|   Uutiset   |   Urheilu   |   Pääkirjoitus   |   LS-videot   |   Pakinat   |   Facebook   |   Torikamera   |   Kuvagalleria   |   Digilehti   |   TV   |   HAKU   |
  |  LIVE   |  Ilouutisia  |   Oikaisu&Palaute   |   Ilmoittajat   |   Tilaajat   |   Mediatiedot   |   Pyhtäänlehti   |   JSN   |   Sinä   |   Yhteystiedot   |   LS
    2017


Nimipäiviään viettävät .

« Takaisin  LOVIISAN UUSIN SÄÄENNUSTE

SÄHKEITÄ LOVIISAN SEUDULTA
Lisää
Tilapäinen valiokunta: Heikilä ja Isotalo eivät nauti luottamusta (02.03.2017 11:17)
Loviisan kuntavaaliehdokkaat 2017 (28.02.2017 19:40)
Lapinjärven kuntavaaliehdokkaat 2017 (28.02.2017 17:42)

PÄÄUUTISET
Lisää
Vatsatauti jyllää Taasiakodissa (01.03.2017)
Porlammin lähipalveluille turvaa etäyhteistyöllä (01.03.2017)
Kaupunki kouluttaa moniosaajia (28.02.2017)

URHEILU
Lisää
LJK pisti Bruinsin kontalleen (28.02.2017)
Tasapeli Joensuussa (21.02.2017)
Minitytöille voitto ja tappio (21.02.2017)

PÄÄKIRJOITUS
Lisää
Kouluruoka suositummaksi (28.02.2017)

ILOUUTISIA
Lisää

UUTISIA MAAILMALTA
Tutkija: GPS-häiriön taustalla voi olla Venäjän Shoigun uhkaus Suomelle (13.11.2018 20:13)
Kohukuski Esteban Ocon uhkaa Valtteri Bottaksen paikkaa (13.11.2018 20:21)
Tivi: Mitä ihmettä tapahtui Googlelle? Liikenne ohjautui yhtäkkiä Kiinaan ja Venäjälle (13.11.2018 19:29)


TORIKAMERA

LUKIJAN KUVA

Läskitikka
2017-02-28 12:29 Mats Lönnfors

» Näin lähetät kuvia Lovariin


AURINKO NOUSEE/LASKEE


nousee

laskeeMAALLA, MERELLÄ JA ILMASSA
Lentokoneet Loviisan yllä
Laivat Loviisan edustalla
Säteilytilanne Loviisassa
Säähavainnot Loviisa, Orrengrund
Loviisan seudun kelikamerat
Loviisan seudun onnettomuudet

OIKAISUJA
LisŠŠ
Oikaisu: Amistolla oma keittiö (01.03.2017 10:55)
Tarkennus kiky-uutiseen (20.01.2017 09:43)
Väärä ryhmä (05.01.2017 09:45)

EIKÕ LEHTESI TULLUT?

Lue

SEURAT

Lue

YLI 100 VUOTTA VANHAT LOVARIT
UUTISET


Puhdistimilla ostetaan Porlammin koulukeskukselle lisäaikaa
03.09.2013Lapinjärven Porlammin koulukeskukselle ostetaan lisäaikaa asentamalla ilmanpuhdistimia. Tekninen johtaja Hannu Niemi kertoo puhdistimia asennettavan ainakin parikymmentä eri puolille koulua. Puhdistimissa on erilaisia suodattimia puhdistamaan tiloihin tulevaa ilmaa eri epäpuhtauksista. Niemi arvioi, että vuositasolla puhdistimien kustannus nousee useisiin kymmeniin tuhansiin euroihin. Puhdistimia voidaan vuokrata, liisata tai hankkia omaksi. Ainakin tässä vaiheessa Lapinjärvi vuokraa puhdistimet.

Koulukeskusta vaivaa useampi sisäilman laatuun vaikuttava tekijä. Heikko vesikate, ilmansulkukerroksen epätiiviys, liian vähäinen määrä lämmöneristettä sekä heikko tuulettuvuus ovat yläpohjan suurimpia ongelmia. Ulkoseinissä on tiivistynyttä kosteutta. Lisäksi ensimmäisen kerroksen lattia on kostea monin paikoin.
Kuntotutkimuksen tekijä toteaa toimenpidesuosituslistauksen jälkeen, että korjauskustannuksia kannattaa verrata myös uuden vastaavan uudiskohteen kustannuksiin.
- Havaittujen vaurioiden laajuus huomioiden tulee mahdolliset korjaustyöt tehdä kokonaisvaltaisina korjauksina, jotta niiden vaikutus sisäilmanlaatuun saadaan toteutettua parhaalla mahdollisella tavalla. Yksittäisen tilan tai korjaustoimenpiteen vaikutus kokonaisvaltaisesti sisäilman laatuun on vähäinen. Korjaustoimenpiteiden laajuus huomioiden kustannuksia kannattaa verrata myös vastaavan uudiskohteen kustannuksiin, toteaa rakennusinsinööri Kai Kylliäinen kuntotutkimuksen tehneeltä Polygomilta.
Niemi toteaa, että korjausaste tullee nousemaan hyvin korkeaksi. Se, korjataanko koulu vai tehdäänkö jokin muu ratkaisu, on poliittinen päätös, hän huomauttaa.
Niemi kertoo, että oppilaiden ja henkilökunnan oireilua seurataan jatkuvasti.
Porlammilla käytiin perjantaina neuvottelu, johon osallistui kunnan lisäksi Porvoon terveydensuojelu. I kaupungineläinlääkäri-hygieenikko Tiina Tiainen Porvoon terveydensuojelusta oli perjantaina koulukeskuksella kuuntelemassa mikä tilanne koulukeskuksessa on. Hän kertoo terveydensuojelun edellyttävän välittöminä toimenpiteinä puhdistimien hankintaa. Väistötiloihin siirto voisi mennä ensi kesään.
- Puhdistimilla saa ostettua aikaa. Tehtyjen oirekyselyjen perusteella mitään hirveän huolestuttavaa ei ole ilmaantunut, mutta oireilua on seurattava yksilöittäin.
Tiainen kertoo terveydensuojelun tarkastuspöytäkirjan olevan tekeillä ja lähetettävän kuntaan heti, kun se valmistuu. Pöytäkirjasta selviävät terveydensuojelun antamat kehotukset sekä lisäselvityspyynnöt päivämäärineen.
Mikään harvinaisuus näinkin vaurioitunut koulu ei Tiaisen mukaan ole. Porvoossa muun muassa on jouduttu koulu sulkemaan korjausten ajaksi. Ihmisten tietoisuus ja kehittyneet tutkimusmenetelmät paljastavat sisäilmaongelmia nykyisin hyvin. Hän kiittelee Porlammin koulukeskuksessa kattavasti tehtyä kuntotutkimusta, josta pääsi jyvälle myös syvemmällä oleviin ongelmiin.

Toimenpidesuosituksia on pitkä lista

Kuntotutkimuksessa luetellaan pitkä lista toimenpidesuositusia. Rakennuksen ulkopuolinen maanpinta on muokattava rakennuksesta poispäin viettäväksi. Parakkiosalta maata on muokattava vielä laajemmalta osalta. Koko koulun osalta on tehtävä sadevesi- ja salaojajärjestelmä.
Yläpohjarakenteessa on mm. uusittava vesikate, tiivistettävä höyryn- ja ilmansulkukerroksen liittymät ja uusittava tai puhdistettava mekaanisesti kattovuotokohdat. Myös nykyinen höyrynsulkukerros sekä lämmöneristys on uusittava. Näitä töitä tehtäessä on koko yläpohjarakenne avattava. Lisäksi parakkiosalla on tiivistettävä elementtisaumat.
Ulkoseinärakenteessa on uusittava mm. tiivistyksiä, seinärakenteita sekä vaurioituneita eristeitä.
Kuntotukimus teetettiin, koska henkilökunta oli kokenut sisäilman laadun heikoksi. Osassa huoneista oli myös havaittu poikkeavaa tuoksua. Yläpohjassa on lisäksi osin ollut useita kattovuotoja ja fysiikan luokassa on lattiapinnalla ollut irtovettä ilkivallan teon seurauksena.
Tutkimuksessa tehtiin muun muassa aistivaraisia havaintoja, kosteusmittauksia, mikrobitutkimuksia ja ilmavuotoreittien paikannuksia.

Porlammin uimahallin korjauksiin haetaan 130 000 euroa lisää rahaa

Lapinjärven tekninen lautakunta on esittämässä kunnanhallitukselle 130 000 euron lisämäärärahan myöntämistä Porlammin uimahallin korjauksiin. Kunnanhallitus päätti viimeksi toukokuussa, ettei lisää rahaa myönnetä. Investointiohjelmaan on merkitty 70 000 euroa. Kunnan saaman tarjouksen mukaan pelkän vedenkäsittelyjärjestelmän kunnostaminen maksaa noin 98 000 euroa. tämän lisäksi tulevan vielä sähkötöistä, iv-järjestelmän kunnostamisesta sekä vaurioituneiden rakenneosien kunnostamisesta aiheutuvat kustannukset. Näiden kunnostusten hintalapuksi arvioidaan 180 000-200 000 euroa. (AuH)

Jaa uutinen klikkaamalla alla olevaa symbolia
� Kirjoita Lovarin mielipidepalstalle tai kerro lis�tietoja toimitukselle

Kommentoi artikkelia sen kirjoittajalleOmat yhteystietoni:
Nimi:

Nimimerkki:


Loviisan


Loviisan Sanomat, Sibeliuksenkatu 10, 07900 LOVIISA Vaihde (019) 532701 Konttoriajan jälkeen GSM 0400-600608


NÄKÖISLEHTI