontalleen (28.02.2017)
Tasapeli Joensuussa (21.02.2017)
Minitytöille voitto ja tappio (21.02.2017)

PÄÄKIRJOITUS
Lisää
Kouluruoka suositummaksi (28.02.2017)

ILOUUTISIA
Lisää

UUTISIA MAAILMALTA
Suomalaisten Trumpille ja ?haravoinnille? naureskelu sai nolon lopun: ?Supervallan johtajan ajatus oikea? (19.11.2018 11:01)
Sitra laskee: Näin Suomi voi vähentää päästöjään 60% ? villi visio yli 800 000 sähköautosta (19.11.2018 10:50)
Valoa synkkyyteen ? Suomella sittenkin maailmanluokan mäkikotka (19.11.2018 10:36)


TORIKAMERA

LUKIJAN KUVA

Läskitikka
2017-02-28 12:29 Mats Lönnfors

» Näin lähetät kuvia Lovariin


AURINKO NOUSEE/LASKEE


nousee

laskeeMAALLA, MERELLÄ JA ILMASSA
Lentokoneet Loviisan yllä
Laivat Loviisan edustalla
Säteilytilanne Loviisassa
Säähavainnot Loviisa, Orrengrund
Loviisan seudun kelikamerat
Loviisan seudun onnettomuudet

OIKAISUJA
LisŠŠ
Oikaisu: Amistolla oma keittiö (01.03.2017 10:55)
Tarkennus kiky-uutiseen (20.01.2017 09:43)
Väärä ryhmä (05.01.2017 09:45)

EIKÕ LEHTESI TULLUT?

Lue

SEURAT

Lue

YLI 100 VUOTTA VANHAT LOVARIT
UUTISET


Osaa Lovalin tuotannosta uhkaa siirto Puolaan
04.10.2002

Osa Loviisassa toimivan Lovalin tuotannosta saattaa siirtyä Puolaan, mikäli tehdas ei pysty vastaamaan halvan työvoiman maiden aiheuttamaan kireään kustannuskilpailuun.

-Yt-neuvotteluja ei ole ollut, vaan pyrimme toiminnan tehostamiseen. Konsernissa yksiköllä on nyt näytön paikka, mutta lyhyellä tähtäimellä ei ole tapahtumassa mitään dramaattista, kertoo Lovalin toimitusjohtaja Tuomo Juntunen.

Hän luonnehtii huhua tehtaan siirrosta Puolaan ”suhteelliseksi totuudeksi”. Loval työllistää tällä hetkellä lähes pari sataa ihmistä ja on Loviisan suurimpia työnantajia Fortumin, kaupungin ja Elteten jälkeen.

Loval on osa pörssinoteerattua kansainvälistä Nibe-konsernia. Yhtiöllä on tuotantoa Suomessa, Ruotsissa, Tanskassa, Norjassa, Italiassa, Puolassa ja Tshekissä. Loviisan Lovalin kanssa päällekkäistä tuotantoa on Puolan, Tshekin, Ruotsin, Norjan ja Tanskan tehtaiden kanssa.

-Tuotteissa, joissa oma kilpailukyky ei enää riitä, olipa sitten kyse nykyisistä tai uusista asiakkaista, voimme teettää tuotteita osin tai kokonaan Puolassa. Mistään suuresta ”muuttoliikkeestä” ei ole kysymys, vaan ainoastaan oman tekemisen täydentämisestä kustannustehokkaammalla toiminnalla silloin, kun kilpailutilanne sitä vaatii, Juntunen sanailee.

Hän muistuttaa, että koska Lovalin tuotannosta lähes 70 prosenttia menee vientiin, niin Lovalilla on ryhmässä markkinoijan rooli.

-Siitä hyötyvät yksiköt, joilla ei vielä omaa ulkomaantoimintaa ole, Juntunen korostaa.

Markkinatilanne muuttuu koko ajan

Toimitusjohtajan mukaan todella lyhyellä tähtäimellä tilanne on Loviisassa se, että kapasiteettia tarvitaan lisää.

-Hiukan pitemmällä tähtäimellä asia on hyvin avoin. Tällä hetkellä emme varsinaisesti näe, miten kokonaistilanne vaikuttaa Loviisaan. Jatkamme kuten tähänkin saakka ja elämme markkinatilanteen mukaan. Tällä hetkellä yt-neuvotteluja ei ole meneillään, vaan kysymys on ainoastaan toiminnan tehostamisesta.

Juntunen myöntää, että viime kädessä päätökset tehdään konsernijohdossa. Toimintaa Nibellä on yli 10 maassa, samoin tehtaita. Konsernissa on meneillään suuri toiminnan uudelleen organisointi ja kilpailutilanteen vuoksi jokaisen yksikön on erikoistuttava omaan erikoisosaamiseensa. Lovalin on nyt yritettävä lunastaa paikkansa konsernin organisaatiossa. -Tekniikan yksityiskohdat ja automaatioaste vaihtelevat talosta toiseen. Siellä missä työvoimakustannukset ovat edullisemmat, investoinnit automaatioon eivät ole yhtä kannattavia kuin maissa, joissa työvoimakustannukset ovat korkeat.

Kisa tehtaitten välillä on kova, sillä Puolan pohjoisrannikolla toimiva Niben tehdas on kasvanut viime aikoina nopeasti. Vielä viime vuonna Puolan tehdas työllisti noin 200 ihmistä, mutta viimeisen puolen vuoden aikana henkilöstömäärä on kohonnut 255:een (tilanne kesäkuun lopussa).

-Sinne on siirtynyt valmistusta muilta tehtailta ja yksikkö on myös kasvanut. Tshekinmaan toinen yksikkö on samankokoinen kuin Loval, toinen paljon pienempi.

Lääkkeeksi koventuneeseen kilpailuun Loviisassa pyritään nyt hankkimaan menetettyä liiketoimintaa takaisin. Tavoitteeseen pyritään mm. lisäämällä alihankintaa juuri Puolasta.

-Olemme käyneet läpi tuotantoa, jossa hintataso on painunut kannattavuusrajan alapuolelle. Olemme siksi menettäneet liiketoimintaa. Nyt pyrimme kasvattamaan toimintaa konsernin sisällä ja lisätä kykyä sopeutua nopeasti markkinoiden vaihteluun.

Juntunen korostaa, että meneillään on luonnollinen erikoistumisprosessi, joka ei välittömästi uhkaa työpaikkoja Loviisassa.

-Meidän on nyt lunastettava paikkamme konsernin sisällä. Ehdottomia aikatauluja konsernijohto ei ole toiminnan tehostamiselle asettanut. Puolan tehtaan kanssa yhteistyön lisääminen pilottihankkeena on kuitenkin jo alkanut.

Nykyisin sähkölämmityselementtejä ja tehoelektroniikan vastuksia valmistava Loval perustettiin vuonna 1960. Omistajaa yritys on vaihtanut jo moneen kertaan. Esimerkiksi 1970-luvulla se kuului Hollming-yhtymään, sitten Strömbergille. Toimiva johto omisti Lovalin ennen nykyistä omistajaa Nibe-Industrier Ab:lle, jonka osaksi Loval tuli vuonna 1995. (MI)

Jaa uutinen klikkaamalla alla olevaa symbolia


e-mail  Marita Itävuori

FacebookLis�� Facebook-sein�llesi


� Kirjoita Lovarin mielipidepalstalle tai kerro lis�tietoja toimitukselle

Kommentoi artikkelia sen kirjoittajalleOmat yhteystietoni:
Nimi:

Nimimerkki:


Loviisan


Loviisan Sanomat, Sibeliuksenkatu 10, 07900 LOVIISA Vaihde (019) 532701 Konttoriajan jälkeen GSM 0400-600608


NÄKÖISLEHTI