|   Uutiset   |   Urheilu   |   Pääkirjoitus   |   LS-videot   |   Pakinat   |   Facebook   |   Torikamera   |   Kuvagalleria   |   Digilehti   |   TV   |   HAKU   |
  |  LIVE   |  Ilouutisia  |   Oikaisu&Palaute   |   Ilmoittajat   |   Tilaajat   |   Mediatiedot   |   Pyhtäänlehti   |   JSN   |   Sinä   |   Yhteystiedot   |   LS
    2017


Nimipäiviään viettävät .

« Takaisin  LOVIISAN UUSIN SÄÄENNUSTE

SÄHKEITÄ LOVIISAN SEUDULTA
Lisää
Tilapäinen valiokunta: Heikilä ja Isotalo eivät nauti luottamusta (02.03.2017 11:17)
Loviisan kuntavaaliehdokkaat 2017 (28.02.2017 19:40)
Lapinjärven kuntavaaliehdokkaat 2017 (28.02.2017 17:42)

PÄÄUUTISET
Lisää
Vatsatauti jyllää Taasiakodissa (01.03.2017)
Porlammin lähipalveluille turvaa etäyhteistyöllä (01.03.2017)
Kaupunki kouluttaa moniosaajia (28.02.2017)

URHEILU
Lisää
LJK pisti Bruinsin kontalleen (28.02.2017)
Tasapeli Joensuussa (21.02.2017)
Minitytöille voitto ja tappio (21.02.2017)

PÄÄKIRJOITUS
Lisää
Kouluruoka suositummaksi (28.02.2017)

ILOUUTISIA
Lisää

UUTISIA MAAILMALTA
Harakka: ?Mihin ministerin ylimielinen tuomio perustuu?? ? Lukuja jopa Orpon omalta ministeriöltä (14.11.2018 20:03)
?Vakavin kriisi, jossa olen ollut mukana? ? Blokkirajat murtuvat Ruotsissa (14.11.2018 19:17)
Zyskowicz kuumotti vihreitä: ?Miksi te esitätte työttömyyden lisäämistä?? ? Viileä kuitti Haavistolta (14.11.2018 18:29)


TORIKAMERA

LUKIJAN KUVA

Läskitikka
2017-02-28 12:29 Mats Lönnfors

» Näin lähetät kuvia Lovariin


AURINKO NOUSEE/LASKEE


nousee

laskeeMAALLA, MERELLÄ JA ILMASSA
Lentokoneet Loviisan yllä
Laivat Loviisan edustalla
Säteilytilanne Loviisassa
Säähavainnot Loviisa, Orrengrund
Loviisan seudun kelikamerat
Loviisan seudun onnettomuudet

OIKAISUJA
LisŠŠ
Oikaisu: Amistolla oma keittiö (01.03.2017 10:55)
Tarkennus kiky-uutiseen (20.01.2017 09:43)
Väärä ryhmä (05.01.2017 09:45)

EIKÕ LEHTESI TULLUT?

Lue

SEURAT

Lue

YLI 100 VUOTTA VANHAT LOVARIT
UUTISET


Lyhytkurssit tekevät tuloaan kansalaisopistoihin
25.08.2013–Lyhytkurssit ovat ajan trendi, toteaa Valkon kansalaisopiston (Vako) ja ruotsinkielisen Lovisa svenska medborgarinstitutin (Mi) rehtori Eija Temmes. Lyhyitä kursseja on toivottu ja niitä tarjotaan tänä lukuvuonna etenkin käsityö- ja taideaineissa.

Vakossa järjestetään tänä syksynä ja ensi keväänä yhteensä noin 200 kurssia. Mukana on kieliä, tietotekniikkaa, taidetta, kädentaitoja, liikuntaa ja paljon muuta. Opetustunteja on noin 7.000, toimipaikkoja 60 ja tuntiopettajia sata.
Tuttujen kurssien rinnalle on saatu joukko uutuuksia. Niistä osa on jo täynnä, kuten esimerkiksi suuren suosion saavuttanut espanjan kieli samoin kuin hopeasavikurssi, jolle on jonoa.
–Aina kannattaa kuitenkin ilmoittautua, vaikka kurssi olisikin täynnä, sillä tilanteet elävät, mainitsee tekstiilityönopettaja Marketta Heikinheimo ja toivoo, että mahdollisista peruutuksista kaikkien kurssien osalta ilmoitettaisiin ajoissa.
Opiston kestosuosikit, vesijumpat, alkavat nekin olla täynnä. –Vesijumppakurssien määrää ei voi lisätä, sillä käytössä on vain yksi eli palvelutalon allas, jolla on paljon muitakin käyttäjiä, sanoo Temmes.
Vako järjestää kursseja kymmenessä kielessä. Niistä uutuuksia on espanjan lisäksi viittomakieli. Espanjaa lukuun ottamatta kaikille kielikursseille mahtuu vielä.
Tietotekniikasta löytyy myös monia mahdollisuuksia sekä aloitteleville että jo pidemmälle ehtineille tietokoneen käyttäjille. Seniorikurssit alkavat olla täynnä, mutta iltakursseilla on tilaa. Kursseilla mm. päivitetään vanhoja word-versioita, opetellaan kuvankäsittelyä ja tehdään kalenteri tai kuvakirja digikuvista. –Uutuutena ovat atk-päivät neljänä sunnuntaina. Syksyllä pidetään nettitv- ja -radiopäivä sekä joulukorttipäivä. Keväällä ovat vuorossa Skype-päivä ja Youtube-päivä, selvittää tietotekniikan opettaja Tarja Ekholm.
Hän jatkaa, että tänä vuonna Vako ja Mi huomioivat myös valtakunnallisen seniorsurf-päivän. Silloin Mi:n tiloissa järjestetään internetcafé, missä voi tutustua internetiin ja erilaisiin tablettitietokoneisiin. Tilaisuuteen, joka pidetään 8.10. klo 9.30-11 ei tarvitse ilmoittautua ja se on ilmainen.
Kirjallisuudessa alkavat Jouko Sirolan vetämät sunnuntaipajat ja kerran kuukaudessa kokoontuva lukupiiri. Kirjakahvila jatkaa entiseen tapaan.
Uutta on luvassa myös kulttuurikuntoilun merkeissä, kun Loviisan lähialueen luonto- ja kulttuurikohteisiin tutustutaan kävellen Ritva Suomalaisen johdolla kolmena lauantaina.

Kananmunatemperaa ja sarjakuvia

Kuvataiteen kurssit ovat vetäneet hyvin osallistujia, mutta vielä mahtuu.
–Uutuutena maalataan elävää mallia kananmunatemperalla Ilona Valkosen opastuksella. Muita uutuuskursseja ovat valokuvaus ja taideterapia. Oman lyhytkurssinsa on saanut myös akryylimaalaus, selvittää kuvataideopettaja Liisa Heiskanen.
Lapsille suunnattu uutuus on Äänten innoittamia sarjakuvia-kurssi. Kaksikielinen päiväleiri 7-9-vuotiaille toteutetaan Almintalossa yhdessä Loviisan Taidekeskuksen Tukiyhdistyksen ja Mi:n kanssa. Opettajina ovat Hanna Olá, Kalle Katz ja Mirella Pendolin-Katz. Paikkoja on vielä vapaana.
Vuodenkiertokoulu, jossa kuvataidetta tehdään vuodenaikojen vaihtelu mielessä, pidetään Isnäsissä ja tilaa on. Samoin Lapinjärven posliininmaalaukseen ja tiffanytöihin mahtuu lisää kurssilaisia.

Hääryijyä tehdään Valkossa

Käden taidoissa hopeasavikurssi nousi suosikiksi ja on täynnä. Myös luusta ja sarvesta koruiksi-kurssi alkaa olla täynnä, mutta paikkoja kannattaa vielä kysellä.
–”Ruusun hurmaa - vihkiryijy 2014” toteutetaan tänä vuonna Valkon kudontaryhmässä. Kutomaan voi tulla kuka vain ja kurssi on ilmainen. Ryijy luovutetaan ensi vuoden ruusuhääparille lahjaksi, kertoo tekstiilityönopettaja Marketta Heikinheimo.
Martta-nukkeja valmistetaan Loviisassa keskiviikkoiltaisin. Kurssi sopii aloittelijoille ja niille, jotka ovat “hurahtaneet” nukkeharrastukseen. Opiston ohjelmassa on myös kurssi, jossa valmistetaan puvut syksyllä 2014 esitettävään Taikahuilu-oopperaan.
Luonnonmateriaaleja työstetään koristeiksi kahdella kurssilla.
–Pitkillä kursseilla, kuten kudonnassa, keramiikassa, entisöinnissä ja puutöissä on vielä hyvin tilaa, huomauttaa Heikinheimo.
Huovutusta opetetaan kursseilla Loviisassa ja Lapinjärvellä. Pirtanauhojen lyhytkurssi pidetään Pyhtäällä.

Tanssia, luistelua ja hevosenhoitoa

Musiikkipuolella Viihdekuoro jatkaa suosiotaan Marko Taipaleen vetämänä. Miesääniä tosin kaivattaisiin lisää.
Uutuutena alkaa Mari Lavikaisen ohjaama laulun voima-kurssi. Se soveltuu kaikille laulusta kiinnostuneille. Matti Hietasen vetämä harmonikka soi -kurssi Ruotsinpyhtäällä kaipaa lisää osallistujia toteutuakseen.
Tanssissa Vako tekee yhteistyötä Loviisan tanssiopiston kanssa. Syksyn tarjonnassa ovat mukana mm. nykymiestanssi ja folkdance.
Liikunnassa esimerkiksi joogaa on luvassa monipuolisesti. Myös luistelukursseja löytyy niin lapsille kuin aikuisille.
Kurssien joukossa on myös hevosenhoidon peruskurssi, jolla on vielä runsaasti tilaa. Esman ratsastuskeskuksessa pidettävän kurssin ohjaajana toimii Auli Mantila. Kurssi antaa perustiedot hevosen käyttäytymisestä, terveydestä, hoidosta ja ratsun varusteista. Kurssi soveltuu kaikenikäisille hevosharrastajille.
Saaristomerenkulkuoppiin Vakossa paneudutaan Åke Lindrothin johdolla. Hän pitää myös kaksiosaisen Maata näkyvissä -luennon, joka sisältää kuvia ja kertomuksia Atlantilta ja Karibian saarilta.
Kansalaisopiston syyslukukausi alkaa 2.9. Lisätietoja kursseista, ilmoittautumisesta, kurssimaksuista ja muista opiskeluun liittyvistä asioista löytyy jokaiseen talouteen jaetusta opinto-oppaasta. (EK)

Jaa uutinen klikkaamalla alla olevaa symbolia
� Kirjoita Lovarin mielipidepalstalle tai kerro lis�tietoja toimitukselle

Kommentoi artikkelia sen kirjoittajalleOmat yhteystietoni:
Nimi:

Nimimerkki:


Loviisan


Loviisan Sanomat, Sibeliuksenkatu 10, 07900 LOVIISA Vaihde (019) 532701 Konttoriajan jälkeen GSM 0400-600608


NÄKÖISLEHTI