|   Uutiset   |   Urheilu   |   Pääkirjoitus   |   LS-videot   |   Pakinat   |   Facebook   |   Torikamera   |   Kuvagalleria   |   Digilehti   |   TV   |   HAKU   |
  |  LIVE   |  Ilouutisia  |   Oikaisu&Palaute   |   Ilmoittajat   |   Tilaajat   |   Mediatiedot   |   Pyhtäänlehti   |   JSN   |   Sinä   |   Yhteystiedot   |   LS
    2017


Nimipäiviään viettävät .

« Takaisin  LOVIISAN UUSIN SÄÄENNUSTE

SÄHKEITÄ LOVIISAN SEUDULTA
Lisää
Tilapäinen valiokunta: Heikilä ja Isotalo eivät nauti luottamusta (02.03.2017 11:17)
Loviisan kuntavaaliehdokkaat 2017 (28.02.2017 19:40)
Lapinjärven kuntavaaliehdokkaat 2017 (28.02.2017 17:42)

PÄÄUUTISET
Lisää
Vatsatauti jyllää Taasiakodissa (01.03.2017)
Porlammin lähipalveluille turvaa etäyhteistyöllä (01.03.2017)
Kaupunki kouluttaa moniosaajia (28.02.2017)

URHEILU
Lisää
LJK pisti Bruinsin kontalleen (28.02.2017)
Tasapeli Joensuussa (21.02.2017)
Minitytöille voitto ja tappio (21.02.2017)

PÄÄKIRJOITUS
Lisää
Kouluruoka suositummaksi (28.02.2017)

ILOUUTISIA
Lisää

UUTISIA MAAILMALTA
KL: Lisäkierroksia Suomen hävittäjäkisaan ? F-35:n hinta laskee (20.11.2018 09:28)
Viron hallituskriisi jatkuu ? siirtolaisuussopimus GCM viedään parlamenttiin (20.11.2018 08:37)
Eva väittää: Yksityisiä terveysyrityksiä sorsitaan sote-uudistuksessa (20.11.2018 08:07)


TORIKAMERA

LUKIJAN KUVA

Läskitikka
2017-02-28 12:29 Mats Lönnfors

» Näin lähetät kuvia Lovariin


AURINKO NOUSEE/LASKEE


nousee

laskeeMAALLA, MERELLÄ JA ILMASSA
Lentokoneet Loviisan yllä
Laivat Loviisan edustalla
Säteilytilanne Loviisassa
Säähavainnot Loviisa, Orrengrund
Loviisan seudun kelikamerat
Loviisan seudun onnettomuudet

OIKAISUJA
LisŠŠ
Oikaisu: Amistolla oma keittiö (01.03.2017 10:55)
Tarkennus kiky-uutiseen (20.01.2017 09:43)
Väärä ryhmä (05.01.2017 09:45)

EIKÕ LEHTESI TULLUT?

Lue

SEURAT

Lue

YLI 100 VUOTTA VANHAT LOVARIT
UUTISET


Ahvenkosken Savu laajentamassa Pyhtäälle
20.08.2013Loviisalainen Ahvenkosken Savu Oy on laajentamassa toimintaansa Pyhtäälle sen tulevan moottoritien läntiseen liittymään.

Toimitusjohtaja Lilia Leps kertoo tontille tulevien liikenteen ajoväyliä koskevien seikkojen olevan vielä kesken, eikä haluaisi siksi kovin tarkasti kertoa suunnitelmista. Tarkoitus on kuitenkin siirtää nyt Ahvenkoskella oleva tuotanto sekä varastointi suurelta osin rakennettavaan halliin. Tulevan tuotanto-varastotilan koko tulee olemaan sen verran iso, että “pari rekkaa mahtuu purkamaan yhtä aikaa”, Leps kuvailee.
Tontti on ollut yhtiöllä varauksessa vuoden verran. Poikkeuslupa tuotanto-varastotilojen yhteyteen tulevalle myymälälle on myös nyt saatu.
- Meillä on halu laajentua. Tarvitsemme uuden tuotantolaitoksen ja lisää varastotilaa. Nyt meillä on koko tuotanto tässä Ahvenkoskella eivätkä nämä tilat enää riitä. Haluamme laajentua erityisesti tukkupuolelle.
Pyhtään läntistä liittymää hän kuvailee sopivaksi paikaksi lähellä tulevaa moottoritietä, joka tulee olemaan vilkas kulkuväylä.
Kun avoimet kysymykset on ratkaistu, toivoo Leps varsinaisiin rakennustöihin päästävän mahdollisimman nopeasti, todennäköisimmin ensi keväänä. Tarkkaa aikataulua ei vielä ole sille, milloin uusien tilojen toivottaisiin olevan valmiita, ensi vuoden joulu voisi olla yksi tavoite.
Ahvenkosken tiloihin jää osa tuotantoa ja tiloille kehitetään todennäköisesti myös muuta toimintaa.
Raaka-aine josta jalosteita tehdään, on sekä kotimaista että ulkomaista.
- Kotimaista kasvatettua, kotimaista luonnonkalaa sekä tuontikalaa ja äyriäisiä, hän listaa.
Tukkumyynti eli ravintoloihin ja myymälöihin myynti on kasvava puoli. Leps mainitsee yhdeksi suosituksi tukkutuotteeksi ravintoloille tarjottavan esivalmistellun uunikalan.
Sesonkierikoisuuksia ravintoloille ovat mm. kylmäsavuhauki ja kylmäsavuvimpa. Vimpa oli Lepsille itselleenkin uusi kokemus.
Savukala on jo yhtiön nimenkin perusteella tärkeä tuote. Lisäksi graavataan, tehdään tuorekalafileitä ja erilaisia maustekaloja. Yksi tavoite on myydä kalaa myös sesongin mukaan, esimerkiksi silakkaa eri muodoissaan silloin kun sen aika on.

Lisähaasteita hakemassa

Leps kertoo reilut 20 vuotta sitten alkaneen kala-alan tulleen “vahingossa”. Hän työskenteli vieraalle venäjänviennissä, mutta yrittäjämäiseen tapaan tehden alan töitä laidasta laitaan. Muutama vuosi sitten elämä tuntui rutinoituneen ja aktiivinen nainen kaipasi lisää haasteita. Hän perusti ammattikalastaja Ben Henrikssonin kanssa Ahvenkosken Savu Oy:n jonka omistavat keskenään tasan. - Olin aina ollut yrittäjähenkinen, eikä ollut yllätys ettei mikään tule helpolla eikä oikoteitä ole. Edelleenkin hän tekee töitä laidasta laitaan, sormesta on jälleen lähtenyt pieni palanen fileoidessa. Savustus ja pakkaaminen sujuvat sutjakkaasti. Lisäksi töihin kuuluu myynti ja hallinnolliset työt. Tuotannossa työskentelee tällä hetkellä neljä ihmistä, myymälän toiminta on vuokrattu yrittäjälle. Lisäksi yhtiöllä on Vaalimaalla vuokrattuna myymälätila, jossa myydään monipuolisesti kaikkea omaa tuotantoa. Siellä työskentelee kaksi myyjää. Vapaa-ajalle ei parin viime vuoden aikana ole tarvinnut erityisesti keksiä mitään, sen verran vähissä se on ollut. Aikaansaavana ihmisenä pihatyöt ja erilaiset käsityöt kuuluvat kuitenkin vapaa-aikaan. Leps hymyileekin, että paikallaan hän ei osaa olla. - Kun elämä muuttui liian tasaiseksi, tulin ärtyisäksi, hän kertoo ajasta ennen yrittäjyyttä. Perheen kolme lasta ovat jo aikuisia ja asuvat omillaan, joten hän pystyi hyvällä omallatunnolla lähtemään yrittäjäksi. Sunnuntaina kastettu ensimmäinen lapsenlapsi täyttänee sen ajan mikä työltä jää. Pyhtään kunnan puolesta rakennustyöt voitaisiin aloittaa ensi vuoden alussa. Kunnaninsinööri Pirjo Kopra kertoo pieniä teknisiä kohtia vielä hiottavan, mutta vuoden alkuun mennessä olevan valmista. Valmistelutyötä voidaan tehdä kuitenkin koko ajan. Kopra toteaa kiinnostusta Pyhtään moottoritieliittymiin olleen runsaasti. Hän toteaa, että kunnassa tehdään ns. konseptisuunnittelua kaavoituksen suhteen yhteistyössä tulevien toimijoiden ja ajateltujen toimintojen kannalta, jotta kaavoitus sujuisi jouheasti ja ripeällä aikataululla.

Jaa uutinen klikkaamalla alla olevaa symbolia
� Kirjoita Lovarin mielipidepalstalle tai kerro lis�tietoja toimitukselle

Kommentoi artikkelia sen kirjoittajalleOmat yhteystietoni:
Nimi:

Nimimerkki:


Loviisan


Loviisan Sanomat, Sibeliuksenkatu 10, 07900 LOVIISA Vaihde (019) 532701 Konttoriajan jälkeen GSM 0400-600608


NÄKÖISLEHTI