|   Uutiset   |   Urheilu   |   Pääkirjoitus   |   LS-videot   |   Pakinat   |   Facebook   |   Torikamera   |   Kuvagalleria   |   Digilehti   |   TV   |   HAKU   |
  |  LIVE   |  Ilouutisia  |   Oikaisu&Palaute   |   Ilmoittajat   |   Tilaajat   |   Mediatiedot   |   Pyhtäänlehti   |   JSN   |   Sinä   |   Yhteystiedot   |   LS
    2017


Nimipäiviään viettävät .

« Takaisin  LOVIISAN UUSIN SÄÄENNUSTE

SÄHKEITÄ LOVIISAN SEUDULTA
Lisää
Tilapäinen valiokunta: Heikilä ja Isotalo eivät nauti luottamusta (02.03.2017 11:17)
Loviisan kuntavaaliehdokkaat 2017 (28.02.2017 19:40)
Lapinjärven kuntavaaliehdokkaat 2017 (28.02.2017 17:42)

PÄÄUUTISET
Lisää
Vatsatauti jyllää Taasiakodissa (01.03.2017)
Porlammin lähipalveluille turvaa etäyhteistyöllä (01.03.2017)
Kaupunki kouluttaa moniosaajia (28.02.2017)

URHEILU
Lisää
LJK pisti Bruinsin kontalleen (28.02.2017)
Tasapeli Joensuussa (21.02.2017)
Minitytöille voitto ja tappio (21.02.2017)

PÄÄKIRJOITUS
Lisää
Kouluruoka suositummaksi (28.02.2017)

ILOUUTISIA
Lisää

UUTISIA MAAILMALTA
Vasemmiston uuden äänestyksen kätilöinyt Olli Kohonen: ?Puolueissa puhutaan kauniisti demokratiasta, mutta päätökset tehdään tilatakseissa? (18.11.2018 12:15)
Mauri Pekkarinen jyrähtää: ?On palattava aluepolitiikkaan ? kasvun aikana totuus paljastui karusti? (18.11.2018 12:04)
Ison Numeron myyjä ei antanutkaan vaihtorahaa ? Toimitusjohtaja: ?Täysin vastoin toiminta-ajatusta? (18.11.2018 10:51)


TORIKAMERA

LUKIJAN KUVA

Läskitikka
2017-02-28 12:29 Mats Lönnfors

» Näin lähetät kuvia Lovariin


AURINKO NOUSEE/LASKEE


nousee

laskeeMAALLA, MERELLÄ JA ILMASSA
Lentokoneet Loviisan yllä
Laivat Loviisan edustalla
Säteilytilanne Loviisassa
Säähavainnot Loviisa, Orrengrund
Loviisan seudun kelikamerat
Loviisan seudun onnettomuudet

OIKAISUJA
LisŠŠ
Oikaisu: Amistolla oma keittiö (01.03.2017 10:55)
Tarkennus kiky-uutiseen (20.01.2017 09:43)
Väärä ryhmä (05.01.2017 09:45)

EIKÕ LEHTESI TULLUT?

Lue

SEURAT

Lue

YLI 100 VUOTTA VANHAT LOVARIT
UUTISET


Hiiriongelma sulki Teutjärven koulun keittiön
22.10.2013Teutjärven koulun keittiö suljettiin hiirihavainnon jälkeen syyskuun alusta ja ruokaa ryhdyttiin kuljettamaan ISS:n keittiöltä Taasiakodista Tesjoella. Nina Lassila Kuninkaankylästä kertoo lasten syöneen haaleata ja kylmääkin ruokaa, kun ruoka oli ehtinyt jäähtyä pitkän kuljetuksen jälkeen.

- Ruoka on loppunut välillä kesken, annoskoot ovat pieniä ja erityisruokavalioannoksia on jäänyt kokonaan pois, hän kertoo. Lassila pitää keittiön sulkemista ja muuttamista jakelukeittiöksi kuin tilaustyönä ajatellen suunnitelmia lakkauttaa Teutjärven koulu.
- Minulle on vakuutettu, että nämä ovat irrallisia asioita, mutta toisaalta on sanottu, että tämä huomioidaan kouluverkkoselvityksessä.
Teutjärven koululla valmistettiin ruoka aiemmin itse. Koululta toimitettiin myös kylällä asuville vanhuksille ruoka-annoksia. Lassila kertoo muutaman lähikaupungin terveystarkastajan pitäneen keittiön sulkemistoimia järeinä toimenpiteinä ottaen huomioon ongelman.
Teutjärven koulun lakkauttamissuunnitelmat sapettavat kylällä. Lassila kokee, että heiltä on viety kaikki vaikutusmahdollisuudet. Kun koulun keittiö muutettiin hiiriongelman jälkeen jakelukeittiöksi, ei voitaisi tehdä kuten Pyhtään Hirvikosken koululla, jonne mm. perunat saadaan lahjoituksena ja voitaisiin näin alentaa koulukustannuksia. Lassila kertoo monelle perheelle Ruukin koulua houkuttelevamman vaihtoehdon olevan Kouvolan Ratulan koulun, joka on lähietäisyydellä. Hän haluaisi, että Loviisa virittäisi edes keskusteluja siitä, miten saataisiin houkuteltua uusia asukkaita alueelle. Hän uskoo idyllisen kyläkoulun vetovoimaan.
- Loviisan säästöesitykset langettavat kylien ylle mustan pilven, ei pysähdytä miettimään, kuinka paljon voidaan menettää. Toivoisin pitkänäköistä harkintakykyä etsiä ja nähdä kasvupaikkoja. Olisi oleellista keskittyä siihen, mistä saadaan verotuloja kuin nitistäää palveluista. Nitistämisen malli ei ainakaan tue kasvua, hän toteaa.
Kouluruoka-asiassa hän toteaa olevansa liikkeellä yksityishenkilönä.

“Teutjärvellä oli ylipalvelua”

Loviisan kaupungin talouspäällikkö Kirsi Kettunen toteaa, että jos kaupunki ei olisi sulkenut keittiötä, terveysviranomaiset olisivat sen tehneet. Loviisan ruokapalvelupäällikkö Annika Kuusimurto päätti sulkea keittiön syyskuun alussa. Silloin aloitettiin myös viiden viikon tehomyrkytys. Hiiriä on koululla tavattu syksyisin aiemminkin, mutta omat myrkytykset ja loukut ovat tehonneet tähän asti.
- Tänä syksynä niitä oli niin paljon, että ruoan valmistaminen tuli hankalaksi, tilat piti mm. desinfioida aina työpäivän aluksi, kertoo Kettunen Kuusimurron ollessa lomalla.
Kettunen mainitsee Kuusimurron tehneen Teutjärvelle yllätyskäyntejä ja ruoan olleen näillä kerroilla lämmintä ja sitä on olleen riittävästi.
Kettunen arvelee, että koululaisille ja heidän vanhemmilleen keittiömuutos on ollut shokki, josta ei olla vielä päästy yli. Muutos idyllistä, jossa oma keittäjä valmistaa ruoan ja tekee vaikkapa omista omenoista piirakkaa jälkiruoaksi, normaaliin laitosruokaan, on ollut iso. Kettunen luonnehtii Teutjärvellä olleen aiemmin ylipalvelua verrattuna muihin kaupungin kouluihin ja ruokaan, jota niissä keskimäärin tarjoillaan. Iso muutos on sekin, että tutun keittäjän sijasta ruoan voi nyt tuoda koululle ja laittaa tarjolle usea eri henkilö.
Kettunen kertoo kaupungin antaneen saamansa negatiivisen palautteen ISS:lle ja odottavansa siltä tarvittaviin toimenpiteisiin ryhtymistä.
- Ruoka ei saa olla kylmää ja sitä on oltava riittävästi, hän kiteyttää.
Teutjärven koulu toimii ainakin kevääseen asti näin. Kettunen sanoo asian liittyvän osaltaan myös kouluverkkoselvitykseen ja sen pohjalta tehtäviin päätöksiin. Hiiriongelmaa hoidetaan kevääseen asti täsmäiskuin. Hän ymmärtää, että kylällä voidaan kokea taustalla olevan juonen, jolla saadaan lisää pontta koulun lakkautukselle, mutta kiistää ajatuksen, sillä ilman hiiriongelmaa ei keittiössä olisi tehty näitä muutoksia.

ISS: ei ongelmaa

ISS:n palvelupäällikkö Saara Peuraniemi ei näe Teutjärven kouluruoan laadussa tai määrässä ongelmia. Hän toteaa, että ruoka on samaa, mitä Taasiakodilta toimitetaan useampaan kouluun ja päiväkotiin. Niistä ei ole valituksia tullut. Hän kiistää, että ruoka olisi ollut kylmää edes alussa kun lämpölevyjä ei koululla vielä ollut.
- Lämpötilaa seurataan joka päivä, näin on tehty alusta asti. Ruoka ei ole ollut kylmää tai edes lähellä raja-arvoja, hän vakuuttaa.
Siitä, kun ruoka Taasiakodilla pakataan kuljetusta varten, menee Peuraniemen mukaan tunti siihen, kun lapset Teutjärvellä syövät. Vanhemmat ovat antaneet palautetta myös siitä, että ruoka on loppunut kesken ja kommentoineet annoskokojen pienuutta. Peuraniemi sanoo annoskokoja tarkistetun. Ruoka ei hänen tietojensa mukaan ole koskaan loppunut. Kerran on käynyt niin, että kun koululaiset olivat halunneet santsata useamman kerran, mihin ei ruoka ollut riittänyt.
Hiiriongelma koululla oli hänen mukaansa niin suuri, että siihen oli pakko puuttua.
- Hiiriä ja niiden jätöksiä oli keittiössä päivittäin.
Peuraniemi ei ota kantaa siihen, voitaisiinko Teutjärvellä palata valmistuskeittiöksi. Hän toteaa ISS:n olevan palveluntuottajan ja tällaisten päätösten tehtävän yhdessä tilaajan kanssa. Hän lisää terveysviranomaisten todenneen, ettei kannata tehdä hätiköityjä päätöksiä. Keittiössä ei nyt ole ruokatarvikkeita, mutta jos niitä tuotaisiin, niin hiiriä voisi taas tulla.
Teutjärven koululta toimitettiin ruoka-annoksia myös kotipalvelun vanhuksille. Heidät on siirretty menumatin käyttäjiksi. (AuH)

Jaa uutinen klikkaamalla alla olevaa symbolia
� Kirjoita Lovarin mielipidepalstalle tai kerro lis�tietoja toimitukselle

Kommentoi artikkelia sen kirjoittajalleOmat yhteystietoni:
Nimi:

Nimimerkki:


Loviisan


Loviisan Sanomat, Sibeliuksenkatu 10, 07900 LOVIISA Vaihde (019) 532701 Konttoriajan jälkeen GSM 0400-600608


NÄKÖISLEHTI