|   Uutiset   |   Urheilu   |   Pääkirjoitus   |   LS-videot   |   Pakinat   |   Facebook   |   Torikamera   |   Kuvagalleria   |   Digilehti   |   TV   |   HAKU   |
  |  LIVE   |  Ilouutisia  |   Oikaisu&Palaute   |   Ilmoittajat   |   Tilaajat   |   Mediatiedot   |   Pyhtäänlehti   |   JSN   |   Sinä   |   Yhteystiedot   |   LS
    2017


Nimipäiviään viettävät .

« Takaisin  LOVIISAN UUSIN SÄÄENNUSTE

SÄHKEITÄ LOVIISAN SEUDULTA
Lisää
Tilapäinen valiokunta: Heikilä ja Isotalo eivät nauti luottamusta (02.03.2017 11:17)
Loviisan kuntavaaliehdokkaat 2017 (28.02.2017 19:40)
Lapinjärven kuntavaaliehdokkaat 2017 (28.02.2017 17:42)

PÄÄUUTISET
Lisää
Vatsatauti jyllää Taasiakodissa (01.03.2017)
Porlammin lähipalveluille turvaa etäyhteistyöllä (01.03.2017)
Kaupunki kouluttaa moniosaajia (28.02.2017)

URHEILU
Lisää
LJK pisti Bruinsin kontalleen (28.02.2017)
Tasapeli Joensuussa (21.02.2017)
Minitytöille voitto ja tappio (21.02.2017)

PÄÄKIRJOITUS
Lisää
Kouluruoka suositummaksi (28.02.2017)

ILOUUTISIA
Lisää

UUTISIA MAAILMALTA
Huuhkajat torstaina Ateenassa ? lohkovoiton menetys olisi historian eeppisin sulaminen (15.11.2018 12:33)
KL: 52 työntekijän yritys toimii ilman pääluottamusmiestä ja liittoja ? ?Palkankorotus otettiin heti käyttöön täysimääräisenä? (15.11.2018 11:21)
50 000 nimeä täynnä ? Kansalaisaloite raiskauksen määritelmästä menee seuraavan eduskunnan käsittelyyn (15.11.2018 10:57)


TORIKAMERA

LUKIJAN KUVA

Läskitikka
2017-02-28 12:29 Mats Lönnfors

» Näin lähetät kuvia Lovariin


AURINKO NOUSEE/LASKEE


nousee

laskeeMAALLA, MERELLÄ JA ILMASSA
Lentokoneet Loviisan yllä
Laivat Loviisan edustalla
Säteilytilanne Loviisassa
Säähavainnot Loviisa, Orrengrund
Loviisan seudun kelikamerat
Loviisan seudun onnettomuudet

OIKAISUJA
LisŠŠ
Oikaisu: Amistolla oma keittiö (01.03.2017 10:55)
Tarkennus kiky-uutiseen (20.01.2017 09:43)
Väärä ryhmä (05.01.2017 09:45)

EIKÕ LEHTESI TULLUT?

Lue

SEURAT

Lue

YLI 100 VUOTTA VANHAT LOVARIT
UUTISET


“Hukattu aika vastaa yhden lääkärin vuoden työpanosta”
25.08.2013Loviisan terveyskeskuksessa on tämän vuoden aikana jäänyt käyttämättä 800 lääkärinaikaa, mikä vastaa 1,5 prosenttia kaikista jaetuista lääkärinajoista. Hammashuollon puolella vastaava prosentti on kokonaiset neljä prosenttia.

- Onhan tämä aivan turha hävikki, kommentoi johtava hoitaja Anne Valkama lukuja.
Johtava lääkäri, Tero Taipale on samaa mieltä ja toteaa, että käyttämättä jääneet lääkärinajat vastaavat yhden henkilön vuosityöpanosta.
- Vuodessa käyttämättömiä aikoja jää noin 1300-1400, mikä vastaa yhden lääkärin vuosityötä. Periaatteessa voisimme vähentää yhden työntekijän ja silti päästä samaan tasoon. Meillä on siis tällä hetkellä yksi työntekijä korvaamassa ihmisten huolimattomuutta, hän kiteyttää.
Taipaleen mukaan vikaa ei kuitenkaan ole vain unohtelevissa potilaissa, vaan hoitotarpeen arviointia tulisi parantaa terveyskeskuksen suunnalta.
- Itsekin paljon puhelimeen vastanneena tiedän keskustelun yleensä lähtevän “saanko lääkärinajan” - fraasista. Useassa tapauksessa potilaat eivät välttämättä tarvitse lääkärinaikaa, jolloin sellaisen antaminen kyllä vastaa potilaan kysymykseen, mutta ei tarpeeseen. Keskustelu käydään alusta asti väärin perustein. Ensin pitäisi selvittää, mitä potilas tarvitsee ja vasta sitten katsoa, miten ongelma ratkaistaan. Jos lääkärinajalle ei oikeasti ole tarvetta, saa potilas tuotteen, jota hän ei tarvitse ja jättää ihan syystä ajan käyttämättä, Taipale huomauttaa.
Hän uskookin, että parempi tarvearviointi vähentäisi poisjääneitä potilaita ja parantaisi tehokkuutta.
- Tosiasiahan on, että jos potilas oikeasti tarvitsee lääkärinaikaa, tulee hän paikalle vaikka kontaten, Taipale sanoo.

Poisjäänyt aika täysin hukkaan

Taipaleen mukaan pois jääneen potilaan tilalle on vaikea löytää hyödyllistä tekemistä, koska myöhästymisenkin mahdollisuus on olemassa.
- Lääkäriaika on ajateltu aina kyseiselle potilaalle ja kun yhtälöön lasketaan myöhästymisen mahdollisuus on vaikea keksiä ajalle vaihtoehtoista tekemistä. Jos asemalla juna ei tulekaan, niin ei ihminen lähde shoppailemaan, vaikka aikaa olisi. Junaa odotetaan ja ihmetellään. Tässä tilanne on samankaltainen. Joku saattaa purkaa paperityötä, mutta aika hukkaan peruuttamaton aika menee. Varsinkin jos kyseessä on lyhyt, alle puolen tunnin aika.
Valkama uskoo, että esimerkiksi varaussysteemin siirtäminen internettin, voisi madaltaa kynnystä peruuttaa aikoja. Tämäkään ei kuitenkaan aina riitä.
- Usein kyse on myös lääkäriajan unohtamisesta, jolloin emme oikeastaan terveyskeskuksen puolelta voi vaikuttaa. Itsellänikin on paljon yli tunnin aikoja, jolloin soittelen poisjääneiden potilaiden perään. Yleisin poisjäännin syy on se, että potilas nukkuu kotona, Taipale harmittelee.
Hän uskoo myös, että monta kertaa potilas ei ymmärrä miten tärkeänä aikaa pidetään terveyskeskuksen puolelta.
- Esimerkiksi tarkastuskäyntejä ei yleensä pidetä kovinkaan tähdellisinä, varsinkaan jos ongelma ei enää vaivaa. Tällöin unohdetaan usein tulla paikalle. Näissä tilanteissa lääkäreillä on myös vastuu selittää, miksi tarkastuskäynti on terveyden kannalta niin tärkeä, Taipale kuvailee.

Hävikki neuvoloissa ja hammaslääkärissä

Loviisan terveyskeskuksen hammaslääkäriajoista kokonaiset neljä prosenttia menee hukkaan. Tätä hävikkiä Taipale ei kuitenkaan pidä yhtä merkittävänä, kuin tarvepohjaisten aikojen käyttämättömyyttä.
- Hammaslääkärissä ja esimerkiksi neuvolassa lähdetään siitä, että kaikki käyvät tarkastuskäynneillä, vaikka varsinaista ongelmaa ei olekaan. Siksi on ihan luonnollista, että poisjääneitä on enemmän kuin tarvelähtöisessä hoidossa. On kuitenkin tärkeä antaa tuleville äideille neuvola-aikoja ja pitää aktiivisia hammaslääkärikäyntejä yllä, jotta mahdollisimman moni kävisi tarkistuksissa, hän selventää.
Hammaslääkäripuolella hoitajat kertovat myös helpommin keksivänsä korvaavaa tekemistä hukka-ajoille.
- Meillä on paljon lähetteiden laittoa tai tarvikkeiden huoltoa, jota voi hoitaa potilaan tehdessä oharit, toteaa hammaslääkäri Riitta Holopainen.
Eniten lääkäriaikoja käyttämättä jättävät yläkoululaiset, jotka käyttävät hammaslääkäriajan lintsaamiseen.
- Kaikilla, joiden perään opettajat ovat hammashoitolaan soitelleet, ei edes ole ollut hammaslääkärinaikaa, Holopainen huomauttaa, mutta lisää, että unohdus on se tavallisin poisjäännin syy.
Unohtuneiden aikojen tilalle soitellaan usein uusia, jotka nekin joskus unohtuvat.
- Olen huomannut, että usein unohtuneet lääkärinajat kuuluvat samalle henkilölle, joka varaa aikoja uudelleen ja uudelleen, Taipale kommentoi.
Hän uskoo myös, että peruuttamattomat lääkärinajat tulevat olemaan tapetilla, kaupungin säästöpaineiden myötä. Hän toivoo kuitenkin, että ongelmaan tartutaan sekä terveyskeskuksen, että potilaiden päässä.
- Lähtökohtana ei voi olla ihmisten pakottaminen terveyskeskukseen, koska ne, jotka jättävät tulematta, eivät aikaansa alunperin tarvinneetkaan. Älkää siis soittako ja pyytäkö lääkärinaikaa, jos ette sellaista tarvitse, Taipale muistuttaa potilaita.
Hänen mukaansa parempi hoitotarpeen arviointi on ratkaisu peruuttamattomien lääkäriaikojen ongelmaan.

Charlotta Forsberg

Jaa uutinen klikkaamalla alla olevaa symbolia
� Kirjoita Lovarin mielipidepalstalle tai kerro lis�tietoja toimitukselle

Kommentoi artikkelia sen kirjoittajalleOmat yhteystietoni:
Nimi:

Nimimerkki:


Loviisan


Loviisan Sanomat, Sibeliuksenkatu 10, 07900 LOVIISA Vaihde (019) 532701 Konttoriajan jälkeen GSM 0400-600608


NÄKÖISLEHTI