|   Uutiset   |   Urheilu   |   Pääkirjoitus   |   LS-videot   |   Pakinat   |   Facebook   |   Torikamera   |   Kuvagalleria   |   Digilehti   |   TV   |   HAKU   |
  |  LIVE   |  Ilouutisia  |   Oikaisu&Palaute   |   Ilmoittajat   |   Tilaajat   |   Mediatiedot   |   Pyhtäänlehti   |   JSN   |   Sinä   |   Yhteystiedot   |   LS
    2017


Nimipäiviään viettävät .

« Takaisin  LOVIISAN UUSIN SÄÄENNUSTE

SÄHKEITÄ LOVIISAN SEUDULTA
Lisää
Tilapäinen valiokunta: Heikilä ja Isotalo eivät nauti luottamusta (02.03.2017 11:17)
Loviisan kuntavaaliehdokkaat 2017 (28.02.2017 19:40)
Lapinjärven kuntavaaliehdokkaat 2017 (28.02.2017 17:42)

PÄÄUUTISET
Lisää
Vatsatauti jyllää Taasiakodissa (01.03.2017)
Porlammin lähipalveluille turvaa etäyhteistyöllä (01.03.2017)
Kaupunki kouluttaa moniosaajia (28.02.2017)

URHEILU
Lisää
LJK pisti Bruinsin kontalleen (28.02.2017)
Tasapeli Joensuussa (21.02.2017)
Minitytöille voitto ja tappio (21.02.2017)

PÄÄKIRJOITUS
Lisää
Kouluruoka suositummaksi (28.02.2017)

ILOUUTISIA
Lisää

UUTISIA MAAILMALTA
Suomi hävisi tyttöjen jalkapallon MM-kisoissa ? vastustajalla oli ajatus edellä (13.11.2018 23:18)
Tutkija: GPS-häiriön taustalla voi olla Venäjän Shoigun uhkaus Suomelle (13.11.2018 20:13)
Kohukuski Esteban Ocon uhkaa Valtteri Bottaksen paikkaa (13.11.2018 20:21)


TORIKAMERA

LUKIJAN KUVA

Läskitikka
2017-02-28 12:29 Mats Lönnfors

» Näin lähetät kuvia Lovariin


AURINKO NOUSEE/LASKEE


nousee

laskeeMAALLA, MERELLÄ JA ILMASSA
Lentokoneet Loviisan yllä
Laivat Loviisan edustalla
Säteilytilanne Loviisassa
Säähavainnot Loviisa, Orrengrund
Loviisan seudun kelikamerat
Loviisan seudun onnettomuudet

OIKAISUJA
LisŠŠ
Oikaisu: Amistolla oma keittiö (01.03.2017 10:55)
Tarkennus kiky-uutiseen (20.01.2017 09:43)
Väärä ryhmä (05.01.2017 09:45)

EIKÕ LEHTESI TULLUT?

Lue

SEURAT

Lue

YLI 100 VUOTTA VANHAT LOVARIT
UUTISET


Kylä puolustaa Teutjärven koulua
26.07.2013Keskiviikkona Ruotsinpyhtään maamiesseurataloon kokoontui nelisenkymmentä oppilaiden vanhempaa ja kyläläistä keskustelemaan Teutjärven koulun tulevaisuudesta.

Ilta oli varsin yksituumainen. Osallistujat olisivat vaan kaivanneet joukkoon viranhaltijoita ja muita kouluverkkotyöryhmän jäseniä perustelemaan kaupungin suunnitelmia ja vastaamaan kysymyksiin. Parituntisen vilkkaan keskustelun aikana läsnäolijat pääsivät kehittelemään strategian, jolla kylä aikoo osoittaa, minkä takia Teutjärven koulu on tärkeä.
Keskustelu pidettiin keskellä lomalaiskaa heinäkuuta Harri Rannan mukaan sen takia, että seuraavaan kouluverkon selvitystyöryhmän kokoukseen 5. elokuuta mennessä on pyydetty selvitystä siitä, mitä mieltä kouluyhteisö on Teutjärven koulun asiasta.
- Nyt mietitään, minkälaisia ehdotuksia kylä voi tehdä koulun johtokunnan välitettäväksi tuohon kokoukseen.
- Mitkä ovat koulun vahvuudet ja mikä merkitys koululla on kyläyhteisölle ja mitkä ovat vaikutukset, jos koulu laitetaan kiinni.
Gulf-baarissa on kerätty nimiä koulun jatkamisvetoomukseen, johon eilisiltaan mennessä oli kertynyt 160 allekirjoittajaa.
- Meillä on yksi lapsi eskarissa ja toinen menee vuoden päästä eskariin, Ranta kertoo oman perheen tilanteesta. Heillä tulevaisuudessakin toimiva lähikoulu on tärkeä jo omalta kohdalta. Perinteitä löytyy Rannan isän, isoisän ja isoisän isän pituisesta koulunkäyntihistoriasta.
Rannan mukaan nyt lukuvuonna 2013-2014 Teutjärven koulussa on 32 oppilasta. Lukumäärään sisältyvät 3 esikoululaista. Koulussa on kaksi luokanopettajaa, yksi koulunkäyntiavustaja ja yksi tuntiopettaja.

Ratulayhteistyö ei onnistu?

Tilaisuuden puheenjohtajaksi valittiin Jorma Pappila. Ranta selvitti lähtötilannetta. Loviisan koulutoimelle on kaupungin säästöohjelmassa annettu 600 000 euron säästötavoite. Kouluverkkotyöryhmä esittää Teutjärven koulun kohdalla kolmea vaihtoehtoa: koulun jatkaminen, koulun laittaminen kiinni ja oppilaiden kuljettaminen Kirkonkylän kouluun tai kolmantena yhteistyö läheisen Ratulan koulun kanssa.
Kouvolan lasten ja nuorten lautakunta esitti huhtikuun lopun vastauksessa Loviisan yhteistyökyselyyn, että Ratulan kouluun voitaisiin ottaa Teutjärven koulun oppilaita.
Rannan mukaan vastaus oli vähän nuiva. Kouvolan kaupunki ei ehkä ole kiinnostunut yhteistyöstä, mutta hän toivoo, että peli jäi vielä pelattavaksi.
- Kouvolalla on kyyti kylmää. Kouvola on kiinnostunut ottamaan oppilaita tältä puolelta, mutta sieltä ei tulisi oppilaita tänne, valtuutettu Kimmo Eloranta toteaa.

Sulkemisuhka vuoden päästä

Eloranta selvitti, että kouluverkkotyöryhmä tahtoo esityksen ennen ensi vuoden budjetin laadintaa. Työryhmä päivittää myös koulujen minimikoot ja ehdottaa kolmeopettajaista vähintään 40 oppilaan koulua minimiksi.
Teutjärven koulun mahdollinen lakkauttaminen on suunniteltu lukuvuoden 2014-2015 alkuun, joka sai osallistujat protestoimaan kiirettä.

Kouluverkkotyöryhmä saa kutsun

Mahdollisesta Teutjärven koulun lakkauttamisesta laskettu vajaan 100 000 euron säästö puhutti oppilaiden vanhempia ja muita kyläläisiä.
Kimmo Eloranta huomauttaa, että koulun oppilaskohtainen kustannus on maan keskitasoa korkeampi, mutta ei paljon kalliimpi kuin Loviisassa keskimäärin. Ilman koulukyytikustannusta koulu olisi yksi Loviisan halvimmista. Isolla alueella matkat nostavat kustannuksia.
Pelkkä eurolaskenta todettiin puutteelliseksi mittariksi. Puheenvuorojen mukaan oppilaiden muuttuvat olosuhteet ja siitä seuraavat häiriötilanteet ja syrjäytymisuhka voivat toteutuessaan moninkertaistaa kustannukset.
- Säästöistä ja rahasta puhutaan hirveästi, mutta lapsista ei puhuta mitään, koulunkäyntiavustajana toiminut Airi Kantola toteaa ja lisää, että lapset eivät jaksa kuljetuksia, ja busseissa tapahtuu kiusaamista.
- Pitäisi miettiä, mikä lapsille on tärkeää.
- Pehmeät arvot, asiat, joita ei rahalla mitata, pitäisi pystyä ottamaan mukaan harkintaan, Sonja Huttunen sanoo ja saa kannatusta. Huttunen perheineen on asunut neljä vuotta Viirilässä ja kertoo, että heidän oma muuttokriteerinsä oli kyläkoulu.
Huttunen nostaa Uudenmaan itäisimmän koulun erityiseksi ja miettii reuna-alueiden koulujen asemaa keskittyvässä Loviisassa. Osallistujat ihmettelevät, mitä he saavat täällä vastineeksi verotuloilleen, jotka yritystoiminnan ansiosta arvioidaan näissä kylissä isoiksi. Useammalla on kokemuksia siitä, miten uuden Loviisan viranhaltijat kyselevät Ruotsinkylän sijaintia asioinnin yhteydessä.
Teutjärven kouluun oppilaat tulevat Viirilästä, Suomenkylästä, Niemistöstä, Kuninkaankylästä ja Ruotsinkylästä.
Huttunen painotti vielä lähikoulun, kylän ja vanhempien luonnostaan toisiinsa yhteyttä pitävää verkostoa.
- Hirveän hyvin toimiva yhteys kodin ja koulun välillä, johtokunnan jäsen Nina Lassila mainitsee koulun hyviä puolia listatessaan.
Lassila toteaa, että Teutjärven oppilasennuste on nouseva, kun taas Kirkonkylän koulun ennuste on laskeva.

Koulu kaksikieliseksi?

Isnäsin suomen- ja ruotsinkielisten koulujen yhteistyöehdotuksesta herää kysymys, miksei Teutjärven koulustakin voisi tehdä kaksikielistä. Huttusella on kokemusta siitä, että moni ruotsinkielisen perheen lapsi olisi halunnut Virby skolanin lakkauttamisen jälkeen lähikouluun kuten kaverinsakin, mutta vanhemmat eivät laske.
Loviisan kouluvertailussa Teutjärven koulu oli Elorannan mukaan saanut miinusta pienuuden ja kaksiopettajaisuuden takia, mutta positiivista olivat rakennuksen kunto ja hyvät tekniset tilat. Pari vuotta sitten on tehty iso investointi it-verkkoon ja ikkunat vaihdettu.
Lassila ehdotti, että elokuussa Teutjärven koululla järjestetään avoin info- ja keskustelutilaisuus, jossa ovat läsnä myös kouluverkkotyöryhmän jäsenet. Nyt haluttiin kylän mielipide “mustaa valkoisella” esille ja perustettiin työryhmä kokoamaan asiat esitettäväksi eteenpäin. Työryhmään valittiin Nina Lassila, Sonja Huttunen ja Jukka Penttilä.
- Työryhmä tekee selvityksen kouluverkkotyöryhmälle, ja kutsutaan heidät vieraaksi kouluun ja puhutaan asiat halki, Harri Ranta kertaa torstaina tilaisuuden viime vaiheita.

Marke Kalliola

Jaa uutinen klikkaamalla alla olevaa symbolia
� Kirjoita Lovarin mielipidepalstalle tai kerro lis�tietoja toimitukselle

Kommentoi artikkelia sen kirjoittajalleOmat yhteystietoni:
Nimi:

Nimimerkki:


Loviisan


Loviisan Sanomat, Sibeliuksenkatu 10, 07900 LOVIISA Vaihde (019) 532701 Konttoriajan jälkeen GSM 0400-600608


NÄKÖISLEHTI