|   Uutiset   |   Urheilu   |   Pääkirjoitus   |   LS-videot   |   Pakinat   |   Facebook   |   Torikamera   |   Kuvagalleria   |   Digilehti   |   TV   |   HAKU   |
  |  LIVE   |  Ilouutisia  |   Oikaisu&Palaute   |   Ilmoittajat   |   Tilaajat   |   Mediatiedot   |   Pyhtäänlehti   |   JSN   |   Sinä   |   Yhteystiedot   |   LS
    2017


Nimipäiviään viettävät .

« Takaisin  LOVIISAN UUSIN SÄÄENNUSTE

SÄHKEITÄ LOVIISAN SEUDULTA
Lisää
Tilapäinen valiokunta: Heikilä ja Isotalo eivät nauti luottamusta (02.03.2017 11:17)
Loviisan kuntavaaliehdokkaat 2017 (28.02.2017 19:40)
Lapinjärven kuntavaaliehdokkaat 2017 (28.02.2017 17:42)

PÄÄUUTISET
Lisää
Vatsatauti jyllää Taasiakodissa (01.03.2017)
Porlammin lähipalveluille turvaa etäyhteistyöllä (01.03.2017)
Kaupunki kouluttaa moniosaajia (28.02.2017)

URHEILU
Lisää
LJK pisti Bruinsin kontalleen (28.02.2017)
Tasapeli Joensuussa (21.02.2017)
Minitytöille voitto ja tappio (21.02.2017)

PÄÄKIRJOITUS
Lisää
Kouluruoka suositummaksi (28.02.2017)

ILOUUTISIA
Lisää

UUTISIA MAAILMALTA
Ihmetys suomalaisesta systeemistä: Lomatoimintaa tuetaan julkisista varoista, kansanedustajille +2000 ?/kk Veikkaukselta (21.11.2018 19:26)
Suomi puuttuu Afrikan metsäkatoon ? Juha Sipilältä miljardien aloite EU:lle (21.11.2018 18:33)
Viisi puoluejohtajaa rajoittaisi lakko-oikeutta Suomessa (21.11.2018 18:24)


TORIKAMERA

LUKIJAN KUVA

Läskitikka
2017-02-28 12:29 Mats Lönnfors

» Näin lähetät kuvia Lovariin


AURINKO NOUSEE/LASKEE


nousee

laskeeMAALLA, MERELLÄ JA ILMASSA
Lentokoneet Loviisan yllä
Laivat Loviisan edustalla
Säteilytilanne Loviisassa
Säähavainnot Loviisa, Orrengrund
Loviisan seudun kelikamerat
Loviisan seudun onnettomuudet

OIKAISUJA
LisŠŠ
Oikaisu: Amistolla oma keittiö (01.03.2017 10:55)
Tarkennus kiky-uutiseen (20.01.2017 09:43)
Väärä ryhmä (05.01.2017 09:45)

EIKÕ LEHTESI TULLUT?

Lue

SEURAT

Lue

YLI 100 VUOTTA VANHAT LOVARIT
UUTISET


Kelkkaseura toivoo reittejä virallisiksi

06.02.2004Moottorikelkkailu on ylikonstaapeli Olli Reinin mukaan reilusti lisääntynyt, mutta kelkkailua koskevien sääntöjen noudattamisessa ei silti vakavia puutteita ole poliisin tietoon tullut. Toki sääntöjen noudattamisessa tarvitaan aina pientä fiilausta.


Moottorikelkkailijoiden oma seura Kelkkatouring Loviisa saa Reiniltä kiitosta. Seura on on hyvin ymmärtänyt vastuunsa ja hoitanut asiansa hyvin.
Kelkkaseura saa lähes aina osansa kansalaisten valitussoitoista, jos kelkkailijat ovat muiden ulkoilijoiden mielestä ajelleet sopimattomasti.
Poliisille soittelijat valittavat yleensä kahdesta asiasta. Moottorikelkkailijat ovat ajelleet tiellä ja vielä humalassa.
–Kelkkailijat me olemme tavoittaneet, eikä kännissä ole kukaan ollut, Reini kertoo ja lisää, että ilmoitukset kelkkailijoista ovat olleet vähentymään päin.

Kelkkailuseuran kunniapuheenjohtaja Reino Astikaisen käsitys moottorikelkkailijoiden tapakulttuurista on samansuuntainen poliisin näkemyksen kanssa. Astikaisen mukaan kelkat ovat kolaroineet, mutta kolhut ovat olleet pieniä. Seuraukset ovat rajoittuneet korkeintaan mustelmiin ja kelkan naarmuihin. Kelkkailijat pysyvät Astikaisen käsityksen mukaan hyvin lajille varatuilla reiteillä.
–Tapauksissa, joissa moottorikelkalla on ajettu hiihtoladulla kyse on ollut – onneksi – seuran ulkopuolisista kelkkailijoista, Astikainen kertoo.

Rikkeet kelkalla voivat viedä ajokortin kuivumaan

Poliisin näkökulmasta moottorikelkkailuun ja alkoholiin pätee sama periaate kuin muuhunkin liikenteeseen. Reini sanoo, että alkoholi ja kelkka eivät kuulu yhteen. Yli puolet onnettomuuksissa kuolleista on ollut alkoholin vaikutuksen alaisena.
–Helposti unohdetaan, että jos jää kiinni moottorikelkalla ajamisesta kännissä käy se myös ajokortin päälle, Reini muistuttaa.

Sama koskee kelkalla ylinopeuksia ajettaessa. Myös moottorikelkan ylinopeudesta voi tarvittaessa lähteä ajokortti myös silloin, jos ylinopeuksia kertyy kelkalla useampia. Moottorikelkan suurin sallittu nopeus maastossa on 60 kilometriä tunnissa ja jäällä 80 kilometriä tunnissa. Jos kelkka vetää rekeä, jossa on matkustajia korkein sallittu nopeus on 40 kilometriä tunnissa.

Pää suojattava kypärällä

Pää kypärään on ehdottomasti pätevä sääntö myös moottorikelkkailussa Reini teroittaa. Suojakypärää on sekä kuskin että matkustajien käytettävä. Aivan pienillä lapsilla ei kypäräpakkoa ole. Jos matkustajat ovat umpireessä ei kypärää myöskään tarvitse käyttää. Kypärän käytöstä voi myös vapautua lääkärintodistuksella.

Moottorikelkalla voi ajaa tiellä vain poikkeustapauksissa. Esimerkiksi tien turvallinen ylittäminen ei onnistu muuten kuin ajamalla tietä pitkin sopivaan kohtaan, jossa ylitys onnistuu. Tiellä ajettaessa kelkan sarvissa olevalta vaaditaan ajokortti. Maastossa kuljettajalla on oltava vähintään T-kortti.

Reini muistuttaa, että alle 15-vuotias ei saa ajaa mitään moottorikäyttöistä ajoneuvoa edes maastossa ellei aluetta ole suljettu muulta liikenteeltä. Moottorikelkkailu käy alle 15-vuotiaalta pellolla, mutta ei pihassa.

Jäällä ei ajelulupaa yleensä tarvita

Moottorikelkka-ajelu tapahtuu siis pääsääntöisesti tarkoitukseen varatuilla reiteillä, joille on maanomistajan lupa. Jäällä ajeluun ei pääsääntöisesti lupaa tarvita, mutta poikkeuksiakin on. Esimerkiksi Ruotsinpyhtään ja Lapinjärven rajalla sijaitsevalla Särkijärvellä moottorikelkkailu on kielletty, kuten myös moottoriveneen käyttö.

Vuonna 1995 perustetussa Kelkkatouring Loviisassa on noin 140 jäsentä. Seuran ylläpitämiä kelkkailureittejä on Loviisan seudun viiden kunnan alueella yhteensä 120 kilometriä. Seuralla on maanomistajilta suulliset luvat reitteihin. Ne ovat vain ajouria, eivät virallisia kelkkareittejä.

Puheenjohtaja Boris Wiik kertoo, että seuralla on kunnossapitoon yksi lana ja muutama kelkka. Urien kunto on puheenjohtajan mukaan ”aika hyvä”.
Kelkkaseurasta ei ole toistaiseksi otettu yhteyttä kuntiin urien saamiseksi virallisiksi reiteiksi. Astikaisen mukaan tämä tulee kohta ajankohtaiseksi, koska moottorikelkkailu lisääntyy ja Kelkkatouring Loviisan voimavarat eivät ajanoloon riitä reittien ylläpitoon.

Lupatarra kelkkaan

Seuran päämääränä on, että sen kunnossapitämillä ajourilla kelkkailijoila on asianomainen lupa. Wiik toteaa, että reittien käyttölupa on seuran nimissä ja seuran ulkopuolinen ajaa siis ilman lupaa.
Lupalappu on pieni tarra, joka kiinnitetään kelkkaan. Kelkkatouring Loviisalta voi ostaa jäsentarran, joka maksaa 30 euroa kaudelta. Tarratuloilla seura kattaa reittien ylläpitokulut.

Jaa uutinen klikkaamalla alla olevaa symbolia


e-mail  Jouni Lappalainen

FacebookLis�� Facebook-sein�llesi


� Kirjoita Lovarin mielipidepalstalle tai kerro lis�tietoja toimitukselle

Kommentoi artikkelia sen kirjoittajalleOmat yhteystietoni:
Nimi:

Nimimerkki:


Loviisan


Loviisan Sanomat, Sibeliuksenkatu 10, 07900 LOVIISA Vaihde (019) 532701 Konttoriajan jälkeen GSM 0400-600608


NÄKÖISLEHTI