|   Uutiset   |   Urheilu   |   Pääkirjoitus   |   LS-videot   |   Pakinat   |   Facebook   |   Torikamera   |   Kuvagalleria   |   Digilehti   |   TV   |   HAKU   |
  |  LIVE   |  Ilouutisia  |   Oikaisu&Palaute   |   Ilmoittajat   |   Tilaajat   |   Mediatiedot   |   Pyhtäänlehti   |   JSN   |   Sinä   |   Yhteystiedot   |   LS
    2017


Nimipäiviään viettävät .

« Takaisin  LOVIISAN UUSIN SÄÄENNUSTE

SÄHKEITÄ LOVIISAN SEUDULTA
Lisää
Tilapäinen valiokunta: Heikilä ja Isotalo eivät nauti luottamusta (02.03.2017 11:17)
Loviisan kuntavaaliehdokkaat 2017 (28.02.2017 19:40)
Lapinjärven kuntavaaliehdokkaat 2017 (28.02.2017 17:42)

PÄÄUUTISET
Lisää
Vatsatauti jyllää Taasiakodissa (01.03.2017)
Porlammin lähipalveluille turvaa etäyhteistyöllä (01.03.2017)
Kaupunki kouluttaa moniosaajia (28.02.2017)

URHEILU
Lisää
LJK pisti Bruinsin kontalleen (28.02.2017)
Tasapeli Joensuussa (21.02.2017)
Minitytöille voitto ja tappio (21.02.2017)

PÄÄKIRJOITUS
Lisää
Kouluruoka suositummaksi (28.02.2017)

ILOUUTISIA
Lisää

UUTISIA MAAILMALTA
Ulkoministeriö vahvistaa: GPS-häirintä tuli Venäjältä (15.11.2018 19:02)
Sdp heittäisi hallituksen autoveroalen roskiin ? Suomi pikavauhtia sähköautojen aikaan (15.11.2018 18:18)
Taas uusi pohjakosketus Suomen syntyvyydessä? ? Tutkija: Nyt käsillä on aito murros, nuorilla rankka kuva ?prismaperheistä? (15.11.2018 18:03)


TORIKAMERA

LUKIJAN KUVA

Läskitikka
2017-02-28 12:29 Mats Lönnfors

» Näin lähetät kuvia Lovariin


AURINKO NOUSEE/LASKEE


nousee

laskeeMAALLA, MERELLÄ JA ILMASSA
Lentokoneet Loviisan yllä
Laivat Loviisan edustalla
Säteilytilanne Loviisassa
Säähavainnot Loviisa, Orrengrund
Loviisan seudun kelikamerat
Loviisan seudun onnettomuudet

OIKAISUJA
LisŠŠ
Oikaisu: Amistolla oma keittiö (01.03.2017 10:55)
Tarkennus kiky-uutiseen (20.01.2017 09:43)
Väärä ryhmä (05.01.2017 09:45)

EIKÕ LEHTESI TULLUT?

Lue

SEURAT

Lue

YLI 100 VUOTTA VANHAT LOVARIT
Fortum kolmanneksi pyöräksi Pyhäjoelle?
06.09.2013

Fortumin ja venäläisen Rosatomin kolmen vuosikymmenen ajan kehittämään Loviisa 3:n ydinvoimalaitoskonseptiin perustuvia voimalahankkeita näyttää olevan viriämässä siellä täällä. Paitsi Loviisassa.

Keskiviikkona Fortumin kilpailija Fennovoima kertoi esittävänsä omistajilleen venäläiseen VVER-malliin perustuvan AES-2006 -tyyppisen ydinvoimalan rakentamista Pyhäjoelle yhdessä Rosatomin kanssa. Venäläisten tarjoutuminen E.ON:n tilalle uuden ydinvoimalan osakkaaksi ja rahoittajaksi 34 prosentin osuudella, merkitsee suurella todennäköisyydellä “Loviisa 3 -konseptiin” perustuvan hankkeen toteutumista Pyhäjoella.

Päivä Fennovoiman jälkeen eli eilen Fortum ilmoitti puolestaan tehneensä yhteistyösopimuksen venäläisen Rosatomin ja englantilaisen Rolls-Roycen kanssa VVER-tyyppisen reaktorin soveltuvuuden selvittämisestä Iso-Britannian alueelle. Samalla Fortum alleviivasi, ettei se ole tehnyt investointipäätöstä ydinvoimalan rakentamisesta Iso-Britanniaan. Ilmoitus näytti sinänsä pöljältä, sillä tuskin kukaan tekee päätöstä miljardi-investoinnista ennen soveltuvuusselvityksiä.

Pyhäjoen ja Iso-Britanniaan kaavailtu voimalamalli on tismalleen sama, jota venäläiset ovat 1980-luvulta lähtien ensin yhdessä Imatran Voiman ja sitten Fortumin kanssa kehittäneet työnimellä “Loviisa 3” Hästholmenin seuraavaksi reaktoriksi. Alunperin YYA:n eli ystävyyden, yhteistyön ja avunannon hengessä, ja sittemmin erinäisten yhteistyö- ja aiesopimusten kannattelemana. Jo vuoden 1984 lopulla Ilta-Sanomat uutisoi IVO:n johdon vahvistaman tiedon koko keskiaukeaman otsikolla: “IVO:ssa tiedetään - Loviisa saa neuvostovoimalan”.

Ei saanut Loviisa 3:a silloinkaan. Vuoden 1986 keväällä sattunut Tshernobylin onnettomuus jäädytti Loviisa 3:n useiksi vuosiksi. Sen jälkeen Loviisa 3 -hanke on kaatunut eri syistä useita kertoja, edellisen kerran vuonna 2009, jolloin Fortum jäi kolmesta hakijasta ainoana ilman ydinvoimalupaa. Se lienee turhauttaneen Fortumin lisäksi vähitellen myös sen kumppanin Rosatomin, joka ei ole saanut vielä jalansijaa länsimaissa. Venäläisten VVER-laitosmalli on käynyt kyllä hyvin kaupaksi Venäjän lisäksi kehittyviin maihin kuten Kiinaan, Intiaan, Turkkiin, Bulgariaan ja Iraniin, mutta venäläisten toistaiseksi ainoa länsimaiset laatu- ja turvallisuusvaatimukset täyttävä referenssilaitos toimii Loviisan Hästholmenissa. Sekin konsepti on peräisin niinkin kaukaa kuin 1970-luvulta. Siitä huolimatta Loviisassa käy yhä Rosatomin uusia asiakkaita perehtymässä venäläisen VVER-laitoksen toimintaan länsimaisessa toimintaympäristössä.

Rosatomilla lienee suuri tarve saada viimeinkin uusi referenssilaitos ja kaupallinen sillanpääasema Eurooppaan. Jos ja kun se ei näytä onnistuvan Loviisassa, niin sitten jossakin muualla. Kuten Pyhäjoella tai Iso-Britanniassa. Rosaton tarvitsee Fortumia enemmän kuin Loviisaa. Suomalaisille ja erityisesti Fortumille kertynyt Loviisa 3-osaaminen on Rosatomin vientiponnisteluille tarpeen. Sitä se hankki jo tuhdin tukun palkkaamalla varajohtajakseen STUK:n entisen pääjohtajan Jukka Laaksosen.

Fennovoiman ja Rosatomin yhteishanke Pyhäjoella lienee Fortumillekin merkittävä vedenjakaja Loviisa 3:n hankehistoriassa. Kysytäänkö sitä ja suostuuko se kolmanneksi pyöräksi myymään Pyhäjoella sitä arvokasta osaamistaan, jota se on vuosikymmenten varrella hankkinut Loviisa 3:n toteuttamiseksi. Arvatenkin kysytään ja suostuu, koska siitä lienee hyötyä kaikille kolmelle osapuolelle. Sekä myös mahdolliselle Hästholmenin Loviisa 3 -hankkeelle, mikäli sen aika joskus koittaa.

HUS:lta selkeä linjaus avohoidon suuntaan

HUS:n päätös irtisanoa Tammisaaresta 13 mielisairaanhoitajaa sekä ryhtyä ohjaamaan yhä useampia potilaita kotihoitoon ei ole vain tavanomainen säästötoimi, vaan tuntuva terveyspoliittinen linjaus avohoidon suuntaan. Psykiatristen potilaspaikkojen vähentäminen tapahtuu aikana, jolloin mielenterveysongelmat ovat selkeästi lisääntymässä. Erilaisten tragedioiden yhteydessä on käynyt turhan usein ilmi, ettei psykiatrisen avun tarpeessa ollut ihminen ole saanut apua ennen kuin on ollut liian myöhäistä.

Mielenterveyspotilaiden hoitaminen laitossairaaloissa ei sinänsä takaa tehokasta ja tuloksellista hoitoa. Monissa tapauksissa voi olla potilaan etu asua kotona sekä saada hoitoa lähempänä kotia. Se asettaa kuitenkin isoja vaatimuksia avohoidon laadulle, saatavuudelle sekä hoidon toimivuuden seurannalle. HUS:n uusi linjaus merkitsee myös, että keskuudessamme on jatkossa yhä useampia avohoitopotilaita, jotka tarvitsevat ympäröivän yhteisön tukea, ennakkoluulottomuutta ja suvaitsevaisuutta. (AH)

Jaa uutinen klikkaamalla alla olevaa symbolia
� Kirjoita Lovarin mielipidepalstalle tai kerro lis�tietoja toimitukselle

Kommentoi artikkelia sen kirjoittajalleOmat yhteystietoni:
Nimi:

Nimimerkki:


Loviisan


Loviisan Sanomat, Sibeliuksenkatu 10, 07900 LOVIISA Vaihde (019) 532701 Konttoriajan jälkeen GSM 0400-600608


NÄKÖISLEHTI