|   Uutiset   |   Urheilu   |   Pääkirjoitus   |   LS-videot   |   Pakinat   |   Facebook   |   Torikamera   |   Kuvagalleria   |   Digilehti   |   TV   |   HAKU   |
  |  LIVE   |  Ilouutisia  |   Oikaisu&Palaute   |   Ilmoittajat   |   Tilaajat   |   Mediatiedot   |   Pyhtäänlehti   |   JSN   |   Sinä   |   Yhteystiedot   |   LS
    2017


Nimipäiviään viettävät .

« Takaisin  LOVIISAN UUSIN SÄÄENNUSTE

SÄHKEITÄ LOVIISAN SEUDULTA
Lisää
Tilapäinen valiokunta: Heikilä ja Isotalo eivät nauti luottamusta (02.03.2017 11:17)
Loviisan kuntavaaliehdokkaat 2017 (28.02.2017 19:40)
Lapinjärven kuntavaaliehdokkaat 2017 (28.02.2017 17:42)

PÄÄUUTISET
Lisää
Vatsatauti jyllää Taasiakodissa (01.03.2017)
Porlammin lähipalveluille turvaa etäyhteistyöllä (01.03.2017)
Kaupunki kouluttaa moniosaajia (28.02.2017)

URHEILU
Lisää
LJK pisti Bruinsin kontalleen (28.02.2017)
Tasapeli Joensuussa (21.02.2017)
Minitytöille voitto ja tappio (21.02.2017)

PÄÄKIRJOITUS
Lisää
Kouluruoka suositummaksi (28.02.2017)

ILOUUTISIA
Lisää

UUTISIA MAAILMALTA
Suomelle EU-puheenjohtajuus etuajassa? ? Henna Virkkunen: ?On otettava vetovastuu? (13.11.2018 08:59)
Juha Sipilän Venäjä-lausunto leviää maailmalla (13.11.2018 08:28)
Selitys Teemu Laajasalon 93 neliön vuokralle ? ?Epäreilua vainoamista? (13.11.2018 08:01)


TORIKAMERA

LUKIJAN KUVA

Läskitikka
2017-02-28 12:29 Mats Lönnfors

» Näin lähetät kuvia Lovariin


AURINKO NOUSEE/LASKEE


nousee

laskeeMAALLA, MERELLÄ JA ILMASSA
Lentokoneet Loviisan yllä
Laivat Loviisan edustalla
Säteilytilanne Loviisassa
Säähavainnot Loviisa, Orrengrund
Loviisan seudun kelikamerat
Loviisan seudun onnettomuudet

OIKAISUJA
LisŠŠ
Oikaisu: Amistolla oma keittiö (01.03.2017 10:55)
Tarkennus kiky-uutiseen (20.01.2017 09:43)
Väärä ryhmä (05.01.2017 09:45)

EIKÕ LEHTESI TULLUT?

Lue

SEURAT

Lue

YLI 100 VUOTTA VANHAT LOVARIT
UUTISET


Muusikko Häyhän ryöstäjille vaaditaan 4 vuotta vankeutta
18.10.2013Syyttäjä vaatii vähintään 4 vuoden vankeustuomioita kahdelle alaikäiselle loviisalaiselle pojalle, joita syytetään tunnetun loviisalaisen muusikon Matti Häyhän törkeästä ryöstöstä, törkeästä varkauden yrityksestä ja maksuvälinepetoksesta. Molemmat syytetyt tuotiin Itä-Uudenmaan käräjäoikeuden eteen poliisivankilasta torstaina.

Syyttäjän mukaan kaksikko murtautui 30.7.2013 yhdessä Matti Häyhän asunnolle Loviisan Mäkikujalle, hakkasi tämän tajuttomaksi lapiolla, ryösti lompakosta pankkikortin tunnuslukuineen ja 5 euroa sekä nosti 20 euroa rahaa hänen tililtään. Molemmat syytetyt kiistivät ankarimmat syytteet, ja väittivät raskauttavat lapioniskut rikostoverinsa tekemiksi. Tuomiot on määrä antaa viikon päästä perjantaina.

Torstaina oikeudessa kuultiin muun muassa syytettyjen ja uhrin kertomukset tapahtumista. Eri osapuolten kertomukset vaikuttivat pääpiirteittäin yhteneväisiltä aina siihen saakka, kunnes jompi kumpi tai molemmat syytetyistä hakkasivat lapiolla Häyhän tajuttomaksi 13 metrin päässä tämän kotiovelta.

Syytetyt syyttivät lapioniskuista toisiaan. Yksi iskuista puhkaisi Häyhän silmän ja vei tajun. Hän menetti toisen silmänsä. Lisäksi kasvojen luihin tuli murtumia sekä käsiin ja jalkoihin useita ruhjeita. Syntyneet vammat olivat lääkärin lausunnon mukaan vakavia. Kihlakunnansyyttäjä Camilla Oksanen liikuttui silminnähden katsoessaan kuvia sekä lukiessaan kuvauksia teoista ja uhrin vammoista.

Syytetty halusi antaa "iso halin" uhrille kadulla

Syyttäjän mukaan syytetyt olivat nähneet ravintola Ziltonista kotimatkalla olleen Häyhän kadulla, ja yrittäneet ensin Karlskronabulevardin kohdalla varastaa hänen rintataskussa näkyvillä olleen lompakon. Häyhä ja molemmat syytetyt kertoivat yhtäpitävästi, että syytetty 1 oli tullut kadulla vastaan, ja kysynyt Häyhältä, “halataanko?”.
Häyhä oli kieltäytynyt, ja aavistellut syytettyjen aikeet.

Paikalle oli osunut muitakin nuoria, jotka näkivät uhkaavan tilanteen ja sopivat Häyhän kanssa tämän saattamisesta turvallisesti Mäkikadulla sijaitsevaan kotiinsa. Nuorisojoukko kulki Häyhän kanssa kohti tämän kotia jutellen "niitä näitä". Lähellä kotipihaansa, värikaupan kohdalla Häyhä oli kiittänyt saattajiaan, ja todennut selviävänsä loppumatkasta yksinkin.

Sillä välin syytetyt 1 ja 2 olivat 2:n aloitteesta päättäneet lähteä murtovarkaisiin uhrin asunnolle. Syytetyt olivat jalanjälkiä välttääkseen riisuneet pihan portilla kenkänsä, ja menneet paljain jaloin pihalle. Syytetty 1 oli löytänyt ulkovarastosta kaksi lapiota, joista toisen hän antoi 2:lle. Molemmat olivat vääntäneet uhrin asunnon oven lapioilla auki, ja murtautuneet sisälle varastaakseen omaisuutta. Pian sen jälkeen syytetyt olivat havainneet Häyhän lähestyvän kotiansa, jolloin syytetty 1 oli mennyt häntä Mäkikujalle vastaan.

-Käännyin Mäkikujalle, ja näin 1:n portin kohdalla, ja kysyin, että mitä sinä täällä teet. Sen jälkeen 1 sanoi jollekin muulle, että tule tänne. Mun viimeinen muistikuva on, että pihan pusikkossa kahahti, ja sen jälkeen en muista mitään, kertoi Häyhä. Tämän jälkeen syytettyjen kertomukset erkanivat selvästi toisistaan.

"Lapiot olivat itsepuolustusta varten"

Syytetty 1 kertoi hakeneensa liiteristä kaksi lapiota lähinnä itsepuolustustarkoituksessa, ja antaneensa toisen niistä 2:lle.
-Ei ollut tarkoitus lyödä ketään. Kun Häyhä tuli, uhkailin häntä lapiolla pitämällä sitä ylhäällä, ja heiluttelemalla, ja yritin saada Häyhää menemään pois. Sitten tuli 2 ja pamautti sillä lapiolla Häyhää, joka meni tajuttomaksi. Minä vain uhkailin, mutta 2 tuli ja löi lapiolla, syytetty 1 kertoi.

Syyttäjä Oksasen kysyessä miten syytetty 1 piti lapiota, tämä näytti käsiotteen, jossa lapio oli viistosti ylös rinnan kohdalla, ja vastasi, että “näin ihan normaalisti”. Siihen syyttäjä tokaisi kuivasti, että normaalisti lapiota pidetään näin, ja näytti kaivamisotteen alaspäin.

Syyttäjän mukaan syytetty 1 muutti kertomustaan esitutkinnassa ja käräjillä useaan kertaa. 1 esitti, ettei muista kovin tarkasti mitä yöllä tapahtui.

Sensijaan 2 vaikutti muistavan yön tapahtumat hyvinkin tarkasti. Hän kertoi, että murtautuminen Häyhän asunnolle oli alunperin hänen ideansa, johon 1 lähti mukaan täysin tietoisena murtoaikeista. Molemmat olivat kaljasta päihtyneitä.

-Ehdotin 1:lle, että murtaudutaan Häyhän kämppään, 2 myönsi.

-Pihalla 1 antoi mulle lapion, itsepuolustusta varten. Mursimme molemmat lapioillamme ulko-oven, joka avautui helposti. Menin sisälle, ja etsin valokatkaisijaa, kun kuulin ulkoa pauketta, ja sen kun, 1 huusi pihalta, että tule tänne, syytetty 2 kuvaili.

-Menin ulos, ja näin että Matti oli maassa ja yritti torjua 1:n iskuja. Menin Mattia kohti, jolloin Matti rupesi huutamaan apua. Silloin hänen huomionsa ilmeisesti siirtyi 1:stä minuun, jolloin 1 pääsi lyömään Matin lapiolla tajuttomaksi, 2 kertoi oman versionsa.

Ryöstösaalis 5 euroa ja petoshyöty 20 euroa

Hakkaamisen jälkeen 2 otti tajuttoman uhrin taskusta lompakon, ja poimi siellä olleen 5 euron setelin sekä pankkikortin tunnuslukuineen. Sen jälkeen syytetyt hylkäsivät lompakon sekä kävelivät lähimmälle pankkiautomaatille ja nostivat uhrin tililtä 20 euroa, jonka he jakoivat keskenään. 2 myönsi teon. Uhri jäi tajuttomana pihalleen.

-Minä otin lompakon Matin taskusta, ja nostin hänen tililtä 20 euroa. Siinä humalassa tyhmyys tiivistyi, syytetty 2 perusteli sekä myönsi murron ja maksuvälinepetoksen, mutta ei lapiolla lyömistä.

-Haluan pyytää koko sydämestäni anteeksi Matti Häyhältä, ihan koko sydämestäni, totesi syytetty 2 kertomuksensa päätteeksi.

Noin parin tunnin tajuttomuuden jälkeen Häyhä oli vironnut, ja raahautunut 13 metrin matkan kotiinsa. Hänen kännykkänsä ei toiminut, jonka takia hän jätti ulko-oven auki herättääkseen sivullisten huomion. Aamun valjetessa naapuri näki uhrin makaamassa verissäpäin, ja hälytti ambulanssin sekä poliisit paikalle. Molemmat syytetyt otettiin kiinni 2.8.2013.

Jompikumpi vai kumpikin hakkasi lapiolla?

Syyttäjän mukaan toinen lapioista löytyi tekopaikalta verilammikon vierestä, ja siinä oli uhrin verta. Toinen lapioista löytyi myöhemmin naapuritalon pensasaidasta. Siitä ei löydetty verijäämiä, vaan pelkästään sinistä maalia, joka oli peräisin uhrin ovesta. Tekojen jälkeen rankkasade oli sotkenut rikoksen jälkiä. Eilen oikeuden pohdittavaksi jäi kuka ja mitä milläkin lapiolla tehtiin.

Tekojen jälkeen kaksikko käveli Rauhalaan, jossa toinen tekijöistä oli vihjaillut kaveripiirissä yön tapahtumista. Todistajat kertoivat syytettyjen kerskuneen teoillaan. Yksi todistaja kertoi syytettyjen suorastaan "leijuneen" pian teon jälkeen. Osa kavereista oli samoja, jotka olivat olleet saattamassa Häyhää kotiin. Heistä viittä kuultiin oikeudessa todistajina torstaina. Tuntomerkkien ja tunnistamisen vaikeuttamiseksi syytetyt olivat teon jälkeen vaihtaneet yllään olleet hupparit. Keskenään.

Tunnettua loviisalaista taiteilijaa ja muusikkoa Matti Häyhää oikeudessa edustaneen asianajajan Rauno Fältin näkemyksen mukaan molemmat valmistelivat ja toteuttivat törkeän ryöstön sekä muut rikokset yhteistyössä. Hän kertoi yhtyvänsä syyttäjän vaatimuksiin tuomita molemmat nuoret törkeästä ryöstöstä, törkeästä varkauden yrityksestä ja maksuvälinepetoksesta.

Perjantaina käräjäoikeus kuuli osapuolten loppulausunnot, ja päätti siirtää tuomion julistamista viikolla sekä pitää molempia syytettyjä edelleen vangittuna ainakin tuomion julistamiseen saakka. (AH)

Jaa uutinen klikkaamalla alla olevaa symbolia
� Kirjoita Lovarin mielipidepalstalle tai kerro lis�tietoja toimitukselle

Kommentoi artikkelia sen kirjoittajalleOmat yhteystietoni:
Nimi:

Nimimerkki:


Loviisan


Loviisan Sanomat, Sibeliuksenkatu 10, 07900 LOVIISA Vaihde (019) 532701 Konttoriajan jälkeen GSM 0400-600608


NÄKÖISLEHTI