|   Uutiset   |   Urheilu   |   Pääkirjoitus   |   LS-videot   |   Pakinat   |   Facebook   |   Torikamera   |   Kuvagalleria   |   Digilehti   |   TV   |   HAKU   |
  |  LIVE   |  Ilouutisia  |   Oikaisu&Palaute   |   Ilmoittajat   |   Tilaajat   |   Mediatiedot   |   Pyhtäänlehti   |   JSN   |   Sinä   |   Yhteystiedot   |   LS
    2017


Nimipäiviään viettävät .

« Takaisin  LOVIISAN UUSIN SÄÄENNUSTE

SÄHKEITÄ LOVIISAN SEUDULTA
Lisää
Tilapäinen valiokunta: Heikilä ja Isotalo eivät nauti luottamusta (02.03.2017 11:17)
Loviisan kuntavaaliehdokkaat 2017 (28.02.2017 19:40)
Lapinjärven kuntavaaliehdokkaat 2017 (28.02.2017 17:42)

PÄÄUUTISET
Lisää
Vatsatauti jyllää Taasiakodissa (01.03.2017)
Porlammin lähipalveluille turvaa etäyhteistyöllä (01.03.2017)
Kaupunki kouluttaa moniosaajia (28.02.2017)

URHEILU
Lisää
LJK pisti Bruinsin kontalleen (28.02.2017)
Tasapeli Joensuussa (21.02.2017)
Minitytöille voitto ja tappio (21.02.2017)

PÄÄKIRJOITUS
Lisää
Kouluruoka suositummaksi (28.02.2017)

ILOUUTISIA
Lisää

UUTISIA MAAILMALTA
?Poliisivaltiota pukkaa? ? Vasemmistoliitosta tyly kuittaus sotatieteiden tohtorille (20.11.2018 16:23)
Elina Lepomäki: ?Suomesta tulee käytettyjen autojen loppusijoituspaikka ? Autovero on poistettava? (20.11.2018 13:31)
Tutkija: Hurja teoria Vladimir Putinin aikeista leviää ? Näin Venäjä kiristää otettaan Valko-Venäjällä (20.11.2018 13:11)


TORIKAMERA

LUKIJAN KUVA

Läskitikka
2017-02-28 12:29 Mats Lönnfors

» Näin lähetät kuvia Lovariin


AURINKO NOUSEE/LASKEE


nousee

laskeeMAALLA, MERELLÄ JA ILMASSA
Lentokoneet Loviisan yllä
Laivat Loviisan edustalla
Säteilytilanne Loviisassa
Säähavainnot Loviisa, Orrengrund
Loviisan seudun kelikamerat
Loviisan seudun onnettomuudet

OIKAISUJA
LisŠŠ
Oikaisu: Amistolla oma keittiö (01.03.2017 10:55)
Tarkennus kiky-uutiseen (20.01.2017 09:43)
Väärä ryhmä (05.01.2017 09:45)

EIKÕ LEHTESI TULLUT?

Lue

SEURAT

Lue

YLI 100 VUOTTA VANHAT LOVARIT
UUTISET


Kimonkylän kuiturintamalla hiljaista
30.07.2013Lapinjärvellä Pukaro-Kimonkylässä valtatie 6:n länsipuolella sen ja Koivistontien rajaama kolmio on alue, jonne ei suunnitelmissakaan ole valokuituyhteyksiä. Näin sanoo Lapinjärven, Myrskylän ja Orimattilan yhteisen valokuituhankkeen suunnittelija Reijo Korhonen Amos Oy:stä. Vuoden 2012 loppusyksystä harmaita alueita oli käyty läpi Lponetin ja hankkeen yhteisessä palaverissa. Korhosen mukaan samassa neuvottelussa LPOnet oli luvannut toteuttaa muun Kimonkylän alueen valokuituyhteydet vuoden-parin vuoden sisällä, ja siksi hanke ei ottanut kylää suunnitelmiinsa.

- Tämmöinen lupaus on saatu 19.10.2012, Korhonen varmistaa papereistaan.
Hankkeen suunnitelmavaihe etenee Orimattilan suunnalla Artjärven puolella, mutta Korhonen toteaa, että heillä ei ole vielä tietoa verkonrakentajasta eikä operaattorista, ja näiden saamisen jälkeen vasta he paremmin pystyvät houkuttelemaan tilaajia.
LPOnetin Pentti Lammisen mukaan Kimonkylään on tehty alustava kysely, jonka perusteella halukkaita liittyjiä ei juuri löytynyt. Kylässä asuvat Pasi Lempiö ja Veijo Peltonen, jotka ovat näiden asioiden kanssa olleet tekemisissä, eivät olleet kyselyä nähneet.
- Mokkuloiden varassa ollaan, Lempiö toteaa ja sanoo yhteyden olevan “satunnaissurffailuun ihan siedettävä, mutta jos jotakin muuta työtä pitäisi tehdä, yhteydet ovat vähän hitaahkot”.
Lempiö on mitannut oman liittymän sisääntulonopeudeksi 2-5 megaa keleistä ja puhelinliikenteestä riippuen ja odottelee mokkuloiden kehittymistä.
Peltonen sanoo, että hiljaista on ollut, ja ihmettelee, miksei kuituyhteyttä voisi toteuttaa, kun kunnan kuitu tulee jo vanhaan kouluun ja puhelinkeskukseen.
Peltosen mukaan syvin ongelma Kimonkylän taajamassa on se, että alue on merkitty kaupallisten toimijoiden alueeksi eikä sinne siksi voi saada hanketukea, jota muutama vuosi sitten selvitettiin.
- Uusi palaveri pystyyn ja nähdään, onko kuitu tarpeellinen vai ei, Peltonen heittää viestin nuoremmille.
LPOnetin toimitusjohtaja Gustaf Forsbergia ei tavoitettu lomalta. Lamminen ei osannut sanoa teknisistä edellytyksistä Kimonkylässä, koska asia on verkkopäällikkö Tommi Mäen aluetta ja myös hän on lomalla. Lamminen toivoo, että asukkaat toteutusalueilla olisivat aktiivisia ja naapurit sopisivat keskenään, jos esimerkiksi 4-5 savua löytyisi, ja ottaisivat sitten yhteyttä heihin.
Yrityksen suunnitelmista Kimonkylän osalta Lamminen sanoo, että he voivat vaikkapa “huomenna neuvotella jatkoa Kimonkylän suuntaan” kunnan kanssa, jos yhteyksiä kysellään.
- Olemme pieni firma ja toiminnan on oltava vielä jopa liiketaloudellisesti järkevää, hän toteaa.

Talokuitua vedetään Lapinjärvellä

Lapinjärvellä eteni heinäkuussa Loviisantien suunnasta kaivuutyö, ja kaivuri ja johtokelat pyörivät viimeksi Kantatien risteyksessä ja vanhan linja-autoaseman edustalla.
- Tuotiin kuitu Lapinjärvelle. Meillähän on asennettu runkokaapeli jo aikaisemmin, 2000-luvun alkupuolella, Loviisasta Lapinjärvelle. Nyt ei vedetä runkokuitua vaan tilaajakaapelia, verkkosuunnittelija Leif Sjögård LPOnetistä valottaa asiaa.
- Aikaisemmin on tuotu talojohto Loviisasta Liljendalin Kuckubackeniin saakka, sinne missä viimeiset talot nousevat ennen metsää ja Muurarinmäkeä. Nyt jatkettiin Lapinjärven puolella siitä kohtaa, suurin piirtein Pekinkylän risteyksestä, eteenpäin. Se reitti me on aukaistu Lapinjärven sillalle ja sillan yli vanhan linja-autoaseman tontille.
Sjögård kertoo, että Lapinjärven lämpölaitoksen viereiselle alueelle tulee aktiivilaitepaikka, joka on pieni keskuskoppi. Keskus tuodaan paikalle lähipäivinä.
- Meillähän on putki olemassa, koska samalla kun Lapinjärven kunta veti lämpöputkea, vedimme omaa putkea samaan kaivantoon. Muuten nyt vedetään tilaajakaapeli valmiiseen alueputkistoon.
- Runkokuitu tulee Kantatiellä olevaan kaivoon, josta se otetaan ja vedetään uuteen aktiivilaitepaikkaan, joka tällä tavoin liitetään olemassa olevaan runkoverkkoon.

Verkon aukkoja kiinni

Jatkosuunnitelmat ovat Sjögårdilla selvät.
- Me aletaan aurata Ingermaninkylään, kun koneet on tuossa nurkilla.
Ensin suunnataan läheiselle Mariebergin omakotialueelle, josta jatketaan pyörätietä pitkin Ingermaninkylään.
- Mariebergiin vedettiin alueputki yhtä aikaa kuin kunnan lämpöputki.
Lapinjärven kunnan valokuitualueverkon kanssa ei Sjögårdin mukaan tehdä yhteistyötä.
- Viime syksynä me ollaan jo rakennettu iso runko Ingermaninkylästä Porlammin kautta Myrskylään asti. Nyt siinä rakennetaan vain taloverkko eteenpäin, mutta samalla saadaan se runko liitetyksi Lapinjärven aktiivipaikkaan.
- Porlammin koulukeskukseen saatiin viime vuonna toteutetuksi yhteys Myrskylästä, jossa on vastaava aktiivilaitepaikka. Yhteys tehtiin vähän etuajassa ja alueen liittymät toimivat jo osittain, koulukeskus ja terveyskeskus ovat toiminnassa.
Sjögård kertoo, että Ingermaninkylän aurauksen jälkeen aurausporukka tulee Kapellbyn koululle, josta jatketaan auraamalla puuttuva osuus Vasarankylän vanhalle meijerille. Sieltä lähtee jo valmiiksi putkitettu valokaapeli Pukarolle, ja se vedettiin kunnan vesihuoltohankeen yhteydessä muutama vuosi sitten. Pukaro on sisältyy LPOnetin tämän vuoden toteutussuunnitelmaan.

Marke Kalliola

Jaa uutinen klikkaamalla alla olevaa symbolia
� Kirjoita Lovarin mielipidepalstalle tai kerro lis�tietoja toimitukselle

Kommentoi artikkelia sen kirjoittajalleOmat yhteystietoni:
Nimi:

Nimimerkki:


Loviisan


Loviisan Sanomat, Sibeliuksenkatu 10, 07900 LOVIISA Vaihde (019) 532701 Konttoriajan jälkeen GSM 0400-600608


NÄKÖISLEHTI