|   Uutiset   |   Urheilu   |   Pääkirjoitus   |   LS-videot   |   Pakinat   |   Facebook   |   Torikamera   |   Kuvagalleria   |   Digilehti   |   TV   |   HAKU   |
  |  LIVE   |  Ilouutisia  |   Oikaisu&Palaute   |   Ilmoittajat   |   Tilaajat   |   Mediatiedot   |   Pyhtäänlehti   |   JSN   |   Sinä   |   Yhteystiedot   |   LS
    2017


Nimipäiviään viettävät .

« Takaisin  LOVIISAN UUSIN SÄÄENNUSTE

SÄHKEITÄ LOVIISAN SEUDULTA
Lisää
Tilapäinen valiokunta: Heikilä ja Isotalo eivät nauti luottamusta (02.03.2017 11:17)
Loviisan kuntavaaliehdokkaat 2017 (28.02.2017 19:40)
Lapinjärven kuntavaaliehdokkaat 2017 (28.02.2017 17:42)

PÄÄUUTISET
Lisää
Vatsatauti jyllää Taasiakodissa (01.03.2017)
Porlammin lähipalveluille turvaa etäyhteistyöllä (01.03.2017)
Kaupunki kouluttaa moniosaajia (28.02.2017)

URHEILU
Lisää
LJK pisti Bruinsin kontalleen (28.02.2017)
Tasapeli Joensuussa (21.02.2017)
Minitytöille voitto ja tappio (21.02.2017)

PÄÄKIRJOITUS
Lisää
Kouluruoka suositummaksi (28.02.2017)

ILOUUTISIA
Lisää

UUTISIA MAAILMALTA
Suomelle EU-puheenjohtajuus etuajassa? ? Henna Virkkunen: ?On otettava vetovastuu? (13.11.2018 08:59)
Juha Sipilän Venäjä-lausunto leviää maailmalla (13.11.2018 08:28)
Selitys Teemu Laajasalon 93 neliön vuokralle ? ?Epäreilua vainoamista? (13.11.2018 08:01)


TORIKAMERA

LUKIJAN KUVA

Läskitikka
2017-02-28 12:29 Mats Lönnfors

» Näin lähetät kuvia Lovariin


AURINKO NOUSEE/LASKEE


nousee

laskeeMAALLA, MERELLÄ JA ILMASSA
Lentokoneet Loviisan yllä
Laivat Loviisan edustalla
Säteilytilanne Loviisassa
Säähavainnot Loviisa, Orrengrund
Loviisan seudun kelikamerat
Loviisan seudun onnettomuudet

OIKAISUJA
LisŠŠ
Oikaisu: Amistolla oma keittiö (01.03.2017 10:55)
Tarkennus kiky-uutiseen (20.01.2017 09:43)
Väärä ryhmä (05.01.2017 09:45)

EIKÕ LEHTESI TULLUT?

Lue

SEURAT

Lue

YLI 100 VUOTTA VANHAT LOVARIT
UUTISET


Kirjanpainajat iskeneet Loviisassa ja Lapinjärvellä
12.07.2013Kuusikoita tuhoavia kirjanpainajahyönteisiä on iskeytynyt terveisiin puihin joka neljännellä Etelä-Suomessa Suomen metsäkeskuksen tarkastamilla riskialueella. Havaintoja on tehty myös Loviisassa ja Lapinjärvellä. Tuhoille herkimpiä alueita ovat vanhat kuusikot, lämpimät metsänreunat ja kuivien kasvupaikkojen metsiköt.

– Metsänomistajien kannattaa käydä katsomassa tukkimetsäänsä, jos näin ei ole vielä tehnyt, metsäjohtaja Anna Rakemaa Suomen metsäkeskuksesta kehottaa.

Hänen mukaansa kirjanpainaja on iskenyt, jos metsässä näkyy ruskeiksi muuttuneita isoja kuusia.

Kirjanpainajan valtaaman puu on helppo tunnistaa myös rungossa olevista pienistä rei´istä. sekä sen ympärillä olevasta ruskeasta purusta. Valkoiset toukat ja ruskeat aikuiset kirjanpainajat löytyvät, jos puun kuoren irrottaa.

Suomen metsäkeskus tarkasti kesäkuun lopulla yhteensä 123 kohdetta, joissa oli todettu paikkatietoanalyysin perusteella kohonnut riski kirjanpainajan aiheuttamille metsän hyönteistuhoille.

Rakemaan arvioi, että lämmin kesä on kiihdyttänyt tuholaisen toimintaa tänä kesänä.

– Viime kesä oli helpompi, kun oli viileää.

Tänä kesänä on jälleen mahdollista, että kirjanpainajat ehtivät tuottaa toisen sukupolven. Lämpiminä kesinä 2010 ja 2011 syntyi toinen sukupolvi Etelä-Suomessa.

Kirjanpainajia joka kymmenenessä rungossa

Metsäkeskuksen mukaan hyönteisten löytöpaikoilla kirjapainajia oli joka kymmenennessä elävässä rungossa. Parhaiten järsittäviksi kelpaavat heikentyneissä ja tuulen kaatamat puut.

Hyönteistuhoriski on suurin Salpausselän eteläpuolella sekä laajojen myrskytuhoalueiden reunoilla sijaitsevissa vanhoissa kuusikoissa.

Tarkastetuista 109 kohteesta 25 oli sellaisia, joissa kirjanpainajia havaittiin elävissä puissa. Kohteet oli valittu metsänkäyttöilmoituksista, joissa oli ilmoitettu hyönteis- tai myrskytuhosta johtuva hakkuu. Lähialueelta havaintoja on tehty Koskenkylästä, Liljendalista, Ruotsinpyhtäältä ja Loviisan kaupungin keskustan läheisyydestä.

– Loviisan inventointipaikat olivat Västerforsbyssä, Andersbyssä, Mickelspiltomissa, Kuninkaankylässä ja Degerbyssä. Suomen metsäkeskus, rannikon alueyksikkö, tekee heinäkuussa vielä lisää inventointeja Itäisellä Uudellamaalla, että saadaan vielä laajempi kuva eteläisen rannikon kirjanpainajatilanteesta, valmiuspäällikkö Martin Sjölind Suomen metsäkeskuksesta kertoo.

Tuulen kaatamissa puissa kirjanpainajia havaittiin osin myös sellaisilla kohteissa, missä niitä ei löytynyt elävistä puista. Tuulenkaadoista havaintoja on tehty Loviisan keskustan ja Koskenkylän alueilla.

Suurin riski vanhoilla myrskytuhoalueilla

Hyönteistuhojen riski on suurin myrskytuhojen reunametsissä. Kaikkea myrskytuhopuuta ei aina saada korjattua ja kirjanpainajat lisääntyvät metsään jääneissä puiden rungoissa ja niiden osissa. Reunametsiä saattaa heikentää myös valo- sekä tuuliolosuhteiden nopea muuttuminen, mikä taas altistaa ne entistä pahemmille hyönteistuhoille.

Kirjanpainajat lisääntyvät kuusissa ja poistuvat yleensä puista loppukesällä. Hyönteiset siirtyvät tuolloin maan pinnalle talvehtimaan. änä kesänä kirjanpainajakanta on lisääntynyt nopeasti ja on todennäköistä, että ne ehtivät tuottaa vielä toisen sukupolven saman kesän aikana.

Hyönteisten määrän kasvaessa elävien puut joutuvat entistä varmemmin tulilinjalle.

Metsäkeskus kehottaa metsänomistajia poistamaan kirjanpainajien valtaamat puut on syytä poistaa. Kuolleita puita ei tarvitse kaataa, koska niistä kirjanpainajat ovat jo poistuneet. (MM)

Mikä kirjanpainaja?

Kirjanpainajat (kirjanpainaja, pikkukirjanpainaja ja kiiltokirjanpainaja) ovat tummia noin puolen senttimetrin mittaisia kaarnakuoriaisia.
Kirjanpainaja iskeytyy varttuneiden kuusten paksun kuoren alle. Pikkukirjanpainaja ja kiiltokirjanpainaja elävät ohuen kaarnan alla, yleensä pienempien kuusten latvuksissa. Kirjanpainajat ovat taloudellisesti merkittävin kuusta vioittava tuholaissuku. Varsinainen kirjanpainaja on suvun lajeista vahingollisin.
Keski-Euroopassa, Norjassa ja Ruotsissa myrskytuhojen jälkeiset kirjanpainajien joukkolisääntymiset ovat aiheuttaneet merkittäviä metsätaloudellisia tappioita.
Laji on yleinen koko Suomessa.
Lähde: Metla.fi

Jaa uutinen klikkaamalla alla olevaa symbolia
� Kirjoita Lovarin mielipidepalstalle tai kerro lis�tietoja toimitukselle

Kommentoi artikkelia sen kirjoittajalleOmat yhteystietoni:
Nimi:

Nimimerkki:


Loviisan


Loviisan Sanomat, Sibeliuksenkatu 10, 07900 LOVIISA Vaihde (019) 532701 Konttoriajan jälkeen GSM 0400-600608


NÄKÖISLEHTI