|   Uutiset   |   Urheilu   |   Pääkirjoitus   |   LS-videot   |   Pakinat   |   Facebook   |   Torikamera   |   Kuvagalleria   |   Digilehti   |   TV   |   HAKU   |
  |  LIVE   |  Ilouutisia  |   Oikaisu&Palaute   |   Ilmoittajat   |   Tilaajat   |   Mediatiedot   |   Pyhtäänlehti   |   JSN   |   Sinä   |   Yhteystiedot   |   LS
    2017


Nimipäiviään viettävät .

« Takaisin  LOVIISAN UUSIN SÄÄENNUSTE

SÄHKEITÄ LOVIISAN SEUDULTA
Lisää
Tilapäinen valiokunta: Heikilä ja Isotalo eivät nauti luottamusta (02.03.2017 11:17)
Loviisan kuntavaaliehdokkaat 2017 (28.02.2017 19:40)
Lapinjärven kuntavaaliehdokkaat 2017 (28.02.2017 17:42)

PÄÄUUTISET
Lisää
Vatsatauti jyllää Taasiakodissa (01.03.2017)
Porlammin lähipalveluille turvaa etäyhteistyöllä (01.03.2017)
Kaupunki kouluttaa moniosaajia (28.02.2017)

URHEILU
Lisää
LJK pisti Bruinsin kontalleen (28.02.2017)
Tasapeli Joensuussa (21.02.2017)
Minitytöille voitto ja tappio (21.02.2017)

PÄÄKIRJOITUS
Lisää
Kouluruoka suositummaksi (28.02.2017)

ILOUUTISIA
Lisää

UUTISIA MAAILMALTA
Jopa satojen tuhansien suomalaisten allekirjoitukset roskiin? ? Näin kansalaisaloitteita muutetaan (14.11.2018 08:51)
?Valtasuhteet järisevät? ? Minna Helle selittää lakkoaallon taustoja HS:ssa (14.11.2018 07:52)
Merkittävä läpimurto brexitissä ? brittihallitus käsittelee luonnosta (14.11.2018 07:34)


TORIKAMERA

LUKIJAN KUVA

Läskitikka
2017-02-28 12:29 Mats Lönnfors

» Näin lähetät kuvia Lovariin


AURINKO NOUSEE/LASKEE


nousee

laskeeMAALLA, MERELLÄ JA ILMASSA
Lentokoneet Loviisan yllä
Laivat Loviisan edustalla
Säteilytilanne Loviisassa
Säähavainnot Loviisa, Orrengrund
Loviisan seudun kelikamerat
Loviisan seudun onnettomuudet

OIKAISUJA
LisŠŠ
Oikaisu: Amistolla oma keittiö (01.03.2017 10:55)
Tarkennus kiky-uutiseen (20.01.2017 09:43)
Väärä ryhmä (05.01.2017 09:45)

EIKÕ LEHTESI TULLUT?

Lue

SEURAT

Lue

YLI 100 VUOTTA VANHAT LOVARIT
UUTISET


Koirat, kivipuisto ja Onneli&Anneli saamassa tilaa
04.10.2013Loviisan rantapuisto kiinnostaa. Puistoon on kaavailtu ja toivottu useita eri toimintoja, joista on nyt piirretty yksi ehdotus. Kehittämisjohtaja Sten Frondén on kaavaillut koirapuiston jääkiekkokaukalon taakse ja Onneli & Anneli -teemapuiston/leikkipaikan Onni-laivan tuntumaan. Kaupunki on solmimassa ensi viikolla lisäksi aiesopimuksen alueelle tulevasta kansainvälisen historian kivipuistosta paikallisten aktiivien kanssa. Kivipuistoa varten perustetaan Hakeva (HaluKehittääVaihtoehtoja) -yhdistys rahoitusmahdollisuuksien laajentamisen vuoksi.

Yksi kivipuiston taustahahmoista on Maria Schulgin, joka ideoi alueelle jo 10 vuotta sitten jatulintarhan, jonka Loviisan kulttuuri- ja ympäristöliike toteutti. Rantapuiston jatulintarha on Mustaviiran jatulintarhan replika. Kivipuistoa on jo vuosien ajan pohdittu jatulintarhan jatkoksi. Kivipuistoa puoltaa hänen mielestään useampi asia, esimerkiksi alueen sijainti tulvavaara-alueella.
- Kiviin meren ajoittainen nousu alueelle ei vaikuta. Teema ei toisi kaupungille juurikaan lisäkustannuksia. Hän toteaa, että kivipuisto toimisi sekä koululaisten historian oppituntina että matkailijahoukuttimena. Lisäksi se tarjoaisi päivittäisiä elämyksiä kaikille loviisalaisille.
- Lähtökohta matkailumarkkinoinnissa on aina se, että tarjotaan jotain erilaista, ja jopa ainutlaatuista. Tällaista kivipuistoa ei muualla ole.
Hän ei näe Frondénin piirtämää paikkaa kivipuistolle parhaana sijoituspaikkana. Hän näkisi kivipuiston mielellään avoimessa keskiosassa rantapuistoa, jatulintarhan jatkona, paikassa johon on nyt piirretty Onneli ja Anneli -teemapuisto. Kivipuisto istuisi hänen mielestään tulvavaara-alueelle paremmin kuin leikkipuisto.
- Tuolla alueella on paljon pensas- ja puuistutuksia ja kysymysmerkkinä tuleva tulvavalli, jota on suunniteltu Rantatien viereen. Ne tukkivat koko tilan, sanoo Schulgin.

Kotimaisia ja ulkomaisia kiviä

Mistä kivipuisto sitten koostuisi? Schulgin luonnehtii sen kertovan ihmisen ja kiven yhteisestä historiasta. Liikkeelle lähdettäisiin kotimaisesta tarjonnasta. Hän mainitsee myllynkivet, graniittiset kilometripylväät, Salpalinjan panssariestekivet ja Svartholmaa varten louhitut graniittikimpaleet mahdollisina esimerkkeinä. Osa näistä toimisi myös istuimina. Tarkoituksena on tehdä myös kansainvälistä yhteistyötä. Eri maiden lähetystöjen kanssa käydyt alustavat keskustelut ovat olleet rohkaisevia. Muiden maiden historiasta ihmisen ja kiven suhdetta laajentavat mm. riimukivet, dolmen-rakennelmat, pylväänpäät, vanhat kivilyhdyt ja -leijonat.
- Ulkomaiset lähetystöt etsivät kaiken aikaa keinoja, joilla ne voivat jättää jälkensä asemamaihinsa ja sen lehdistöön. Lähetystöt lahjoittaisivat kuljetuskuluineen oman maansa “kiven”, jonka yhteyteen laitetaan tiedot lahjoittajasta ja itse esineestä.
Lisää eloa kivipuistoon saataisiin hänen mukaansa, kun vietetään ko. kivilahjoituksen kotimaan teemapäivää. Jos juhlitaan kreikkalaisia pylväitä, voisivat kaupungin ravintolat tarjota kreikkalaisia ruokia ja yleisölle tarjottavan kreikkalaisteemaista ohjelmaa. Ja samalla tavalla oli sitten kyse Kiinasta tai Meksikosta.
Hän painottaa rantapuiston maiseman avoimena säilymistä. Kivipuiston kivet eivät olisi niin suuria, että ne peittäisivät näkymää eikä kivipuistoa tarvitsisi aidata.
- Jos jonkun pihapiiristä löytyisi myllynkiviä, ottaisimme niitä vastaan ilomielin jo nyt.
Schulginin lisäksi kivipuistoa ovat olleet suunnittelemassa Ann-Britt Felin-Aalto ja Lisbeth Konttinen kaupunginpuutarhuri Anna-Riitta Pohjolan avustuksella.

Kunnostettaviakin leikkipuistoja riittää

Loviisan kaupunginpuutarhuri Anna-Riitta Pohjola näkee kivipuiston puisto-osaston kannalta erittäin hyvänä suunnitelmana. Hän toteaa, että rantapuisto on ajoittain veden vallassa, eikä isompia rakennelmia kannata tehdä, ellei tehdä todella suuria perustamistöitä tai rakenneta korkealle ja rakenteet meriveden kestäviksi.
Pohjola muistuttaa rantapuiston olevan vanhaa kaatopaikkapohjaa, joten mistään vankasta pohjasta ei voida puhua. Hän näkisi mielellään rantapuiston säilyttävän nykyisen avaran ja ilmavan olemuksensa.
- Kivet koristavat tätä avoimuutta ja antavat myös merkitystä. Kivipuistoa voi katsoa kokonaisuutena tai yksittäisinä kohteita. Ylläpidon kannalta kivipuisto ei aiheuta juurikaan kustannuksia, kun ne perustetaan murskepohjalle.
- Tärkein asia olisi, että puisto säilyy mutta silti saadaan uusia merkityksiä.
Hän ei ollut oman organisaationsa sisällä kuullut Onneli-Anneli -teemapuiston/leikkipaikan suunnitelmista mitään, ennen kuin asia tuli julkisuuteen. Kehittämisjohtajan tekemän kartan nähtyään hän ihmetteli leikkipaikalle kaavailtua paikkaa. Pohjola miettii, josko kyse olisi siitä, ettei ole tietoa vanhan Loviisan alueen rakennuspaikoista. Hän luonnehtii kartan paikkaa alueen kosteimmaksi ja matalimmaksi osaksi. Merivesi tuli joitakin vuosia sitten Pitkäkujalle asti. Alueen mataluuden vuoksi salaojituksesta ei olisi apua.
Hän ei näe, että Onneli-Anneli -puistoa voitaisiin perustella leikkipuiston tarpeella. Keskustan alueella on hänen mielestään hyväkuntoisia leikkipaikkoja, mutta ns. vanhojen kuntien alueella tilanteen olevan ihan toisen. Hän mainitsee mm. Pernajan kirkonkylän ja Isnäsin alueiksi, joilla leikkipuistot ovat alueen lasten määrän suhteessa surkeassa kunnossa ja pieniä. Pohjola haki tälle vuodelle rahaa Pernajan kirkonkylän leikkipuiston kunnostamiseen, mutta ei saanut. Uusi yritys on ensi vuodelle. Tesjoelle vastikään valmistuneen leikkipaikan kustannus oli noin 26 000 euroa ilman kaupungin oman väen oman työn osuutta. Hän arvioi, että aidatun, kohtuullisen hyvin varustellun leikkipaikan saa tällä hinnalla, jos suuria pohjatöitä ei tarvita. Rantapuistoon rakentamisen hinnan hän toteaa olevan hyvin vaikean arvioida ilman lisäselvityksiä.

Vai sittenkin talvipuutarha?

Seudun yrittäjilläkin on ideoita rantapuistoon liittyen. Loviisan seudun yrittäjien varapuheenjohtaja Jouni Malmivaara kertoo yrittäjien puutarhatiimin ideoineen ajatuksia rantavyöhykkeelle. Yksi esiin noussut ajatus liittyy kasvihuoneeseen.
- Puutarhatiimin kanssa on ideoitu esimerkiksi kunnon talvipuutarhaa kauniine lasiseinineen. Se olisi aivan mahtava niin talvella kuin kesälläkin.
Hän katsoo, että talvipuutarhahanke voisi olla osa elinkeinopoliittista ohjelmaa, jos se haluttaisiin liittää Loviisan poukaman ranta-alueiden mastersuunnitelmaan.
- Nyt on kaikilla mahdollisuus ideoida mitä laitetaan. Koirapuistoja sinne ei pitäisi laittaa. Toivon, että kaikki olisivat nyt aktiivisia uusien ajatusten kanssa, vaikka 10 vuoden päähänkin, Malmivaara sanoo. (AuH)

Jaa uutinen klikkaamalla alla olevaa symbolia
� Kirjoita Lovarin mielipidepalstalle tai kerro lis�tietoja toimitukselle

Kommentoi artikkelia sen kirjoittajalleOmat yhteystietoni:
Nimi:

Nimimerkki:


Loviisan


Loviisan Sanomat, Sibeliuksenkatu 10, 07900 LOVIISA Vaihde (019) 532701 Konttoriajan jälkeen GSM 0400-600608


NÄKÖISLEHTI