|   Uutiset   |   Urheilu   |   Pääkirjoitus   |   LS-videot   |   Pakinat   |   Facebook   |   Torikamera   |   Kuvagalleria   |   Digilehti   |   TV   |   HAKU   |
  |  LIVE   |  Ilouutisia  |   Oikaisu&Palaute   |   Ilmoittajat   |   Tilaajat   |   Mediatiedot   |   Pyhtäänlehti   |   JSN   |   Sinä   |   Yhteystiedot   |   LS
    2017


Nimipäiviään viettävät .

« Takaisin  LOVIISAN UUSIN SÄÄENNUSTE

SÄHKEITÄ LOVIISAN SEUDULTA
Lisää
Tilapäinen valiokunta: Heikilä ja Isotalo eivät nauti luottamusta (02.03.2017 11:17)
Loviisan kuntavaaliehdokkaat 2017 (28.02.2017 19:40)
Lapinjärven kuntavaaliehdokkaat 2017 (28.02.2017 17:42)

PÄÄUUTISET
Lisää
Vatsatauti jyllää Taasiakodissa (01.03.2017)
Porlammin lähipalveluille turvaa etäyhteistyöllä (01.03.2017)
Kaupunki kouluttaa moniosaajia (28.02.2017)

URHEILU
Lisää
LJK pisti Bruinsin kontalleen (28.02.2017)
Tasapeli Joensuussa (21.02.2017)
Minitytöille voitto ja tappio (21.02.2017)

PÄÄKIRJOITUS
Lisää
Kouluruoka suositummaksi (28.02.2017)

ILOUUTISIA
Lisää

UUTISIA MAAILMALTA
Suomalaisten Trumpille ja ?haravoinnille? naureskelu sai nolon lopun: ?Supervallan johtajan ajatus oikea? (19.11.2018 11:01)
Sitra laskee: Näin Suomi voi vähentää päästöjään 60% ? villi visio yli 800 000 sähköautosta (19.11.2018 10:50)
Valoa synkkyyteen ? Suomella sittenkin maailmanluokan mäkikotka (19.11.2018 10:36)


TORIKAMERA

LUKIJAN KUVA

Läskitikka
2017-02-28 12:29 Mats Lönnfors

» Näin lähetät kuvia Lovariin


AURINKO NOUSEE/LASKEE


nousee

laskeeMAALLA, MERELLÄ JA ILMASSA
Lentokoneet Loviisan yllä
Laivat Loviisan edustalla
Säteilytilanne Loviisassa
Säähavainnot Loviisa, Orrengrund
Loviisan seudun kelikamerat
Loviisan seudun onnettomuudet

OIKAISUJA
LisŠŠ
Oikaisu: Amistolla oma keittiö (01.03.2017 10:55)
Tarkennus kiky-uutiseen (20.01.2017 09:43)
Väärä ryhmä (05.01.2017 09:45)

EIKÕ LEHTESI TULLUT?

Lue

SEURAT

Lue

YLI 100 VUOTTA VANHAT LOVARIT
UUTISET


Kukkaruukusta löytyi 1200 euroa väärennettyjä satasia
29.08.2013Loviisan avoimien kotien tapahtumassa kotinsa yleisölle avannut Vauhkosten perhe koki viikonloppuna melkoisen yllätyksen, kun keittiön kukkaruukusta löytyi 12 ylimääräistä sadan euron seteliä. Pian kävi ilmi, että joku Puutarhakadulla sijaitsevassa talossa käyneistä yli tuhannesta vieraista oli tuikannut setelitukon vaivihkaa kukkaruukkuun. Vauhkosten ilo oli kuitenkin lyhytaikainen, sillä aidon näköiset setelit osoittautuivat melko pian väärennöksiksi.

-Meillä kävi lauantain aikana paljon ihmisiä, ja puolen päivän aikoihin yksi vieraista oli käynyt sanomassa tapahtuman talovahdille, että teillä on keittiössä näkösällä iso tukko seteleitä, jotka kannattaisi laittaa piiloon, jotta eivät häviä, kertoi Susanne Vauhkonen.

-Ajattelin, että lapset ovat jättäneet vahingossa kirppisrahat esille. Kun otin nipun ruukusta, niin ajattelin, että apua, kuka on jättänyt näin suuren summan rahaa esille. Satasen setelit oli yhdessä tukossa niin, että heti näki, että niitä on paljon, Susanna Vauhkonen kuvaili.

-Melko pian huomasin paperin laadusta, etteivät ne olleet aitoja, Vauhkonen kertoi. Perheen 11-vuotias poika Jose Vauhkonen otti setelin käteensä, ja huomasi heti, ettei setelissä ollut hologrammi ollut aito.
-Se ei ollut vaalea eikä kiiltävä, vaan tummansininen ja aivan liian värikäs, Jose arvioi.

Vieras nosti lattialta ”satasen”

Kukkaruukun lisäksi väärennetty satasen seteli löytyi myös talon lattialta.
-Yksi talossa käyneistä vieraista tuli satasen seteli kädessä sanomaan, että tämä löytyi tuosta lattialta. Olin aika ihmeissäni. Otin setelin käteeni, ja huomasin, että se on väärennetty. Heitin sen roskakoriin, kertoi talon isäntä Petri Vauhkonen.
Loviisan Sanomien käydessä sunnuntai-iltana Vauhkosilla sadan euron seteli löytyi roskien joukosta.

Tarkemmin seteleitä tutkittaessa kävi ilmi, että niistä puuttui sarjanumero. Sen lisäksi molemmin puolin oli pientä kyrillistä tekstiä.
Loviisan Wanhat Talot –tapahtuman puheenjohtajana toimiva Petri Vauhkonen ei tiedä miksi väärennetyt seteliniput tuotiin juuri heidän kotiinsa. Loviisan Wanhat Talot –tapahtumassa oli mukana kaikkiaan 46 taloa, joissa kävi tuhansia vieraita.
-Oliko kyseessä joku protesti, jolla haluttiin viestittää, että LWT-tapahtuma on liian kaupallinen, vai halusiko joku vaan päästä eroon seteleistä. Olihan tämä joka tapauksessa aika erikoinen episodi, Vauhkonen aprikoi.

Poliisi kävi illalla noutamassa nipun

-Kyllä tämä oli muistutus, että on hyvä olla tarkkana ja tarkistaa seteleiden aitous, Vauhkonen sanoi.

Itä-Uudenmaan poliisi kävi sunnuntai-iltana Vauhkosilla selvittämässä tapausta, ja takavarikoimassa setelitekeleet. Paikalla olleen poliisin ensiarvion mukaan setelit eivät olleet kovin aidon näköisiä. Tiettävästi väärennettyjä satasen seteleitä ei ole yritetty käyttää maksuvälineenä Loviisassa. Poliisi tutkii onko tapauksessa aihetta epäillä rikosta. Aidon näköisiä euroja on myynnissä esimerkiksi Venäjällä.Loviisan Wanhat Talot-tapahtuman puheenjohtaja Petri Vauhkonen hämmästyi, kun kodin kukkaruukusta ja lattialta löytyi viikonloppuna yhteensä 12 sadan euron setelijäljitelmää.
Poliisi kävi sunnuntai-iltana Vauhkosilta noutamassa setelijäljitelmät.

Arto Henriksson

HO: Setelien kopiointi on väärentämistä


Turun hovioikeus päätti vuonna 2007, että kopioiden valmistaminen seteleistä mustesuihkutulostimella on rahan väärentämistä, vaikka kopio olisi heikkolaatuinen. Turun hovioikeus antoi vuonna 2007 ratkaisun väärennysjutussa, jossa Tampereen käräjäoikeus oli päätynyt antamaan tuomion rahajäljitelmän levittämisestä. Asiasta kertoi Turun Sanomat.

Hovioikeuden mukaan kysymys oli rahanväärennyksestä. Rikoslain mukaan rahajäljitelmän levitys on varsinaista rahanväärennystä lievempi rikos. Rahajäljitelmän levitykseen syyllistyy, jos valmistaa yleisölle levittämistä varten käypää rahaa erehdyttävästi muistuttavan lomakkeen, merkin, kuvan tai muun esineen.

Rahajäljitelmän levityksestä enimmäisrangaistus on vuosi vankeutta, mutta törkeästä rahanväärennyksestä voi saada jopa kymmenen vuoden tuomion. Turun hovioikeuden ratkaisemassa asiassa syytetty oli valmistanut 50 ja 20 euron seteleistä kymmeniä kopioita mustesuihkutulostimella. Syytetty ja hänen tuttavansa olivat käyttäneet kopiota muun muassa taksikyytien ja kioskiostosten maksamiseen.

Kopiot oli tulostettu tavalliselle kopiopaperille, joka eroaa selvästi setelipaperista. Hologrammeja, vesileimoja tai muita seteleissä käytettyjä turvatekijöitä kopioissa ei ollut.

Hovioikeuden mielestä kopiot muistuttivat kuitenkin niin paljon aitoa rahaa, että niitä oli pidettävä rikoslaissa tarkoitettuna vääränä rahana. Kopiot olivat saman kokoisia kuin oikeat setelit, ja niiden ulkoasu vastasi aitoja seteleitä. Väritys erosi jonkin verran oikeista seteleistä, mutta ero ei ollut kovin suuri. Tavallisen paperin käyttö ei hovioikeuden mukaan tehnyt kopioita rahajäljitelmiksi.

-Tilanteessa, jossa jäljennöksiä käsitellään nopeasti ja jossa aitoa seteliä ei ole vertailukohtana, jäljennösten epäaitous ei kuitenkaan ole vaivattomasti havaittavissa paperilaadunkaan perusteella, oikeus perusteli Turun Sanomien mukaan päätöstään. (AH)Vauhkosilta löytyneet setelijäljitelmät olivat melko aidon näköisiä, mutta niistä puuttui muun muassa sarjanumero.

Lue lisää Loviisan Sanomista tiistaina.

Jaa uutinen klikkaamalla alla olevaa symbolia
� Kirjoita Lovarin mielipidepalstalle tai kerro lis�tietoja toimitukselle

Kommentoi artikkelia sen kirjoittajalleOmat yhteystietoni:
Nimi:

Nimimerkki:


Loviisan


Loviisan Sanomat, Sibeliuksenkatu 10, 07900 LOVIISA Vaihde (019) 532701 Konttoriajan jälkeen GSM 0400-600608


NÄKÖISLEHTI