|   Uutiset   |   Urheilu   |   Pääkirjoitus   |   LS-videot   |   Pakinat   |   Facebook   |   Torikamera   |   Kuvagalleria   |   Digilehti   |   TV   |   HAKU   |
  |  LIVE   |  Ilouutisia  |   Oikaisu&Palaute   |   Ilmoittajat   |   Tilaajat   |   Mediatiedot   |   Pyhtäänlehti   |   JSN   |   Sinä   |   Yhteystiedot   |   LS
    2017


Nimipäiviään viettävät .

« Takaisin  LOVIISAN UUSIN SÄÄENNUSTE

SÄHKEITÄ LOVIISAN SEUDULTA
Lisää
Tilapäinen valiokunta: Heikilä ja Isotalo eivät nauti luottamusta (02.03.2017 11:17)
Loviisan kuntavaaliehdokkaat 2017 (28.02.2017 19:40)
Lapinjärven kuntavaaliehdokkaat 2017 (28.02.2017 17:42)

PÄÄUUTISET
Lisää
Vatsatauti jyllää Taasiakodissa (01.03.2017)
Porlammin lähipalveluille turvaa etäyhteistyöllä (01.03.2017)
Kaupunki kouluttaa moniosaajia (28.02.2017)

URHEILU
Lisää
LJK pisti Bruinsin kontalleen (28.02.2017)
Tasapeli Joensuussa (21.02.2017)
Minitytöille voitto ja tappio (21.02.2017)

PÄÄKIRJOITUS
Lisää
Kouluruoka suositummaksi (28.02.2017)

ILOUUTISIA
Lisää

UUTISIA MAAILMALTA
Huuhkajat hävisi Budapestissa ? hyvä varoitus hehkuttelun keskellä (19.11.2018 00:28)
Jokerit voitti ? vastustaja laittoi kunnolla omiin (18.11.2018 20:47)
Vasemmiston uuden äänestyksen kätilöinyt Olli Kohonen: ?Puolueissa puhutaan kauniisti demokratiasta, mutta päätökset tehdään tilatakseissa? (18.11.2018 12:15)


TORIKAMERA

LUKIJAN KUVA

Läskitikka
2017-02-28 12:29 Mats Lönnfors

» Näin lähetät kuvia Lovariin


AURINKO NOUSEE/LASKEE


nousee

laskeeMAALLA, MERELLÄ JA ILMASSA
Lentokoneet Loviisan yllä
Laivat Loviisan edustalla
Säteilytilanne Loviisassa
Säähavainnot Loviisa, Orrengrund
Loviisan seudun kelikamerat
Loviisan seudun onnettomuudet

OIKAISUJA
LisŠŠ
Oikaisu: Amistolla oma keittiö (01.03.2017 10:55)
Tarkennus kiky-uutiseen (20.01.2017 09:43)
Väärä ryhmä (05.01.2017 09:45)

EIKÕ LEHTESI TULLUT?

Lue

SEURAT

Lue

YLI 100 VUOTTA VANHAT LOVARIT
UUTISET


Hierominen helpottaa hevosten lihasvaivoissa
15.10.2013–Lihashuolto on iso osa hevosen valmennusta ja vaikuttaa suoraan sen suorituskykyyn. Säännöllinen hieronta on tärkeää kovaan rasitukseen joutuville hevosille, etenkin ravureille, mutta se tekee hyvää kaikille muillekin, toteavat tuoreet hevoshierojat, loviisalaiset Taru Hukari ja Sari Uutinen.

Hukari ja Uutinen valmistuivat hevostenvalmentajan ammattitutkinnosta hevoshierojiksi syyskuussa. Uutinen valmistui myös ravivalmentajaksi. He opiskelivat vuoden Koulutuskeskus Salpauksessa Lahdessa. Opinnot aloitti 12 opiskelijaa, mutta vain loviisalaiskaksikko suoritti tutkinnon hyväksytysti.
–Koulu oli rankka. Syyslukukausi sisälsi mm. hevosen anatomian opettelun latinaksi. Siinä sitä olikin opettelemista, naurahtavat Hukari ja Uutinen.
Hukari piti kouluajan opintovapaata. Uutinen puolestaan teki osan opiskeluajasta normaalia leipätyötään lähihoitajana valvoen yöt. Lisäksi hän valmensi ja hoiti omia hevosiaan. Yhdistelmä kävi kuitenkin liian raskaaksi ja hänkin oli loppuajan opintovapaalla.
Molemmat ovat olleet hevosharrastajia pikkutytöstä lähtien. Hukarilla on Skogbyn tallissaan kaksi omaa harrastehevosta, ratsu ja ravuri. Uutinen puolestaan pitää ravitallia Tervaksessa. Newstable -nimisessä tallissa on kahdeksan hevosta, joista viisi on ravureita. Lisäksi siellä elelee yksi siitostamma ja varsa sekä yksi hoitoponi.

Hevoshieronta yleistymässä

Hevoshierojien ammattikunta on Suomessa varsin kirjava. Tutkinnon suorittaneiden osuus on vielä melko pieni. Ammattitutkinnon voi suorittaa kolmessa koulussa.
–Koulutus oli monipuolista ja tiivistä sisältäen sekä teoriaa että käytäntöä. Paksut paperipinot piti opiskella hyvin, jos halusi pärjätä. Näyttökokeet varsinkin olivat stressaavia.
Hevoshieronta yleistyy kaiken aikaa. Pääkaupunkiseudulla hierojilla on kalenterit täynnä.
–Loviisan seudulla on vielä hiljaisempaa, vaikka hevosia on paljon. Täälläkin se on lisääntymässä, sillä hieronta on hevoselle lähes yhtä tärkeää kuin kengitys. Suuret ravitallit ja menestyvät valmentajat ovat jo pidempään käyttäneet hevoshierojia, mainitsee Uutinen.
Hevoshieronta on tärkeää kovaan rasitukseen joutuville hevosille, kuten ravureille ja kilparatsuille. Lihasten hieronta ennen ja jälkeen rasituksen tekee hevoselle hyvää.
–Hevonen oppii nauttimaan hieronnasta melko nopeasti. Aluksi se ei välttämättä tunnu hyvältä, jos lihakset ovat kipeät. Mutta kun hieronta alkaa helpottaa oloa, hevonen nukkuu tyytyväisenä ja hierominen on sille nautinto.
Sopiva hierontarytmi on kilpailevalle hevoselle 2-3 viikon välein. Omia ravureitaan Uutinen hieroo 1-3 viikon välein ja joskus useamminkin.

Mestariksi oppii vain tekemällä

Hyvä hevoshieroja osaa kuunnella ja lukea hevosta.
–Hevosta ei voi hieroa väkisin. Väkisin ei hevoselle voi tehdä oikeastaan mitään.
Kuten muillakin aloilla myös hevoshierojan työssä käytännön työ tekee tekijästään mestarin.
–Vain tekemällä oppii. Lisäksi on muistettava, että jokainen hevonen on erilainen ja oirehtiminenkin voi olla kaikilla erilaista. Se, mikä auttaa yhtä, ei välttämättä päde toiseen. Hierojan on mietittävä aina sitä, mistä kipu johtuu. Kipeä kohta löytyy harvoin siitä mistä hevonen oirehtii.
Naiset sanovat, että hevosia tulee nykyisin katseltua aivan eri tavalla kuin ennen. Jos joku hevonen kävelee tai juoksee “jotenkin kummallisesti”, tulee heti mieleen, että mikähän sitä vaivaa, missähän on kipukohta ja pitäisikö hieroa.
Sekä Hukarille että Uutiselle hevoshieronta on kakkosammatti. Hukari on pitänyt entisen päivätyönsä ja Uutisen päätyönä on ravivalmennus. Niiden rinnalla he käyvät hierontakeikoilla.
–Hieromassa olen käynyt Loviisan lisäksi mm. Haminassa, Kouvolassa, Luumäellä ja Orimattilassa. Jos hevoset ovat entuudestaan tuttuja, jaksaa päivässä hieroa neljä hevosta. Tutun hevosen hierominen kestää noin tunnin, kun uuden tuttavuuden kanssa menee puolitoista tuntia, sanoo Uutinen. (EK)

Jaa uutinen klikkaamalla alla olevaa symbolia
� Kirjoita Lovarin mielipidepalstalle tai kerro lis�tietoja toimitukselle

Kommentoi artikkelia sen kirjoittajalleOmat yhteystietoni:
Nimi:

Nimimerkki:


Loviisan


Loviisan Sanomat, Sibeliuksenkatu 10, 07900 LOVIISA Vaihde (019) 532701 Konttoriajan jälkeen GSM 0400-600608


NÄKÖISLEHTI