|   Uutiset   |   Urheilu   |   Pääkirjoitus   |   LS-videot   |   Pakinat   |   Facebook   |   Torikamera   |   Kuvagalleria   |   Digilehti   |   TV   |   HAKU   |
  |  LIVE   |  Ilouutisia  |   Oikaisu&Palaute   |   Ilmoittajat   |   Tilaajat   |   Mediatiedot   |   Pyhtäänlehti   |   JSN   |   Sinä   |   Yhteystiedot   |   LS
    2017


Nimipäiviään viettävät .

« Takaisin  LOVIISAN UUSIN SÄÄENNUSTE

SÄHKEITÄ LOVIISAN SEUDULTA
Lisää
Tilapäinen valiokunta: Heikilä ja Isotalo eivät nauti luottamusta (02.03.2017 11:17)
Loviisan kuntavaaliehdokkaat 2017 (28.02.2017 19:40)
Lapinjärven kuntavaaliehdokkaat 2017 (28.02.2017 17:42)

PÄÄUUTISET
Lisää
Vatsatauti jyllää Taasiakodissa (01.03.2017)
Porlammin lähipalveluille turvaa etäyhteistyöllä (01.03.2017)
Kaupunki kouluttaa moniosaajia (28.02.2017)

URHEILU
Lisää
LJK pisti Bruinsin kontalleen (28.02.2017)
Tasapeli Joensuussa (21.02.2017)
Minitytöille voitto ja tappio (21.02.2017)

PÄÄKIRJOITUS
Lisää
Kouluruoka suositummaksi (28.02.2017)

ILOUUTISIA
Lisää

UUTISIA MAAILMALTA
Ihmetys suomalaisesta systeemistä: Lomatoimintaa tuetaan julkisista varoista, kansanedustajille +2000 ?/kk Veikkaukselta (21.11.2018 19:26)
Suomi puuttuu Afrikan metsäkatoon ? Juha Sipilältä miljardien aloite EU:lle (21.11.2018 18:33)
Viisi puoluejohtajaa rajoittaisi lakko-oikeutta Suomessa (21.11.2018 18:24)


TORIKAMERA

LUKIJAN KUVA

Läskitikka
2017-02-28 12:29 Mats Lönnfors

» Näin lähetät kuvia Lovariin


AURINKO NOUSEE/LASKEE


nousee

laskeeMAALLA, MERELLÄ JA ILMASSA
Lentokoneet Loviisan yllä
Laivat Loviisan edustalla
Säteilytilanne Loviisassa
Säähavainnot Loviisa, Orrengrund
Loviisan seudun kelikamerat
Loviisan seudun onnettomuudet

OIKAISUJA
LisŠŠ
Oikaisu: Amistolla oma keittiö (01.03.2017 10:55)
Tarkennus kiky-uutiseen (20.01.2017 09:43)
Väärä ryhmä (05.01.2017 09:45)

EIKÕ LEHTESI TULLUT?

Lue

SEURAT

Lue

YLI 100 VUOTTA VANHAT LOVARIT
UUTISET


Pilaantuneiden maiden poisto loppusuoralla Teboilin tontilla
23.07.2013Loviisan Kuningattarenportin lähellä sijaitsevalla Teboilin vuokratontilla maa-aineksen poistaminen jatkuu vielä jonkin aikaa. Työ Porvoonkatu 6:ssa alkoi juhannuksen jälkeen, nelisen viikkoa sitten. Osastopäällikkö Kimmo Marjola Teboil Oy:stä sanoi, että viikko pari menee vielä, kunnes kaikki maanalaiset jakelurakenteet on viety pois.

- Säiliökaivanto ulottui syvimmillään noin seitsemään metriin. Siinä on öljyisiä maita, jotka on saatu hyvin pois. Homma on siinä vielä jonkun verran kesken.
- Jos jotakin löytyy, siinä kaivetaan niin kauan että saadaan kaikki pois.
“Jotakin” on öljyn erottumisesta ympäristöön maaperään jääneet öljy-hiilivedyt, jotka ovat myrkyllisiä aineita.

Täyttöä samalla

Viime tiistaina autonkuljettaja Marco Fredriksson oli juuri tuonut ensimmäisen täyttökuorman ja epäili maa-aineksen poistamisen olevan lähempänä loppua. Fredriksson työskentelee Etelä-Suomen Ajopalvelut -yrityksessä, joka hänen mukaansa on töissä Lemminkäiselle.
Kysymykseen täyttövaiheesta Teboilin Marjola vastasi, että “kun kaivetaan maata pois, täytyy kuoppa myös täyttää”.
Marjolan mukaan tilalle tuotava korvaava puhdas maa-aines on perinteistä sorakuoppatavaraa.
- Koko homma alkoi virallisesti juhannuksen jälkeen . Ensimmäisinä päivinä tehtiin tutkimuksia. Työt päästiin aloittamaan vasta sen jälkeen, kun tuli viranomaispäätös pilaantuneen maaperän saneerauksesta Uudenmaan ely-keskuksesta.
- Valvojat ovat ely-keskus ja Loviisan kaupunki.Teboilin puolella toimii ympäristökonsultti, joka tutkii kaikki maamassat ja mittaa pilaantuneisuusasteen. Sen perusteella päätetään, minne niitä ajetaan.

Näyte joka kuormasta

Ympäristökonsultti on Golder Associates Oy, jonka kenttävalvoja työskentelee alueella saneerauksen ajan. Yrityksestä Pekka Ahola totesi heidän olevan ympäristöteknisenä valvojana vahtimassa maankaivua.
Alueen laidassa olevassa parakissa työskentelevä ympäristötekniikan insinööri Antti Rissanen kertoi, että hän ottaa näytteen jokaisesta lähtevästä kuormasta ja “katsotaan, löytyykö mitään”.
- Tässä vaiheessa pitäisi alue saada valmiiksi tasoitetuksi ja laitetaan uusi sorakerros pinnalle. Lemminkäinen Oy on urakoitsija ja me vastataan maa-aineksesta.
Kimmo Marjolan mukaan viranomainen antoi asemakaavaa tiukemmat normit saneeraukselle.
- Kaikki mikä on kaivettu, on heti viety pois.
Marjola tarkensi pyynnöstä pois kuljetetun maan määrää tekstiviestillä, jonka mukaan työmaalta on ajettu likaisia maita pois noin 2600 tonnia ja likaisia betoneita reilut 100 tonnia.
Tontin koko on noin 3500 neliötä, ja alueella on ollut polttonesteiden jakeluasema 1960-luvun lopulta vuoteen 2004 saakka.
- 1950- ja 1960-luvuilla toimittiin eri periaatteilla kuin tänä päivänä. Silloin ihmiset vaihtoivat soramontuilla autojen öljyjä, Marjola toteaa. - Tänä päivänä ei hyväksytä, että maaperään pääsee yhtään mitäään. Muista tontin löydöksistä Marjola mainitsee rakennusjätteen, josta he miettivät miltä ajalta se on ja mitä sillä tehtäisiin.

Ei erityistä

Loviisan kaupungista tavoitettu ympäristötarkastaja Maija Lehtomäki totesi, että kaupunki ei ole tässä prosessissa mukana, vaan Ely-keskus on toimivaltainen viranomainen. Tosin hän mainitsi, että kaupungille tiedoksi tullut pilaantuneen maa-aineksen puhdistamista koskeva päätös oli sattumoisin juuri hänen pöydällään.
- Sitten kun se homma on tehty, loppuraportti toimitetaan ely-keskukseen ja meille se tulee tiedoksi.
Öljy-hiilivedyt ovat hänen mukaansa niitä tyypillisiä aineita, joita vanhojen huoltoasemien tonteilla on, ja esimerkiksi kyllästämöillä on omia tyypillisiä ainejäämiä.
- Vähemmän pilaantuneet ja enemmän pilaantuneet maat kuljetetaan pilaantuneisuuden mukaan eri käsittelypaikkoihin sen mukaan, mitä missäkin saadaan ottaa vastaan.
Lehtomäki mainitsi, että kaavamerkinnässä niin kutsutun Teboilin alueen kohdalla on vireillä muutos. Voimassa olevassa asemakaavassa kiinteistö on merkitty huoltoaseman korttelialueeksi. Alueella on käynnissä asemakaavan muutos, jossa kiinteistö on suunniteltu kaavoitettavaksi liikerakennusten korttelialueeksi.

Valvojalle loppuraportti

Ely-keskus valvojana tekee tarvittaessa kenttäkäyntejä näihin kohteisiin. - Mutta ei välttämättä. Muuten seuraava mikä meille tulee, on loppuraportti, joka on toimitettava meille kahden kuukauden kuluessa siitä, kun työ on saatu loppuun, ylitarkastaja Hanna Valkeapää sanoi. Valkeapään mukaan tavallisesti ely-keskuksen päätöksissä ei anneta mitään määräaikaa puhdistamisen toteuttamiselle. Tässäkään päätöksessä ei määräaikaa ollut.
- Ymmärsin, että tämä on sellainen kohde, joka on pidemmän aikaa ollut puheissa.
Insinööri Tapio Salo tekee ely-keskuksen valvontakäynnit. Heinäkuun 11. päivä kohteessa pidettiin yhteinen kokous. Salo totesi, että työ on hänen tietääkseen valmistumassa.
- Eihän siinä mitään erityistä ole. Työhän on jatkunut koko ajan.

Marke Kalliola

Jaa uutinen klikkaamalla alla olevaa symbolia
� Kirjoita Lovarin mielipidepalstalle tai kerro lis�tietoja toimitukselle

Kommentoi artikkelia sen kirjoittajalleOmat yhteystietoni:
Nimi:

Nimimerkki:


Loviisan


Loviisan Sanomat, Sibeliuksenkatu 10, 07900 LOVIISA Vaihde (019) 532701 Konttoriajan jälkeen GSM 0400-600608


NÄKÖISLEHTI